Ko Jum med småbarn?

Av Caulker
24 aug. 2011 20:44
Visningar: 1972
Hej!

Vi är en familj med två små barn ålder 1 och 2 år som ska resa till Thailand en månad i slutet av januari.

Har rest mkt i Thailand tidigare men ej i Krabi- Ko Lanta området där vi nu ska lägga några veckor av vår vistelse. Min fråga är om Ko Jum skulle passa vår familj, har 5 nätter "över" i vår planering...och isåfall tips på boende som är prisvärt.

Alternativet är Ao nang, men har förstått att stranden inte är så rolig där utan det är dagsutflykter som gäller, eller Ko Kradan. Tacksam för hjälp!
24 aug. 2011 23:06
Koh Jum är en underbar plats. Det är mycket lugnt och man unnar sig många timmar i solstolen med en god bok. Vi bodde på Season Bungalow. Helt ok, rena och fina bungalows och super service av personalen.
Lite att tänka på:
- Båten landar inte på Koh Jum, utan man hoppar av i farten. De olika hotellens båtar bordar färjan och man får kasta bagage till båtkillarna och hoppa ner i långsvansarna.
- Inte så många resorter har pool... (ifall man vill ha det?!?!)
- Stränderna på västsidan är inte super bra att bada vid. Ganska mycket koraller.

+ Lugnet är underbart
+ Underbar liten ö som man kan utforska på en dag
+ Solnedgången tillsammans med Phi Phi i horisonten är bedårande
+ Man möter inte många på en långpromenad längs stranden

Mvh Frippe
Av Caulker
25 aug. 2011 10:54
Tack Frippe!

Låter ju underbart förutom det där med stränderna då...inte så kul för barnen om man inte kan bada i havet, kanske funkar med badskor....är det skillnad vid låg-högvatten?
25 aug. 2011 14:56
Ao Nang Beach är bra om man jämför med en vanlig svensk strand, men om man jämför med de finaste stränderna i Thailand känns den genast grovkornig & små fina snäckskal. (Se uppladdad bild på min profil!)

Vi har varit i Ao Nang både under december, januari och april månad och har alltid tyckt att den har varit ren och fräsch - det är perfekt att gå ner till stranden på förmiddagen, äta en enkel lunch på "Last Café" precis vid havet för att sedan strosa tillbaks till hotellet för ex massage & spa eller relax vid poolen.
Vill du ha riktigt fin strand får du longtailbåt ut till ön Poda eller Phrang Nga-stranden! (Vi brukar bo på Aonang Villa Resort som ligger vid Ao Nang Beach.)

Med tanke på att ni har såpass små barn skulle säkert Koh Lanta och Klong Dao-stranden vara perfekt! Flera kilometer lång, långgrund och bred och man kan enkelt dra en barnvagn närmast vatttnet då det är stor skillnad mellan ebb och flod. (Stranden blir hårt packad så det är många som joggar & promenerar).

Det finns flera bra och barnvänliga boenden (med ex barnpool & familjebungalows) och det finns flera bra restauranger längs med stranden ex Poseidon mitt på Klong Dao. Längs stranden finns också små minimarts där man kan handla det nödvändigaste, annars är det bara någon kilometer in till byn Ban Saladan där det finns bl a apotekt, bankomater, enklare shopping och större utbud på restauranger. Det känns också bra att det finns både sjukstuga och läkare på Koh Lanta om någon skulle inträffa...
Av Caulker
25 aug. 2011 15:41
Tack Cajsawarg!

Ahh inte lätt detta! Det är första gången vi reser långt med våra barn och man får ju anpassa resrutten efter det, ex närhet till sjukstuga/sjukhus, förbokade boenden osv...

Vi har bokat 10 nätter på Ko Lanta, Klong Dao, hört precis som du skriver, att det passar barnfamiljer bra =)

Innan vi reser till Lanta ska vi bo på Railey Beach några nätter och det är mellan dessa två ställen vi har 5 nätter "över" och vill helst ta nåt ställe på vägen för att minimera resorna så mkt det går. Aonang och Ko Jum ligger ju strategiskt till, Ko Kradan längre ned.

Verkar som du trivts bra i Aonang och jag kikade på ditt kort från stranden och det stämmer ju precis med din beskrivning, ser ju helt ok ut. Har ni rest med barn när ni varit där? Om man vill åka på dagstur till finare strand finns det möjlighet till mat osv på något ställe?
Av Loho
25 aug. 2011 19:06
Hej!

Vi har varit på många ställen på Thailändska "västkusten" och vår absoluta favorit är Koh Jum. Vi har träffat många familjer med små barn och de flesta tycker att det fungerar utmärkt. Frippe skriver om koraller i havet, om ni väljer att bo eller bada längst söder ut på Koh Jum exempelvis vid Joy Bungalow eller New Bungalow så är stränderna och badet utmärkt!

Hoppas ni får en trevlig resa!

Hälsningar Lotta
Av Caulker
25 aug. 2011 20:34
Tack Loho!

Vi är ju väldigt sugna på att åka till Ko Jum men det var ju det där med stränderna...låter ju bra det du skriver!
Har du bott på något av de ställen du nämnde? Har kollat bla på Sawadee och där finns endast ett ställe som heter Ko Jum Lodge, hört något om det? Åkte ni båt från Krabi till Ko Jum?
25 aug. 2011 21:14
Hej!
Vi var på Koh Jum i februari i år med våra två barn på 6 och 4 år. Vi bodde på Woodland Lodge http://www.kohjumonline.com/woodlandlodge.html. http://www.woodland-koh-jum.com/ Mysigt och personligt ställe. De har familjebungalows som är klart prisvärda, dessutom bra mat. Därifrån och söderut är stranden bra, norrut är det ganska stenigt, speciellt vid ebb. Fantastiskt mysig liten ö, men barnen saknade pool, suck - när man har fantastiskt hav precis utanför dörren =).
Välj absolut inte Ao Nang om ni inte vill trängas med med horder av turister och jaga bort försäljare hela dagarna, kanske ok en dag om man vill ha bra shopping, men absolut inte i fem dagar!
Koh Jum är ett helt klart bättre alternativ om man vill njuta och ta det lugnt och uppleva Thailand som det var innan charterturisterna började hitta dit.

Hoppas ni får en bra resa!
Av Caulker
25 aug. 2011 22:35
Tack Anneli!

Usch nu känns inte Aonang som något alternativ för längre vistelse, ogillar påstridiga försäljare starkt! Kanske får bli en tur över från Railey bara för att se hur det ser ut...

Tack för tipsen om Ko Jum, ska kika mer på boendet! Var ni på några fler öar i området?
25 aug. 2011 22:56
Hej igen,
Började på Klong Dao på Koh Lanta. Kanonbra ställe, dit kommer vi att åka igen! Sedan till Koh Jum några dagar och vidare till Ao Nang. Vi avslutade sendan uppe i Khao Lak. Så nej, vi var inte på några andra öar som jag kan tipsa om :-)
Av Caulker
25 aug. 2011 23:21
Vi gör typ samma resa fast omvänt o Railey istället för Aonang =)
Vad gillade ni Khao Lak? Vi ska bo på Nang Thong beach...Hur åkte ni mellan Khao Lak och Aonang? Ser inte fram emot att sitta inklämd i en minibuss med de små...:-(
26 aug. 2011 08:58
Lite mer om Ao Nang och öarna: Åker man ut till ex ön Poda finns där en enklare restaurang som serverar jättegod thaimat - dock något dyr i förhållande till vad du får betala på fastlandet. Det finns även longtailbåtar som ankrar upp och som serverar frukt, dricka & wokat. Det finns även folk som säljer mat från ambulerande stånd bl a grillade majskolvar, dricka och glass. På Poda har du träd som du kan sätta dig under så man slipper ligga i solen.

Visst har det blivit mer turistigt med åren i Ao Nang - första gången var vi där 2003 och då var sonen 12 år så vi har inte haft några småbarn med oss. En del tycker det är kul med lite större utbud på mat & shopping & utflykter och då kan Ao Nang passa bra - ligger också relativt nära Krabi flygplats. Dock tycker jag själv det lite jobbigt med alla indier som försöker kränga kostymer & klänningar - nu när vi var där i april var det dock betydligt lugnare än under jultid.... Numera finns både Burger King, McDonalds och Starbucks i Ao Nang - bra om kidsen tröttnar på thaimaten och de vuxna behöver en dos koffein!

Tänk på att du endast kan ta dig till Railey med båt!
Av Loho
26 aug. 2011 17:26
Hej igen,

Vi bor alltid på underbara Joy Bungalow, men kolla på kohjumonline.com där finns de flesta boenden med.
Det finns två sätt att ta sig till Koh Jum. Ta färjan från Krabi går ca 10:00 till Koh Lanta, färjan stannar på två ställen utanför Koh Jum. 1:a stoppet är Koh Pu (norra delen av ön) och det andra är Koh Jum (södra delen av ön). Båtkillarna hjälper till med barn och packning så det är inga problem! Det andra sättet är att åka taxi till Leam Kruad och ta longtailbåt till ön, man kan genom resorterna boka egen båt eller ta "thaifärjan" som är en större longtailbåt, den går flera gånger per dag. Nackdelen med thaifärjan är att ni nog måste åka mopedtaxi till resorten och det är inte att rekomendera med små barn och mycket packning!

Hoppas ni hittar vad ni söker!

Hälsningar Lotta
26 aug. 2011 19:41
Hej! Vi åkte minibuss från Ao Nang till Khao Lak. VI förbokade via hotellet och fick då resa dörr-till-dörr för obetydligt mer än om vi skulle åkt reguljärbuss med byten och anslutande taxiresor, dessutom betydligt snabbare. Vi fick då en hel minibuss för oss själva, väldigt skönt! Hellre det än ihopklämd med andra medresenärer, speciellt om ni har rastlösa småbarn :-)
/Anneli
Av Caulker
28 aug. 2011 21:38
Tack så mycket allesammans för era svar och tips, nu är det bara till att bestämma sig för något och det blir förmodligen Ko Jum då det verkar vara ett härligt ställe!
Mvh Åsa