Indonesien - Bali och österut

Av Mariat
13 dec. 2009 14:17
Visningar: 1235
Hej

Vi skal återvända till Indonesien i september 2010. Vi var där 2002, men hann bara Sumatra till Lombok så nu vill vi utforska de östra delarna.

Finns det någon som har erfarenhet av att resa runt på egen hand här? Vi flyger till Bali och tar oss sedan till Lombok och Gilli islands precis som förra gången vi var här, men nu vill vi även ännu längre österut bort mot Komodo och Flores. Hur tar man sig hit? Utflyktspaket? Pelni båtarna? Vad är smartast? Måste man komma med någon grupp för att gå iland på Komodo? Vi blir borta fyra veckor. Vi är vana backpackers men vill trots allt ha lite koll på ett smidigt transportsätt så vi inte slösar en vecka på att hitta transport....

Efterlyser också tips på "must see's and do's" Bali och österut.

// Maria
Av Mariat
30 dec. 2009 19:54
Finns här verkligen ingen som har erfarenhet av östra Indonesien? Behöver verkligen tips!
Av Atanas
11 jan. 2010 13:28
Kom tillbaka från Bali för någon dag sedan.
Vi var runt på Bali, Nusa Lembongan, Gili Trawangan, Meno, Air och hela Lombok.

Hela Bali är bara överuppskattat. Första och sista gången vi var där.
Vi försökte att hitta samtliga "bra" ställen, med vattenfall i Lombok, Dream Beach på Lembongan, Tabanan, Kuta Lombok mm mm. Slutade bara i en besvikelse.
Det är varken något paradis eller trevligt ställe att återvända till. De som gör det saknar fantasi.
Av Mariat
20 jan. 2010 22:02
Tråkigt att du tycker så. Men jag saknar knappast fantasi och har sett en hel del och skulle inte kalla Bali överskattat... visst Kuta och andra turistställen du nämner är ju som alla andra sådana ställen i världen, gillar du sånt kan du spara pengar och ligga och götta dig på Kanarieöarna.

Vattenfall ska man passa sig för, har sett många och det enda värt att kallas vattenfall var Victoria fallen... lokalt folk vet att turister tycker vattenfall är så "himla exotiskt" och bara de har lite droppande vatten så kallar de det en turistattraktion och tjänar pengar på transport/guide etc..Stränder med namn som monkey-beach, dream-beach och liknande är också bara turistmagneter och pärlorna hittar man sällan här. Lombok är extremt tråkigt, det kan jag hålla med om och vi har inte tänkt stanna här. Men Gilli Trawangan är jättefint om än lite mycket backpackers, men hellre det än hårda plastväske-turister... ;-)

Inre Bali har otroligt vacker natur, tar man sig tid att ta sig utanför tex Ubud så har man fantastiska vyer! Tyvärr reser många idag enbart på jakt efter "paradiset" som de flesta har en väldigt naiv syn på, det ska vara en retuscherad utopi utan lokala invånare, fiskare eller något som överhuvudtaget kan störa idyllen. Man ska inte åka så långt om man inte är intresserad av att uppleva maten, människorna och kulturen. Palmer, sand och en pina colada kan du få i Simrishamn...

Indonesien i övrigt är fantastiskt. Prova Sumatra om du vill göra något annorlunda. Fantastisk regnskog och fascinerande orangutanger! Vulkaner på Java är också en imponerande syn, att stå och titta ner i en bubblande krater är en häftig upplevelse.

Hade varit kul att höra från någon lite mer positiv som varit i det "riktiga indonesien", dvs utanför turistorterna. Flores någon? Komodo?

// Maria
Av Begesk
1 feb. 2010 07:54
Håller med dig Mariat, det finns mycket att upptäcka i Indonesien. Se mitt inlägg:
http://www.reseguiden.se/forum/diskussioner/flores-indonesien-10195

I övrigt är Bali en verklig vacker ö. Bort från turistfällorna. Vikarna upp mot Pedangbai är helt underbara. Pedangbai är en pittoresk fiske- och dyktjänstby. Den som är lite nyfiken kommer att hitta. Det är det som är tjusningen med att resa. Bord duka dig blir "fällor" och nedslitet till slut.

Tyvärr, man bygger sönder den del av kusten som har en bra strand. Jag hittade stränder med helt vit sand och hade få turister och låg inbäddad i grönska. Skynda dig att njuta.

Lycka till!