Hyra bil på Nya Zeeland?

11 jan. 2012 22:27
Visningar: 10540
Hej!
Åker till nya Zeeland med min pojkvän i början av februari och vi har funderat på att hyra bil. Någon som har erfarenhet/tips på var man kan hyra billigt och bra? Eventuellt köpa en begagnad bil? Vilket är billigast/smidigast osv? :)
Av Hannahl
12 jan. 2012 13:45
Hej,
Ni gör helt rätt i att hyra bil, så himla mycket att se och det är lätt att missa gobitarna. Det är enkelt att hyra bil, finns massor av företag. De levererar och hämtar upp bilen på ert hotell/flygplatsen om ni vill.
Vi var på NZ 3 veckor i mars 2010. Vi hyrde bil 2 ggr och husbil i 2 veckor. Kommer tyvärr inte ihåg vilket företag vi hyrde bilarna, husbilen hyrde vi på Britz, kan varmt rekommenderas. Tänk på att det tar tid att komma fram på NZ, vägarna är bra men slingriga och hastigheten inte så hög. Om ni ska besöka båda öarna så är det bäst och billigast om ni förbokar plats på färjan. På flygplatsen och på turistinformationerna finns massa bra infoblad/"kataloger" med massa rabattkuponger. Använd dem! Ett tips är att ta extra försäkringen på bilen, i annat fall kan det bli en dyr historia. Vi fick stenskott 2 ggr och det första efter mindre en timme. Vi var väldigt glada vi tagit försäkringen även om den från början kändes dyr. Lycka till, Nya Zeeland är fantastiskt!
13 jan. 2012 14:56
Tack så mycket för svaret, vilka bra tips! Du vet möjligtvis inte vad som gäller angående camping? Får man campa (ställa bilen och sova) var som helst eller måste man stå på bestämda campingplatser? Och vad kostar dem isf? :)
Av Johan_j
15 jan. 2012 04:00
Du kan absolut bara stalla bilen och campa vart du vill, dock ar det olagligt. Sa om det kommer rangers eller poliser sa ligger du py till. Jag har freedomcampat genom hela nya zeeland de senaste 2 manaderna, dock med talt och cykel. Lite lattare att gomma sig da. Men det finns gott om campingplatser utmed vagarna, som langst ar det typ 5 mil mellan stallen du kan campa pa. (sydons vastkust).
Kolla in DoC (department of conservation) de har en hel del utmarkta campingplatser utmed hela landet, de vill att du ska betala 6$ / vuxen 3$/ barn om jag miss ratt ((pa de flesta, kan vara mer pa vissa beroende pa vad de ar utrustade med) oftast toaletter, ibland duschar och dricksvatten). Rangers kan komma tidigt pa morgonen och botfalla folk som inte betalar. Jag kan ha haft tur, men jag har inte betalat en enda gang, och har bort pa 20talet olika DoC campgrounds men inte blivit botfalld en enda gang.
Ar ni bara 2st sa reckomenderar jag er att inte hyra campervan utan bil, da det ar lattare att hitta stallen att campa pa med bil och det finns ett visst hat mot campervan turister bland locals. skyltar med texten "no campervans" ar mycket vanliga.

Good luck and enjoy the land of the long white clouds!
Av Sparky
30 jan. 2012 16:33
Frågan är hur pass bekvämt ni vill ha det. Visst kan man på på DoC campsites, men då får ni räkna med de mest enklaste faciliteter, torrdass, dåliga eller obefintliga duschar mm. Räkna med en kostnad på ca 5-10 NZD per natt beroende lite på vilka faciliteter som finns. Om ni vill ha lite mer bekvämligheter såsom till exempel delat kök och duschrum med WC så handlar det nog om ca 20-30 NZD per natt. Oberoende av vilket så skulle ni klara er med en mindre campervan som ni kan hyra hos Jucy eller liknande företag.

Om ni tänker vara länge i Nya Zeeland (två månader eller mer), så skulle jag definitivt köpa en vanlig personbil och bo i dorms eller liknande. Det skulle utan tvekan ge er mesta möjliga rörelsefrihet utan att behöva bo i en bil, men ni måste dela rum med andra. Bye, bye privatliv med andra ord.

Alternativ tre skulle vara att ni hyr en husbil, modell större, med dusch, kök och hela konkarrongen, vilket ger er total frihet vad gäller vart och när ni vill bo. Dock bara begränsad tid eftersom ni förr eller senare kommer behöva camping med tillgång till el (för att ladda bilens batterier), vilket i sin tur pressar upp priset och kravet på campingen ytterligare. Dessutom med husbil modell stor så ska man tänka på bensinkostnader och saker som hur skicklig man är på att köra. Nya Zeeland är ett ganska kuperat land och utrymmet på vägarna är ofta kraftigt begränsat.

Hoppas mitt inlägg gav er lite hjälp på vägen!

Take care out there!
Av Sparky
30 jan. 2012 16:35
Ooooo!!

En sak till: Försök att boka bil så snart som möjligt - februari är högsta högsäsong i Nya Zeeland.
Gör inte samma misstag som vi och försök boka när ni kommer dit, då finns det troligen inte särskilt mycket att välja på...