"Ny" internationell flygplats 23 km från Pattaya

Av Sierra
9 sep. 2009 22:20
Visningar: 449
Efter att den militära flygplatsen U-tapao under flera år planerats att moderniseras för civil trafik skall arbetet äntligen komma i gång.

Detta på grund av blockaden av Bangkok´s två flygplatser under åtta dagar i slutet av förra året då U-tapao användes som en nödåtgärd för många drabbade passagerare. Myndigheterna har insett att ett bra alternativ till Suvarnabhumi och Don Mueang airports krävs om en liknande händelse skulle uppstå.

I dag baserar Royal Thai Navy First Air Wing med sina flygplan på basen där den nuvarande passagerarterminalen kan hantera 400 passagerare/timme. Efter att en ny terminal, fyra gånger större än dagens, står färdig skall kapaciteten utökas till 1500 passagerare/timme. Arbetet innebär inte bara ny terminal med allt vad det innebär, utan även förbättrade taxibanor mm tillkommer.

U-tapao ligger ca 190 km sydost om Bangkok och tanken är att den ”nya” flygplatsen skall vara både en inrikes- och en internationell flygplats. I dag trafikeras den av få inrikesflygningar per dag, huvudsakligen Bangkok Airways trafik mellan U-tapao och Samui samt Phuket, tillsammans med ett fåtal internationella charterflights från Ryssland.

I slutet av 2010 är det meningen att allt skall vara klart och flygplatsen som kommer att bli en inkörsport till Pattaya skall döpas om till ”U-tapoa Pattaya International Airport”

Källa: Bangkok Post