På väg till Koh Lipe - Resa genom södra Thailand??

15 nov. 2009 20:47
Visningar: 1199
Vi reser till Thailand i februari och har bokat första veckan på Koh Lipe. Vi har ännu inte bokat flyg från Bkk söderut för vi är lite osäkra på resrutten. Det som gör oss osäkra är det man kan läsa på UD's hemsida:

"Avrådan från resor till de sydligaste provinserna i Thailand

Med hänsyn till rådande oroligheter i södra Thailand avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till de fyra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla."

När man läser om resrutt från Bkk till Koh Lipe så rekommenderas nästan uteslutande flyg till Hat Yai och sen vidare ut till Pak Bara. Är det en säker resväg? Någon som vet?

Tacksam för alla intressanta inlägg!

//MG
Av Sierra
15 nov. 2009 22:39
Ett alternativ om man inte vill flyga till Hat Yai är att flyga till Krabi och ta taxi till Koh Lanta.

Därifrån - från Saladan Pier längst uppe i norr på Lanta - går speedboat (modell större) varje dag (mellan 1 nov till 15 maj) kl 1300 till Koh Lipe, restid 3 timmar med tre stopp på vägen (Koh Ngai, Koh Muuk och Koh Bulon). Kostnad hela vägen till Lipe ca 1800 THB.
Omvänd väg tillbaka till Lanta. Avgång kl 0900 från Lipe. Ankomst Lanta kl 1200.
Av Toli
17 nov. 2009 13:11
Vi har planerat att åka nattåget från BKK till Hat Yai för vidare resa ut mot Koh Lipe. Tror att tåget var framme kl 06:30 på morgonen, trodde att detta var ett säkrare alternativ framför att flyga o behöva tillbringa en natt i Hat Yai. Bör vi tänka om?

Mvh Tommy
Av Sierra
17 nov. 2009 14:49
Det går även att flyga med Nok Air till Trang och därefter ta taxi till Pak Bara eller Hat Yao Pier.

För resan Trang - Pak Bara kostar taxin ca 800 THB och man undviker då de provinser UD avråder från och berör endast Trang och Satun (som Pak Bara tillhör).
Från Pak Bara går första båten kl 1100 och den sista 1330.

För resan Trang - Hat Yao Pier kostar taxin ungefär detsamma och då befinner man sig endast i Trang-provinsen.
Från Hat Yao går speedboaten kl 1330 och man är framme på Lipe kl 1530.

Första flighten går från Bangkok kl 0700 och landar Trang 0825 varför det inte skall vara något problem att ta någon av båttransporterna samma dag.

Notera också att Nok Air trafikerar Bangkoks gamla flygplats, Don Mueang, och inte den internationella flygplatsen Suvarnabhumi. Det krävs alltså transport mellan flygplatserna. Men planerar man att flyga kl 0700 till Trang krävs en övernattning i Bangkok om man inte landar mitt i natten på Suvarnabhumi....vilket inte är troligt.
http://www.nokair.com/NokConnext/aspx/welcome.aspx
18 nov. 2009 13:22
Hej igen,

Först och främst, TACK Sierra för dina otroligt väldetaljerade inlägg. Du har verkligen koll på läget och det är super att du vill dela med dig av dina erfarenheter!

Vi funderar nu på att ta natt-tåget till Trang och jag undrar om det är någon som har erfarenhet av en sådan tågresa? Bra eller dåliga erfarenheter, allt är av intresse!

//Familjen Gunnarson
18 nov. 2009 19:15
Hallo!
Vi är 4 vuxna som också börjar vår semester med en vecka på Koh Lipe för att sedan luffa norrut. Vi har valt att boka flyg med Air Asia ner till Hat Yai. Läste någon stans att det lugnat ner sig o att det inte är någon fara att som turist åka denna väg. Vi kommer sent på kvällen o reser iväg tidigt dagen efter, så hur mycket kan hända? Kanske är UD:s hemsida inte riktigt "up to date"?
Trevlig resa!
Seastone
Av Walle
20 nov. 2009 12:10
Hejsan!
Jag har mejlat till Thailändska ambassaden och frågat om det är någon risk att flyga till Hat Yai och avrådan som står på Svenska UD:s hemsida,
Detta fick jag till svar:

Hejsan,

Vi har inte fått nåt officiella information om detta. Det du läste kanske är varning för turister från svenska myndighetens sida.

Alltså dom anser det inte någon risk, känns lite bättre nu

MVH Walle