Ölprovning Prag

28 apr. 2016 19:48
Visningar: 1052
Hej!
Åker till Prag i sommar och planerar att gå på ölprovning. Har kikat runt lite på olika turer, men eftersom vi främst gillar ale, stout och porter så vill man gå på en provning med enbart dessa, ljusare öl vill vi alltså inte ha...
Någon som har ett tips på sådan tur?
/Anna
Av Birgere
28 apr. 2016 20:33
Det finns förvisso några bryggerier i Tjecken som har några överjästa sorter men i mina ögon ska man ju dricka lokalproducerad öl när man reser. Då Tjeckien är centrum för världens bästa underjästa ölsorter, framförallt pilsner i guldfärg eller mörkt så är det ju detta ni ska prova på.
Om det finns några mikrobryggerier som gör er öltyp vågar jag inte svara på.
Vi ni testa lokalt överjäst öl så får ni åka till UK eller Belgien istället.
Av Jerra_d
29 apr. 2016 14:26 (redigerad)
Hej Anna!

Vi annordnar ölprovningar av olika typer av öl i Prag- https://bohemianbrews.cz/se/olprovning-prag-tjeckisk-ol

Dock så måste man vara en lite större grupp.

Beroende på vilket datum ni är i Prag så skulle vi även kunna skräddarsy en ölprovnigstur för er. Det är bara att höra av er om ni skulle vara intresserade!

Daniel
30 apr. 2016 14:06
Tack för svar!
Ja, det lutar väl åt en rundtur med provning av det lokala utbudet. Det är ju trots allt inte så att man grinar illa vid smaken av en Staropramen..... :)
/Anna
Av Birgere
30 apr. 2016 14:44
Klokt tänk, men lås er inte fast vid dom stora sorterna, testa gärna lite udda märken både från mikrobryggerier men även från dom stora koncernerna.
Det finns en hel del sidor på nätet där man kan läsa på. Tex http://www.tjeckiskol.eu skriver lite personliga men även faktabaserat om olika ölsorter. Kan inte säga att jag personligen håller med om allt men det är ju en smakfråga.
30 apr. 2016 17:39
Åh, toppen! Vilken sida! Tack! Är ju verkligen ingen expert på tjeckisk öl, men planerar att bli efter denna resa =)
Av Jerra_d
30 apr. 2016 21:14 (redigerad)
Dom flesta mikrobryggerierna i Tjeckien brygger riktigt bra ales nuförtiden, vissa även stout, porter osv. så det ska inte vara nå problem alls att hitta. Det finns en hel del lite trendigare pubar som nästan bara kör överjästa öl.

Kika även på våran andra sajt- "Prague's Pub & Beer Guide", där vi rekommenderar pubar i Prag, ölfestivaler osv- https://praguebeergarden.com/
1 maj 2016 14:36
Nu för tiden är det många ställen som erbjuder små dricksglas (d v s 15/20 cl) om man bara frågar så att man kan göra sin egen provning utan guide.

Förvisso är Tjeckien de underjästa ölens land precis som birgere säger, men det betyder inte att man inte kan hitta lokal eller för den delen om det trycker på internationell öl av andra typer.

https://foursquare.com/top-places/prague/best-places-craft-beer

http://www.praguebeergarden.com/news/post/craft-beer-pub-prague-20-pip-craft-pub
(Där finns många ale)

Eller botanisera vidare med google:
Bara man söker eller frågar efter craft beer brukar man hitta annat än multijättarnas öl :)

https://www.google.se/search?hl=sv&q=craft+beer+prague&gws_rd=cr,ssl&ei=cPUlV_mSLqzw6AT7v76QBg
2 maj 2016 14:45
Prag är ju verkligen ett öl-Mecka! Tack för tipsen, alla ni =)
Det blir mycket googlande och antecknande inför denna resa...

Med risk för att bli plastig och verkligen falla i en turist-fälla......nån som varit på öl-spa? Tror inte att det är så att man åker ditt för ett få sig fin, god öl direkt. Eller? Jag vill bara få det bekräftat, så att man inte gör en miss om man hoppar det....
/Anna
Av Jerra_d
2 maj 2016 16:05 (redigerad)
Jag har testat 5 ölspan runtom i Tjeckien, helt klart en väldigt avslappnande upplevelse. Många av dom har mindre bra öl men det ölspa vi jobbar med i Prag serverar öl från Bernard som är ett av de bättre bryggerierna i Tjeckien på lageröl, väldigt fin beska! Dock är det 10 gradig öl (ca 4% alkohol), för att ge en lite mer svalkande effekt.

Här kan du läsa mer om det stället- https://bohemianbrews.cz/se/tjeckiskt-olspa-prag-gamla-stan

Kan även bokas för grupper, max 12 pers.

Ölspa ska man väl inte gå på för att dricka superb öl, men mer för själva upplevelsen.