Jakarta i januari

Av Gevalia
6 sep. 2012 14:42
Visningar: 2319
Hej! Åker till Jakarta i januari för tre veckors semester. Tacksam för tips på boende och annat. Ska inte till Bali, som "alla" andra.
Av Apaz
6 sep. 2012 20:40
Varför?! En hemsk stad, kan int rekommendera alls!
Av Fredros
7 sep. 2012 08:42
Talar med Jakarta på Skype varje vecka,då vår son med familj bor där. Förstår också tidigare inlägg av "Apaz", men varför skriva så kort, motivera gärna denna blanka avrådan !
Planerar att åka dit om några veckor och har låga "turistiska" förhoppningar. Mina ännu icke bekräftade förväntningar består i att "ingenting överhuvudtaget" liknar vad jag varit med om förut.

En liten detalj kan dock slås fast: Göteborg och Jakarta grundlades nära nog samma år runt 1620 med samma holländska ort som förebild.
Av Gevalia
7 sep. 2012 09:47
Hej! Slarvigt av mig...........:) Ska inte vara i Jakarta i tre veckor. Ett par dagar får räcka. Dock vill jag gärna ha tips på vart jag kan åka för sol och bad (!) under regnperioden jag prickat in. Även andra tips tas tacksamt emot.
Av Fredros
10 nov. 2012 16:10
Varför?! En hemsk stad, kan inte rekommendera alls! skrev Apaz och har ännu inte återkommit med en motivering.
Jag är i Jakarta sedan en vecka tillbaka och förstår Apaz till en del. Staden kan behöva "bruksanvisning" och förhandsinformation så att man har rimliga förväntningar.

Indonesien har en yta(dock mest öar)i närheten av Europas och en folkmängd i närheten av Europas....
I landet finns hela mänsklighetens historia till studium, dvs här finns samlarfolk, jägarfolk osv till dagens mest högstående kulturer... Många drömmer om ett bättre liv och då lockar Jakarta... senaste storhelgen betydde som alltid att folk hälsar på i sin hembygd och folk lockas att flytta till huvudstaden och efter bara denna storhelg ökade stadens folkmängd med 40 000.

Jakarta har 14 milj innevånare,massor med fattiga men också många rika dvs slum och lyxmiljöer. En turist kan glömma allmänna kommunikationer. Staten subventionerar bensin, dvs bensin kostar hälften mot Sverige. Detta för att även fattiga skall ta sig fram. Det "kryllar" av motorcyklar här, bl a för då kommer man fram också när bilköerna står stilla !
Hotellpriserna är generellt sett 50% jmfrt med Sverige. Om man vet vad man vill göra kan detta styra val av hotell så att man minimerar behovet av transporter. Glöm också hyrbil .Trafiken är kaotisk. Välj taxi och "Blue Bird" kedjan som finns lite överallt och har rykte att aldrig lura någon. Taxi med dem kostar 1kr/min eller om man så vill en resa på en timme kostar motsvarande 60 svenska kronor(sek).
Här är vänlighet en dygd, en del av kulturen. Bara alla dessa vänliga människor "lyser upp" besöket.Trafikkaoset är inget undantag: alla är vänliga och artiga mot varandra till en nivå som får en europé att häpna.

Vid Fatahillah Square ligger:
Jakarta history museum(holy canon, som kvinnor vallfärdar till för att sitta upp i hopp om havandeskap.Byggnaden var annars bostad för hollänska guvernören)
en dockteater med docktillverkning,
klassiska Café Batavia med sina kända toaletter(Holländarnas namn på Jakarta var Batavia)

Ett annat utflyktsmål kan vara 132 m höga nationalmonumentet, Mona, i en jätteplats med grön miljö. Man kan åka hiss upp till toppen med dess utsiktsplattform med vyer över denna gigantiska stad. Det kan vara köer och mycket varmt. En del går då fram till vakterna och frågar efter "speedline" och mot muta på 100 000 rp(motsvarar 70 sek) kan man få gå före i kön och diverse arrangemang vidare för att nå hissarna , men den lite äventyrlige slipper då "värmeslag". Har man tur blåser det lite och smoggen försvinner eller också är det vindstilla och då ser man inte så långt...
Av Gevalia
10 nov. 2012 21:48
Hej! Tack för ett intressant inlägg, har ej själv funnit någon information då jag sökt på webben.
Av Fredros
14 nov. 2012 07:22
Ytterligare att göra:

Shopping . varuhuscentret PIM
Pondok Indah Mall (abbreviated 'PIM') is a large shopping complex located in wealthy Pondok Indah suburb of South Jakarta, Indonesia
Här finns det mesta en människa kan tänkas vilja köpa. I en för europeer behaglig temperatur ! I de indonesiska varhusen finns AC, men känns ändå varma .Annars gäller att inhemskt är billigt, importerat är dyrt med våra måttstockar .

Söndags-bruncher på något stort lyxhotell är en stor familjegrej här ! Flera hotell har det,vi prövade Ritz-Carlton.
Mellan 11 och 16 äter man de mest utsökta bufféer kött fisk frukt ost,fågel, ett 50 tal personal, man pekar ,kockar tillreder,en särslild dessert avdelning med rinnande choklad torn,glasser,tårtor
en särskild barnavd för lek, , fria drycker juicer... Levand musik, jazzorkester med två vokalister................ !

Mycket närmare paradiset kommer man inte i jordelivet !

Vad kostar kalaset? Här slår de låga lönerna in, 250 - 300 svenska kronor/person, barn gratis !