Läget i Sabahområdet, Mabul och Sipadan

24 sep. 2014 22:10
Visningar: 326
Hej

Jag har skrivit tidigare och fått mycket hjälp kring vår planerade resa till Filippinerna och Malaysiska Borneo under slutet av december och januari.

Vår rutt är 25 dec Sthlm-hongkong 26
27 Hongkong - Cebu - Malapascua 31
1jan Cebu - Boracay 5
5 Kalibo- Kota Kinabalu (Malaysiska Borneo)
6 Kota Kinabalu - Sandakan (Djungeltur) 8
8 Buss till Semporna - båt till Mabul 9
9 Mabul - 14
15 Tawu - Kota Kinabalu - Hong Kong
16 Hongkong - Stockholm 19

Alla flygresor är köpta och betalade, boende är bokat med ej betalt i Malaysia.
Hela anledning till att vi gör resan är att vi vill dyka runt Sipadan och Mabl.

Så här skriver UD på sin hemsida:
Avrådan
Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till kuststräckan mellan orten Tawau och orten Tambisan (beläget cirka 150 km nordost från orten Lahad Datu) på östra Sabah. Avrådan gäller 10 km in i landet från kustlinjen. Avrådan gäller även samtliga öar utanför den angivna kuststräckan.

Aktuella händelser
De senaste månaderna har antalet incidenter inklusive attacker och kidnappningar av turister och lokalbefolkning i kustbandet på östra och nordöstra Sabah tilltagit. Med anledning av en väpnad attack mot två polismän i mitten av juli har malaysiska myndigheter utfärdat utegångsförbud mellan solnedgång och gryning i distrikten Sandakan, Kinabatangan, Lahad, Datu, Semporna, Kunak och Tawau i norra/nordöstra Sabah. Resenärer till Sabah på östra Borneo uppmanas därför till ökad vaksamhet och att hålla sig uppdaterade om det aktuella säkerehetsläget.

Hur tänker ni kring detta? Är det någon som varit i området nyligen eller som ska dit samma tid. Hur tänker ni?

Om vi avbokar den delen av resan, vart tycker ni att man ska åka istället? Ska vi stanna Fillipinerna eller ska man åka någon annanstans? Vi har vår hemresa från Hongkong att ta hänsyn till. Enligt vår reseförsäkring på IF så tänker de ingenting när UD avråder att resa till ett område.

Tacksam för alla svar och input.
///Lisa