Noen her som har vært på Sicilia?

20 apr. 2008 12:43
Visningar: 837
Hei

Kona og jeg har tenkt å ta en ukes ferie i Juli og jeg så en liten reklame for Sicilia i avisen igår og det hørtes ganske fint ut. Så er det noen her erfaring fra Sicilia?
Er det lett å komme seg rundt med buss eller er det best å ha leiebil?
Er det best å ha Palermo som utgangspunkt?
Er det mye å se og gjøre i Palermo?
Er det noen guideturer på Etna...eller er den fremdeles aktiv?
Er det noen fine strender? Kan en snorkle noen plass?
Hvordan er prisnivået i Palermo? Er det som i Firenze/Roma?
Er det mange turister som reiser til Sicilia/Palermo?

Takk på forhånd for tips :-)

Mvh
Gard
http://gardkarlsen.com - reisebrev og bilder
Av Skorpis
24 apr. 2008 21:24
Hej!

Jag tillbringade 4 veckor i taormina på en språkkurs - jag tyckte jättemkt om Sicilien. Det finns massa gamla antika sevärdigheter. I Taormina finns en gammal grekisk amfiteater och i Syracusa arkeologiska lämningar. I Agrigento som jag tyvärr aldrig kom till finns en tempeldal. Höjdpunkten var när vi besteg Etna - det gjorde vi med en av våra lärare. Vi gick till fots men det fanns terränggående fordon som körde upp. Jag tror dock att Etna är mer aktiv nu än då. kanske bäst att ta reda på det.

Lipariska öarna norr om Sicilien kan verkligen rekommenderas - lugnt, avkopplande och fantastiskt vackert.

Priserna är som hemma ungefär, men maten och vinet är perfekt!

Stränderna är jättefina men i Taormina var det stora stenar. palermo har jag tyvärr inte varit i.

Lycka till med Sicilien!

Elsa
Av Sisso
25 apr. 2008 20:00
Hej!
Jag var på Sicilien år 2004. Vi bodde I Giardiano/Naxos (ev stavningsfel). Vi tog dagsturer till ´Taormina- hur fint som helst!! Vi åkte även på en guidad dagstur upp på Etna- 3000 m över havet. Man åker linbana en bit och sedan är det bilar för att komma högst upp. Mycket intresant och spännande då man kunde se lavaströmmarna tydligt och sprickor där det rök. På min sida ´finns någon bild från toppen.

/Carolina
Av Zahide
26 apr. 2008 18:47
Hej!

Har varit på Sicilien men dessvärre inte i Palermo. Det är också väldigt många år sedan, men jag har nog endast positivt att säga om Sicilien. Jag reste på egen hand och bodde två veckor i det väldigt charmiga Taormina. Jag var med bil till Etna, guidad busstur till Siracusa. Andra platser som är värda ett besök är lagunen Alcantara, byn Castelmola som ligger högt belägen ovanför Taormina och Naxos. Utsikten är fantastisk och det är lika vackert på dagen som på kvällen. Grekiska teatern i Taormina är också något att se. Jag tyckte det var dyrare på Sicilien än i tex Grekland, men som sagt så är det längesedan så det kan ju ha ändrat. Turisterna var mest tyskar och fransmän, inte så många Skandinavier. Tyckte inte heller det var så mycket barnfamiljer utan mest par. Inget hålligång ställe. Men jag trivdes bra och kan nog rekommendera Sicilien.

Hälsn. Zahide
Av Pysen73
28 juni 2008 09:31
Hej Gardkarlsen,
jag bor på Sicilien sedan 5 år tillbaka, och jag skulle nog inte rekommendera att bo inne i Palermo. Visst finns det många fina sevärdheter i staden, men dem klarar man av på en eller högst två dagar. Vill ni ändå hålla er till den delen av Sicilien så är tipset om Cefalu som någon skrev helt klart ett bra tips. En mysig liten stad vid havet med fin strand. Därifrån är det lätt att ta sig runt till andra platser.
Om ni väljer att ta er runt med buss och/eller tåg ska ni tänka på att det är enklast om man vill resa längs kusterna. Vill man ta sig inåt landet är det lite knepigare att få ihop det. Ett alternativ kan ju vara att hyra bil några dagar för att ta sig till de ställlena som är svåra att ta sig till med lokala transportmedel, och sedan utnyttja buss och tåglinjer för resten.
Jag vet inte om det finns guidade turer till Etna från Palermo. Det är ganska långt därimellan, jag skulle tippa på 3.5 - 4 timmar med bil...
Fina stränder finns det lite varstans runt ön, så det kommer ni att hitta var ni än väljer att bo.

Hör gärna av dig om du har fler frågor!
Av Robbo
14 aug. 2008 10:05
Japp, Cefalu var/är en underbar liten stad. Åker snart tillbaka...
Av Penta
14 juni 2010 14:06
Hei Gardkarlsen!

Palermo....................nja inte for mig, den er alldeles for hysterisk og ostructurerad. Om du du tenkt dig lavprisfly till Trapani kan jeg er det en ting men annars er det
Cefalù som gäller. En helt fantastisk liten fiskeby med en historisk del fra 1200-talet. Vi var der i 2007 det var helt perfekt og vi bodde i den historiska delen blann de gamle inbyggere i smale grender. Fint badvann og lang strand. Vi hade en leibil og tog oss runt till Palermo-Enna-Etna.
Avis har en bilutleje ikke sa langt ifra centrum. I 2009 var det dags igen vi tog en tur till Sicilia og Giardini-Naxos där vi hade en flott lägenhet vid Recanatistranden.
Lägenheten hette Neptuno, lagom stort og privat. Lett o leje bil för en tur till Etna eller Siracusa og de underjordiska katakomberna San Geovanni.
½ mil längre bort ligger turistfällan Taormina som man med en hurtig prommenad kan komme frem till pa en time.

Att ta buss tar en evighet og rekkommenderas ikke, det er ju en vulkanö som sagt så det är mye upp og ner. Etna er ju speciellt men det räcker tycker jeg att komma upp till 2000 m der all parkering er. Vill du sedan ta linbanan upp lite till sa kostar de mye penger og du kommer inte upp till toppen enda, av sikkerhetsskäl er det avstängt nermast toppen. Vi hade fullt utbyte av att besöka vestkratern og eastkratern og sylvesterkratern som ligger ett par hundra meter fra parkeringen.
N.B. det er fantastiskt mye trafik dit upp till 2000 m. og man maste betala parkering der.

Jag rekkommenderar varmt Cefalù og da er flyplassen Palermo, som nr 2 Giardini-Naxos Recanati og da er flyplatsen Catania.
Er det noe mer du har spörsmal om sa send ett mail hilser Penta
Av Sjalen
14 juni 2010 14:23
Jag rekommenderar varmt Sicilien! Dock skulle jag inte ha Palermo som bas utan välja något lugnare såsom Cefalu eller området runt romantiska Taormina. Just Taormina är den dyraste orten på grund av sitt romantiska rykte och alla turister men den ÄR otroligt charmig. Dock skulle jag välja att bo i Giardini-Naxos nedanför berget om ni har tänkt er att göra utflykter för annars är det 20 minuter upp och ner för berget varje gång man ska någonstans.

Från den nordöstra hörnan av Sicilien är det lätt att göra utflykter till Etna med fantastiska vin- och fruktgårdar på sina sluttningar och turer upp till toppen. Man kan också ta tåg ner till St Lucias hemstad Siracusa med en grekisk och en romersk amfiteater samt en väldigt vacker stadskärna ute på en landtunga i havet och med diverse restauranger och caféer.

Enklast är kanske att hyra bil men det går att klara sig utan också. Från busstationen i Giardini-Naxos går t.ex. de guidade turer som INTE hör till charterbolagens egna utan är lokala turer - vi åkte på en sådan till Etna och även om det var turistigt så såg vi mycket och lärde oss om trakten. Härifrån går också helt vanliga bussar till t.ex. Catania: http://www.etnatrasporti.it/ Vi gjorde även en flerdagsutflykt till den berömda tempeldalen i Agrigento. Då tog vi buss från busstationen i Catania (som är lätt att nå från Taormina och som är områdets centrum). Bussar är generellt snabbare än tågen på Sicilien och därför ofta något dyrare men de är också det transportslag man måste välja om man vill resa mer kors och tvärs på ön och inte bara längs kusten som sagt. Till Siracusa tog vi tåg och det är hur smidigt som helst. Från Catania utgår också den privata järnvägen Circumetnea som går i cirkel runt Etna och stannar i olika byar där man kan hoppa av. http://www.circumetnea.it/