Koh Chang, Angkor Wat samt Koh Phayam?

Av Didymoi
3 sep. 2013 20:34
Visningar: 1025
Hej!

Jag och min sambo kommer att åka till Thailand tre veckor i Januari.
Det var tio år sedan jag var där och jag antar att de platser jag då tyckte om (koh lanta, samui, phangan) är lite väl överexploaterade idag.

Vi funderar på att börja med Koh Chang och öarna däromkring, sen ta oss över gränsen till Angkor Wat och sen flyga till ranong via bangkok för att sen ta oss ut till Phayam.

Nu till mina funderingar, läste någonstans att Phayam har fullt med små maneter som bränns utanför sin kust plus en massa sandflugor, är det någon som har varit där som upplevt detta eller är det bara någon stackare som har haft otur på sin resa dit? Ni som har varit där, är det bra bad och fina stränder?

Över till Koh Chang, vilken strand rekommenderas? Vad jag läst tror jag att White Sand känns lite för exploaterat för vår smak. Vilket är det lättast sättet att ta sig över gränsen till Kambodja?

Eller rekommenderas någon annan rutt istället för Phayam, kanske Lipe och Kradan?

Och måste man boka boende i förväg den här tiden på året eller går det lika bra att bara åka ner och hitta något på plats?

Tacksam för svar :)
Av Hille2
3 sep. 2013 21:07
Jag har tillbringat månader på Koh Phayam under flera år och det stämmer att det periodvis är rätt mycket av de små maneterna, särskilt under den period då det är som varmast i vattnet. Man kan väl inte precis säga att de bränns men man kan känna små stick i huden när man badar. De är inte synliga för ögat, så små är de.
Sandflugor förekommer också och de är vanligast om man promenerar utefter stranden på eftermiddag/kväll och går i det området i sanden som är blött av tidvattnet. De kan ge riktigt otäcka bett som kliar rejält och lätt blir infekterade(för att man kliar!).

Ao Yai stranden har bra bad och är inte så påverkad av tidvattnet. Khao Kwai (Buffalo Bay) har däremot så lågt vatten under perioder med ebb att det kan vara omöjligt att bada överhuvudtaget på hela dagen. Däremot är stränderna vita och vackra. De övriga små stränderna är väl lite mittemellan, fin sand men kan vara lite stenigt och lite geggig botten på sina håll.

Skulle aldrig byta bort Phayam för Lipe, Kradan eller någon annan kraftigt exploaterad ö. Men det beror ju på vad man vill ha - är det fest, snorkling och bra bad som gäller och man inte bryr sig om att det är mycket folk så kanske de öarna passar er bättre.

Lättaste sättet att ta sig till Kambodja är väl att boka någon arrangerad tur på Koh Chang, men det är en lång resa! Jag är nog lite skeptisk till om det är realistiskt att göra den rutten ni föreslår när ni bara har tre veckor på er och tror nog att ni får ut tillräckligt av resan om ni håller er till Koh Chang + omgivande öar och sedan besöker Angkor Wat (eller tvärtom). Man bör ha minst två resfria dagar i Siem Reap och sedan går ju två dagar åt till att resa dit och därifrån också.
Av Didymoi
3 sep. 2013 22:21
Tack för snabbt svar Hille! Nja fest vill vi helst undvika, snorkling är trevligt men hoppas på att vi kan ta en tur till similian och göra det så Phayam verkar passa oss efter det du skrev, så länge vi kan bara kan bada. Vi hade tänkt oss 6/7 dagar på Ko Chang, avsätta fyra dagar för Angkor och sen 6/7 dagar på Phayam, tror du att detta blir för tight resschema?
Av Hille2
4 sep. 2013 07:36
Dag 1 - om ni landar på morgonen/fm så kan ni ta bussen från flygplatsen alt flyga till Trat fvb till Koh Chang, alt taxi/minibuss. Ni kommer att vara framme på KC på eftermiddagen/kvällen. Jag rekommenderar inte White Sand, ta någon av de andra stränderna. Lugnast längst ner på den östra sidan där Tree House och ett par andra boenden finns. Men kanske för lugnt? Kai Bae är också bra om man bor vid stranden och inte uppe vid huvudvägen.
Efter 6 nätter , dag 7 åker ni till Siem Reap tidigt på morgonen och ni bör vara framme före midnatt.
dag 8 till 11 ser ni på templen och flyger till Bangkok dag 12. Hinner ni inte med flyget till Ranong så kan ni ta nattbussen från södra busstationen och vara där tidigt på morgonen den 13:e dagen. Då har ni 9 dagar på er att att fördela mellan Payam/Similan/Bangkok (inkl 3 resdagar). Visst går det, men det kanske kommer att kännas stressigt.
Från Payam går det dykresor till Surinöarna och Burma Banks. Jag rekommenderar det före Similan, speciellt under värsta högsäsongen då turistmassorna är som störst och dagturisterna enormt många.

Boende finns det alltid, men man kan få springa runt och leta om man kommer den här tiden på året. Har ni speciella krav eller inte vill bo på de dyraste ställena - boka åtminstone någon natt i förväg.
Av Didymoi
4 sep. 2013 22:19
Tack så mycket för att du har tagit dig tid att svarat på mina frågor Hille, det uppskattas :)