Karibien, ön Saint Lucia o öluffa söderut

21 mars 2010 21:36
Visningar: 7810
Hej!
Vi har bokat flygbiljett t ön Saint Lucia i södra Karibien. Tanken är att öluffa söderut mot
Saint Vincent, Bequia o kanske någon ö till söderut. Hemresan är bokad från Barbados 3
veckor senare.

Är det någon som gjort likande resa som har tips?
Är det enkelt att köpa båtbiljetter mellan öarna?
Någon sevärdhet som man absolut inte bör missa?
Tips på enkelt (=billigt) boende i närheten av någon bra strand?
Är det billigt att ta taxi el är hyrbil att föredra?
Går det båt t Barbados el måste man ta lokalt flyg?
Någon ö man bör undvika?

Målet är att undvika turistställen, äta/ta en kopp java på samma ställen som lokalbefolkningen,
bada, snorkla, båtluffa o ta dan som den kommer.
/Mats
23 mars 2010 00:22
Hej!
Jag var iväg till västindien i januari och har några tips jag kan dela med mig av.
Vår resa utgick från Saint Vincent och sedan nedåt mot Grenada och Trinidad. Jag mötte upp min pappa som seglat till Västindien och är där fortfarande faktiskt, till sommaren kommer han hem till Sverige igen. JAg vet iaf att det finns bra färjeförbindelser mellan Saint vincent och Bequia eftersom jag åkte precis den vägen. Jag lyckades faktiskt googla fram tabellerna på internet, det var inte så svårt. Men jag fann även en del hemsidor som varnade om falska färjeföretag som bara fanns på nätet men inte på riktigt!, så kolla två gånger ifall ni bokar något i förväg.
Jag vet inte riktigt hur man luffar runt västindien utan segelbåt, sträckorna är ganska långa många gånger så jag tror inte det går så mycket färjetrafik. Men detta vet jag inte så mycket om som sagt. Jag vet dock att flygbolaget LIAT flyger mellan öarna för inte så värst mycket pengar (750 kr mellan Grenada och trinidad betalade vi) Sen finns det de som har privata charters med sina segelbåtar och lever på detta. Sådana får ni nog tag på lite överallt, kanske har de hemsidor också.

Jag kan tipsa om att Bequia är en jättemysig och fin ö, en bit bort ligger Tobago Cays, ett rev och snorkelställe som ALLA rekommenderade, och jo, det var väldigt vackert också. Där får man garanterat snorkla med sköldpaddor. När det gäller öar att undvika så hörde jag från flera seglare att Barbados inte var någon hit. De sa att det äkta Karibien var vid Saint Vincent och Grenadinerna. Vi var på ön Canouan som jag inte rekommenderar.

För övrigt kan jag säga att södra delen av västindien verkligen handlade om att hänga med lokalbefolkningen! Alla hälsar på alla och man gör dem en stor tjänst att vara där som turist, och de vet de. Därför är de väldigt vänliga också. En oförglömlig kväll på Mayreau fick vi privatkonsert i en nybyggd pub där "the locals" satt och spelade poker och rökte gräs, bjöd gjorde de okcså! =)

Jag var i västindien i två veckor och hade gärna stannat längre, kanske seglar jag dit själv någon gång.

//Linnea
23 mars 2010 19:36
Jag har rest runt en hel del i Karibien. Det går bara båtar mellan vissa öar, annars är det flyg som gäller. Jag har mest åkt med LIAT och det har funkat jättebra.
Taxi är inte billigt, jag reste mest med buss, vilket är lite omständigt ibland, men jättebilligt och kul. Där möter man verkligen lokalbefolkningen.

Det finns rätt många billiga boenden på Barbados faktiskt, framför allt vid St Lawrence Gap. Kolla http://www.barbados.org
24 mars 2010 00:55
Jag öluffade östra karibien 5 veckor förra vintern, fast från söder till norr: tobago till st. martin.

Om ni ska stanna på st. lucia så ta en titt på den lilla byn gros islet strax norr om den mer kända rodney bay marinan. Finns ett par riktigt trevliga guesthouses med vacker utsikt till bra priser längs marie therese St. Varje helg är det gatufest med gott om bbq kött, fisk och kyckling, och rom-punchen flödar.

Ni tar er enkelt med minibuss från castries.

Om ni ska åka söderut så måste ni nog flyga. Det går att hitta båtar från rodney bay, men det finns inga tidtabeller. LIAT är inget lågprisflyg precis (om man räknar kr/flygtimme), men det kommer inte att ruinera er!

Om ni däremot åker norrut, så kan ni ta er med båt till martinique, dominica och guadelope. Jag fastnade för dominica, inga paradisstränder att tala om, men fantastisk tropisk orörd natur och vattenfall: oerhört trevliga människor. hyr-moppe var ett bra sätt att ta sig runt. Varning för rosseau de dagar denna stackars by tar emot 3 stora kryssningsfartyg samtidigt...

martinique kan jag inte riktigt uttala mig om. Det var strejk upplopp och bensinbrist när jag var där, så jag fick bara lite grepp om fort de france. Inte riktigt vad jag hade räknat med, men många fina rom-hak. Jag fortsatte sedan upp till antigua och vidare

Söderut till st. vincent/kingstown blir alltså med flyg. Kingstown är riktigt trevlig, om än lite ruffligt. Ingen reagerar om någon röker lite ganja i ett hörn. Men st.vincent är också hem för Sunset Rum från St.V Distillers: slår ganja 8 dagar i veckan. Frukt & grönsaksmarknaden på hillsboro st. är färggrann och psykadelisk! kom tidigt, strax innan soluppgången!

Från kingstown går det att båta sig mellan öarna: bequia, mustique, canouan, mayreau ända ner till union island. Postbåten, en gammal norsk slup, gör resan varannan dag. Det finns även andra agenturer som kör frakt, och tar passagerare.Jag gillade union island, lagom blandning av karibisk och internationell stämning, Billiga guesthouse/b&b samt gott om dagsturer till tobago keys.

Från union island/ashton harbour går det en grönsaksbåt till hillsborough på carriacou, grenada. Om man letar efter riktigt fina stränder, billigt boende, god rom(jack iron & rivers) calypso och hyfsat trevlig lokalbefolkning, så är detta en riktig pärla!

Från carriacou finns en daglig hydrofoil till st. georges på grenada. Väldigt trevligt litet samhälle, med en fantastisk strand runt hörnet i grand anse.

Gott om flyg mellan grenada och barbados

Barbados är en välutvecklad turistmaskin, Här finns en budget för alla, men räkna inte med att vara ensamma turister här. Södra kusten och folkestone vimlar av paket-turister från europa, främst UK. Det går enkelt att ta sig runt med bussar över hela ön. Östkusten har några dramatiska vyer, där den möter atlanten.

Jag har prisanteckningar (+13 mån) på allt om det skulle vara intressant.

/millicom
25 mars 2010 22:11
Stortt TACK för alla tips!!
Nu längtar vi bara ännu mer dit!
:)) Mats