Köra bil längst HELA östkusten, bra idé?! + tips på saker vi INTE får missa!!

27 jan. 2013 02:20
Visningar: 2510
Okej, nu har jag och min sambo många tankar för att få ut så mycket som möjligt på denna resan till Australien/Nya Zeeland och Asien.
Vi åker den 26 februari till Melbourne där tanken är att vi skulle starta vår bilresa längs hela östkusten upp till Cairns. Vi har planerat att stanna i
Australien mellan 26 februari - 25 mars
Nya Zeeland 25 mars - 2 april
Asien 3 april - 25 maj

Ställen vi gärna vill se/uppleva är:
Melbourne (kanske stannar omkring ca 2-3 dagar)
Canberra (stanna ca 2 dagar)
Sydney (stanna ca 4 dagar)
Gold coast (stanna ca 2 dagar)
Brisbane (stanna ca 3 dagar)
Cairns (stanna ca 3 dagar)

Saker vi vill göra:
* Se (helst klappa/hålla) koalor
* Dyka i barriärrevet
* Se operahuset i Sydney
* Hoppa bungy jump (gör vi förmodligen i nya zeeland)

Nu har jag räknat ungefär hur länge vi planerat att stanna på dessa ställen och lite vad vi vill göra och tanken är att resterande tid i Australien går till att köra bil .. (vi kör alltså från melbourne till cairns via de ställerna och sen är tanken att vi flyger tillbaka till sydney och sedan över till nya zeeland) MEN ..

Nu behöver vi ALLAS hjälp som har varit i Australien och nu har jag lite frågor:
* Vinner vi på att köra bil längs hela östkusten, ELLER är det bättre att åka buss/tåg/flyg istället? (tänker gärna prismässigt också)
* Vad måste vi besöka/se på varje ställe så vi får ut så mycket som möjligt av respunkterna?
* Har någon klappat koalor, vart kan man göra detta (finns det möjlighet att göra det på Australian Zoo) ?
* Vi älskar djur, vatten och sol - ge oss tips på vart vi hittar detta bäst i Australien och vart vi kan njuta av bara varandra som bäst?!
* Vi tycker också om äventyr (typ hoppa bungy jump, som vi ska göra, vi har hoppat fallskärm) men tips på andra spännande saker man kan göra där?
* Nya Zeeland, vad måste man se där när man är där en vecka?!

Tacksam för alla svar, tips och råd som kommer in!!
/ Helena
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Desires
27 jan. 2013 15:04
Du har fått bra tips ovan av Antee, han verkar ha koll!

Vill bara tillägga att när ni är i Cairns tyckte vi det var trevligt (förutom barriärrevet) att ta oss upp med tåget ”Kuranda Scenic Railway” som går fram över hyllor på bergssidorna, genom tunnlar och över broar.
Själva lilla byn Kuranda är egentligen ganska turistisk, men ändå trevlig att upptäcka, där kan man ta en flodtur, gå runt på den stora marknaden, besöka Kuranda Koala Gardens, där man kan se på koalor, wombats och kängurur. Från Kuranda kan man sedan åka linbana över regnskogen tillbaka, det var mysigt!

Här kan du se lite foton från vår Australien-resa http://www.desires.se/#post135

Sydney är en av världens vackraste städer, där har jag varit ett par ggr, titta in här för Sydney-tips och foton http://www.desires.se/#post64

Vilda koaler hade vi turen att få se när vi var ganska nära Daintree River. (Det var faktiskt enda gången vi såg dem, på en 10-dagars resa, men vi hade kanske otur.) Vi hade en öppen bil och satt och spanade efter dessa speciella djur, som inte var så lätta att upptäcka eftersom de är bruna och sitter fastklamrade högt uppe i träden. Så det var mysigt att studera dem, men ingen chans att man kan klappa dessa vilda koalor - mig veterligen. De sitter som fastnitade högt uppe i eukalyptusträden, som de i själva verket sällan lämnar, träden är både mat och hem för dem. Men goa är de, men vill ni klappa dem får ni nog ta er till en djurpark,
t ex den i Kuranda, eller någon annan - det finns mängder.

Ska ni till Auckland finns det väldigt mycket att se på nordön, t ex Bay of Islandområdet, Cape Reinga, den nordligaste punkten i Nya Zeeland, även den mest berömda och vackra stranden, ”Cathedral Cove”. Man vandrade ner dit på stigar i väldigt fin natur. Även otroligt vackra området/byn Onemana med ljuvlig strand där också.

Sjön Taupo (Nya Zeelands största insjö) är verkligen också något för er äventyrslysna. Här kan man hoppa fallskärm, testa bungy-jump, jet-boat, rafting etc.

Här kan du se foton o få mer tips om nordön på Nya Zeeland http://www.desires.se/#post74
FInns så mycket att se och upptäcka både i Australien och Nya Zeeland, ni kommer få en underbar resa!
27 jan. 2013 23:43
Tack så otroligt mycket för era svar, ska kolla runt och se hur man kan ändra och dona för bästa resväg med er hjälp. Som sagt är sol och bad något som uppskattas av oss också, samtidigt som vi gärna vill se de stora städerna när man ändå är där. Nu vet jag dock inte hur det se ut med bränderna och översvämningarna som har varit, men det finns en speciellt väg längs östkusten där man ska kunna se mycket på vägen vad jag har förstått det som.
/ Helena
28 jan. 2013 22:44
Man kan klappa koalor både på Australia Zoo och Taronga Zoo i Sydney. Från båten till Taronga får man också jättefin utsikt över Sydney (även den till Manly).

Norr om Rockhampton bör ni inte bada längs stränderna pga farliga kubmaneter vid denna tid. Men risken är mindre ute vid revet (Whitsundays t.ex.).

Brisbane är en helt okej stad, men tre dagar tycker jag är i överkant. Jag gillar Gold Coast, även om inte många andra här gör det. Påminner lite om Florida (typ Fort Lauderdale). Det är ju långt att köra så man får ju ändå stanna nånstans. Noosa på Sunshine Coast är också jättemysigt.

Visst kan ni åka buss också, Greyhound-bussen stannar i stort sett överallt där det finns något att se och göra. Det är nog billigare, men det är såklart mysigare med egen bil och man har inga tider att passa.
Av Ziesta - Utvecklare Reseguiden.se
29 jan. 2013 10:38
Man kan även klappa/hålla koalor på Dreamworld utanför Brisbane/Gold Coast:
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/261989
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/261990
Det kostar en slant fast då får man foton på sig själv och koalan.
Det är betydligt svårare att se vilda koalor än att se vilda kängurus.. Jag har varit i Australien fyra gånger men endast sett dem en gång (på Kangeroo Island).. fast jag kanske bara haft otur.. :-)

Om ni ändå är i Melbourne skulle jag planera in en dag på den vackra kuststräckan Great Ocean Road också.
Och gillar ni djur kanske det kan vara kul att besöka Phillip Island utanför Melbourne och se "pingvinparaden" där de kilar upp ur havet.

Av Desires
29 jan. 2013 14:18
Kan bara hålla med dig Ziesta. Jag har visserligen bara varit i Australien 2 ggr, men har ändå bara lyckats få se de gulliga vilda koalerna EN enda gång! Men då hade vi fått tips från en som varit just på denna plats nyligen. Det var fantastiskt att få se dem i deras naturliga miljö!
Har man inte den turen kan man ju få se dem på nära håll, och även klappa dem på många djurparker som också påpekas här. Vilda kängurus såg vi också bara EN gång tyvärr! När man åker till Australien inbillar man sig att man ska få se mängder av vilda kängurus och koalor, men så är ju inte fallet dessvärre..... Men ett helt underbart land är det verkligen!! Men Phillip Island missade vi - bra tips!
Av Ziesta - Utvecklare Reseguiden.se
29 jan. 2013 17:12
Glömde skriva att om ni kör uppför kusten från Sydney är Port Macquarie en annan möjlighet att se koalor. De är vilda, men i burar eftersom de är sjuka..

http://www.koalahospital.org.au/