Kalifornia + Hawaii

Av Rooroo
18 aug. 2016 11:40
Visningar: 380
Hej!

Jag och min man tänkte planera en resa till Kalifornia + Hawaii.

Jag har läst några andra inlägg men känner att jag behöver veta lite konkreta svar angående vädret för att kunna planera inför vår resa.

Vi tänkte vara borta i 3 veckor, förmodligen 2 veckor i California där vi besöker LA, SD, SF men även Las Vegas i Nevada för att avsluta resan men en vecka i Hawaii.

Vi har inte planerat vad vi vill göra exakt och hur vi ska fördela dagarna på olika ställen då vi först vill bestämma vilken period vi ska åka så att vi kan planera resan utifrån det. Så min viktiga fråga är vilken period är bäst att åka till California och Hawaii om vi vill ha det sol och bad. I California behöver vi inte ha badväder men vi vill gärna åka när det är hyfsat varmt på dagarna.

Vi hade tänkt oss till början att resa under jul och nyår men efter ha läst i några andra inlägg att vädret kommer vara kallt i California så tänker vi åka i oktober istället. Är det bra väder då i California och Hawaii?
Det känns lite för tajt tid att planera en resa o boka allting på två månader eller vad tycker ni? kan man hitta bra priser på hotell + flyg m.m. inför oktober eller kommer det vara för dyrt?

Hur är vädret generellt i California och Hawaii perioden okt - april?


Tack för era tips!



Av Marulk
18 aug. 2016 15:11
alltid svårt att spå väder, Californien är dessutom likt Sverige ett avlångt o stor delstat, därför skiljer sig vädret med lika stor förändring. Stor skillnad på väder i SF jmf med tex SD. Du nämner även LV som ligger i öken men på relativt hög höjd, riktigt hett sommartid men kan bli svalt på vintern. Hawaii o dess öar har nog ganska lika klimat året runt men tex Big Island kan skilja på väder allt efter väderstreck. Precisera gärna dina frågor lite mer så är det nog fler som kan ge bättre svar. vi har bilder här på RG som kanske kan ge lite tips
Go tur!
Av Hawaii
18 aug. 2016 18:14
Oktober är normalt en fin månad i CA, och även i HI, men som Marulk påpekar - CA är en stor del-stat med mycket skiftande väder. LA och SD bör vara fint under oktober. SF säkert ganska svalt. Kan vara en bra idé att läsa mina kommentarer i den andra tråden ("Bröllopsresa till CA & HI"), och jag har givetvis samma kommentarer här. Kan vara förståeligt att man börjar planera en resa till CA och sedan tycker att det kan vara kul med en veckas avstickare till HI. Inget fel med det, men resan kan bli lite splittrad på det sättet eftersom ni omöjligt kan få ut det mesta av HI. Min rekommendation skulle vara att koncentrera er på antingen CA eller HI för att få ut det mesta av resan.
Av Rooroo
19 aug. 2016 13:01
Tack för era svar!

@Hawaii, om vi endast koncentrerar oss på Hawaii, vilken månad mellan okt-april tror du är bäst och åka i vädermässigt?
vilken/vilka månad/månader är varmast om året?
Jag läste även att det förekommer regnperioder. Regnar det flera ggr på dagen? eller är det endast skur i några minuter och sen blir det solsken resten av dagen? och hur är vädret på kvällarna?

Om vi åker endast till Hawaii så tänker vi åka till Honolulu, Big island och kanske hinna med en till ö.

tack för all tips!

Av Hawaii
19 aug. 2016 18:05
Oktober blir faktiskt den bästa månaden, av flera anledningar:
1 - havsvattnet är varmast då, precis efter sommar värmen
2 - även om det officiellt fortfarande är "hurricane season" är det ganska minimal risk
3 - genomsnittligt mindre regn under oktober jämfört med nov-mars. (April normalt sett torrare).
4 - lågsäsong (fram till 15/12) vilket bör innebära något lägre priser och lättare att boka flyg & hotell;
Regn är enormt lokalt i Hawaii, och enda undantaget är om ett större lågtryck parkerar sig över delstaten ett par dagar, men det är relativt ovanligt. Bortsett från det kan man utgå från stora skillnader mellan "windward" och "leeward sides" på samtliga öar. På Big Island t.ex. så få Hilo (windward) i snitt drygt 3.000 mm regn per år medan Kona får ung. 200 mm! MEN, det mesta regnet kommer på natten, med många fina dagar. Där jag bor (c:a 3 svenska mil söder om Hilo) hade vi drygt 4.000 mm under 2015, men de flesta dagarna var mycket fina. Regn här är INTE som regn i Sverige. Oftast mycket intensivt och kortvarigt. Det kan skifta mellan sol, moln, och regn dussintals gånger under dagen, Inget att bekymra sig om. Vädret på kvällar/nätter är mycket behagligt - runt +20/22C. Om ni har tre veckor för en HI resa skulle jag, precis som i den andra tråden, rekommendera Kauai också. Med Oahu, Kauai och Big Island får ni tre öar med stor kontrast. Maui är givetvis mycket vacker också men har blivit lite som en Oahu/Waikiki kopia de senaste 20 åren med många stora hotell och massor med turister. Kauai är nog som jag ser det den vackraste ön. Fem dagar räcker. Oahu är en upplevelse i sig själv, just med tanke på att ön, med Waikiki, är så välkänd. Och på Big Island har ni enorma kontraster mellan öst och väst och givetvis den f.n. mycket aktiva vulkanen Kilauea, som är en makalös upplevelse. 8 dagar hade varit optimalt - 5 nätter Kona sidan och 3 nätter Hilo.
Funderar ni på oktober 2016?
PS. Vill tillägga att om ni väljer oktober kommer ni garanterat att ha massor med sol - oavsett vilken ö ni befinner er på.
Av Rooroo
24 aug. 2016 11:32
Tusen tack för ditt svar!

Vi funderar att åka i oktober 2016, dock känns det lite för tajt tid fram till oktober.
Nu gäller det att sitta och planera och boka, i förhoppning att det blir oktober i år :)

Tack igen!
Av Hawaii
24 aug. 2016 18:08
"Tajt" av vilken anledning? Du bör inte ha några som helst problem med att boka flyg och hotell eftersom oktober är s.k. lågsäsong. Hjälper gärna med frågor.