MALI....

Av Annans
3 jan. 2007 18:25
Visningar: 250
Funderar lite på Mali så småningom, tips av allehanda slag emottages tacksam.
Är det tänkbart att hyra bil och åka runt, eller hur är lokaltrafiken...
Musik, natur och kultur är mina intressen, tips vad som finns att se o göra...
3 jan. 2007 19:48
Hej, Mali är underbart. Har själv varit där under en månads tid. Vi förflyttade oss i hyrd minibuss, men med lokal chafför. Trafiken är inte problemet, snarare vägarna och vädret. Berorende på tidspunkt du planerar åka kan enorma regnoväder och vindbyar dra in och det kan vara bra att ha någon som är bra på att läsa av tecknen innan det är försent..

Annars vill jag rekommendera Djenné som är en helt undebar by (jag har någon bild därifrån upplagd här) med underbart folk. Vi landade i Bamako, var där någon dag för att senare åka pirouge upp genom Nilen. Bamako isig var inget jag tycker man behöver spendera längre tid i, det intressanta är byarna längre upp.

Efter en vecka i Djenné for vi vidare till välkända Pays Dogon som är som taget från en historiebok från 1800-talet. Storslagen natur och otroligt intressant bysamfund. De äldre männen sitter och bestämmer, tillsammans med gudarna i specialbyggda tempel, och man får inte röra sig fritt utan guide, då vissa stigar, träd osv. kan vara heliga. Här finns så mkt kulturellt att gå in på om man önskar att man kan stanna i evighet. Språket klaras rätt bra om du är duktigt på franska. Vissa äldre behöver man dock tolk till för att kunna kommunicera. De byar jag besökte nås endast med oxkärra eller om man har tur (och inte är där under värsta regnperioden) kan man komma rätt långt med jeep (vägarna är extremt smala dock så man får oftast gå sista biten, typiskt ner för klipporna). Musik är en stor del av de lokalas vardag, vi blev bjudna på trumshow och när det var fullmåne spelades det förfullt, en imponerande erfarnhet att höra alla trumslag studsa mot klipporna och ut i det mäktiga landskapet..

ja, det är rätt mycket att berätta..Ett mycket sevärt land. Nu var jag inte där som klassisk turist utan som en del av en expedition med två erfarna professorer, men vi mötte några (mest franska) grupper som ordnade turer med boende i de mindre byarna. Lycka till och hör gärna av dig om du vil veta något mer specifikt!