Hyrt lägenhet på Manhattan el. i Brooklyn?

18 maj 2015 20:03
Visningar: 370
Hej.

Jag vill komma i kontakt med någon som har hyrt lägenhet färre än 30 dagar på Manhattan eller i Brooklyn. (Eller ngn annan stadsdel också för den delen).

Via vilken förmedling genomfördes detta?

Mig veterligen är ju detta inte helt OK enligt regler. Ändå verkar det som att airBnB är ett säkert och utmärkt ändamål för just denna verksamhet. Jag får inga som helst indikationer någonstans ifrån på att detta är emot rådande regelverk.

Jag kan ibland se i omdömeskommentarer att folk inte ens träffar den riktiga hyresvärden. Då undrar jag spontant - hur går överlämning av nyckeln till?

Jag har tusen funderingar. Kommentera gärna :) Tack på förhand.
Av Birgere
18 maj 2015 23:46
Spelar ingen roll vilken annonssida du väljer, short term rental av en hel lägenhet är olagligt i NYC.
Det som Airbnb erbjuder är för en avgift på c:a 10% av hyran så sköter dom betalningen till skillnad från tex craiglist.
Risken man tar är att när man väl landat så finns ingen lägenhet längre, då kontaktar man airbnb och stoppar betalningen till hyresvärden, men då står man i NYC sent på kvällen o ska hitta boende för en månad...mindre kul.
Av Peter_o
19 maj 2015 09:52
Jag har nog bara sett ett problem med lägenhet i NYC här i RG. Där sade värden upp avtalet några dagar före ankomst, så familjen som tänkt sig ett billigt boende fick snabbt söka hotellrum.

/PeterO
19 maj 2015 10:37
Citerat från Peter_o:
Jag har nog bara sett ett problem med lägenhet i NYC här i RG. Där sade värden upp avtalet några dagar före ankomst, så familjen som tänkt sig ett billigt boende fick snabbt söka hotellrum.

/PeterO
Det låter som ett mardrömsscenario! Visst är det en risk - men jag tror de flesta är ärliga.
Av Peter_o
19 maj 2015 11:03
Citerat från Angeloni:
Det låter som ett mardrömsscenario! Visst är det en risk - men jag tror de flesta är ärliga.
Nja, det handlar nog inte om ärlighet. Om värden börjar misstänka att myndigheterna håller på att komma hans illegala verksamhet på spåren så upphör han nog direkt med den, i alla fall för en tid.

/PeterO
19 maj 2015 11:12
Citerat från Peter_o:

Nja, det handlar nog inte om ärlighet. Om värden börjar misstänka att myndigheterna håller på att komma hans illegala verksamhet på spåren så upphör han nog direkt med den, i alla fall för en tid.

/PeterO
Helt klart kan det nog bli så.

Peter, hur går dina tankar kring airbnb? Det är enligt mig konstigt att det finns så pass MÅNGA som hyr ut och att mentaliteten är så pass "lugn" och "laglig". Det var av en slump som jag kom över informationen om att det skulle vara illegalt nämligen. Om jag inte hade vetat detta nu, hade jag nog helt enkelt ingått avtal med någon värd på Manhattan eller Brooklyn, utan att bry mig liksom.
Av Peter_o
19 maj 2015 11:16
Jag har ingen annan erfarenhet än den jag läser mig till i den här konferensen. Och slutsatsen jag drar är att det går bra i de allra flesta fallen, för att inte säga nästan alltid.

/PeterO
Av O_n
19 maj 2015 18:54
Vi hyrde lägenhet på Manhattan förra året.
Vi bokade med AirBnb och betalade o allt verkade frid o fröljd, sen blev det tyst från dom när vi skulle få besked om hur vi skulle få nycklarna. Efter mycket om och men fick vi besked om att värden hade annulerat sitt kontrakt med AirBnb, så där stod vi 5 dagar innan avresa (7pers), försök hitta vettigt boende på så kort tid...
Nåväl, pratade med han som representerade värden (ett företag i Florida) som sa att värden skirvit avtal med NYstay istället. På deras hemsida fanns nu lägenheten så vi bokade den igen. Eftersom det var väldigt tajt med tid så hade vi täta kontakter med på företaget i Florida o NYstay.

När vi väl kom till NY så stog en kille utanför porten och gav oss nycklarna och visade oss runt i lägenheten. Allt funkade bra till näst sista dagen då det knackade på dörren och polisen och brandskyddsmyndigheten stod där.

Dom talade om för oss att vi bodde där olagligt eftersom lägenheten inte var registrerad för korttidsuthyrning, brandskyddskillen gick runt och underkände lägenheten eftersom det inte fanns separata utgångar från varje sovrum. Polisen tog kopior på kontraktet och mitt pass. Även om dom var artiga och korrekta så var det hela inte trevligt alls. Jag frågade om vi kunde vänta oss något problem av detta men dom sa att det var den som har hyreskontrakt på lägenheten som har problem att vänta.

När vi skulle åka hem så kom nyckel-killen igen, jag berättade vad som hänt men han reagerade inte speciellt, vi har inte hört något mer om detta efteråt.

Så ingen mer lägenhet i NY för oss i alla fall, dock så vet jag inte hur det är på New Jersey sidan - kanske är ok med uthyrning där.
Av Birgere
19 maj 2015 20:00
Som jag har förstått det så slängde AirBNB ut tusentals hyresvärdar förra året pga uppenbar olaglig uthyrning. Dessutom skall dom visst ungefär i samma veva krävt in att alla som annonserar på AirBNB var tvungna att registrera sitt skattenummer och att AirBNB skickar information om hyresintäkter till skatteverket.
Då ska visst ytterligare tusentals hyresvärdar flytt då dom inte längre kunde hyra ut svart.

Sedan pågår det visst diskussioner om någon form av övergående kompromisslösning där det ska vara tillåtet att hyra ut privat några månader per år...

Vi hyr så ofta som möjligt privat men absolut inte i NYC och helst inte via AirBNB då dom vill ha så mycket betalt då dom i princip inte gör mer än vad tex blocket erbjuder i tjänsteväg.
Av Totopez
19 maj 2015 20:43
Det finns en hel del hotellrum med kök. Sök på kitchenette på Tripadvisor t ex.
Jag har bott ett antal gånger på Staybridge Suites Times Square, alla rum där har ett välutrustat kök, fullstor kyl. Dessutom ingår en riktigt bra frukost.

Matmässigt tror jag att ni ska satsa på intressanta restauranger snarare än att hitta rolig mat i affärer. Vill ni hitta spännande och ovanlig mat måste ni bege er till områden där vissa folkgrupper är vanliga.