Malariaprofylax i mars/april??

27 nov. 2012 18:00
Visningar: 1098
Hej!
Ska under 5,5 veckor (mars/april) luffa runt i Burma, Thailand och Laos. Har blivit rekommenderad att äta malariaprofylax under hela tiden! Känner mej mycket tveksam till detta...Behövs verkligen det? Tar gärna emot åsikter om detta!
/Elisabet
Av Hille2
27 nov. 2012 18:25
I Thailand rekommenderas inte malariaprofylax någonstans om man inte ska tillbringa en längre tid i extrem landsbygd. För att få tillförlitliga råd om Burma och Laos bör du kontakta en infektionsklinik på något större sjukhus (inte en vaccinationsmottagning alltså). Mest beror det nog på vart du reser, hur länge, turistorter eller landsbygd och hur du beter dig. Jag har rest i dessa länder utan malariaprofylax men är extremt noga med både myggnät och myggmedel då jag inte vill drabbas av denguefeber som är mycket vanligare och inte går att vaccinera sig mot.
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Hille2
27 nov. 2012 20:35
Malarone finns tyvärr inte i Thailand så vad man då har att välja på är Lariam som finns under flera namn, som är billigt i Sverige också men kan ge en del otäcka biverkningar, eller doxycyklin som är en antibiotika och dessutom bör man undvika direkt solljus när man äter den eftersom den kan ge hudskador då.
27 nov. 2012 20:50
Nej, Lariam är jag inte så sugen på - har hört en hel del mindre roliga biverkningar... Är nog inne på myggmedel och myggnät istället - profylax skyddar ju inte mot dengue som sagt... Kan man köpa impregnerade myggnät i Thailand, eller är det bättre att köpa dom hemma?
Av Hille2
27 nov. 2012 21:33
Finns att köpa på lokala marknader.
Och tänk på att denguemyggan är aktiv dygnet runt.
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Hille2
28 nov. 2012 08:42
Det var nog doxycykline du köpte. Men själv tycker jag inte att det skulle kännas bra att äta ett bredspektrikt penicillin i onödan. Dels med tanke på att man bidrar till att bakterier blir resistenta och dels pga risken för brännskador. Jag har själv fått fläckar både på kroppen och i ansiktet som aldrig går bort pga detta (inte i SOA utan i Sverige)
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Bengtar
28 nov. 2012 17:53
Citerat från anteee:
Solen ska man ju i vilket fall som helst skydda sig emot så det är inga som helst problem.
Säg det till 387004 presumtiva patienter till Hudonkologen som ligger på stränderna i Thailand och tror att dom blir vackra - idioterna. Men å andra sidan, det är dom som resebyråerna tjänar pengar på.
Av Hille2
28 nov. 2012 20:42
Alltså, det räcker med att du är ute på dagen och inte skyddar ansiktet (med mer än solcreme)om oturen är framme. Jag som faktiskt aldrig solar blev drabbad. Det är ju ändå inte det värsta, värre är väl att bidra till att bakterier blir resistenta?
28 nov. 2012 22:15
Var idag i kontakt med en, som jag upplevde det, kunnig kvinna på en vaccinationsbyrå. Hon sa att dom inte rekommendera malariaprofylax för den typen av resa - malarian är egentligen mindre problem, eftersom det visst går att bota ganska lätt om man söker i tid (inte den farligaste varianten i Asien tydligen). Större problem med denguefeber och även japansk encefalit - som kommit mer på sistone. Den sistnämnde går att vaccinera sig mot, men är dyr - 1900 kr för två sprutor, som varar i ett - två år. Det är förstås en avvägning, men hon rekommenderade myggstift och att "klä sig som dom", dvs i långarmat, luftiga kläder och vara extra noga om man befinner sig vid risfält eller stillatående vatten... Vi kommer välja att följa det rådet, men man måste förstås utgå från sitt eget resande!
Av Hille2
29 nov. 2012 09:33
Antar att det är en vaccinationsmottagning du varit i kontakt med. Risken för att få malaria är oerhört mycket större än att få japansk hjärnhinneinflammation med tanke på hur spridd den är. Och den farligaste varianten av malaria finns numera i alla de länder du ska besöka. Man ska absolut inte tro på att det är "lätt att bota" eftersom symptomen kan komma smygande. För den skull menar jag inte att du skulle behöva ta malariaprofylax då du ju ska resa på en vanlig turistresa. Men som sagt, det är viktigt att skydda sig mot myggen!
Som jag skrev i mitt första inlägg; är du osäker - ta kontakt med infektionskliniken på något större sjukhus, de har inget vinstintresse. Ett enkelt telefonsamtal kan göra att du får korrekt information. Eller gå in på Smittskyddsinstitutets hemsida där det både finns statistik och reseråd.
29 nov. 2012 10:46
Fullt medveten om att det finns många olika åsikter i frågan, det handlar ju om att helt enkelt fatta ett beslut utifrån just den resa man själv ska göra. Jag var i kontakt med flera olika vaccinationsbyråer och fick olika svar, men kände att detta ställe var det som gav mest kompetent svar - rätt eller fel. Dom tyckte heller inte att jag skulle ta encefalitsprutan, utan det var mer som info. Myggnät och myggmedel, tillsammans med täckande kläder var det dom framförallt vurmade för, vilket jag tyckte kändes klokt. Just det här med att en del ställen uppmanar att man ska ta en massa sprutor, som kanske egentligen inte är befogade, är också ett problem - som det skrivits en del om i tidningar.

Håller tummarna för att detta blir korrekt beslut för oss - en viss risk tar man ju alltid när man drar iväg så här!
Av Hille2
29 nov. 2012 11:17
Ja så är det nog! och den största risken är troligen trafiken i dessa länder :)
Av Msdr
29 nov. 2012 18:13
Jag ska också till malariadrabbat område (södra delarna av Afrika, ej Sydafrika) och brukar uppdatera mig på nedanstående sida. Även en specialist i infektionssjukdomar måste ju uppdatera sig på läget regelbundet och nedanstående rapport gäller! Kommer väl snart en ny för 2012, men ändå :)

http://www.smittskyddsinstitutet.se/upload/Publikationer/Rekommendationer-for-malariaprofylax-2011_2011-11-2.pdf

Nedanstående om just "dina" länder taget från ovansåtende rapport:

Laos*
Risk finns för malaria i områden som gränsar mot Kambodja och Vietnam. Ingen
risk finns dock i huvudstaden Vientiane med omgivning. P. falciparum-malaria
dominerar och klorokinresistens är vanlig. Malarone®, meflokin eller doxycyklin
rekommenderas vid övernattningar mer än några nätter i riskområden.

Burma*
Malariarisken varierar men på vissa platser är risken hög. P. falciparum-malaria
dominerar. Klorokin- och meflokinresistens förekommer. Risken är låg i
turistområdena, till exempel vid flodfärder på Irravady samt i Rangoon och
Mandalay; i övrigt är risken betydande. Malarone®, meflokin eller doxycyklin
rekommenderas vid resor med flera övernattningar utanför turistområdena.
Meflokin är dock inte lämpligt vid gränsområden mot Thailand på grund av
resistens.

Thailand*
Risken varierar kraftigt men är generellt sett låg. P. falciparum-malaria dominerar.
De senaste åren har som mest enstaka svenskar årligen kommit hem med malaria
från Thailand, vilket ger en insjuknandefrekvens på mindre än 1/100 000.
Höggradig klorokinresistens förekommer och i vissa områden finns även
omfattande meflokinresistens rapporterad. Medikamentell profylax behövs inte för
majoriteten av resenärerna till vissa större städer, inklusive Bangkok och Chang
Mai med omgivningar, samt kuststräckorna. Profylax behövs inte heller vid ett par
dygns utflykter och övernattningar vid till exempel floden Kwai, Chang Rai eller
Chang Mai.
Hela centrala Thailand är väsentligen malariafritt. Vid vistelse i gränsområden mot
Burma och Kambodja mer än ett par veckor under mer primitiva förhållanden
rekommenderas dock profylax med Malarone® eller doxycyklin.
Av Annl
2 dec. 2012 18:06
Håller med Bengtar, klart att man ska ta malariaprofylax.

Vad är inte hälsan värd.....
Citerat från bengtar:
Myanmar;http://www.fitfortravel.nhs.uk/destinations/asia-(east)/myanmar/myanmar-malaria-map.aspx
Och Thai / Laos malaria map;http://www.khaosanroad.com/en/travel-articles/thailand/261-health-issues-in-thailand/312-malaria-map-of-thailand
Det är nog rätt bra att skydda sig. Under innevarande år har det varit ett stort utbrott i gränslandet Thailand / Burma.
Jag rekommenderar Malarone. Visst, det kostar, men, vad är hälsan värd?