hjälp med island

3 mars 2019 18:24
Visningar: 425
Tjenare! jag och en kompis är sugna på att dra till island i 6 dagar. Just nu kollar vi runt lite bara och inget är bestämt än. Tänkte fråga er om lite hjälp med en del saker som jag undrar.

Vi hade tänkt att hyra en bil och även sova i den för att dra ner kostnaderna så mycket som möjligt. Vi är inte kräsna av oss så att det är obekvämt stör oss ej. så nu till frågorna,

1. Behöver man ha en speciell bil för att kunna köra överallt? Eller kan man köra inprincip till alla sevärdigheter med en simpel liten framhjulsdriven bil?

2. Vad kostar det ungefär med alla olika sevärdigheter? Finns det mycket som är gratis?

3. Kan man parkera bilen överallt eller får man böter för det? Har varit i NZ där de var väldigt stränga med att stå på en campingplats.

4. Hinner man åka runt hela ön på 6 dagar?

Ni får gärna nämna vilka olika sevärdigheter som vi inte får missa!

Tack på förhand :D
3 mars 2019 19:36
1. Ja ni behöver en fyrhjulsdriven bil om ni ska köra på småvägar (kollar ni på kartan så är de märkta med F före vägnumret). Kör man med framhjulsdriven bil på såna vägar kan man få superhöga böter och inga försäkringar gäller om det händer något.
2. Vad jag minns så är det mesta gratis, i alla fall där vi stannade, möjligtvis nån parkeringsavgift eller så men inga stora summor!
4. Det är väl ca 200 mil runt hela ön om jag inte minns fel... jag skulle nog tycka att det är för kort om tid om man inte vill sitta väldigt mycket i bilen, men man hinner nog om man vill :) Vi behövde till exempel en heldag för golden circle och en heldag att köra längs sydkusten till Vik och tillbaka till reykjavik.
Av Mipec
3 mars 2019 20:01
1:an Visst kan du köra med en liten tvåhjulsdriven bil. Bara om du ska köra i det inre av Island behövs en fyrhjulsdriven bil, det mesta klarar du utan.
4:an. vi åkte runt på 10 dagar och tyckte ändå vi inte riktigt hann med. 6 dagar låter som mycket bil och lite att se. Satsa i stället på tex södra delen inkl golden circle.
Medlemmen har tagit bort svaret
5 mars 2019 09:25
Tack så mycket för era svar! Det underlättade för oss med många av våra funderingar.

En person sa till mig att det är 23 årsgräns på fyrhjulsdriven bil, någon som vet om detta stämmer?
5 mars 2019 09:27
Citerat från Marywood:
Hej!

När tänkte ni dra till Island?

Klimatet växlar mellan svalt och kallt 😉! Inte ens på sommaren blir det riktigt varmt. Väldigt ombytligt väder och man behöver mössa och vantar även på sommaren om det skulle bli kallt.

Islands främsta tillgång och sevärdhet är naturen. Det som kostar är inträde till Blå Lagunen. (Plus mat och bensin förstås). Rekommenderar ett besök där.
Jag skulle också rekommendera en fyrhjulsdriven bil....om ni vill se Landmannalaugur som är väldigt vackert - och gratis!

Annat att se:
- Den svarta lavastranden i Vik i Myrdal med speciella klippformationer.
- "The Golden circle”. Tingvellir, Geysir och Gullfoss.
- Skógafoss - ett av Islands största vattenfall.

Mvh M
Vi ska dra den 30 juni till 7 juli :)

Att det är kallt stör inte oss. Vi är härdade och inga klenfisar ;)

Verkligen ett stort tack för alla tipsen!
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Trea
14 mars 2019 15:01
1. Man kan köra med vanlig framhjulsriven bil så länge man håller sig på vanliga vägar. Det går till exempel bra att köra Ringvägen runt Island med vanlig bil (det har jag gjort). Det finns också ställen där man behöver fyrhjulsdrift, om man ska in på avtagsvägar i inlandet och så.
2. Många sevärdheter i naturen är faktiskt helt gratis (vattenfall, gejsrar etc). Kostnadsläget är däremot högt rent generellt.
3. Parkera får man nog göra, men om man ska campa vill de att man använder campingplatser.
4. Det går säkert men kan bli lite stressigt. Tror att minst 7 eller runt 10 dagar är bättre.

Här har vi samlat alla våra Islandstips: https://www.freedomtravel.se/restips/europa/norden/island/