Menorca - grön, vacker och genuin ö!

Av Desires
7 juli 2015 17:25
Visningar: 2091
Mallorcas lillasyster Menorca är ingen partyö! – utan en stillsam, vacker och grön liten ö med unik natur och flera av Spanien vackraste stränder.
(UNESCO-skyddad sedan 1993.)

Här råder en rogivande och skön atmosfär. För er som vill ha lite mer aktiviteter kan ni vandra, cykla, dyka i grottor, åka havskajak, rida i fin natur, klättra, göra en båtutflykt mm. Eller besök gärna den mycket pittoreska f d huvudstaden Ciutadella - en stad att bli förälskad i! Ön är liten men det finns många andra trevliga orter att besöka på ön, samt 100-tals vackra stränder att ta sig till!

Jag kan verkligen rekommendera denna ö, både till barnfamiljer och vuxna!
Vi var där 4 vuxna och 2 barn - alla trivdes!
Här kan ni se många foton och få mer Menorca- tips http://www.desires.se/#post191
7 juli 2015 22:28
Ja, har precis bokat en resa dit. Ska läsa på din sida. Har en lista på stränder jag gärna vill till.
Av Desires
7 juli 2015 22:48
Trevligt Marie!
Ja, de få stränder vi såg var väldigt vackra, men vi såg dem bara via båt, men Cala’n Turqueta såg härlig ut, så även Cala Mitjana. Denna gång åkte vi med barn och barnbarn och åkte inte runt lika mycket som vi gör annars på våra resor...utan njöt av att vara med dem hela veckan (dottern i samma ålder som du!). Men alla vi 4 vuxna och våra barnbarn (5 och 8 år) tyckte Menorca var en härlig ö!
Du kommer nog få en skön upplevelse där du också!
Av Babbo
8 juli 2015 09:30
Så du är hemma nu.
Var roligt att du gillade Menorca!
Av Humli
24 juli 2015 09:06
Hej! Tack för all info du delar med dig om! :)

Jag har precis prelbokat Menorca och "Blue Star Club Menorca" i sept. Vi är två vuxna, två barn (6 och 8) samt en mormor. Första gången vi reser med barnen, har lite undringar... Ska man välja all inclusive? Någon som har koll på om det är bra mat på detta hotell? Har solskygga barn och en solskygg mormor, törs man ens tro att man får plats vid en solstol/parasoll på poolområdet? Jag är inte någon som bokar upp solstolar med handdukar... *hua*.

Vi söker lugn, ro och jag tycker allt jag läser om Menorca verkar passa in på oss som inte vill ha party! :)
Av Tubbe
24 juli 2015 14:38
Citerat från Humli:
Hej! Tack för all info du delar med dig om! :)

Jag har precis prelbokat Menorca och "Blue Star Club Menorca" i sept. Vi är två vuxna, två barn (6 och 8) samt en mormor. Första gången vi reser med barnen, har lite undringar... Ska man välja all inclusive? Någon som har koll på om det är bra mat på detta hotell? Har solskygga barn och en solskygg mormor, törs man ens tro att man får plats vid en solstol/parasoll på poolområdet? Jag är inte någon som bokar upp solstolar med handdukar... *hua*.

Vi söker lugn, ro och jag tycker allt jag läser om Menorca verkar passa in på oss som inte vill ha party! :)
Hej,

Var där för 1 månad sedan.
Maten ovanligt bra men All inkl. är vad det är. Halvpension hade varit bättre för oss ( ej barn med )Blir tröttsamt att sitta på samma ställe 3 gånger om dagen. Minus var att vi inte kunde få lunch med oss trots Al Inkl. Sen var drinkarna i baren väldigt dåliga

Gott om solstolar men ligger ganska tätt. Angående idioter som lägger läger handdukar på solstolarna så var det inga större problem. Kan bero på att stolarna staplas varje kväll och då kan lata föräldrar inte skicka ner sina ungar.

/ R
Av Desires
24 juli 2015 18:52
Hej igen!
Vi kom hem därifrån för 3 veckor sedan! (Jag, maken, dotter, svärson + 2 barn på 5 och 8 år.)
Nej välj INTE all inclusive på Tamarisco! Vi hade bara deras frukost och den var suverän! Vi provade att äta en lunch där, den var helt OK, men ej mer än så. Varför välja all inclusive på ett hotell - när man har så nära till massor med bra restauranger vid marinan. Det är så mysigt att gå ner den korta promenaden till den stora marinan (5-10 min) där det dräller av trevliga restauranger som serverar supergod mat!
(Men kan naturligtvis även förstå om barnfamiljer väljer all inclusive pga att det blir billigare.....)

På mitt inlägg http://www.desires.se/#post191 får du mer tips, men här är några väldigt bra restauranger vid den mysiga närbelägna marinan:
La Marina
Restaurant Aquarium
Avanti
Assador ON eGIN
Portobello Lago
Torro Negro Steakhouse
...sist men inte minst kan jag rekommendera restaurangen som ligger vid fyren
Es Far dÁrtrutx! Här kan du njuta av underbar havsutsikt, vacker solnedgång
och väldigt god mat!

Solstolarna flyttar man som man vill, och vi höll alltid till vid poolen som ligger närmast restaurangen. Där var det mindre folk, barnen lekte nästan själva i poolen, lugnt och skönt. Och så härligt att dra ut stolarna på gräsmattan så man kunde ligga där och blicka ut mot havet.

Tyvärr måste jag säga - att maken gick en promenad på morgonen och såg då att de flesta faktiskt la ut handdukar på stolarna väldigt tidigt, när han tog sin morgonpromenad var nästan alla stolar upptagna där. Så ska man vara säker att få stolar i detta område, insåg även vi att det var nödvändigt att lägga ut handdukar på morgonen innan frukosten för att få plats där............Avskyr också när folk gör så. Men här gjorde alla vuxna det... och vi gillade verkligen att vara just vid detta mindre poolområde på andra sidan, därför var det nödvändigt att lägga ut handdukar där på morgonen, dessvärre!
Jag tror att det kanske är lättare att få en solstol på andra sidan, där är det ett större område och många fler stolar.

Jag tror och hoppas att ni kommer få det härligt där! Menorca var väldigt fint!

Ett annat FÖRSLAG för 3-generationsresa är KORSIKA och Ile Rousse!
På denna vackra ö har vi också varit med barn och barnbarn. Där hade vi halvpension, men väldigt speciell sådan. Frukost och en delikat middag som bestod av 3-rättersmeny som de lagade på plats där vid middagssalen. Jättegod mat, staden underbart mysig och genuin, stranden fantastiskt fin för unga som gamla. Poolen var väl ingen höjdare kanske, men det var nog det enda som inte var super där. Här kan du läsa om den resan: http://www.desires.se/#post131
Av Desires
26 juli 2015 12:47
Nej det är ju EJ samma hotell ser jag nu - precis som Tubbe så riktigt skriver! Ber om ursäkt för MITT misstag!!!!!

Jag trodde direkt att du hade bokat det hotell som jag beskrivit så oerhört positivt i mitt inlägg som jag länkat till ovan, just detta hotell var egentligen huvudanledningen till att jag från början bokade just Menorca Som jag beskrivit det där var det verkligen ett perfekt hotell för en "3-generationsresa"! - Därav mitt tips!http://www.fritidsresor.se/resa/spanien/menorca/cala-n-bosch/tamariscos/pc-000003674/

Så - jag vill nu verkligen be om ursäkt att jag ej såg detta - trots att du benämnt hotellet i ditt inlägg - tänkte jag nog bara på att det stod Blue Star hotell...... och trodde du bokat det hotell jag beskrivit så positivt.

Menorca är jättefint så ni kommer nog bli nöjda alla fall, - då är det alltså Tubbes kommentarer som handlar om det hotell du bokat! Han verkar ju ha bra koll på just ert hotell! Ha en skön resa!
Av Humli
26 juli 2015 15:40
Ingen fara, tack för att du svarar så snabbt! :) Nu ska jag läsa igenom dina tips om Menorca, det är guld värt att läsa andras rekommendationer vid sidan av allt som resebolagen skriver om. Kan lägga upp en egen recension av "vårt" hotell efter hemkomsten. :)
26 juli 2015 15:54
Citerat från Humli:
Ingen fara, tack för att du svarar så snabbt! :) Nu ska jag läsa igenom dina tips om Menorca, det är guld värt att läsa andras rekommendationer vid sidan av allt som resebolagen skriver om. Kan lägga upp en egen recension av "vårt" hotell efter hemkomsten. :)
Ska bo på samma hotell som du. Åker den 6/9! Men det blir definitivt varken all inclusive, helpension eller halvpension för mig.
Av Humli
26 juli 2015 16:07
Finns inte på världskartan att jag och maken valt det heller, om vi åkt ensamma. Nu har ena hälften av ressällskapet redan betalat för all inclusive så det blir väl att vi gör samma, denna första gång vi åker med barnen.
Av Desires
26 juli 2015 19:02
OK ....men ni kanske ändå kan ta en middag på tu man hand - du och maken - på någon av de bra restaurangerna som ligger i marinan, t ex La Marina som har suveränt god mat! Önskar er en trevlig semester på fina Menorca!
Av Tubbe
26 juli 2015 22:39
Hej,

Som jag redan påtalat är jag ingen all inkl fans. Men ibland är det ganska lite skillnad i priset och då har jag tagit med det. Man behöver inte äta på hotelet var dag bara för all inkl. Vi gick ner till hamnen och åt några gånger istället för hotelet,men att äta i hamnen var dag gånger 3 skulle också bli lite trist....variation är nyckel.

Men just i detta fallet så var avgörande fri dricka, men tyvärr så var det ingen klass på drinkarna.Men med barn så är det en hel annan femma.

Vi hyrde även mounton bike och cykla till små stränder vilket var väldigt tufft. Så vi hyrde i stället motorcykel
vilket kan rekommenderas. Iof har jag inte sätt så många enkelriktat skyltar som på Menorca men en trevlig ö att köra på.

Tyvärr är det gott om folk på de finna avlägsna stränder trotts att det är kanska svårt att hitta ditt så stanna stora båtar till i vikarna med turister.

Ja det var lite om Menorca....

/ R
Av Humli
27 juli 2015 00:06
Aha, då kanske det blir lite vågat att släppa iväg en mormor med syster på cyklar till avlägsna stränder.

Min moster har svårt för att ligga still och vill ut och upptäcka saker. Några smultronställen som är mer lättillgängliga för två damer i 65-årsåldern som varken kommer att cykla om det är "farligt", eller hyra bil? Bussresa? Promenad från Blue Star Club Menorca?

Betalt och klart nu, längtar! Tusen tack för all er tid, ni som svarar! :)
Av Tubbe
27 juli 2015 00:57
Cykla till stränder från denna byn kräver en del. Såg nog bara mountainbike för uthyrning ( både 26 tums hjul och 29 ) men finns säker vanliga också. På lokal karta så går det en coast rod till stränderna men den vägen går över klipporna. Som att cykla upp och nerför trappor ibland. Men går såklart att cykla på vägarna också men då tar det några timmar om Ni ska till stränderna. Vägnätet är uppbyggt med en central väg i mitten av ön som man måste ta sig till för att komma till stranden sidan om. Sen är all parkeringarna vid stränderna säkert 1 km från stranden så det gäller att traska på ett tag. Ditt är det nerför men inte hem.
Så där är förklaringen till turistbåtarna som gör strandhugg.

Att bara gå i området funkar såklart men då är det hamnen som gäller.Och då gärna på kvällen när värmen har blivit mer komfortabel. Tycker inte detta är en äventyrs ö direkt.
En skofabrik besökte vi ca mitt på ön. Fint men inte billager än hemma.

/ R
Av Desires
27 juli 2015 11:39
Hej igen!
Detta verkar bli en följetong, men kul att tipsa andra om sånt man själv upplevt positivt!
(Och du kanske inte läst mitt inlägg ännu - som jag refererat till, http://www.desires.se/#post191
- där kan du läsa om alla dessa TIPS och se FOTON från dessa platser......)

TIPS 1 för mormor med syster (är själv i nästan samma ålder...)
Jag kom direkt att tänka på den väldigt mysiga och vackra promenadvägen från marinan ut till fyren! Det är bara 1 km, du går på asfaltvägar utmed havet förbi jättefina villor med bedårande små trädgårdar. Jag tog ofta den lilla promenaden själv på morgnarna, det var såå mysigt! Om man orkar fortsätter man utmed havet efter fyren. Jättefin och trevlig promenad! Många joggade där på morgnarna!

Vid fyren kan man även slå sig ned vid den restaurangen - Es Far dÁrtrutx - som ligger så vackert där precis vid havet. Jättegod mat hade de också - och vill man inte äta kan man bara slå sig ned vid ett mindre bord intill havet, nedanför den fina restaurangen och ta ett glas vin och njuta av utsikten! Mycket folk där på kvällarna för att njuta av solnedgången och ta fina kort!

TIPS 2 (står också att läsa om - med foton på mitt ovannämnda inlägg)
Ta lokalbussen till CIUTADELLA (jättefräscha bussar med luftkonditionering etc) som är Menorcas gamla f.d huvudstad! Det är faktiskt Menorcas allra finaste stad, en stad att bli förälskad i! Bussresan tog ca 40 min. Gå ner till den så pittoreska gamla stadsdelen, ta något att äta eller dricka där, eller shoppa lite (det finns massor med små mysiga butiker!). Sedan går ni ner till den vackra och mysiga hamnen, där ligger också mängder med trevliga uterestauranger... Bara att NJUTA av denna miljö!
- Har man inte varit i Ciutadella när man besökt Menorca, har man verkligen missat något! Väldigt fin stad!

Vi (både jag och dottern) shoppade en del i Ciutadella, och även i småaffärerna vid marinan i Calan Bosch.
Det finns speciella sköna och snygga lädersandaler som görs på Menorca - ABARCAS heter de - sådana säljs överallt. Vi betalade ca 250 kr för dessa sandaler på Menorca, har sett att i Sverige säljs dessa för ca 900 SEK! Det fanns även en hel del kläder, mysiga korgväskor därifrån mm mm. FOTO på dessa sandaler kan du också se på mitt inlägg...

...Glömde båtturerna som blir TIPS 3 (detta står också nämnt - med foton - på mitt reseinlägg)
Det finns flera båtturer som utgår från marinan, vilket ju kan vara mysigt en varm och vacker dag - att se Menorca från vattnet! De brukar då även lägga till vid någon av de vackra stränder som finns på Menorca!

Ha det gott!
Av Yessie
2 sep. 2015 14:59
Hej!
Hur är Menorca i oktober vädermässigt? Har hittat ospec m Fritidsresor för 2998:- 2/10-9/10, vågar man boka ospec? Är det bättre att satsa på tex Rhodos eller Kreta i oktober om man vill sola och bada?
2 sep. 2015 15:41
Citerat från Yessie:
Hej!
Hur är Menorca i oktober vädermässigt? Har hittat ospec m Fritidsresor för 2998:- 2/10-9/10, vågar man boka ospec? Är det bättre att satsa på tex Rhodos eller Kreta i oktober om man vill sola och bada?
Googla på climate menorca och se andra ställena så ser du vad statistiken säger. Jag skulle säga att det är varmt nog för bad, men större risk för regn i oktober.
Av Desires
2 sep. 2015 16:25
Hej Yessie!
Jag googlade på hur det är med vädret på bägge platser, och det verkar vara som Marie ovan säger....

Rhodos: 24 i luften, 24 i vattnet, 29 regnfria dagar
Menorca: 22 i luften, 22 i vattnet, 21 regnfria dagar

så risken för regn verkar lite större på Menorca.....(har ingen egen erfarenhet!)