Mellanlandning: Receptbelagd medicin

27 jan. 2020 16:07
Visningar: 78
Hej! Jag ska snart åka till Australien och studera i några månader. Med mig behöver jag ha narkotikaklassade mediciner. Jag har läst på och förberett med läkarintyg, kopia på recept utefter deras tullregler och kommer att ta med mig medicin för 3 månader som är maxmängden för vad man får ta med in i landet. Trodde att jag hade allt under kontroll, men fick nyligen reda på att de länder jag möjligtvis ska mellanlanda i har extremt strikt drogpolitik och mycket hårdare restriktioner kring vad man får ta med, även om man endast ska mellanlanda och hålla sig på flygplatsen. Hade inte alls en tanke på detta då jag inte trodde att det spelade någon roll eftersom jag ej ska lämna flygplatsen. Valen jag står emellan är antingen att mellanlanda i Singapore eller i Qatar, flyger från Köpenhamn, då detta är de enklaste alternativen.

Problem 1: Qatar har som regel att endast medicin för 30 dagars bruk får tas med. Jag har försökt att googla ett tag men hittar inget svar på om detta endast gäller för de som ska in i landet eller också de som mellanlandar. Tydligen måste de som mellanlandar kunna visa upp läkarintyg, men ingenstans står det något om huruvida mängden också måste vara 30. Någon som har bättre koll och vet? Att endast ta med för 30 dagar är inget alternativ för mig då jag behöver denna medicin för att kunna klara mig.

Problem 2: I Singapore måste jag ansöka om tillstånd för att få lov att ha med mig medicinen, väl på plats ska detta deklareras och genomsökas av tullen. Framförallt känns detta alternativt osäkert och oroligt för mig då jag inte kan vara säker på att det kommer att godkännas, vidare så är tiden mellan flygen endast 2h. Är orolig att tullen kan ta lång tid och att det finns risk för att missa andra flyget.

Är det någon som mellanlandat i någon av dessa länder och kan stilla en orolig själ? Hur har era erfarenheter varit? Är de verkligen så strikta väl på plats? Det sista jag vill är att fastna och bli misstänkt för något då det enda man hör om är hur höga och fruktansvärda straff de har för narkotikabrott.

Har ni andra några tips på hur jag kan gå tillväga? Funderar på om jag ska försöka att mellanlanda någon annanstans, men detta kommer att bli mycket dyrare och mycket mer omständigt.

Tacksam för alla tips och svar!