Laos?

Av Steen89
11 nov. 2009 21:15
Visningar: 8262
Vi är några tjejer som skall åka till Thailand i januari, jag funderar lite på om Laos skulle kunna vara värt att besöka?
Någon som varit där..vad finns det att göra, maten bra, är det billigt?
andra tipps??

Eller är det mer värt att åka till Vietnam eller malaysia?
12 nov. 2009 11:47
Var iofs där 2002 men då var det helt underbart. Startade i norra Laos med en två dagars flodbåttur på Mekongfloden till staden Luand Prabang som är på FN:S världshistorielista. Gick i djungel, klappade tigrar och hoppad och badade i vattenfall. Åkte vidare till Vang Vieng som tydligen har blivit ett sorts back packer mecka. Vandrade i grottor, paddlade kajak, hyrde cyklar och åkte till en underbar klarblå lagun där man svingade i lianer ner i vattnet, flöt på ett innerdäck nerför en flod i några timmar med en kall öl i handen och blev inbjuden till en lokal laotisk familj på suparfest. I Vientienne (huvudstaden) finns det mycket kultur. Helt klart värt ett besök. Det va sjukt billigt, vi betalade typ 20 kr per natt för ett helt nybyggt hostel i Vang Vieng.

Känslan är väldigt relaxed och ingen stress. Stor skillnad mot speciellt Vietnam.

/M
Av Steen89
16 nov. 2009 14:13
Okej, hur länge tror du man borde stana i laos?:) Har hört mycket om Vang vieng så det blir nog ett av ställerna vi besöker skulle jag tro!
17 nov. 2009 09:59
Vi var där i ca två veckor och det var alldeles tillräckligt för att uppleva väldigt mycket.

/M
Av Steen89
4 jan. 2010 21:19
Citerat från silverfang:
Var iofs där 2002 men då var det helt underbart. Startade i norra Laos med en två dagars flodbåttur på Mekongfloden till staden Luand Prabang som är på FN:S världshistorielista. Gick i djungel, klappade tigrar och hoppad och badade i vattenfall. Åkte vidare till Vang Vieng som tydligen har blivit ett sorts back packer mecka. Vandrade i grottor, paddlade kajak, hyrde cyklar och åkte till en underbar klarblå lagun där man svingade i lianer ner i vattnet, flöt på ett innerdäck nerför en flod i några timmar med en kall öl i handen och blev inbjuden till en lokal laotisk familj på suparfest. I Vientienne (huvudstaden) finns det mycket kultur. Helt klart värt ett besök. Det va sjukt billigt, vi betalade typ 20 kr per natt för ett helt nybyggt hostel i Vang Vieng.

Känslan är väldigt relaxed och ingen stress. Stor skillnad mot speciellt Vietnam.

/M
Vi var lite nyfikna på att klappa tigrar, vart någonstans fanns de möjlighet att göra det:)? Något bra vatten fall att rekomendera? kankse även Lagunen, ligger de i närheten av varandra? Vi tänkte iaf besöka Vang veng!
Tack på förhand!
5 jan. 2010 10:34
Tigerklappning blev det i Luang Prabang. En mycket mysig stad vid Mekongfloden (på FN:s världsarvslista) Det var även där som vi åkte till vattenfallen. Här är en sida med bilder både på tigrarna och vattenfallen utanför Luang Prabang. http://www.pbase.com/bmcmorrow/kouangxi

/M
Av Aanta
6 jan. 2010 13:38
Hej

Jag tycker Laos är väl värt ett besök. Och ja, rekommenderar Laos före Vietnam hundra gånger om - och före Thailand också för den delen.
Laos är relaxat, det heter egentligen Lao Peoples Democratic Republic. Men lokalhumorn har döpt om det senare PDR till 'Please Don't Rush'.

Visa
Om du inte söker visa till Laos innan redan så kan du skaffa ett tvåveckors vid gränsen, kostar kanske 30 dollar eller så. Detta om du åker med bussen från Bankok, billigt och hyfsat smidigt. Med flyg som kommer du fram enklare, även här kan man få ett snabbvisa vid ankomsten. Standardpris med taxi från flygplatsen till valfritt hotell för omkring 30 kr pok.

Boende
Nästan ingen ide att välja backpackers när man kan få rum på hotell för 120 kr i huvudstaden, och nära hälften på andra ställen. Boka ex. via webbplatsen Agoda om du vill ha koll på kostnaderna. Men det går att pruta på plats. Jag prutade ner priset på hotellet i Vientiane och även på ett helsjusst hotell till hälften i Louang Prabang (min dyraste natt ca 150 Kr). Guesthouse kostar där mellan 60 - 80 000 kip och det är med eget rum av bra standard - men bara fläkt. Med ac kring 110 000 kip.
Officiellt så säger man inga gäster på rummet och har ofta anslag på hotelldörren om den saken, men det verkar vara lugna puckar om man hittar en 'kompis' i mitt fall var det en fransyska.

Mat
Maten är skitbillig, förutom i turistkvarteren i Vientiane där priset är omkring ½ av vad du är van från hemifrån.
Du kan äta dig mätt för hela dagen för 15-20 kronor (inklusive vatten som du köper separat) på en vanlig restaurang som Laotierna själva äter på.
Jag chockerade en söt resturangägare på en knegarresturang när jag valde att äta där. Hon log brett men syntes hon var rejält brydd.
Här ställer dom fram mycket mat och flera rätter - för sedvänjan är att om man inte lämnar en del kvar, så har man inte fått tillräckligt.
Du äter knappast upp allt på ett sånt ställe och inget att skämmas för - tvärtom. Pris omkring 12 kronor.
Men gatumaten är helt ok också. Är din mage känslig för bakterier så välj välkokt, eller BBQ stickorna och de gör bra munkar med fyllning av olika slag.
Jag har känslig mage själv men hade inga problem varesig med grönsaker eller frukt, och köpte rentav fruktdrinkar med is vilket man egentligen ska låta bli.
Men jag höll mig till flaskvatten, och det är att rekommendera.

Vientiane
Skaffa cykel, och trampa runt i huvustaden i din egen takt. Centrum är som en småstad, även om Vientiane är huvudstad så är både trafik och takten där helt underbart lugn.
När jag var ute på kvällen blev jag inbjuden att dela middag med lokalborna som hade lagt ut bastmatta på trottoaren flera gånger. Hände flera gånger och fick tacka nej eftersom magen var full. Lokalborna är uppriktigt nyfikna, flera vill säkert träna engelska, men överlag så blev jag förvånad över öppenheten. (Sen var det en familj som fösökte gifta bort syrran med mig - haha!)
Tuck-tuckar finns överallt. Förarna försöker ofta sälja turer, men är inte så påstridiga, så inget problem om du och kompisarna blir trötta eller för runda under fötterna på kvällen. Ölen Beerlao kostar 8000 Kip, omkring 5 pix per literflaska, standardpris satt av regeringen.
Det finns en massa inrättningar som erbjuder massage kan inte säga hur många som är förtäckta för annan verksamhet, prostitution är officellt förbjudet i Laos.
Men på tillbakaresan så var min rygg rätt trött efter allt cyklande med ryggsäck så jag provade en som heter Champa Spa (Korsningen mellan gatorna Fa Ngum och Pangkham rätt centralt) - tjejen var bästa kotknackaren och fixade min scoliosis rygg!
Nöje: Rekommenderad klubb, Wind West - ligger nått hundratal meter bortanför turiststråket, betydligt mera lokalbor än turister, hade totalkul där med karaoke till liveorkester. (Den kvällen jag var där körde dom lokala dansbandslåtar blandat med covers av Cardigans, Deep Purple och Nirvana.)

Andra orter
Vang Vieng föll mej inte i smaken alls. Det har förvandlats till Laos soptunna med turister som går i shorts och topless med autografer och taggar som skrivits av polarna på kroppen, sexturister höga på braj, eller så sitter man dagarna i ända på restauranger och ser på sina favoritsåpor via kabeltv.

Men! Allt är inte hopplöst där. Älven är ren och mycket folk badar med ringar och kajakar, tyvärr har man installerat en ljudanläggning som spelar techo dagarna i ända på MYCKET hög volym. Så mitt tips är att ta in på ett gästhus utanför värsta smeten. Pris kring 50 - 80 000 kip per natt. Cykla upp till grottorna inträde 10 000 kip ~ 10 Kr vilket betalar för belysning, och kolla gärna in byarna runtomkring.
Själv så fick jag en suverän kontakt med ett gäng kvinnor två mil norr om staden som höll på att röja sly i ett skogsparti. Dom vinkade in mej med att ropa 'hello'. Så vi delade min massäck. Vi kunde inte kommunicera, men dom fick dåndimpen när jag hjälpte till med röjningen halvannan timme innan jag fortsatte. Ska vara fan om en norrlänning inte kan hantera yxa eller en bra kniv. :p

Louang Prabang
Väl värt ett besök. Massor av fint att se men I likhet med Vang Vieng är lokalbefolkningen litet trött på turister. Men om man låter bli att svina så vinner man en hel del respekt efter någon dag.
Nattmarknaden är en total ripoff tyvärr. Bättre priser och erbjudanden om man tar sig utanför centrum och under normala affärtimmar.
Men här kan jag trots högre priser rekommendera retaurangerna längs Mekonfloden, för de erbjuder allt man kan önska och suverän kvalitet. Bra nattliv kort sagt.
För den äventyrlige så finns en hängbro över Mekong som leder till en restaurang på andra sidan som ägs av en Kanadensiska - superställe, rekommenderas varmt!

Phonsavan
Dammig regionshuvudstad, kan vara riktigt kallt väder speciellt på nätterna. Ta med sticketröja om du ska dit. Intressant om man vill lära sig om landets krig och är även platsen för de berömda stenkrukorna. Men även om den var intressant för mig så kan jag inte rekommendera den som turistdestination.

Några tips
Man tar av skorna utanför hemmet, helst på trappen. Detta gäller även hotell som har mest Laotier och Thaländare som gäster.
Lär några standardfraser och allt går så mycket smidigare.
Människorna i Laos är litet som oss Norrlänningar, de gillar att turisten åtminstone försöker att ta seden dit man kommer.
I likhet med Thailand så hälsar man med händerna mot varanda 'nop'

Språk
I turisttäta områden så kan så gott som alla litet eller hyfsad engelska. Men jag stötte inte på många som var fullspråkiga.
I Vientiane kan franska vara att föredra.
Lao språket och Thai har stora likheter, ungefär som Norska och Svenska. Så kan man tala god thailändska så kan det vara användbart.

Hälsningsodet är 'Saabájdii' (Kombinera gärna med en 'nop')
Adjö = Sákodii (Även Láhkån)
Tack = Kopp dajj (Mjukt 'K' ljudet ligger precis mellan 'G' och 'K'.)
Tack så mycket - artigt = Kåi ho suck daa den depul tjájj (K är mjukt nära 'G' och samma med 'T' mjukt halvvägs till 'D'.)
No Worries / Skitsamma = Båppen-Jang (Används i massa situationer man hör det i varannan mening när Laotierna talar med varandra.)

Gurka = Mátel
Tomat = Ma(r)-lin
Morot = Garro´d (Uppenbarligen låneord från 'carrot')

Litet krogsnack =)
Skål = Njock
Hembränt = Laolao (För 1000 kip - 1 kr, får du en rejäl sup. Säljs på de flesta krogar, ibland med aningen finkel så inget för storförbrukning.)
Öl = Beerlao

Pengar

Vanliga Laotier verkar vara totalärliga, ger rätt växel och inga problem. Återigen nått som förvånade mig. Men på turistkrogarna så försöker dom ibland, speciellt om man betalar med annat än lokal valuta. Så ha alltid ett litet förråd med Kip för småutgifter. Hotell och bussar kan betalas med dollar, Euro är gångbart men inte överallt. De flesta priser på turistställen är dock satta i dollar eller baht.
I Vientiane finns bankomater överallt, men det finns några även i Louang Prabang och såg en i Vang Vieng. Så inget problem med uttag. Man kan ta ut upptil 700 000 kip per gång.
Sist men inte minst så skaffa inte mer lokalvaluta än vad man behöver, Laos är socialistiskt och Kip är ännu inte en kovertibel valuta. (Laos försöker gå med i världsbanken så det kan förändras i framtiden, men än så länge är pengarna bara användbara inom landet.)

13 jan. 2010 23:02
Utan tveckan är Laos värt att besöka!

I love Laos every small details of " PLEASE DONT RUSH"

I Laos finns det nästan ingen tidgränsen utan att man tar allt lugnt och ro. Ett måste att göra i Laos: att besöka Vang Vieng och Luang Phrabang.
Av Denis
19 mars 2010 11:28
Nja, det är inte speciellt billigt i laos om man förväntar sig att det ska var billigare än thailand. Detta beror på logistiken m.m. att 70% av det som säljs kommer från thailand. Men, ja, det är billigt att leva o resa i Laos. Det finns gästhus från 5 dollar natten o uppått. Riktigt fina gästhus för 15-25 dollar natten. Vientiane är en stad värd minst 3 dagar. Här är det bäst att ladda batterierna för man har tillgång till vänligt folk, ingen stress och såklart Scandinavian Bakery med kanel bullar o svenska tårtor.
Även syster bageriet/pizzeriorna Swedish Pizza & Baking House är suveräna på pizzor. Pizza, pizza, pizza i all ära! De har en butik vid Anou Center Point och en annan butik nära that luang templen (på vägen till that luang).
Scandinavian Bakery finner man vi fontänen (nam phou) i Vientiane.
Folket i Laos är vänliga och ödmjuka. Bagpacking är vanligt i Laos och det finns flera rese rutter man kan ta. Det är lätt att ta sig vidare till Thailand, Kambodja eller Vietnam.
Det är definitivt mer värt att åka till Laos än vietnam eller malaysia! Laos har ett lugn, ett folk och en kultur som är mer intressant. Ska man däremot shoppa så kanske malaysia är bättre.
Vientiane är jätte mysigt. Och ska man äta svenskt så gör man det i Vientiane.