Kanadatips sökes

29 mars 2013 08:16
Visningar: 1485
Jag och min man ska åka till Kanada i juni och hämta hem vår dotter som har varit utbytesstudent där i ett år. Vi kommer att vara borta 10 dagar. Vi flyger till Vancouver, hyr bil, åker till Prince George och hämtar upp dotter och sen åker vi tillbaka mot Vancouver. Vi har funderat på att åka via Jasper och ev. Banff.

Finns det någon här inne som sitter på några braiga tips gällande allt mellan himmel och jord? Jag har försökt att söka, men Kanada verkar inte direkt vara det resmål som diskuteras flitigast om man säger så...
Av Hkn
29 mars 2013 11:18
Hejsan,

funderar ni att åka vägen från Jasper ner mot Banff? Den har det klingande namnet Icefields Parkway (Highway 93) och bjuder på en hel del tjusiga vyer. Det ska sägas att jag bara varit här för att åka skidor, så jag har liksom bara... whooosh! passerat allt det tjusiga. Men...

• Icefields Centre ligger precis mitt emellan Jasper och Lake Louise. Glaciären ser spektakulär ut i månljus (körde förbi på natten). Enligt mitt kära ex, som var anledningen till att jag var i trakten, så kan man åka buss på glaciären – och mycket riktigt, en snabb googling gav detta: http://bit.ly/b6jkih

• Lake Louise är några utspridda hotell och lodger, en turistbyrå, ett par bensinmackar och en järnvägsstation. Vill ni bo här, så finns ett lyxalternativ, Chateau Lake Louise, som bjuder på en av de mest klassiska "stunning lake beneath a mountain"-views som finns: http://www.flickr.com/photos/aliceinw/194845155/
Att bo här är bekvämt och trevligt men inte ett minne för livet.

• Banff är ett trevligt litet samhälle. Där finns gathörn och bofasta. Med det menar jag att det känns som en stad (ingen självklarhet i Kanada där lite spridda byggnader och en bensinmack snabbt kallas tätort).
Här kan ni bo på Banff Springs Hotel. Det är ett gigantiskt kråkslottsliknande ställe med drygt 700 rum, tiotalet restauranger (inkl. ett sushi-ställe!), bowlingbana och en hygglig pool. Omgivningarna är bjuder på vackra vyer (vid bra väder, ta the Banff Gondola, kolla utsikten och ät en överprisad lunch på toppen), men huvudattraktionen är faktiskt själva hotellet. Det byggdes av järnvägsbolaget i slutet av 1800-talet för att turister skulle ha någonstans att åka på deras nylagda spår. Även om ni bor i ett mindre rum, så känns det som att bo i ett slott. Och frukosten är en av de bättre jag ätit. Någonsin.

• Gillar ni storslagen natur, så är vägen ner till Banff en spektakulär bilresa. Emellanåt blir den monoton (vägen är bred och bra) så känslan av åka motorväg under mäktiga bergväggar infinner sig ibland. Själv var jag bara intresserad av att åka förbi snabbt. Bättre information finns nog här: http://banffandbeyond.com/attractions-along-the-icefields-parkway/

• Efter Banff så kan tipset vara att köra via 1:an via Golden och Revelstoke (två grymma skidorter, för övrigt) till Kelowna som ligger vid Lake Okanagan. Det riktigt speciella med staden är klimatet. Här blir det varmt på sommaren. Ofta uppåt en 30 grader. Klimatet och sjön gör att folk kommer från hela BC och Alberta för att sola och bada. ”The Mallorca of the Rockies” sa mitt ex. Jag tyckte inte riktigt att det stämde, men... staden var ganska trevlig med ett uteliv värt namnet. Det betyder öldrickning och informal dining. Det är ju Kanada! Håll koll bara på om det pågår festivaler i stan då ni passerar. Dessa förvandlar Kelowna till kaos. På riktigt.

• Jag har inte kört från Kewlona till Vancouver, men vägen ser ganska odramatisk ut på kartan. Enligt Google Maps ska ni klocka in på ungefär 4 timmar. I juni månad tror jag att det stämmer.

• Eftersom hotellen jag nämnt är av det lite lyxigare slaget (sorry, that's just the way I am...):
Vill ni bo annorlunda och till en mer human prislapp. Kolla B&B-marknaden. Det är ofta riktigt stora villor där gästrummen i bottenvåningen eller i en flygel hyrs ut till turister. Nackdelen är att standarden varierar lite och att det ofta hänger på ägarens personlighet om det blir bra. Ibland är det fantastiskt trevligt. Ibland bara awkward.

• Några fInal words: • Kanada är stort. Jättestort. • Det är inte alltid en actionfylld resa (men att få se svartbjörn nära vägen är förstås spännande). • Vägarna är bra, men trafikeras ofta av tunga fordon. • Huvudattraktionen i the Rockies är... the Rockies. Det är ont om fantastiska platser som man MÅSTE se. Men gillar ni att fotografera stora berg och att vandra i naturen är ni på rätt ställe. • Kanadensare är riktigt trevliga och okomplicerade att ha att göra med.

Slut på föreläsningen. Veta mer? Fråga så ska jag försöka svara!

All the best,

:: hkn ::
Av Theelf
29 mars 2013 11:30
Skönt. Nu slipper jag köpa guidebok nästa gång jag skall till Kanada.
RG at its best. Erfarenheter byts - upplevelser förhöjs.
Nu hoppas jag bara att Chrillan har fler frågor ...

Glad Påsk!

Önskas alla RG:are

Av

TheElf
Av Annl
29 mars 2013 11:34
Glad påsk till dig också Mr Elf.
Citerat från theelf:
Skönt. Nu slipper jag köpa guidebok nästa gång jag skall till Kanada.
RG at its best. Erfarenheter byts - upplevelser förhöjs.
Nu hoppas jag bara att Chrillan har fler frågor ...

Glad Påsk!

Önskas alla RG:are

Av

TheElf
29 mars 2013 12:36
Jag tror nog att Kanada är ett av världens bästa land.
Jag har släkt där i Alberta och har tom indianer i släkten vilket jag inte visste förrän år 2000 när jag var där.
Innan det hade jag alltid älskat indianer och hade tom motivlackerat min bil med indian osv.
Det var ju ett tag sedan som sagt år 2000 som jag var där men det var fantastiskt.
Vi flög till Calgary och sedan Edmonton och for vidare 250 km norrut till Canyon Creek där vi bodde hos släkten. Därifrån gjorde vi sedan utflykter åt alla håll och bla. då Jasper som är fantastiskt vackert både på vägen dit och där.
http://travel.nationalgeographic.com/travel/parks/jasper-canada-park/
Vi såg även vilda djur som stora svartbjörnar och enormt stora hjortar som bara tittade på en när man fotade. Sen såg i även de stora bockarna med snurriga horn, Big Horn Sheep. De står också och bara tuggar när man närmar sig och ska fota.
Det är som någon tidigare sa lätt att umgås med kanadensare, de är ett mycket trevligt folk som vet vad service är när man kommer in i en affär.
Det är lätt att köra bil det har många långa raka vägar också.
Ja Kanada är ett land som jag vill återvända till och då den härliga naturen i nationalparkerna.
En bild på mig och en ganska så stor Grizzlybjörn som blev skjuten i magen (dit jag når ungefär) och den står på ett museum i Kinuso. Min släkting där jag bodde hade varit Grizzlybjörns jägare i 45 år och berättade enormt intressanta berättelser om dessa enorma djur.
Mvh Eva
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/189/imgp0530i.jpg/][IMG]http://img189.imageshack.us/img189/4173/imgp0530i.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
29 mars 2013 12:53
Åh vad mycket bra information Hkn, tack tack! Roligt med tips på lyxigt boende, vi kanske inte direkt har det som högsta prioritet under just denna resa (B&B låter bra) men varför inte lyxa till det en natt iaf :) Banff Springs Hotel ser ju verkligen läckert ut! Vi älskar vackra vyer och natur, så vi ser fram mot att kunna njuta av det.

Eva, tack för din information också. Häftigt att du har indiansläkt (och att du gillat indianer tom. innan du kände till det)!

Kom på en fråga, är prisläget ungefär detsamma som i Sverige? Dottern tycker det, men hon har ju inte bott på hotell eller tankat bilar...

Lysande med RG, så bra att få tips!

Glad Påsk till er alla :)
Av Hkn
29 mars 2013 14:30
Citerat från chrillan68:
Åh vad mycket bra information Hkn, tack tack! Roligt med tips på lyxigt boende, vi kanske inte direkt har det som högsta prioritet under just denna resa (B&B låter bra) men varför inte lyxa till det en natt iaf :) Banff Springs Hotel ser ju verkligen läckert ut! Vi älskar vackra vyer och natur, så vi ser fram mot att kunna njuta av det.

Eva, tack för din information också. Häftigt att du har indiansläkt (och att du gillat indianer tom. innan du kände till det)!

Kom på en fråga, är prisläget ungefär detsamma som i Sverige? Dottern tycker det, men hon har ju inte bott på hotell eller tankat bilar...

Lysande med RG, så bra att få tips!

Glad Påsk till er alla :)
Hej igen, Chrillan!

Jo, så skulle jag nog också lägga upp det om jag var i era skor – sova en natt på Banff Springs Hotel och sedan satsa på boende med mindre marmor och mahogny. Med lite planering och googling bör ni kunna hitta vettiga boenden. Många B&B uppmuntrar självhushåll.

Ofta har varje B&B en egen webbplats och sedan är det bara att maila eller ringa. Min erfarenhet är att om du ringer och låter trevlig så blir priset lägre (but don't take my word for it). Vill du inte googla på varje enskild plats, så är den här siten OK: http://www.bbcanada.com
Fast jag tror att ni är mest intresserade av:
http://www.bbcanada.com/alberta/alberta_rockies/jasper

I Kelowna bodde jag här:
https://www.deltahotels.com/Hotels/Delta-Grand-Okanagan-Resort-Conference-Centre
Makalöst läge nere vid sjön men lite... 80-talsmodernt på fel sätt.

Prisläget i Kanada är överlag ganska humant. Tidigare följde CAD kursen för USD men den kanadensiska dollarn har på senare år hållit sig starkare än den amerikanska, så räkna inte med att känna dig riktigt lika rik som i USA. Vissa grejor är billigare. Friluftskläder, t ex (en stor del av min outdoor-garderob är inköpt i Alberta och BC). Bensinpriserna varierar. De kan t o m variera kraftigt på samma ort. I Kanada kostar bensin på små orter ofta mer. "Cost for transportation" säger de och rycker på axlarna.

Hoppas att det hjälpte...

Best,

:: hkn ::
29 mars 2013 14:49
Tack igen Hkn!

Friluftskläder låter perfekt, aldrig fel att handla lite nytt (får väl dock hålla lite plats i våra väskor för dotterns packning misstänker jag).

Ska kolla igenom dina länkar :)

Vänliga hälsningar,

Chrillan
19 apr. 2013 07:55
Hej Chrillan68!

Trevligt att du hittade till min hemsida www.stalvik.se
där du hittade information om min resa i västra Kanada.
Kul att du hade användning för denna.

Den här resan gjorde jag 2009.

Hälsningar,

Rainer