Madeira

Av Monicae
11 feb. 2011 11:22
Visningar: 5240
Hej , har lite frågor om levada vandringar på Madeira, har varit där en gång förut och ska åka tillbaka nu den 18 feb, förra gången gick vi ingen levada vandring men jag skulle så gärna vilja göra det.Problemet är att min sambo är höjdrädd så jag undrar om någon vet någon levada som man inte går precis vid stup, det går bra om man är högt men en bit ifrån.Sen skulle jag gärna åka över till Porto santo över dagen bara, någon som har gjort det?
Undrar också om erfarenhet av att boka turer genom strawberry world eller något annat, tycker ving och solresor m.m är så dyrt.Vi är inte så sugna på att köra själva.Hur är det att ta buss från Funchal till Calheta ex.. Mycket frågor
tacksam för svar.
Av Tj
11 feb. 2011 12:56
Ta Levada de Norte...inga stup,bred och bra i skick...alla taxichaffissar vet var den är.
Gick den 2 ggr. Fina utsikter över dalgångarna och odlingarna,man går även genom byar så att man kan ta en go öl eller dyl...

MVH Tobbe
Av Monicae
11 feb. 2011 13:48
ok, det låter bra men vad kostar det att åka taxi dit från funchal eller kan man åka buss.
11 feb. 2011 18:07
Jag rekommenderar levadavandringen mellanRibeiro Frio till Portela på den östra sidan av ön. Den är enkel och inga fantastiska stup och man har tom gjort stängsel där det är lite smalt att promenera.
Det går buss från Funchal till Ribeiro Frio och det går buss tillbaka från Portela.

Det finns 3 större bussbolag och detta utgår precis bredvid där linabanan startar på färden upp mot Monte.

Turistbyrån på Avenida Arriaga har information om det mesta och numera finns också ett samlingshäfte där alla 3 bussbolagen finns representerade med linlesträckningar och tider.
Man ska dock informera sig ytterligare hos respektive bussbolag, för det sker alltid förändringar.

Ni åker snart och de kläder ni har på er när ni lämnar Sverige kan vara lämpliga att ha med sig vid promenaden, för faller molnen ner mot backen så kan det bli ganska kyligt, och det sker snabbt.

Om Porto Santo kan ni informerar er på Turistbyrån, men bara över dagen så är flyg att rekommendera. Det går en flygbuss ganska ofta mellan Flygplatsen och en bit förbi Madeira köpcentrum Forum , och till Calheta går det buss som till de flesta byar på ön. Det gäller bara att se till att det går en tillbaka också!

Taxesystemet är olika och på vissa betalar man vid påstigning och på " stadsbussen" den gula, finns det veckokort att köpa, som man kan "tanka" och också spara till nästa besök på Madeira.

Ha en trevlig vistelse på ön!
Av Tj
11 feb. 2011 19:26
Buss funkar också...vi gav 20 euro från Funchal till Levadan..i taxi, buss vet jag inte priserna, kollade inte för det var ett jävla strulande för att ta sig dit man skulle...men enligt andra så funkade det bra!!!
Av Monicae
11 feb. 2011 20:40
ok , det är ju överkomligt, min sambo tyckte det där med ölen lät bra, men hur lång är den vandringen?
Av Tj
12 feb. 2011 12:01
Tar hela dagen om man inte springer den...man vill ju se lite också!! :) Ta tid på er...förbaskat fina fotomöjligheter längs med levadan. PS ta med er lite fika eller lunch få grejer som slår en fikapaus med den utsikten.
13 feb. 2011 23:06
Håller med skeppohoj,vandringen mellan ribeiro frio och portela är verkligt fin dessutom finns mysig servering vid ribeiro frio,visst finns en del rangliga räcken och en del ganska branta sluttningar inpå stigen men med madeira mått är det en söndagspromenad i parken ha ha! vandringen är 11km och tar kanske fyra timmar och som tj skrev glöm för guds skull inte matsäck det är nästan viktigast av allt he he!

Angående att frakta sig med buss så funkar det helt ok men hyrbil är klart enklare och ger en annan frihet vid regelrätta utflykter men just vid vandringarna så är det ju lämpligt att ta en buss ut till starten sen antingen buss eller taxi tillbaks,bussar avgår från plats som skeppohoj beskrev.

En vettig bok om vandringar på madeira hittar du här alternativt kan du låna den på biblioteket,bra kartor finns att köpa på turistbutiker när ni kommer fram till funchal. http://butiken.metria.se/kartbutiken/product_info.php?products_id=42495
mvh. Bosse.
14 feb. 2011 10:53
Beträffande räcken Bosse, de gamla har tatt slut och ersatt av nya.
"4 timmars promenaden" tar i rask takt ca 2,5 timme, normal ca 3, men i lugn och ro med matrast kanske 4 timmar.
Det finns också ett eller flera matställen/barer i Portela.
Om man beslutar att ta buss från Portela tillbaka till Funchal, så ska man fråga vilken busshållplats man ska begagna, lämpligtvis på baren. Det finns fler, utom synhåll för varandra.