Hur funkar det i Bacuit archipelago , Palawan?

8 sep. 2011 09:45
Visningar: 1241
Hej, har sedan 1988 längtat tillbaka till Filippinerna och har nu fått med mig min familj över jul-nyår. Vill hemskt gärna se Bacuit archipelago utanför El Nido. Är det någon som vet hur det funkar där. Bor man i El Nido och gör dagsutflykter till öarna el sover ni över på någon av dessa öar? Har ni något ställe (logi) att rek i El Nido? (middle class) Är det någon ö man absolut inte ska missa? Hur många nätter tycker ni att man bör ha där? Sista frågan vet någon om man kan flyga från El Nido till Cebu? Är oerhört tacksam för allt ni vet om detta område.
Mvh Camilla
3 okt. 2011 00:30
Hej Camilla!

Precis, man bor i El Nido och gör dagsutflykter därifrån. Det finns tre dagsturer och båtmännen brukar laga till lite mat, typ grillad fisk. På turerna till Big och Small Lagoon rekommenderar jag att hyra kajaker och ta med på båten. Det gör det lättare att uppleva lagunerna. I stora lagunen kan man t ex paddla uppströms, lägga sig ner med fötterna i vattnet och glida med strömmen genom lagunen.
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/393901

Man kan inte flyga direkt från Cebu till El Nido. SEAir (http://flyseair.com/) är i skrivande stund det enda flygbolaget som flyger till El Nido och dom flyger från Manilla, 8500 PHP inkl skatt.

Flighterna till El Nido går kl 11 så man får boka en tidig morgonflight från Cebu till Manila för att hinna med, alltså övernattning i Cebu.

Värt att kolla upp vilka terminaler flygen går från. Tar man Cebu Pacific (http://www.cebupacificair.com/) behöver man byta från Terminal 3 till Domestic och det är en bit mellan terminalerna. Skulle lägga 2 timmar mellan flighterna och undvika Zest Air eftersom dom har haft en tendens att ställa in och försena flighter. Det skapar problem vid transfer.

Ett billigare och flexiblare alternativ är att ta Cebu Pacific till Coron (Busuanga) från Cebu via Manila, ca 3500 PHP inkl skatt. I och med att flighterna till Coron går kl 15 kan man flyga från Cebu vid lunchtid, så det finns tid att ta sig till Cebu samma dag från t ex Malapascua, Bantayan eller Tagbilaran. Dessutom får man transfer i Manila så man är incheckad och slipper hantera bagage.

Från Coron kan man ta färjan övernatt till El Nido. Undvik spindelbåtar (bangka) eftersom den långa sträckan gör det obekvämt och att dom har en tendens att sjunka på öppet hav (http://bit.ly/qeFN9v). I peak season lär färjorna gå dagligen, men ring och kolla för att vara säker:
Princess Wella(+63)909 220 9930
Overcomer(+63)939 554 3540
Atienza Shipping lines(+63) 918 5666 786

Ett tredje alternativ är att flyga från Cebu till Caticlan och spendera några dagar på Boracay. Sedan ta första morgonflighten från Caticlan till Manilla för att hinna med SEAir-flighten till El Nido.

Jag ser att flighterna till El Nido kring nyår redan börjar ta slut, så det kan vara bra att boka i tid.

Lycka till!
3 okt. 2011 12:44
Tack snälla för allt arbete. Upptäckte också att biljetter börjar ta slut. Men jag har bestämt mig för att inte stressa runt utan bara ta Palawan denna gång. Har bokat in första dagarna på Cocoloco island (paradiset, var där -88) bara för att softa och landa. Sen har jag bokat in fem nätter (över nyår) i El nido. Tack för fina tips där. Sen tar vi nog en färja ned till Barton Bay. För att ta oss över till Cacnipa island eller Secret beach. Och kankse leta efter White beach (14km lång) i San vincent. Vet inte ännu. Har ej fått svar ännu ifrån Coconutgarden där vi hade tänkt att bo på Cacnipa island. Tar förmodligen sen en båt ned till Sabang för att kolla in den underjodiska floden som är med på Unescos världsarvslista.
Tack igen för ditt svar och arbete. Jag tror vi gör rätt i att bara ta Palawan denna gång.
Mvh Camilla
3 okt. 2011 22:58
Härligt! Hade aldrig hört om Coco Loco Island, men det verkar tjusigt, och hyggliga priser med.

Läser gärna er resedagbok =)