Hyra lägenhet i NY-olagligt.

Av Jec
23 feb. 2014 22:23
Visningar: 3774
Hej

Planerar resa till storstan i oktober och lägger hellre pengar på nöje än boende. Jag tyckte det lät bra med sajten airbnb eller liknande, att hyra en lägenhet istället för hotellrum. Men sedan några år tillbaka har jag förstått att detta är olagligt... Har läst här att folk har hyrt efter detta ändå och undrar om någon kan hjälpa mig att få svar på hur allt ligger till.

Jenny
Av Jec
24 feb. 2014 20:50
Tack för svaret. Då får jag lägga de tankarna åt sidan, tyvärr. Tyckte det lät som ett trevligt sätt att bo på. Du har inga egna tips om bra lägenhetshotell?
Av Peter_o
24 feb. 2014 23:00
Man kan markera att det är lägenhetshotell man vi ha på hotels.com och booking.com.
Det är lagligt att hyra lägenheter i New Jersy, sägs det.

/PeterO
Av Cillis1
22 mars 2014 22:27
Hej. Det är inte olagligt att hyra ut lägenhet eller del av lägenhet så länge som ägaren bor kvar. Så har i alla fall jag fått det förklarat för mig.
Vi har hyrt via airbnb hos en newyork-tjej som hyrde ut ett rum i sin lya i Chelsea.
Det funkade perfekt för oss för eg. är det vanisinnigt att lägga massor av pengar på svindyra hotell där man ändå bara duschar och sover. 95% av din vakna tid tillbringar du ändå ute på stan - eller i alla fall inte på ditt rum.
Vi hyrde ett sovrum med plats för våra väskor, delade badrum med ägarinnan och hade tillgång till hennes kök om vi ville. Det kostade ca 800 kronor per natt (för två) + en serviceavgift till airbnb.se på ca 800 kr. Eftersom vi var i NewYork i 8 nätter kändes det som om vi sparade en förmögenhet jämfört med hotell vi hade förbokat på booking.com. (Tack o lov kunde vi fritt avboka det).

Rätt skön känsla att hälsa på grannarna, vi fick bra tips av tjejen vi hyrde av på restauranger, vinbarer etc.

Lycka Till
22 mars 2014 23:33
Cillis har helt rätt i det hon skriver. Man kan alltså hyra ett rum i en lägenhet men inte en lägenhet...
Ja eller hela lägenheten utom ett rum ;)
Av Birgere
23 mars 2014 00:08
Nu handlar ju tråden om att hyra lägenhet och inte vara inneboende o dela toa med någon.
Men jag har läst någonstans att det kan vara OK att hyra lägenhet av folk som är tillfälligt bortresta, tex snowbirds. Sant eller inte kan jag inte svära på.
Av Jec
23 mars 2014 21:08
Tack för att ni ännu svarar på mina frågor fast det gått en tid sen jag skrev! Jag kan nog tänka mig att vara inneboende också. När man är inne på airbnb kan man då leta efter rum där innehavaren bor kvar? Jag har inte lyckats se det iaf. På nått sätt verkar folk mer nöjda med boende i lgh än på hotell i New York...

Tack igen!
Av Cillis1
23 mars 2014 22:59
Hej Jenny.

Du får kolla på airbnb efter rum eller del i lägenhet och läsa värden/värdinnans beskrivning. Där framgår det om han/hon bor i huset under din vistelse. Detta passar säkert inte alla, men för oss var det som sagt perfekt. Rent o snyggt, skön dubbelsäng och egen nyckel. Betydligt billigare än medelklasshotell - och vi ville inte bo i sovsal på ett hostel.

Vi upplevde det som säkert att boka via airbnb -funkar som en svensk stugförmedling. Värden får inga pengar förrän 24 timmar efter att du checkat in, så har du klagomål, eller det inte är städat etc, så kontaktar du airbnb.

När du väl bokat så kan du maila med värden/värdinnan och bestämma tid för ankomst etc. Jag ska erkänna att det var liiiiite nervöst att komma med tåget till Penn Station efter att ha flugit från Florida, ta taxi sista biten, och ringa på porttelefonen.. Tänk om hon inte var hemma? Men allt funkade klockrent.

Jag vet inte hur mycket kontroll det är på "olaglig" uthyrning - Alltså om du hyr en lägenhet som du själv disponerar, det finns ju massvis av sånt också på airbnb. Men att bo "hos" någon är inte olagligt.

Lycka Till

//Cilla
23 mars 2014 23:54
Förresten (jag orkar inte googla) - att det är olagligt att hyra ut är ju solklart, men är det olagligt att hyra?
Två olika saker som kan spela roll, huruvida man kan hamna på gatan under semestern eller inte...?
Av Birgere
24 mars 2014 00:18
Citerat från Nisse2ears:
Förresten (jag orkar inte googla) - att det är olagligt att hyra ut är ju solklart, men är det olagligt att hyra?
Två olika saker som kan spela roll, huruvida man kan hamna på gatan under semestern eller inte...?
Det brukar bara stå att det är förbjudet att hyra ut när man läser artiklarna (tex http://ny.curbed.com/archives/2013/03/25/an_introduction_to_new_yorks_short_term_rental_laws.php).
Har dock stött på foruminlägg o bloggar där utländska turister blivit utslängda på gatan och hotade med livstidsindragning av ESTA privilegiet.

Om det verkställs eller inte har jag ingen aning om, men risken att åka dit är nog synnerligen låg. Det är ju hyresvärden dom vill åt i första hand.
25 mars 2014 14:14
Hej Jec!

Om du söker på Aibnb och "Eget rum" så brukar det komma upp lgh där värden/värdinnan bor kvar, dvs bara hyr ut ett rum.

Mitt tips är att bo via Airbnb i Jersey City. Där är det helt lagligt att hyra ut! Jag bodde där i oktober förra året, vid Exchange Place, och hade bara fyra minuters färd under Hudsonfloden till Manhattan. Att inte fler väljer detta alternativ! Hyrorna är lägre här och utsikten mot Manhattan är fantastisk.

Välkommen att läsa mer på min New York-blogg:

Hur hittar man bra och billiga hotell i New York? (Innehåller även tips på lägenhetshotell.)
http://newyorkmybite.blogspot.se/2014/03/hur-hittar-man-bra-och-billiga-hotell-i.html

Inlägg om The Waterfront Jersey City:
http://newyorkmybite.blogspot.se/2014/01/the-waterfront-jersey-city.html

Butik med ekologisk mat och gott fika i Jersey City:
http://newyorkmybite.blogspot.se/2014/03/hudson-greene-market-ekologisk-mat-och.html

35 måsten – saker du inte får missa i New York:
http://newyorkmybite.blogspot.se/2014/03/35-masten-saker-du-inte-far-missa-i-new.html

Lycka till!
10 maj 2014 14:59
Anna Falkblick! Vilken lägenhet hyrde du i Exchange Place?
Jag är lite orolig för att hyra av privatpersoner. Tänk om lägenheten inte ens finns? Betalar man något i förskott? Känns inte så säkert. Är väl så många blir blåsta?

Tacksam för svar!
10 maj 2014 15:29
Hej Zandra! Jag har aldrig blivit lurad när jag hyrt via Airbnb. Man väljer ju bara lägenheter som har många positiva recensioner. Dessutom kan du inte hyra eller hyra ut utan att vara medlem hos dem (medlemskap kostar inget men du lägger in personuppgifter).
Jag hyrde ett rum i denna lägenhet: https://m.airbnb.se/listings/1276863

Lycka till!
10 maj 2014 15:37
Tillägg till Zandra: När du bokar via Airbnb betalar du allt vid bokningstillfället. Hyresvärden får dock inte tillfång till pengarna förrän du flyttat in. Värdarna kan också ha olika avbokningspolicy. Hos vissa kan du avboka upp till en vecka före din resa och ändå få pengarna tillbaka. Vissa ger dig halva summan vid avbokning. Men allt är noga reglerat via uthyrningssajten och alla regler finns där.
Av Ericaaq
26 okt. 2014 17:50
Läste någonstans att det är olagligt att hyra under 30 dagar! Så då är det alltså okej att hyra över 30 dagar lagligt ? Någon som har koll? :)
Av Birgere
26 okt. 2014 19:14
Det finns en gråzon mellan 30 o 180 dagar som verkar OK.
Antalet privatuthyrningar i NYC ökar kraftigt trots lagstiftningen och åklagarn i NYC ligger på Airbnb.
http://www.ag.ny.gov/pdfs/Airbnb%20report.pdf

Nyligen kom SF och Airbnb fram till en överenskommelse där Airbnb ser till att skatter betalas samt att max antal short term rental begränsas till 90 dagar/år. Skulle inte förvåna mig om vi snart ser samma uppgörelse i NYC och andra städer runt om i USA.
21 feb. 2015 00:14
TIll er som hyrt rum i NYC under en kortare period från t.ex Airbnb. Vad har ni angett i fältet "U.S Street adress (hotel name, destination)" på U.S Custom Border-lappen man får på flyget vid inresan? När flög senast till NYC hade jag bokat hotell och endast uppgett adressen till hotellet men inte hotellets namn och då började dom ifrågasätta mig varför.

Funderar på att hyra ett rum via Airbnb vid nästa resa till NYC, men vad ska man ange under fältet "U.S Street adress (hotel name, destination)"? Jag menar, ska man ange adressen och skriva att man hyr från privatperson? Säga att de tär en kompis? Vad har ni angett? :)
Blev fruktansvärt nervös när de började ifrågasätta mig varför jag inte angett hotellnamnet och endast adressen på lappen, vart tvungen att sätta mig ned med mina skakiga ben, haha! Inte nog med att han var allmänt "arg" och läskig som satt där i kontrollen, trodde han skulle skicka hem mig med nästa flyg!
Av Peter_o
21 feb. 2015 09:35
Hur tänker du? Om du ger felaktiga uppgifter kommer du obönhörligt att sättas på nästa flyg hem. Tror du att du skulle kunna svara på alla frågor som ställs om du påstår att du ska bo hos en kompis? Och vad säger "kompisen" då de ringer upp denne?

Varför inte hyra i New Jersey där det är lagligt att hyra ut?

/PeterO
21 feb. 2015 12:48
Citerat från Peter_o:
Hur tänker du? Om du ger felaktiga uppgifter kommer du obönhörligt att sättas på nästa flyg hem. Tror du att du skulle kunna svara på alla frågor som ställs om du påstår att du ska bo hos en kompis? Och vad säger "kompisen" då de ringer upp denne?

Varför inte hyra i New Jersey där det är lagligt att hyra ut?

/PeterO
Det förstår jag givetvis, men jag frågar nu hur de personer som hyrt på Manhattan via Airbnb, vad dem har fyllt i för uppgifter när de hyrt ett rum hos en privatperson som fortfarande bott kvar - jag är nyfiken på hur dessa har lyckats ta sig igenom kontrollen utan att bli ifrågasatta alt. hemskickade eftersom dem uppenbarligen inte kan fyllt i ett hotellnamn. Jag har under alla mina resor alltid fyllt i rätt uppgifter, har alltid bott på hotell och därför aldrig haft problem (förutom senaste resan där jag endast fyllde i hotellets adress och missade hotellets namn - vilket jag fick fylla i innan jag fick hämta ut mitt bagage). Nu är jag nyfiken på att hyra ett rum som inneboende hos någon och folk har ju uppenbarligen gjort detta, men hur? Om de tär olagligt, förstår jag inte hur man kunnat ta sig genom kontrollen. JAG personligen har inte tänkt ange att jag bor hos en kompis - däremot undrar ju om de som hyrt ett rum angett detta och därför undrat hur dem lyckats komma in i landet och inte blivit hemskickade.
Av Peter_o
21 feb. 2015 18:03
OK, jag missförstod dig, men håll med om att det inte var en alltför otrolig tolkning jag gjorde.

Hyr du av en person som bor i lägenheten så är det ju inga problem, men jag skulle ta med mig mail-konversation och annons för att visa om det blir några frågor. Men det förstår du säkert själv, så då har jag nog inget mer att tillföra i diskussionen.

/PeterO