Kapstaden och Garden Route

Av Rebzett
23 aug. 2013 11:41
Visningar: 8125
Jag och min man ska åka till Sydafrika 2,5 veckor runt jul och nyår. Planen är att stanna några nätter i Kapstaden, sedan köra mot Port Elizabeth där vi flyger hem från. Vi har aldrig varit i Sydafrika och genom att googla runt vad resebyråer och andra resenärer rekommenderar har vi gjort oss en resplan. Vi är dock osäkra på hur många nätter på olika ställen som är bäst, vad som absolut inte bör missas och vad som är överskattat.

Resrutten ser ut så här:
Kapstaden - Hermanus - Swellendam - Mossel Bay - Fancourt - Plettenberg Bay - Tsitsikamma - Jeffreys Bay - Addo/Schotia - Kariega Game Reserve - Port Elizabeth.

Är detta en bra rutt, var bör man stanna några dagar extra? Bäst nyårsfirande? Någon som har erfarenhet av vilka safari som är bäst i dessa områden, samt hur man bäst bokar safari, bo på lodger med all inclusive eller boka boende och safariturer var för sig?

Tack på förhand :-)
23 aug. 2013 14:34
Hej, jag och min man åkte runt med bil i Sydafrika i 2 veckor i januari i år - det var en fantastisk resa! Vår rutt såg ut så här:

Hermanus - Plettenberg Bay - Addo - Oudtshoorn - Wilderness - Cape Town - Stellenbosch.

Vi stannade ett dygn i Hermanus, det räckt för oss. Vacker stad, men väldig lugn stad. I Plettenberg Bay stannande vi ungefär 2 dygn - ganska lagom för oss som är rätt rastlösa. Här är det sol och bad, samt äta god mat som gäller.

Vi åkte till Addo först och främst för att besöka Addo Elephant Park - detta är en game drive där du kan åka in själv eller med guide. Vi åkte in med guiden Connor O'Hagen från Wild Dreams Africa Safaris - han kan jag verkligen rekommendera! Addo Elephant Park är et bra alternativ till Krügerparken om man inte har gott om tid i Sydafrika.

Ni borde åka till Oudtshoorn och Wilderness om ni hinner! Både städerna har många spännande aktiviteter att bjuda på. I Wilderness hittar ni även en härlig strand. Ät på The Girls i Wilderness om ni stannar där!

Skippa gärna Jeffreys Bay - här finns det inget att göra förutom att surfa och bada. Vi åt lunch där på vägen, och var tacksamma för att vi inte hade planerat att stanna där.

Gillar ni äventyr ska ni hoppas bungy jump från Bloukrans Bridge i Tsitsikamma. Nästa gång jag åker till Sydafrika skulle jag vilja vandra på The Ottertrail i Tsitsikamma.

Ni borde få med er vindistrikten som t.ex. Stellenbosch, utanför Cape Town.

Ha en underbar resa!
Av Rebzett
23 aug. 2013 14:59
Tack så jättemycket för tipsen. Vi är också ganska rastlösa så kommer inte stanna så många nätter på var ställe. Men tänkte stanna till extra i Mossel Bay då man kan göra dagsutflykter därifrån till både Wilderness och Oudtshoorn. Men man kanske ska välja att stanna här istället för Jeffreys Bay då. Vindistrikten har vi valt att inte lägga tid på då vi inte har något intresse av detta alls.
23 aug. 2013 15:09
Knysna ska också vara en mysig stad - vi hann aldrig med det ;) Men byt gärna ut Jeffreys Bay med Wilderness eller Oudtshoorn.

I Cape Town kan jag rekommendera att åka upp till toppen av Table Mountain på en molnfri dag, åk ut till Robben Island, ta bilen runt Chapman’s Peak Drive och stanna gärna i Boulders Bay. En promenad i Kirstenbosch Botanical Garden är också trevligt.
Av Olanate - Utvecklare Reseguiden.se
23 aug. 2013 16:40
Hej Rebzett

Jag har bott i Kapstaden och har en syster som bor där nu så jag kan definitivt rekommendera Sydafrika som helhet.

Gällande Oudtshoorn så finns det ganska mycket att göra där och brukar också vara säkert för turister, det finns en djurpark där ni kan rida struts och klappa Geparder, men också världens största Alligator i fångenskap som är 9 meter lång :) På vägen från Kapstaden mot Oudtshoorn finns också Afrika största grottsystem.

När ni åker utmed garden route finns det en hel del att besöka även om ni inte tänker åka in på vingårdarna runt Stellenboch. Ett exempel är The language monument http://en.wikipedia.org/wiki/Afrikaans_Language_Monument.

Väl i Kapstaden så ska ni absolut bo någonstans i Waterfront och ha några extra nätter i Kapstaden. När ni väl är där åk till Robben island och speciellt Cape point som är värt ett besök.

Lite övriga försiktighetstips är att om ni hyr bil och åker själva runt på landsbygden:

- Lås alltid dörrarna till bilen under färd.
- Stanna aldrig vid "en olycka", fönstertvättare och dylikt. I Sverige är det självklart att göra det men i Sydafrika är carnappings vanligt och ett problem.
- Om ni lämnar bilen, lämna inte fönstret öppet ens för att släppa ut lite luft. Eftersom babianer strövar fritt och är nyfikna så räcker det med några cm för att dom ska kunna slita loss rutan och ta sig in och ta eventuell mat. Kanske låter otroligt men det händer ganska ofta =)

I övrigt så är alla områden turister ofta rör sig i mycket säkra områden, det är när man går utanför dessa områden som man ska ha extra koll.

Hoppas ni får en bra resa!

// Ola
Av Annl
25 aug. 2013 10:21
Charmen med Hermanus är valarna men de finns inte kvar när ni kommer så jag hade hoppat över Hermanus och valt något anat eftersom det som sades är en väldigt lugn plats och inte mycket att göra eller se.

Håller helt med om att ni i Kapstaden ska bo i Waterfront. Vi gjorde misstaget att inte göra det och det var hemskt dumt - vi bodde inne i de historiska delarna av stan och där kändes det inte safe på kvällen trots att vi bara skulle några hundra meter till en restaurang.

Glöm inte godahoppsudden och en tur dit. Jättehäftigt!
Av Desires
25 aug. 2013 23:13
Sydafrika är helt fantastiskt, var där för 5 år sedan och ska tillbaka i höst.

Vi var denna gång bekväma och lät Sydafrikaresor boka alla flyg och allt boende i förväg vilket var jätteskönt, då kunde vi bara njuta av alla fantastiska upplevelser och inte stressa mellan de olika orter vi skulle bo på (8 platser). Vi fick också väldigt bra vägbeskrivningar, kartor och jättebra tips på vad vi absolut inte skulle missa. Jag tycker också att det var väldigt prisvärt, men det finns ju flera andra som ordnar boenden, safarin etc i Sydafrika. Minna som har resebyrå där nere kan ni också kolla med http://www.sydafrikaexperten.se/hem/sydafrika/
http://www.minna-sydafrika.blogspot.com/

Vi åkte Garden Route, denna rutt som passade oss perfekt Flög till Johannesburg, därifrån hyrbil mot Krugerparken; stannade i Sabie samt en natt i Moholohole (Ya Mati vid Blyde river).
I Krugerparken bodde vi på Mohlabetsi i 2 dygn, sedan bilen tillbaka till Johannesburg o flyg till Port Elisabeth. Hyrbil från PE till Hermanus, vidare till Knysna (Stannards Lodge), Stellenbosch samt Kapstaden de sista 3 dagarna.

Av dessa tycker jag ni kan skippa Port Elisabeth, o. Hermanus som redan sagts. Däremot tyckte vi Knysna var en mycket mysig stad, där åkte vi ut med båt via den vackra Knysnalagunen till "Featherbed Nature Reserve", som vi tyckte var sevärt. Även den enda natten vi hade på Ya Mati vid Blyde river var härlig! Och Kapstaden har massor att erbjuda, där kan man gärna stanna flera dagar, även fina omgivningar runt omkring där, dit man kan ta sig med jump on/off bussarna. Här är en del tips där http://www.desires.se/#post45

Och safari ska ni förstås uppleva, det var det mest fantastiska där tyckte vi, vi bodde på en Lodge i Krugerparken och hade där safarin 2 ggr/dag, och härliga middagar runt lägerelden på kvällarna.
Supergod mat och dryck har de ju i Sydafrika! Här kan du läsa mer om vår resa där http://www.desires.se/#post0

Av Rebzett
26 aug. 2013 09:28
Hej alla, tack för bra tips! Vi hade tänkt bo i Simons Town när vi är i Kapstaden, inte minst pga. närheten till Boulders Beach, men även för vi tycker det verkar vara ett mysig litet samhälle.

Det verkar som att Hermanus är värt att hoppa över enligt den samlade åsikten och att Oudtshoorn inte skall missas.

Är det någon som kan berätta mer om Swellendam, Mossel Bay, Knysna, Plettenberg Bay? Det är denna biten vi är lite osäkra på hur vi vill lägga upp. Just nu har vi tänkt 3 nätter i Mossel Bay just för att vi tror det kan vara en trevlig plats för nyårsfirande och man kan göra dagsutflykter därifrån till både Oudtshoorn och Wilderness.

Vi hade funderingar på att stanna en natt extra i Tsitsikamma och det verkar som det rekommenderas även här. Port Elizabeth ska vi bara stanna över sista natten då vi flyger hem därifrån.

Det finns ju väldigt mycket safariparker att välja på runt Östra Kap, den mest rekommenderade av resebyråer (och dyraste) är Kariega Game Reserve. Någon som varit där? Vi vill åka in i minst två Nationalparker i alla fall och just nu faller valet på Addo och Kariega.

Ska kolla in era resebloggar :)