Köpa bostad i Alanya

25 okt. 2014 17:28
Visningar: 6478
Hej på er!

Jag, min sambo och två barn är sugna på att köpa boende i Alanya. Vi har varit där flera år i rad nu och stormtrivs. Men vad ska vi tänka på? Kan någon tipsa om en bra mäklare? Är det någon med erfarenhet som kan hjälpa oss att kringgå de största fällorna?

Tack på förhand och ha det fint!

Mvh
Peter
Av Aro009
31 okt. 2014 15:18
Hej, det råder litet av stiltje på bostadsmarknaden i Alanya.
Troligen föreligger en "spansk" bostadsbubbla här.
De bostäder som byggs här håller hyfsad kvalitet vad gäller själva stommen men oftast finns det ett otal brister i detaljerna.
Några exempel på bristande detaljer (större och mindre)
1-Total avsaknad av dränering, viktigt om det inte finns naturlig dränering (slänt tex)
2-Alla vattentak läcker de första åren (lokalt tycks man inte lära sig)
3-Oftast saknas luktlås
4-20 mm rör som dränerar enorma balkonger, saharasanden täpper till ofta, även löv
5-Våta väggar målas fast de borde torkas efter byggande och reparation ==> mögel
6-EL-arbetena håller ingen som helst standard
7-Finns bara en fungerande Internet- och TV-kontakt, resten är make beleive
8-Taklamporna i badrummen är oftast monteradeerade men inte anslutna, en fungerar fast det är 6 i taket .-)

Fällor:
-TAPU, mtsv lagfartsbevis eller ägobevis, det finns många risker med detta papper. Ofta joxar säljaren med Tapu för det används som garanti för nästa projekts finansiering. Även om man får Tapu kan det hända att originaltapun inte är administrativt helt OK, då kan man hamna i kläm.
-Mäklarna är lika redbara som i Svedala, dvs knappast någon trovärdighet, köparen behöver en lokal expert som hjälper till med intressebevakningen för köparens del, både affärsmässigt och tekniskt.
-Om bostadsföreningen drivs utav byggfirman eller en samvetslös turk kan det bli kostligt, korrumption är mottot.

MVH
aro009
1 nov. 2014 21:24
Hej,

Jag håller tyvärr inte med ovanstående inlägg. Sitter just nu på vår balkong i vår lägenhet hör i Alanya,
Vi har haft boendet här nu i över 3 år och det är helt fantastiskt. Jag kan varmt rekommendera Saray Homes.www.sarayhomes,se
Ta kontakt med Cristina & Sven så kommer du att få all hjälp och alla svar du behöver,

Alanya är en fantastisk stad och massor att hitta på oavsett årstid,

Hör gärna av dig om du undrar över ngt,
/Cecilia
Av Birgere
2 nov. 2014 02:25
Väldigt bra inlägg av Aro009!

Nu har jag ingen erfarenhet om just att skaffa bostad i Turkiet men däremot i flera andra Europeiska länder.

Väldigt viktigt att man inte är en blåögd svensk o tror att allt är frid o fröjd...bara sätta sig vid poolen o zippa på en drink.
Man måste verkligen vara aktsam på alla typer av problem och hur man ev hanterar dom.
I dom flesta länder där vi har varit inne på bostadsmarknaden har vi varit representerade av en lokal mäklare som vi har haft förtroende för. Nu känner jag inte till systemet i just Turkiet, om säljaren resp köparen har var sin mäklare eller om det är samma konstiga system som i Sverige med gemensam mäklare där denne försöker lura både köpare o säljare o man inte har någon aning på vems sida han står.

Men det viktigaste är att ha en lokal representant som känner till alla kryphål o risker och som jobbar till 110% för dig som köpare.
Svaret är borttagen på grund av brott mot Reseguidens användarvillkor
Svaret är borttagen på grund av brott mot Reseguidens användarvillkor
27 juli 2015 19:49
Signaturen ”aro009 ” tar upp många fel och brister som kan stämma med vilka hus som helst, också i svenska byggnader. Man bör alltid vara på sin vakt och gärna ha med en sakkunnig som kan göra en typ ”överlåtelsebesiktning”.
I Turkiet är det också viktigt att huskroppen är i funktion då ägarförhållandet är mer hänförlig till hela fastigheten. Ännu mer än till en bostadsrätt, där också alla underhållskostnader belastar ägarna. Kolla därför också bygg garantin.
Dräneringen kan vara undermålig samt anslutningar av takdetaljer. De s.k vattelåsen torkar lätt ut i värmen, men min erfarenhet är att de inte saknas på nyare fastigheter. (ca > 2010). Däremot kan avloppet läcka lukt i anslutningen, det är olyckligt men lätt att rätta till.
Man bygger snabbt och torktiden är som i Sverige för kort. Mot den bakgrunden är också behovet att ommålning stort och man gör det ofta. Kostnaden är låg och därför ser inte byggherren tydligen detta problem så stort. Här bör upphandlingen bli mer omsorgsfull med ökade krav på att mäta fuktkvoten i materialet innan ommålningen.
Våtrummskunskapen är undermålig, men skadan är oftast begränsad då klinker, kakel etc är klistrat mot betongen. Organiskt material saknas. Det finns fastigheter där en viss fuktspärr lär finnas.
Vidare så har jag gjort många besiktningar på byggnader byggda efter 2009 och upplever att standarden är bra och till och med mycket bra. Ljudproblem kan förekomma med avloppsrör och överhörning i byggkonstruktionen. Min erfarenhet är också att man skall kolla vem som byggt då vissa byggmästare inte borde bygga alls. Det är också viktigt hur bostadsföreningen drivs. Den bör drivas av ägarna själva och inga andra. Med andra ord en påläst och engagerad styrelse.
Hyresavgiften bör vara ca 400 500 kr/månad. Högre avgifter bör ifrågasättas.
Det finns många mäklare, men bör vara sammansatt av en mäklare med svensk kultur. Det är vanligt med en mäklare som handlägger hela processen i alla instanser. Lagfartshandlingarna, den s.k tabun, är omfattande och kräver en duktig mäklare eller jurist. Kostar ca 4 % av köpeskillingen.
En fullmakt till en mäklare som har ditt förtroende gör att processen blir enklare också i att upprätta vatten- och elhandlingarna. Handlingen kallas iskan. Ca 3 – 4000 kr. Man måste också ha en försäkring, DASK, som också säkrar fastigheten för naturkatastrofer. Ca 1 500 kr/år.
I köpprocessen bör en snaglista eller en ”fellista” upprättas.
Att fundera över: turkiskt abonnemang till mobilen, kolla reservaggregat till fastigheten då strömleverantören får leveransproblem, skapa bankkonto för att betala räkningar (autogiro) och eventuellt spara då räntan är hög i Turkiet samt att lägenheten har information om ”vitvaror” etc
Man bör eftersträva att få lägenheten/villan möblerad och funktionsduglig.
Anlita en mäklare som du kan lita på. Stäm träff med några och bilda själv en egen bild. I övrigt är detta inte någon ”vetenskaplig” rapport. Ställ gärna frågor.
Svaret är borttagen på grund av brott mot Reseguidens användarvillkor
Svaret är borttagen på grund av brott mot Reseguidens användarvillkor
16 okt. 2015 16:13
Hej!

Det viktigaste att tänka på vid köp av fastighet i Turkiet är att samarbeta med en pålitligt Måklarfirma. För att få bästa priset så rekomenderar jag er att köpa från en firma som både är mäklare och konstruktionfirma.

Jag och min man köpte av Nordic Trust Homes. Vi åkte ner på en gratis visingsresa och kan varmt rekomendera dem. De hjälpte oss före, under och efter hela köpprocessen. Företaget har flera anstälda varav 3 personer som pratar flytande svenska. De har en kontruktionsfirma vid sin sida och därför har vi kunnat få marknadens bästa pris. Utöver detta erbjöd dem oss färdigbyggda lägenheter med räntefri avbetalnignsplan vilket passade oss utmärkt.

För mer information så kan ni besöka deras hemsida http://www.nordictrusthomes.se/

/
Anna Magnusson
Av Spdlr
29 dec. 2015 12:51
Reekommenderar Sunlightestate, mindre mäklarfirma, mycket seriös och god personlig service vad gäller allt kring köp och annat viktigt. Köpte själv genom dom, måste nu tyvärr sälja pga ändrade privatförhållanden. Haft min lägenhet i centrala Alanya, Saray, bara några minuters gångavstånd till Cleopatra Beach, och nära till "allting". http://www.sunlightestate.com/
Svaret är borttagen på grund av brott mot Reseguidens användarvillkor
Svaret är borttagen på grund av brott mot Reseguidens användarvillkor
Av Aro009
2 feb. 2016 17:38
Hej!
Sanningen är förmodligen att alla dessa "mäklare" som tar för sig i diskussionen torde vara mer eller mindre jäviga så sila rekommendationerna med ett finmaskigt nät :-).
En viktig sak som ALLA mäklare i Alanya förtiger är frekvensen av jordbävningar. De senaste få åren har sett kanske 4 större eller mindre jordbävningar (ska vi kalla magnitud 5 och mera för större då dessa är tydligt märkbara).
Mäklarna ljuger oförblommat då kunderna frågar efter jordbävningar-"det är ingen risk" säger alla.
Påståendet att det är en BRA INVESTERING är en ännu större lögn. Jag känner knappt någon som har förtjänat på ett lägenhetsköp i Alanya under de sista åren. De flesta har nog förlorat 25 +/- x%.
Allmänheten bör undervisas om att nordbor beläggs med en "straffavgift" bara för att de är nordbor, mao nordbor är naiva. Premium är mellan 15-30 %.

Trots allt är Alanya i mitt tycke den härligaste medelhavsstaden, banditer och skojare finns det ännu fler i de övriga städerna runt Medelhavet.
Grekland, Spanien, Portugal, Italien och Jugoslavien är alla överkörda av maffiaorganisationer där maffia, bankirer, poliser och andra delar på naiva nordbors överdrivet höga betalningar för tänster och egendom.
Alanya har säkert någon form av maffia också men de agerar inte så jag har märkt av det iaf.
Säkrare stad mellan 06:00 - 01:00 får man leta efter runt Medelhavet. På övriga tider torde man efter ett sjöslag på en bar vara ute på egen risk, precis som i Norden.
2 feb. 2016 19:59
Citerat från Aro009:
Hej!
Sanningen är förmodligen att alla dessa "mäklare" som tar för sig i diskussionen torde vara mer eller mindre jäviga så sila rekommendationerna med ett finmaskigt nät :-).
En viktig sak som ALLA mäklare i Alanya förtiger är frekvensen av jordbävningar. De senaste få åren har sett kanske 4 större eller mindre jordbävningar (ska vi kalla magnitud 5 och mera för större då dessa är tydligt märkbara).
Mäklarna ljuger oförblommat då kunderna frågar efter jordbävningar-"det är ingen risk" säger alla.
Påståendet att det är en BRA INVESTERING är en ännu större lögn. Jag känner knappt någon som har förtjänat på ett lägenhetsköp i Alanya under de sista åren. De flesta har nog förlorat 25 +/- x%.
Allmänheten bör undervisas om att nordbor beläggs med en "straffavgift" bara för att de är nordbor, mao nordbor är naiva. Premium är mellan 15-30 %.

Trots allt är Alanya i mitt tycke den härligaste medelhavsstaden, banditer och skojare finns det ännu fler i de övriga städerna runt Medelhavet.
Grekland, Spanien, Portugal, Italien och Jugoslavien är alla överkörda av maffiaorganisationer där maffia, bankirer, poliser och andra delar på naiva nordbors överdrivet höga betalningar för tänster och egendom.
Alanya har säkert någon form av maffia också men de agerar inte så jag har märkt av det iaf.
Säkrare stad mellan 06:00 - 01:00 får man leta efter runt Medelhavet. På övriga tider torde man efter ett sjöslag på en bar vara ute på egen risk, precis som i Norden.
Aro009 skulle jag som mäklare lura mina kunder så grävde jag nog snart min egen grav.Lätt att kontrollera oss och sanningshalten som mäklare genom våra tidigare kunder. Vi har inget att döljaJag är inte jävig då jag även bor här som privatperson sedan 6 år. Har egen erfarenhet även som privatperson. och vad du menar med att nordbor har "straffavgift" är löjligt. Är svensk och bor permanent i Alanya sedan 6 år.Som privatperson eller mäklare har ingen betydelse, jag har heller aldrig upplevt en jordbävning i Alanya. Om du kollar upp saken så finns det ingen skarv i jordskorpan vid Alanya. Däremot finns det en skarv norr innåt landet samt utanför i Medelhavet vid Kreta. Jordbävningar där på mer än 5 på Richterskalan har man känt som 5 sekunders gungande av lampor i taket i Alanya.
Av Aro009
2 feb. 2016 20:37
Hej, du kan inte ha bra minnesfunktion eller så fungerar förträngningen bra. Vem som helst som var närvarande de sista få åren minns bla jordbävningarna 5.2, 5.7 och 6.2 (Richter). Där svajade hela husen och det ordentligt. Gårdarna var fulla av folk som var i panik i kvarteren där jag bodde. Själv fick jag nästan ngt brunt i byxorna trots att jag upplevt jordbävningar på flera kontinenter. Dessutom har jag levt på att konstruera för och beräkna jordbävningar. Jag vet mycket väl var jordbävningssprickanvisningarna går i delar av världen.
Är man mäklare är man naiv om man inte är jävig :-). Ingen är ojävig då ens egen ko är i diket, inte ens i laglig bemärkelse. Det är svårt att vara objektiv då det svider i plånboken har jag märkt.
Ditt svar är sannerligen inte objektivt, tydligt subjektivt :-).
Mvh
3 feb. 2016 09:49
Citerat från Aro009:
Hej, du kan inte ha bra minnesfunktion eller så fungerar förträngningen bra. Vem som helst som var närvarande de sista få åren minns bla jordbävningarna 5.2, 5.7 och 6.2 (Richter). Där svajade hela husen och det ordentligt. Gårdarna var fulla av folk som var i panik i kvarteren där jag bodde. Själv fick jag nästan ngt brunt i byxorna trots att jag upplevt jordbävningar på flera kontinenter. Dessutom har jag levt på att konstruera för och beräkna jordbävningar. Jag vet mycket väl var jordbävningssprickanvisningarna går i delar av världen.
Är man mäklare är man naiv om man inte är jävig :-). Ingen är ojävig då ens egen ko är i diket, inte ens i laglig bemärkelse. Det är svårt att vara objektiv då det svider i plånboken har jag märkt.
Ditt svar är sannerligen inte objektivt, tydligt subjektivt :-).
Mvh
Jag har som sagt varit här i 6 år så också då dessa jordbävningar var. I Belek kändes det av mer eftersom det var närmare, men i Alanya märktes knappt inget alls. Vet ej vilken by du var i då hela husen svajade.Sedan 1998 finns även ny bygglag/norm i Turkiet angående jordbävningssäkra hus så de nya husen byggs efter dessa nya normer. Sen är väl naturligtvis inte de äldre husen lika säkra och många gånger dåligt byggda så de skulle säkert inte stå pall för en jordbävning eller något liknande för den delen. Att vara mäklare går inte enbart ut på att lura folk, tjäna pengar på folk och enbart snacka till sin egen fördel som du tror. Det är även ett serviceyrke, speciellt i Turkiet eftersom vi även tillhandahåller mycket annan service till köparna efter köp. Så att göra ett dåligt jobb eller vara oärlig skulle bara skada oss själva. Nu pratar jag för min mäklarbyrå så i den bemärkelsen är jag "jävig" :-) då jag kan gå i god för hur vi arbetar. Sen finns det faktiskt en uppsjö av mindre seriösa mäklare här precis som i alla andra länder så även Sverige. Mvh ha en bra dag
3 feb. 2016 15:21
Hejsan,

Vi har nu haft vår lägenhet sedan 2011, och stormtrivs lika bra nu som då, kanske tom lite bättre.
Alanya har vuxit och blir en allt större stad som lever året runt, även om märker av låg/högsäsong.

Jag tycker det är tråkigt att det skrivs så mycket negativt om både det ena och det andra.
Givetvis finns det bra och mindre bra mäklare, överallt, inte enbart för Alanya.

Peter, Såg att inläget är gammalt, men kanske det är någon mer som går i köptankar.
eftersom ni har varit i Alanya och trivs så tycker jag absolut att ni ska uppsöka utlandsmässorna som är nu under våren. http://www.fairmedia.se/

Vi köpte av Saray Homes , och de var helt suveräna både när det gällde själva köpet men framför allt efterservicen som är så viktig.
Nytt land nya kultur och saker och ting fungerar inte som här hemma. De har personal på plats året runt och står alltid redo för hjälp.

Vi trivs och njuter av att få förmånen att ha en bostad i solens land.
Lycka till.
/ Cecilia
Svaret är borttagen på grund av brott mot Reseguidens användarvillkor
30 aug. 2016 16:20
Ser att det är en gammal diskussion men kanske ni fortfarande inte köpt någon lägenhet i Alanya och har fler frågor och funderingar kring detta, eller någon annan kanske kan bli hjälpt. Att köpa lägenhet i Alanya är naturligtvis ett stort steg att ta och det är mycket att tänka på, kulturkrock, byråkrati, pålitliga säljare, vad kostar det i slutändan osv. En vän till mej har nyligen köpt lägenhet i Alanya och allt har gått väldigt smidigt och enkelt från visning via kontrakt till att han hade lagfarten och nyckeln i handen. Han har fått bra hjälp och ärliga svar på alla frågor och det har inte dykt upp några som helst obehagliga överraskningar. Firman han köpte av heter Nordic Trust Homes och säljaren heter Calle, om ni är nyfikna och vill ta kontakt med dem så är web adressen http://www.nordictrusthomes.se/kopa-lagenhet-i-alanya/
Av Ismet
23 mars 2017 11:25
Hejsan turkiska vänner)),
Det var en gammal diskussion fast väldig intressant!
Jag vill tacka alla för sina bidrag gällande att köpa bostad i Turkiet!!

Det var inlägg av "Resglad44 " som skriver väldig objektiv och med fakta!

Det finns nya lagar och handlingar som kan hämtas direkt hos myndigheterna tex på TAPU ( Lagfarten) kontoret m.m.!
Några saker som är oerhört viktiga i Turkiet!
* Byggföretag ( after sales service)
* Viktig att välja mäklare som har kontor både i Sverige & Turkiet.
* Viktig att mäklare har juridisk kunskap för att utföra hela uppdraget som hemma i Sverige!
* Lokalkännedom
* Värdering & Besiktning för av mäklare för att skydda både säljare & köpare.
* After sales service
* Det sagda skall bli gjort!

** Vi kan hjälpa folk kostnadsfritt med alla frågor gällande " Att köpa bostad i Turkiet (även Kroatien) via mejl eller ett trvligt samtal!
(Logga in för att se e-postadress)

En del fakta hottar ni även på år hemsida www.elitehome.se eller www.elitehome.eu , samt på Hemnet.
Vänligen
Ismet Hadzic fatighetsmäklare
Göteborg - Alanya
Av C9o6yv
9 juni 2017 22:54
Hello everyone!

This is Alp, licensed real estate appraiser from Turkey.

Before you buy a house, you should get an appraisal report from a licensed appraisal company. Appraisal is an objective, professional and independent investigation.

Appraisers;
* Investigate land register records and legal status of the property.
* Do research at the municipality archives and check licenses, permits, reports, architectural project and etc.
* Underline environmental features of the property. Landmarks, public ares, transportation, commercial abilities, accessibility and etc
* Discover property trends & rates and compare sale prices of properties around.
* Determine positive and negative specialities of property.
* Tell you the market value of the property.
Thanks to those surveys you will be able to know all legal and current problems and legal value of the property.

If you are seeking to buy or rent a home, an apartment, a summer house or any kind of real estate or property; I will be glad to help you out. No matter which city you are interested in, I will help you.

You can reach me via yigitalpaksut at gmail dot com
or text me via whatsapp or viber 0090 530 067 74 77

Never let brokers cheat you.
Hyra lägenhet i alanya
Turkiet Rebecka1994, 9 mars 2016
Updaterad av Rebecka1994 för 3 år sedan
3
Tänkte kolla om det var någon som har eller känner någon med lägenhet i Alanya som man hade kunnat hyra billigt av under juli och augusti? Tips uppskattas, mvh Rebecka ... Rebecka1994: Hejsan Johanna ! Har du Facebook så hade vi kunnat skriva där? ☺️ ... Johannameddan: Hejsan Rebecka! Söker du ...
Hundvänliga hotell i Alanya?
Turkiet Mallju, 2 maj 2013
Updaterad av Celik för 6 år sedan
5
Någon som vet hotell i Alanya där hund är tillåtet? ... Hille2: Ingen aning. Men tänk på att det kan bli problem att ta med sig hunden hem om du tar med den till Turkiet. ... Mallju: Har man blodprov på sitt rabiestest och eupass så är det inga problem. ... Babbo: Hej Mallju, Visst skulle ...
All-inclusive hotell i Alanya 2013
Turkiet Matteias, 3 apr. 2013
Updaterad av Celik för 6 år sedan
6
Jag har provat att läsa mig genom gamla inlägg men finner inte riktigt det jag söker så provar igen. Vi är ett par som tänker åka till Alanya i slutet av Augusti, 20 samt 26 år gamla. Vi är ute efter ett bra all-inclusive hotell nära stranden och helst promenad avstånd till centrum. Vi ser ...
Hyreslägenhet Alanya
Turkiet Eja, 1 maj 2013
Updaterad av Famlofquist för 6 år sedan
2
Hej! Är det någon som vet var man ska vända sig om man vill hitta en fräsch lägenhet till (en för turkiet) human månadshyra? Gärna i området Gullanpinarii. Alltså en lägenhet som man kan hyra under flera månader och kanske längre (ej lägenhetshotell!) Tacksam för alla förslag:)) MVH/Emsan ... ...
Alanya - boende
Turkiet Annikabengtsson, 31 mars 2012
Updaterad av Famlofquist för 7 år sedan
6
Hej Vi är 4 st som funderar att åka till Alanya i början på juni, har ni något tips på boende, lägenhet eller hotell? Tacksam för tips Annika ... Famlofquist: Vi har lägenhet i Alanya, men än hyr vi inye ut den. dock finns det många fina lägeneheter att hyra ut. Sök på blocket eller via ...
Behöver du boende ı Alanya?
Turkiet Myrmos, 26 juni 2011
Updaterad av Biltoken för 7 år sedan
3
Jag och en kompıs ar ı Alanya nu och bor ı en lagenhet och vı hyr garna ut ett rum tıll den som behöver! Hör av er sa berattar jag mer :) ... Mthla: Hejsan! Antar att rummet är uthyrt? Jag och en polare tänkte åka ner nästa vecka i en eller två veckor på en partyresa. Om det är uthyrt, vet du ...

Om Alanya Antalyakusten, Turkiet

Barnvänligt
Nattliv
Nöjesliv
Prisvärt
Sandstrand
Sol & bad

Den turkiska sydkusten har en doft av hav, citrus, exotiska blommor blandat med saltstänk från medelhavet och suset av pinjeklädda bergssidor. Här finner du kontraster mellan sandstrand och skidåkning med bara några timmars resa.

En av anledningarna till Alanyas enorma popularitet är just kontrasterna. Här kan barnfamiljerna finna lugn och ro på säkra, långgrunda stränder. Festsugna resenärer hittar allt från orientaliska toner till klubbmusik på otaliga discon och barer inåt staden. För den kulturellt intresserade finns antika bosättningar, tempel, teatrar och ruinstäder endast på kort avstånd. Hamnen i Alanya är ett populärt stopp för kryssningsfartyg och lockar folk från hela världen.

Naturen kring Alanya bjuder på ett färgsprakande äventyr. Ta en hissnande forsränningstur i nationalparken Köprülü Kanyon. I och över pinjeskogen kan du se vargar och gamar om du har tur. Shopping i Alanya är både spännande och tålamodsprövande. Det tar tid men kan vara lönsamt att pruta på varor i basarer och butiker. Jeans, lädervaror, keramik och smycken finns i ett stort utbud.

Turkisk mat är spännande och baseras ofta på lammkött, fisk eller skaldjur. Kryddat med färska örter, spiskummin och massor av vitlök har maten smaker från både öst och väst och extra chili ger en härlig hetta. Tillsammans med starkt turkiskt kaffe kan du prova en härlig söt baklava, ett bakverk med smak av nötter, rosvatten, örter och massor av honung.

4tim
Flygtid från Stockholm
1 / 11
Thinkstock
Kleopatra beach
2 / 11
Solnedgång över Kleopatra stranden
3 / 11
Stranden i Alanya
5 / 11
Solnedgång över västra Alanya ©
9 / 11