New York samt ev fler ställen i Påsk!

Av Betsy
8 jan. 2013 10:27
Visningar: 3066
Jag och min familj, man och 2 killar (17 och 21 år) skall åka till New York 8 nätter i Påsk. Flygbiljetter är redan bokade och betalda.
- Vad skall man se och göra? Jag och barnen har aldrig varit i USA(mannen dock).
- Skall man lägga några dagar på att åka till någon annan stad i "närheten" några dagar och hyra bil? Eller måste man flyga då, vad kostar det och vart?Eller är det kul att vara bara i NY i 9 dgr?
- Var skall man bo i NY, är det i midtown, central park? Läget är prio för oss men måste inte vara ett lyxhotell.
- Tips på shoppingställen(kläder), helst lite udda inte bara stora kända märken!
- Finns det någon stor nöjespark i närheten med häftiga bergochdalbanor(killarna undrar, dock inte jag)?

Vi är väldigt resvana och gillar lite äventyr. Sen är vi shoppinggalna och gourmèer, så äta gott och shoppa vill vi absolut göra. De mest traditionella sevärdheterna vill vi naturligtvis också hinna med, vilka? Har tex hört att frihetsgudinnan är inget måste att gå upp i utan bättre att åka på floden och se den, stämmer det? Helikoptertur över NY/manhattan pratar många om, är det värt att satsa på, kostar var bokar man?
En broadwayshow vill vi gärna se också, tips var man köper biljetter!

Tacksam för alla tips!
Av Peter_o
8 jan. 2013 13:43
Det mesta finns nog redan besvarat i forumet så här kommer det lite skummat:

Ni kommer att vara trötta i benen efter 9 dagar, men bara ni har pengar så det räcker är det inget problem med att bara tillbringa dem på Manhattan.
"Nöjespark" är Corney Island en timmes tunnelbanefärd bort, men kolla om de har öppet. Det är dock inte att jämföra med de parker jag tror ungdomarna är ute efter. Tyvärr är det nog lite tidigt för att bada.
Just nu är både Liberty Island (Frihetsgudinnan) och Ellis Island stängda efter stormen. Men öppnar de är det givetvis kul att gå upp ända till kronan på Frihetsgudinnan. (Måste bokas i god tid, om de nu öppnar den).
Du har ett par Outlet en bit utanför stan men det finns många affärer på Manhattan med bra priset också, och är det mer udda saker du är ute efter är nog inte outlet platsen att hitta dem på.

Jag köper alltid biljetter på ticketmaster.com

Turer utanför NY brukar gå till Niagarafallen eller/och Washington. Det finns bussturer till båda med en övernattning (alltså två olika resor, men även kombinerade resor till båda ställena med två övernattningar).

Se till att ni bor vid så många tunnelbanelinjer som möjligt. Dagen börjar troligen med en resa till lämpligt område. 7-dagars Metrocard koster $29 (obs att man kan åka buss på det också).

För sevärdheter gäller det ju att ha en bra guidebok samt karta och läsa på i förväg, men ett av de större nöjena är att bara gå runt på stan (kanske verkar tossigt, men det är faktiskt sant för de flesta).

De som åkt helikopter tycker det är häftigt men om det är prisvärt är ju en personlig sak. Killarna kommer i alla fall att uppskatta det.

Jag vet ju inte så mycket om kvällsnöjen för ungdomar, men 17 år gör att man inte bör gå på ställen som serverar alkohol.

/PeterO
8 jan. 2013 16:42
Kom hem från min andra resa till NYC häromdagen, var där i tre veckor och hann med mycket!!

- Det bästa man kan göra i NYC är att promenera, ni kommer se och uppleva så mycket genom att bara promenera utan något särskilt mål. Mina favoritavenyer att promenera på är 5th avenue, 6th avenue samt Broadway. På en 3 timmars promenad hann jag då se Times Square, Herald Square, Madison Square Park, Flat Iron Building, Washington Square Park, Union Square, delar av SoHo och massvis med butiker som jag aldrig hade hittat om jag hade tagit taxi.

- Jag tycker det räcker med New York, man blir väldigt utmattad av några dagar där. Första gången jag var där så var jag också där i 9 dagar och åkte sedan vidare till Kalifornien i 3 veckor, de första dagarna i Cali försökte vi bara återhämta oss från New York resan.

- Jag har bara bott i Midtown och tycker det är bäst. Kan verkligen rekommendera Residence Inn New York Manhattan/Times Square. Det har en väldigt bra location, ligger nära till det som jag var mest intresserad av 5th avenue, Times Square, Herald Square, Central Park, Bloomingdales osv...) och det finns ett litet kök i rummet som kan underlätta om man inte alltid vill äta ute. Frukost ingår.

- Min favoritshopping är Macy's i Herald Square och Bloomingdales på 59th Street, Lexington Avenue. Där kan ni hitta stora märken för halva priset och de har ett bra utbud för killar. Killarna i min familj plockade på sig Ralph Lauren, Burberry, Ted Baker, Michael Kors och så vidare som om det vore gratis nästan. Tjejvåningarna sviker inte, jag fick gå dit i flera omgångar för att kunna bära allt! För lite udda grejer så är 34th street bra de har många amerikanska kedjor som vi inte har, SoHo har ännu fler udda butiker som inte ens är kedjor. Jag åkte till Jersey Gardens i New Jersey en dag, där har många av Manhattan butiker sina outlets och det som är ordinariepris är fortfarande billigare än NY eftersom NJ inte har någon skatt på kläder!

- Äta gott i NYC: Bubba Gump i Times Square, Olive Garden i Times Square (Deras Shrimp Alfredo är riktigt god!), Shake Shack som sägs ha NYC's godaste hamburgare (finns i Madison Square Park samt 44th street, 8th avenue), Sushi Samba (20th Street, Park Avenue samt Barrow Street, 7th Avenue), väldigt god frukost finns i Le Pain Quotidien (finns en på 40th street, 6th avenue). I Meatpacking District finns många bra restauranger!

- Sevärdheterna som ni bör hinna med är Central Park, Frihetsgudinnan från Staten Island Ferry, Madison Square Park, Brooklyn Bridge, Empire State Building är en upplevelse att gå upp i när solen går ner och alla byggnader börjar lysa, Grand Central Terminal, Times Square, Madison Square Park, Wall Street, 9/11 Memorial och Rockefeller Center.

- Jag har sett The Lion King som verkligen är sevärd och jag köpte mina biljetter från ticketmaster. Om ni inte har några speciella krav på sittplatser och tider så kan ni köpa från TKTS i Times Square (bakom Ruby-Red Stairs) där de säljer sista minuten biljetter till Broadway shower.
Av Peter_o
8 jan. 2013 19:13
På tal om Macy's så glöm inte att först gå till informationen och visa passet så får du ett kort som ger 10% rabatt.
På Blomingdales fick jag 20% av säljaren, men det är nog något liknande där. Jag är inte säker på att rabatten gäller på rea-varor.

Kolla också in DSW och de affärer som ligger där vid södra sidan av Union Square.

Mycket tips om restaurantrer får du på ettannatnewyork.com eller i deras nyligen utgivna bok.

Obs att man måste skriva ut entrébiljett till 911memorial, dock gratis. Man kan skriva ut den på deras infocenter men kan ni bestämma er hemma så har ni ju det klart. Se http://www.911memorial.org/ Man ska komma +- en halvtimme från bokad tid och räkna med att det är kö i påsk. Förslagsvis bokar ni det som första sak några dagar efter ankomst så ni lärt er åka tunnelbana först.

/PeterO
Av Peter_o
8 jan. 2013 19:25
En lite okänd sak är linbanan som går från korsningen 2nd Avenue x 60th Street, jag tror Metrocard gäller annars kostar det någon dollar.

En show jag absolut rekommenderar är amatörtävlingarna på Apollo Theater uppe i Harlem på 125th Street. Se http://www.apollotheater.org/amateur-night-events Och ni får inte missa Harlem, mest affärer är det på 125th Street. Showen kostar under $25 så det är mycket billigare än Broadway-shower (men mycket roligare).

/PeterO
9 jan. 2013 00:28
Citerat från peter_o:
På tal om Macy's så glöm inte att först gå till informationen och visa passet så får du ett kort som ger 10% rabatt.
På Blomingdales fick jag 20% av säljaren, men det är nog något liknande där. Jag är inte säker på att rabatten gäller på rea-varor.

Kolla också in DSW och de affärer som ligger där vid södra sidan av Union Square.

Mycket tips om restaurantrer får du på ettannatnewyork.com eller i deras nyligen utgivna bok.

Obs att man måste skriva ut entrébiljett till 911memorial, dock gratis. Man kan skriva ut den på deras infocenter men kan ni bestämma er hemma så har ni ju det klart. Se http://www.911memorial.org/ Man ska komma +- en halvtimme från bokad tid och räkna med att det är kö i påsk. Förslagsvis bokar ni det som första sak några dagar efter ankomst så ni lärt er åka tunnelbana först.

/PeterO
På Bloomingdales får besökare 10% också så besök Visitors Center där med! Spenderar man 300 dollar får man en present om man visar upp kvittot. Både på Macys och på Bloomingdales har vi fått extra 20% av säljaren, det gäller att charma dem! Visitors-rabatten gäller inte överallt, men den gäller på reavaror :)
Av Betsy
9 jan. 2013 09:50
Tack alla för suveräna svar! Mycket matnyttigt här.

Kollar lite på hotell och undrar om ni har några bra tips? Läget är prio för oss, men också tror jag vi helst behöver två dubbelrum el lägenhet med två sovrum och helst inte dela badrum med andra.
Nyfiken också på varför hotellen är mycket billigare i Harlem, är det för att det är "farligt" eller för att det helt enkelt inte är lika attraktivt där?

Mvh Ulrika
Av Peter_o
9 jan. 2013 10:55
Om man bor i Harlem har man i stort sett bara nära till just Harlem och kanske den minst intressanta delen av Central Park. Sedan är det en halvtimmes tunnelbanefärd för att komma 'ner i smeten' varje dag, och det kan vara värt några kr extra. Jag skulle gissa att hotellen är lite enklare i Harlem, men det är inte mer osäkert där.

Själv bor jag alltid på http://www.sihnyc.org/ ett stenkast från Union Square med nära till flera tunnelbanelinjer. Ett dubbelrum med privat badrum kostar ca $150 per natt. Måste bokas via epost eller telefon (eller fax).

/PeterO
9 jan. 2013 22:57
För min o dotterns resa 5-19 mars har vi bokat de fyra sista nätterna i New York, på Metro Hotel, har jag hört gott om av bekant som varit där, suveränt läge på 35th mellan 5th o 6th.. Bokade kombi flyg+hotell via Expedia, inkl. frukost o Internet.

http://sv.hotels.com/ho206674/hotel-metro-new-york-usa/
Av Betsy
10 jan. 2013 08:58
Jättefint hotel Reselover, där hade jag gärna bott, men för oss är det omöjligt att betala 33 000 kr för två rum och 8 nätter. Vår absoluta maxgräns blir nog ca 25 000 kr för två rum.

Tack!
10 jan. 2013 10:04
Missa inte att åka upp till "Top op the Rock" på Rockefeller Center (istället för Empire State Building) http://www.topoftherocknyc.com/

Likaså är det trevligt att antingen ta en 2- eller 3-timmars båttur med The Circle Line http://www.circleline42.com/new-york-cruises/home.aspx Vi tog 3-timmars turen (då åker man runt HELA Manhattan) - 2-timmarsturen hade räckt så kolla in avgångstiderna för respektive tur!

Vi åker igen till N.Y. i juni och har bokat Holiday Inn Express http://www.hiexpress.com/hotels/us/en/new-york-city/nycws/hoteldetail Tyckte vi fick bra priser och hotellet ligger mycket centralt.

"The Holiday Inn Express Times Square is located in the heart of New York City, close to New York's best and most amazing attractions. Times Square, Broadway, Radio City Music Hall and much more are steps from our brand new hotel. Also, access to the subway is walking distance to the hotel. "
Av Betsy
10 jan. 2013 10:49
Tack! Holiday Inn Times square ligger på 18 000 kr/rum den tidsperioden, så det blir 36 000 kr, för dyrt tyvärr...:-(

Mvh Ulrika
10 jan. 2013 11:32
Hej! Ser att du har fått svar på nästan alla dina frågor förutom det med boende.
Vi var med familjen i höstasi NYC och bodde på Park Central New York.
Jag kan varmt rekommendera hotellet, prisvärt och läget i hjärtat av Midtown passade oss perfekt.
Bokade flyg separat och hotellet via www.zleepinghotels.se! Önskar dig en trevlig Resa!
Anna
Av Betsy
11 jan. 2013 08:49
Tack alla för jättebra svar.

Jag undrar också, var någonstans köper man broadwaybiljetter till ex Jerseyboys i NYC om man inte förköper på nätet? Är det där musicalen spelas eller är det på ett speciellt försäljningsställe?Jag har hört att det är att rekommendera om man har lite is i magen och vill köpa mycket billigare biljetter. Är det i så fall bara till samma dag de släpps eller hur funkar det? I London brukar ju det fungera väldigt bra.

Tack!

Mvh Ulrika
Av Peter_o
11 jan. 2013 10:16
Det är hos TKTS som ligger mitt på Times Square man kan köpa biljetter. De har en viss %rabatt och sedan lägger de på ca $3 till priset. Man kan nog köpa billigare i teaterns kassa också men jag har inte prövat det.

Du kan följa vilka pjäser som säljs billigare på http://www.tdf.org/TKTSBoards.aspx

Kolla också via webcam hur långa köerna är kl 15 (lokal tid). I påsk kommer de inte att gå av för hackor, garanterat.

Ang hotell har jag ovan gett tips som kostar ca 16.000 för 8 dagar, men de har inte frukost på hotellet (egentligen gästhus) utan det äter man kring Union Square.

Vill ni bara ha ha ett ställe, cantralt, att bo på kan man komma ner till $1.200, men då blir det bara två dubbelsängar i ett rum med privat bad.

/Peter
Av Betsy
11 jan. 2013 10:32
Hej Peter,

Någon speciell tid man skall vara där när biljetterna släpps då och bara samma dag de går då antar jag, eller? Eller kan man få köa i timmar?
Av Peter_o
11 jan. 2013 11:29
På Times Square börjar de sälja biljetterna kl 15 till kvällens föreställningar. Skulle gissa att det räcker med att ställa sig i kön kl 12 ...

Jag har aldrig en tänkt tanken att köpa biljetter där, men däremot försökte jag vid deras andra försäljningsställe nere vis South Street Seaport (kolla på kartan, man hittar det annars inte) och där kom jag fram till kassan, men det var för dyra biljetter kvar. ***Fast nu ser jag att de har stängt där sedan stormen.***

Som du ser på deras hemsida så har de även ett försäljningsställen ute på Brooklyn.

Jersey Boys ges med 40% rabatt just nu. Skulle inte tro det blir högre rabatt under påsken, om det ens blir någon rabatt. Men det är bara min gissning.

/PeterO
Av Betsy
11 jan. 2013 11:49
Hej igen Peter,

Gällande Påsken, har NYC några helgdagar då det är stängt i affärer osv. Vet du eller vart man kan kolla!
/Ulrika
Av Peter_o
11 jan. 2013 12:22
Jag tror inte du kommer att märka så mycket av helgen på affärerna, Jag har själv varit där och tittat på Easter Parade på 5th Avenue, fast det var visst samma dag vi skulle åka hem.

På hemsidorna på de större affärerna och museer anger de öppettider, du kan ju kolla där om de har några inskränkningar.

/PeterO
Av Annl
12 jan. 2013 08:15
Mitt tips är att ni absolut ska bo på Manhattan om det är första gången NYC. Det är långa avstånd som PeterO skriver.

Och så klart att ni ska vara i NYC hela tiden - det fnnns massor av kul att se och göra och ni kommer aldrig att ha tråkigt.

Vad gäller boende så kanske lägenhetshotelll kan vara något, Vi ska till NYC i februari och är också fyra personer (två tonåringar) och vi har bokat ett lägenhetshotell nära Empire State Building. Det är en svit med ett sovrum och ett vardagsrum och det finns även kök. Verkar mycket praktiskt och bra att tonåringarna får ett eget rum.

Vad gäller att äta gott och tips på restauranger så är ju Guide Michelin alltid rätt - där hittar ni allt från billiga och bra rekommenderade ställen till lyxställen.

Du skriver att ni vill gå på en Broadway-show. Tänk då på att biljetterna i allmänhet kan vara väldigt dyra; vi kollade på bijetter till Mamma Mia och de kostade 4 000 kr trots att det var rätt dåliga platser. Så vi valde opera på Metropolitan i stället.

Att åka helikopter är riktigt skojigt och rekommenderas varmt. Kostar runt 1 500 kr vill jag minnas för en kvart. Kolla på Liberty Helicopter (vill minnas att den heter så).

Den tre timmar långa båtturen med Circle Line kring hela Manhattan är också väldigt spännande att göra och du får då fina fotovyer av Frihetsgudinnan. Rekommenderas!
12 jan. 2013 21:51
När jag var i New York senast i juni-12, knallade jag in på Wintergarden o köpte biljett till Mamma Mia (69 USD), man ser bra på dessa platser oxå... suverän musikal! Men det är kanske inte lika enkelt när man är 4. Hörde ngt om studentrabatt, typ halva priset...

Jag såg även Chicago p.s.s..(89 USD). inte lika scenisk, inga kläd- o kulissbyten o.d, men bra musik. Men jag betalade nog samma som om jag köpt på nätet... Tror teatrarna öppnar kl.10...

Hyra lägenhet via AirBnb kanske funkar fortfarande som alternativ...
Av Betsy
16 jan. 2013 12:22
Hej alla,

Jättetacksam och glad för alla bra tips ni kommit med :-)

Boendet har vi inte riktigt löst. Jag har bokat några ställen, men de är hiskeligt dyra men antar att det blir dessa priser....?

Dock saknar jag fortfarande adresser på bra shopping. Helst inte bara de stora kedjorna och inte sportkläder och sneekers utan lite roligare ställen med coola typ italienska, japanska märken (dock ej vintage). Jeans tex G-star, Please, Dondup, Jfour och True Religion var hittar jag det? Skor, gärna högklackat och coola boots och bara i skinn/läder mm mm.

Mvh Ulrika
17 jan. 2013 16:34
Hej, har ni kollat YMCA vid Central Park!? Här kan ni komma ner i pris lite. Det är enkelt men rent och fräscht!
Seafarers Inn som Peter nämnde är också ett kanonalternativ om det fortfarande finns tillgänglighet.

Om ni är i New York endast 9 dagar så rekommenderar jag att istället för att resa till en annan stad, spendera tid i omnejderna, Brooklyn, Hudson Valley, Harlem och Bronx.

När det gäller berg och dalbanor så är de närmaste Six Flags, en och en haöv timme bort, samt Dorney Park, närmare två timmar bort. Coney Island är antagligen inte vad dina barn är ute efter!

www.sixflags.com www.dorneypark.com

Här kan ni få lite mer tips och inspiration om New York:

www.accessnewyork.se
21 jan. 2013 14:11
Jag rekommenderar SoHo när ni ska shoppa. Killarna kommer älska det. Utgå från Broadway och West Houston Street. Sen är det bara att vandra söder ut. Missa inte gatorna bredvid. Annars finns det en hel del shopping runt 34th street. Om du vill hitta billiga märkesväskor får du inte missa Century 21 nere vid Ground Zero. Men se till att vara där på morgonen eller kvällen. Det är väldigt mycket folk mitt på dagen. Finns även en Century 21 vid Licoln Center, men den har inte samma stora utbud. Det är ju också en hel del shopping på 5:e avenyn, med Apple Store uppe vid nedersta hörnet av Central Park.

Jag kan även rekommendera "Hop On Hop Off"-bussar. Det är lite turistigt, men samtidigt får ni se så mycket mer än om ni tar tunnelbannan. Sen så kommer ni till alla turistattraktioner som ni ändå skulle ha åkt till. Det är alltid skönt att vila fötterna en stund också.

Staten Island Ferry är fantastiskt om ni vill få fina kort av Frihetsgudinnan. Färjan är dessutom gratis.

Undvik Empire State Building och ta Top of the Rock istället. Billigare, och ni får fantastiska kort med Empire State Building i bakgrunden.

Jag rekommenderar Midtown som boende om det är första gånger för er. Då har ni gångavstånd till mycket. Men det är oftast lite dyrare område eftersom det är turistkvarteret nummer 1.
Av Nina81
19 feb. 2013 23:24
Ni som har åkt helikopter över stan. Hur bokade ni? Måste man boka och betala och sen ringa och beställa datum och tid eller finns det nåt annat sätt som jag missat??
19 feb. 2013 23:37
Jag tycker inte heller ni skall passa på att åka till nån annan stad bara "för att".

För delen med att stanna 9 nätter är ju att ni kan ta det lugnt mellan varven för att inte bli trötta, som Peter mycket riktigt påpekar, för att ni jagar runt och skall uppleva allt.

Ta det lugnt, sitt på fik, i parken, vila på hotellet utan att få dåligt samvete, bara strosa, var inte alltid på väg, boka inte in aktiviteter varje minut varje dag.

9 dagar är ingenting i NYC :)
Av Annl
20 feb. 2013 08:55
Gå in på Liberty helicopter och kolla. Där kan du även kolla på en liten filmsnutt - och då blir man ännu mera sugen...

ja, vi bokade i förväg och betalade också i förväg och fick en tid och datum.

Jättekul upplevelse som verkligen rekommenderas.
Citerat från nina81:
Ni som har åkt helikopter över stan. Hur bokade ni? Måste man boka och betala och sen ringa och beställa datum och tid eller finns det nåt annat sätt som jag missat??
Av Nina81
20 feb. 2013 10:39
Annl: Var ni tvungna att maila eller ringa för att få tiden då?
Vet du om det finns några regler för att flyga om man är gravid? (6e månaden) Jag har mailat dom angående det men inte fått något svar. Därför blev jag osäker för det står att man ska maila och få en tid när man betalat men om dom inte svarar så......