Kanada

Av _anna_
27 juni 2006 16:06
Visningar: 5813
Hej allihopa!
I början av nästa år ska jag och min tjejkompis flyga över till Kanada, men vi vet inte vad vi ska se. Någon som har varit där och kan ge oss massa bra tips? Kanske ni vet vad boende/mat och busspass kostar? Är det bäst att ta sig runt med buss i två månader? Räcker det med två månader?

Jag uppskattar alla svar, stora som små :)

Tackpå förhand, Anna
2 juli 2006 21:45
Hej!
Jag åkte på en släktresa till Alberta, 250 km norr om Edmonton till ett ställe som heter Canon Creek o även Slave Lake. Helt fantastiskt!
Norr om dessa ställen finns nästan bara tre större vägar o sedan ödemark. Vi besökte Klippiga bergen o Jasper Nationalpark vilket var en sagovärld för sig. Vilda jättehjortar, stora getter med krumelurhorn, vilda svartbjörnar o sen all sagolik natur med de turkosa sjöarna!
Vi besökte också ett museum i Kinuso där vi fick se en enormt stor grizzlybjörn som de skjutit o stoppat upp. Jag nådde upp till magen på den när den stod där på två ben.
Var även på en riktig rodeo i Fairview med bastanta tjurar som hoppade som om de vore kängurur. Var precis som att kliva in i en äkta western film med John Wayne o grabbarna.
Vi åkte på den stora sjön med båt o fiskade o vi åkte vattenskoter. De flesta av våra släktingar hade Cheva vans o stora Cadillacs så det var kul för oss bilälskare.
Vi bodde hos en släkting som varit grizzlybjörns jägare i 45 år o han kunde berätta spännande storys om både ett o annat. Tro mig, vi vågade fasiken inte gå långt utanför huset.
Träffade på en 400 kilos svartbjörn på soptippen dit de brukade söka sig för att leta mat. Vi stod tysta o gömda bakom gamla kylskåp. Besten satte sig ned o rev i påsar men hittade inget gott o började vädra åt vårt håll. Då sa vår vän Sam: Bäst vi går lite snabbt o tyst för jag har inte pistolen med mig. Det enda vi hade var långa gamla avhuggna hockeklubbor. Vi hade undrat vad vi skulle med dom till? Sam hade sagt att vi skulle slå honom på nosen om han blev alltför närgången.......hm.
En kväll fick vi även uppleva en tornado. Den tog elva människors liv. Man kände sig mycket liten på jorden. Tur att vi inte var precis i ögat av den utan en bit utanför. Men det räckte för att vi skulle bli rädda o alla möbler flög iväg då vi satt ute o skulle grilla.
En mycket äventyrlig resa var det o Canada tillhör nu ett av mina favoritländer o jag ska återvända en dag.
Mvh Eva
Av Cc
5 juli 2006 07:43
Jag har ju bara sett British Columbia... alltså så väster du kan komma men jag måste måste måste rekomendera Vancouver och dess omnejd. Jag hyrde bil vilket var förvånansvärt billigt när man gjorde det från sverige. Dessutom är ju bensinen billigare där.
Av Nasir
24 mars 2007 12:32
Hej jag ska åka till Edmonton och jag undrar om man får köra bil man har svenska körkort. Har du tipsa om det finns som man måste se eller göra om man är i Albert.

Nas Mvh
Av Iser
13 nov. 2007 12:28
Var i Kanada ska du vara? Det är ju ett väldigt stort land. Jag har bara varit i British Colombia (samt lite kort i Yukon och Alberta), men det kan varmt rekommenderas. Beror ju förstås på dina intressen. Vi var två som hyrde bil o åkte från Whitehorse Alaska highway ner till Prince George, därifrån vidare till nationalparkerna Jasper, Banff och Lake Louise. Sen blev det Revelstoke och Kelowna och därefter vidare till Vancouver Island.

Alaska highway kan jag rekomendera - fast det blir många mil - men otrolig utsikt hele vägen. Jasper och banff är otroligt fina, men efter min mening lite för mycket turister där. Vi nöjde oss med en hel dag där, det tyckte vi räckte, men vill man, kan ju lägga flera dagar där med vandring etc. Revelstoke är en trevlig liten stad - som vi kände skiljde sig lite från andra Canadensiska ståäder, med sina mindre gator och lite bättre möjligheter för att ta sig runt till fots. Kelowna är kännd för att odla frukt, vin mm, så en vinprovning där är p sin plats. Passa på att smaka icewine om du inte har gjort det innan. Vancouver Island är ett måste. Visst är det turistpräglat men Victoria är en mysig stad och valsafarin får man inte missa. Finns även goda möjligheter att se svart björn där.

Det jag anser som vigtigast när man är i Canada är att komma ut o uppleva den härliga naturen. Genom att t ex ut att vandra, padla kajak eller rida på en guest ranch. Det finns ställen i Canada, där det knappt har varit människor. har du möjlighet att komma ut på esånna ställen är det en upplevelse för livet. Men ofta ska man ju känna "rätt folk" för att få den möjligheten. En sak som jag själv skulle vilja göra, men inte har haft möjlighet är att gå på rodeo (edmonton stampede är väldigt kännd). Mest för att uppleva själva atmosfären.

2 månader kan räcka, men allt beror ju på hur mycket ni vill se. Vill ni över hela Canada, blir det nog lite, Vi hade 3 veckor bara till BC. Buss kan vara ett bra sätt, men inte så billigt, som jag trodde och det tar ju ganska lång tid. Minns inte priserna i huvudet, men kolla ev på greyhound.ca. Ett bra sätt kan vara att resa med buss längre sträckor, där man inte har så mycket planerat att se och sen hyra bil, när man vill gå lite mer i "detalj" och inte vara beroende av busstider etc. Kom i håg att det är svårt att ta sig någonstans utan en bil i Canada.
En bra grej med greyhoundbusserna är att man kan köpa en biljett till en destination, men inte behöver använda hela biljetten samma dag. Man kan gå av i en stad ett par dagar och sen fortsätta på samma biljett igen, när man vill.

Boendet beror ju på hur ni väljer att bo, men förbered er på att det finns få vandrarhem och att det är svårt att få plats på dom om ni inte har bokat i förväg. Hotel/motel är svårt att få under 500 kr (dubbelrum) men lättare att hitta. Vi testade lite av varje, men fastnade i slutet för B&B. Det är samma pris som hotel/motel, men frukosten är inkluderat och oftast väldigt god (man står sig länge på den). Det är dessutom trevligt att få träffa lite folk, som kan ge tips om vad man kan se o göra i området. Folk är överlag väldigt hjälpsamma o snälla i Canada.

Det blev ett långt svar, hoppas det finns något du kan använda, men observera att Canada är beroendeframkallande!!!

Lycka till och riktigt trevlig resa!

Iser

Ps. Ett tips för backpackers i Canada: http://www.hihostels.ca/en/index.aspx?sortcode=2.3.8.16.16

13 nov. 2007 20:56
Glöm inte att besöka det stora centrumet i Edmonton, West Edmonton Mall, ett av världens största med ALLT inomhus!
(Whatever you're looking for, from one-of-a-kind items to the most popular brand names, Edmonton's stores and malls have it all. West Edmonton Mall, the world's largest entertainment and shopping centre, is home to over 800 stores. Your shopping options continue with a number of other malls and community shopping areas, such as the popular Old Strathcona district featuring over 300 stores.)
Vi var där en kort stund men vi hann se och shoppa en hel del.
Mvh Eva