Kusadasi. Välkomnas med lite tips och rese-erfarenheter!

Av Samip
13 jan. 2013 15:31
Visningar: 1314
Ska åka till Turkiet Kusadasi i vår (i början av Maj). Vädret, maten, folket.. Stranden..?? Tips välkomnas, tack.
Av Celik
14 jan. 2013 06:48
Hallå :)
Kul att du ska åka dit :D Ja, du behöver då inte sakna stränder, vattenparker, shoppinggator, barer, goda restauranger eller upplevelser! Det finns en mindre stand mitt i Kusadasi stad, sen finns det en sandstrand som kallas för ''Ladies Beach'' som är belägen ca 3 km utanför Kusadasis centrum där det finns solsängar, parasoller för ca 50 kronor om jag inte minns fel. Men nära Ladies Beach ligger också den privata strandklubben Jade med solsängar, duschar, restaurang och barer med inträde på ca 100 kr :)
En mindre strand finns mitt i Kusadasi stad. Med dolmusbuss kan du ta dig till Long Beach, som är belägen ca 8 km utanför Kusadasi, där finns flera olika sandstränder. Minibusservice (Dolmusbussar) finns mellan halv 8 och 12 på natten ungefär, mellan maj och oktober. Minibussens rutter och hållplatser i staden är utmärkta med skyltar längs vägarna, men de stannar även var som helst.

Måste även säga att det går bussar till Bodrum dagligen. Bodrum är en heeeelt underbar stad!!! så det är absolut värt en tripp dit :)

I Kusadasi's centrum finns stort utbud av internationella OCH turkiska restauranger, finns både enkla restauranger i gamla stan till gourmetställen som jag skulle säga är femstjärnigt :)
I centrum finns ett stort basarområde där du kan köpa allt möjligt så som skor, kläder, väskor och souvenirer, finns verkligen allt möjligt :) Kusadasi har också en shoppinggata med butiker som har fasta priser!

Det som finns att göra är mycket.. Alla slags vattensporter, båtutflykter, hamam (spa), dykning, hästridning, turkisk afton eller varför inte ta färjan över till Samos - Grekland? två timmar dit :)

Ha en bra semester! :D
Av Satuk
4 apr. 2013 13:29
Hej! Rätt val! Vi var i Kusadasi i somras 3 veckor, har rest en del i Turkiet och blev helt förälskade! Kusadasi har allt som man vill av en bra semesterort och lite till. Det finns stränder för alla smaker, själv spenderade vi varje dag vid Ladies beach som var helt fantastisk (vi bodde vid stranden). Dock finns det massor av välja mellan, Paradise Beach, long beach, national park, Green beach, city beach...du skriver inte om ni har barn, vi har och barnvänligare strand än Ladies beach finns inte. Ännu en fördel var att stranden ägs inte privat utan kommunen, och det gör att lokala blandas med turister och man slipper känslar att vara en kassako - folk behandlar dig som vem som helst på stranden. Utbudet är också enligt lokala behov, damer som rostar mackor och serverar chai (te). Mycket charmigt och trevlig stämning, liksom hela området runt Ladies beach.
.
Själva staden är också mycket barnvänligt med gågator i centrum. Massor av butiker och restauranger och allt igen mellan det mest enkla turkiska restaurangerna till värsta lyxika turisthaken med livemusik. Maten är generellt gott oavsett var man äter. Priserna kanske en aning lägre än Alanaykusten, men framför allt får du mer för valuta här. Det bästa är just dock att Kusadasi är turkarnas semesterställe, och du är inte bara en av alla tusentals turister från Europa - härlig blandning av folk! Relativt lite skandinavier skulle jag även säga vilket jag tycker är ytterligare en fördel (det räcker med dem hemma!). Butiker finns båda de sedvanliga bazaarbutiker med märkeskopior, och lite finare butiker. Vi köpte inte så mycket, det är mest roligt att gå runt att titta, jag satsade dock på 2 par glasögon och 2 par solglasögon (märkes). Har du glasögon ta med ett recept, mycket bra priser och fina bågar!

Finns absolut ingen anledning att ta buss någonstans, Bodrum etc. Vi var en dag i Izmir, i basarområdet, kul att se men ingen höjdare direkt. Bussarna är dock fantastiskt bra och billiga, vill man göra en utflykt använd lokala bussnätverket i stället för att betala överpris hos researrangörer. Billigt, pålitligt och mycket bra standard.

Adaland eller Aqua Fantasy är värda ett besök om man har barn, vi var på båda, ingen större skillnad, barnen älskade det. Aqua Fantasy kanske mer lämpad för mindre barn. Vi åkte även till dessa ställen med lokala bussar (dolmus).

Dolmus är ytterligare en fantastisk bra sak i Turkiet. Glöm taxi! Du hoppas på dolmus som är mycket prisvärt, de kommer väldigt ofta (oftast behöver du vänta max 5 minuter) och stannar där du vill. Enda sak att tänka på att sista dolmus åker vid midnatt.

Klimaten är skönare än Alanyakusten, inte alls så hett och fuktigt. Nu åker ni redan i Maj så det är inte så varmt då ändå (varmt, men inte kokhett) så det kommer ni inte märka så mycket.

Gillar man historiska sevärdheter finns det massor att se i närheten, bl.a. Efesos.

Här hittar du en bra sida och forum för mera tips:
kusadasi.biz

Har du frågor ställ gärna, jag kan försöka svara om jag kan!
Ha en härlig resa! (Hoppas själv kunna återvända i sommar också)