Hjälp med WH-ansökan, stannat/bott i andra länder längre än 3 månader

2 okt. 2018 17:15 (redigerad)
Visningar: 144
Hej!

Jag håller på att fylla i min ansökan om Working Holiday visum och hakar upp mig på frågan: "Give details of the visits to another country where the stay was for more than 3 consecutive months in the last 5 years (not including your usual country of residence or Australia)".

Jag har under de senaste 5 åren backpackat i Asien i ca 6 månader i rad. Ska detta då räknas med trots att jag inte stannat i ett och samma land i mer än kanske 1 månad i sträck? I så fall, kan det då bli att det krävs att jag behöver göra en check-up för tuberkulos? Någon som har erfarenhet? Om detta nu kommer krävas skapar det lite problem för mig eftersom jag kommer vara utomlands inom kort. Tack för svar!

Emelie
2 okt. 2018 19:56
Jag tolkar det som att det är 3 månader i samma land, att ditt kringresande alltså inte spelar någon roll.
Av Jepono
3 okt. 2018 08:57
Jag tolkar också det som att det är 3 månader i samma land, utifrån frågan på ansökan.
Men såhär står det på Australian Visa Bureaus hemsida:

"Q: Do I need a medical examination for a Working Holiday Visa?

A: All applicants are required to meet health criteria. In certain circumstances, you will be required to undergo formal health examinations.

A chest x-ray will be required if you:

Are a resident of a country considered to be of a very high health risk in terms of tuberculosis (the United Kingdom, Canada, the Netherlands, the Republic of Ireland, Sweden, Denmark, Norway, Finland, Italy, France and Belgium are NOT considered high risk);

HAVE SPENT MORE THAN 3 CONSECUTIVE MONTHS IN THE LAST 5 YEARS IN A COUNTRY OR COUNTRIES CONSIDERED TO BE OF A VERY HIGH RISK IN TERMS OF TUBERCULOSIS;

Are likely to enter an Australian hospital or health care area (including nursing homes);
or
Are likely to be engaged in an Australian child care centre (including preschools or creches) as either an employee or trainee. "

Om man går efter risken så borde den ju vara lika hög om man befinner sig i tre olika länder med lika hög risk i tre sammanhängande månader som om man bara skulle vara i ett och samma land under samma period.

Men som sagt, jag skulle gå efter hur frågan är ställd och därmed tolka det som att det är 3 månader i ett och samma land, och inte ge dom mer information än vad dom efterfrågar :)

Jesper
3 okt. 2018 17:09
Tack båda två för svar!

Jag tolkar det lite så också, som att risken borde vara densamma oavsett om det är samma land jag spenderat 3 månader i eller flera (med lika hög risk). Första frågan de ställer låter ju mer som den du citerade här, "HAVE SPENT MORE THAN 3 CONSECUTIVE MONTHS IN THE LAST 5 YEARS IN A COUNTRY OR COUNTRIES outside of Sweden." Vilket då fick mig att klicka i ja, medan följdfrågan mer låter som den syftar på ett och samma land, så som ni tolkade det också.
Då vill jag istället fylla i "Nej". Jag har ju nytt pass sedan jag reste runt så stämplar och allt "bevis" finns ju ändå inte kvar. Men är ändå orolig att fylla i "Nej" och att de sen anser att jag angett fel information och drar in visumet. Haha, komplicerat. Tror ni de kommer/kan ta reda på det i så fall?

Känns också konstigt att jag hittar så lite information om detta, och att inte många andra verkar ha haft samma problem. Tänker ändå att många reser runt en längre tid i Asien först innan Australien? Och även om de då sökt visum innan i sitt hemland (och fyllt i nej för den här frågan) så borde risken för smittan att komma in i landet vara lika stor för det eftersom de precis innan befunnit sig runtom i Asien i fler än 3 månader. Förstår ni hur jag menar? Känns mer som "otur" att jag råkat ha rest runt i mer än 3 månader innan jag söker visumet snarare än innan jag åker in i Australien, hehe.

Emelie
Av Jepono
4 okt. 2018 10:01
Med det menas antagligen att det kvittar om du varit i olika länder, så länge det är högriskländer och mer än 3 månader sammanhängande. Det känns som det logiska också.

Tyvärr är det nog så att det korrekta är att svara ja och skriva ner länderna du var i, och vistelsetiden i varje land. Sen vet jag inte om det först tas beslut eller om du då i samband med ansökningen ska skicka in en check-up.

På frågan om jag tror dom kan ta reda på det, så vågar jag inte svara på det, ingen aning om vad dom använder sig av för system. Jag skulle inte uppmana till att skriva osanning i ansökan, och det hade säkerligen inte varit roligt om man då skulle bli påkommen.

Jag sprang förbi denna sidan: http://www.ettannatliv.se/lungrontgen-visum-till-nya-zeeland-sa-funkar-det/
Det gäller iofs Nya Zeeland men antar det ungefär samma för visum till Australien när det gäller det.

Jesper
Medlemmen har tagit bort svaret