Marrakech

18 mars 2018 11:47
Visningar: 226
Hej!

Är nyfiken på om någon har varit i Marrakech och kan ge bra tips att dela med sig av?

Allt är av intresse :)
/ Tina
Av Mcenroe
18 mars 2018 23:15
Har du testat att söka på Marrakech här? Det finns mycket som redan är skrivet. Hittade bla denna text som jag själv skrivit för en tid sedan:

Det uppenbara att göra i Marrakech är att bara promenera runt och kolla in Djemaa el Fnaa, gamla staden, Koutoubia (den största moskén - mkt vacker), sitta på något av alla kaféer etc, etc. Yves Saint Laurents trädgård Jardin Majorelle är väl värd ett besök. Ett fantastiskt ställe som du inte får missa är Madrasa Ben Yousef och muséet som ligger helt intill. Madrasa Ben Yousef är en gammal koranskola som numera är museum. Ett av de mest imponerande ställen jag någonsin besökt. Muséet är också fint. Det är inrymt i en f.d. skola för flickor och är utsmyckat på ett fantastiskt sätt. Stora salen - f.d. gården, domineras av en enorm lampkrona som tar andan ur varenda besökare. De säljer kombibiljetter för att gå in på både Madrasan och muséet..

Högatlas ligger nära staden - åk dit! Marrakech är som en alpby, du ser höga snöklädda berg nästan ovanför staden. Vi hyrde en bil och körde till Ouarzazate på andra sidan bergen. Om du inte vill/hinner göra detta, gör en utflykt till Okeimden (en skidort med liftsystem) eller Setti Fatma. Ligger c:a 70 km från stan. Ta en org tur eller hoppa in i en "Grand Taxi" dvs en av alla gamla Mercedesar som fungerar som långfärdstaxi. De tar 6 passagerare (4 bak och 2 fram + föraren) och kör när det är fullt. Fast pris. Många bussar och Grand Taxis avgår från Bab Doukkala (en av de största stadsportarna). Om de till O. eller SF. går härifrån är jag inte säker på. Kolla med ditt hotell eller någon annan som vet. Glöm inte att stanna i någon av alla små berberbyar på vägen och äta en rikitig Tagine (lergryta som man tillagar olika slags grytor i). Beställ också en "Bisarra" en slags bönsoppa som äts med bröd, salt och spiskummin. Mkt gott!

Tills sist: Jag är fascinerad av alla dessa fantastiska portar som finns i marockanska städer - speciellt i Marrakech. Jag gick runt hela stadsmuren en morgon för att ta bild på allihop. Det var ganska jobbigt så här ger jag dig höjdpunkterna. Enligt mig är de vackraste portarna Bab Agnaou (eller Bab Gnawa som den också kallas/stavas) och Bab el-Khemis (som är en av huvudportarna om man kommer norrifrån). De ligger ganska långt ifrån varandra men är väl värda ett besök - tycker jag.
Av Bergabo
20 mars 2018 20:29
Jag kommer inte med något nytt tips utan betonar bara "ett måste" i Marrakech: Djemaa el Fnaa(torget/marknaden).
Om jag har hela världen att välja på och får välja en plats för ett par timmar då kan det bli detta torg ! Varför ?
utbytet av varor är exotiskt och fantastiskt men många marknader kan vara lika lockande, men vad är det då som sticker ut här?
Jo det är det oberäkneliga, det magiska..... upplevelserna blir så mångfacetterade... ormar, apor, magiker....
Torget har dessutom ett "ansikte" på eftermiddagen, ett annat på kvällen... att gå här o drömma, nyfiket undersöka, överraskas... tillhör mina resefavoriter.
21 mars 2018 18:16
Tack ska Ni ha för dessa inspirerande svar :)
Är det något särskilt som är bra att veta om, och tänka på inför en resa dit?
Av Tintani
21 mars 2018 18:31
Citerat från Tinanoack:
Tack ska Ni ha för dessa inspirerande svar :)
Är det något särskilt som är bra att veta om, och tänka på inför en resa dit?
Medinan, är en intensiv plats. Här trängs många försäljare som ska få ihop till brödfödan. Själv älskar jag intensiteten här. Färgerna, lukterna och kommersen. Men kvinnosynen är förlegad. Och trafiken mycket. Det är muslimskt så allt för tunnklädd är bra att inte gå.
Kom väl förberedd och med öppet sinne så blir det toppen!