Höglandet, resrutt

Av Joc
3 apr. 2018 18:54
Visningar: 237
Hej
Vi besökte Sri Lanka i vintras och stannade då på ett par orter på Syd-och västkusten samt safari i Udawalawe.
Vi har redan börjat drömma och planera en 3-veckorsresa 2019 och skulle denna gång vilja se en del av höglandet. Eftersom vi reser med två barn (kommer vara 3,5 och 5,5 år) har vi inte möjlighet till några äventyrliga vandringar men vi skulle ändå vilja uppleva naturen.
Vi tänker oss att åka bil från flygplatsen och till någon ort som kan vara lämpligt avstånd för en första dagskörning, tips?
Vi skulle vilja se teplantage, vattenfall och om möjligt någon enklare vandring då vi föräldrar kan turas om. Vi tänker oss att stanna 2-3 nätter och sedan vill vi göra en tågresa mellan ett par orter innan vi vill återvända till Udawalawe då barnen tyckte mycket om safari.
Vi tar tacksamt emot tips på orter, aktiviteter och vackra vyer samt boendetips.
4 apr. 2018 10:08
Nuwara Eylia, Ella och Haputale är bra tips på platser för det ni söker. Där Nuwara Eylia är mer "bussresor", Ella är backpacker och Haputale "off-the-beaten-track". Typ.

Jag har massor av tips på min blogg om orter, hotell, vandringar (från Adams Peak till korta och lätta):
https://4000mil.se/index.php/category/asien/srilanka/
Av Joc
4 apr. 2018 20:09
Tack för tips.
Jag tror att resan från flygplatsen till Nuwara Eliya blir väl lång att köra samma dag så får nog leta efter någonstans att stanna på vägen.
Av Joc
6 apr. 2018 20:08
Vi funderar på att först åka till sydkusten för bad och sedan ta en tur via Udawalawe (1 natt) till Ella (1-2 nätter), tågresa Ella-Haputale (1-2 nätter). Efter det vidare mot badstränder igen. Missar vi en väldigt fin tågupplevelse om vi inte åker norrut eller får vi uppleva en stor del i och kring Ella/Haputale?
7 apr. 2018 11:41
Hej! Vi har ju varit i kontakt på en annan tråd tidigare. Vi kommer att ta denna rutten: Kandy 2 nätter, chaufför till Nuwara Eliya, tåg Nuwara Eliya - Ella, Ella 2 nätter, sedan vidare mot Udawalawe 2 nätter, Mirissa 3 nätter, Ahungalla 4 nätter(bara för att vi vill ha ett visst hotell som ligger där) och sedan upp till flygplatsen igen och 1 natt där. Vi planerar det så här för att få en rundresa och slippa åka samma väg 2 gånger. Om man startar nere vid kusten så blir ju sträckan mellan flygplatsen utmed kusten samma både dit och hem. Jag har ju aldrig varit där tidigare så vet inte om detta är mer eller mindre smart från vår sida :-). När planerar ni att åka?
Av Joc
8 apr. 2018 21:12
Låter som ett bra upplägg. Har bara en känsla av att vi (läs barnen) kommer längta så mycket efter stränderna (de vet ju vad som väntar) om vi börjar med höglandet och det blir ju ett antal dagar innan man når sydkusten. Fördelen med att åka söderut först är att vi hinner vila upp oss, komma in i tidszonen och få lite bad och sol och sen variera med djur-och naturupplevelser några dagar innan vi återvänder till strandlivet.
Att åka motorvägen tyckte vi gick jättesmidigt så jag är inte orolig för att göra det i båda riktningarna... men samtidigt vill jag inte missa för stor del av höglandet.
Vi funderar på att åka i början av januari.
9 apr. 2018 10:15
Låter också klokt. Som du säger så har ju ni varit där tidigare och vet vad som väntar. Vi kör omvänt: tar höglandet först för om barnen kommer till strand och bad först är jag rädd att de absolut inte vill åka någon annanstans :-) :-). Vi har bokat de flesta boendena i höglandet med pool så att barnen (och vi) kan få bada lite i alla fall. Hur lång tid tog det att åka motorvägen från flygplatsen till Hikkaduwa? Har ni varit runt i andra länder tidigare, hur kan det komma sig att ni åker till Sri Lanka igen? (bara lite nyfiken). Med vänlig hälsning / Madde
Av Joc
9 apr. 2018 12:43
Vi åkte från Hikkaduwa till Negombo dagen före hemresa och har för mig att det tog 2-2,5 timmar. Det är en sträcka på 7 km där det inte är motorväg och beroende på trafikmängd kan det ta lång tid att köra den lilla biten. I övrigt rullade det på bra och var väldigt lite trafik på motorvägen. Hikkaduwa ligger ca 10-15 km från motorvägen.
Av My53
11 apr. 2018 21:27
Vill bara rekommendera en liten vandring upp till lilla Adams peak i Ella. Jättevacker utsikt från toppen och man går genom teplantage. Bara allra sista biten som kan vara för tuff för små barn men då kan ni ju turas om att gå upp.