hjälp med island

3 mars 2019 18:24
Visningar: 131
Tjenare! jag och en kompis är sugna på att dra till island i 6 dagar. Just nu kollar vi runt lite bara och inget är bestämt än. Tänkte fråga er om lite hjälp med en del saker som jag undrar.

Vi hade tänkt att hyra en bil och även sova i den för att dra ner kostnaderna så mycket som möjligt. Vi är inte kräsna av oss så att det är obekvämt stör oss ej. så nu till frågorna,

1. Behöver man ha en speciell bil för att kunna köra överallt? Eller kan man köra inprincip till alla sevärdigheter med en simpel liten framhjulsdriven bil?

2. Vad kostar det ungefär med alla olika sevärdigheter? Finns det mycket som är gratis?

3. Kan man parkera bilen överallt eller får man böter för det? Har varit i NZ där de var väldigt stränga med att stå på en campingplats.

4. Hinner man åka runt hela ön på 6 dagar?

Ni får gärna nämna vilka olika sevärdigheter som vi inte får missa!

Tack på förhand :D
3 mars 2019 19:36
1. Ja ni behöver en fyrhjulsdriven bil om ni ska köra på småvägar (kollar ni på kartan så är de märkta med F före vägnumret). Kör man med framhjulsdriven bil på såna vägar kan man få superhöga böter och inga försäkringar gäller om det händer något.
2. Vad jag minns så är det mesta gratis, i alla fall där vi stannade, möjligtvis nån parkeringsavgift eller så men inga stora summor!
4. Det är väl ca 200 mil runt hela ön om jag inte minns fel... jag skulle nog tycka att det är för kort om tid om man inte vill sitta väldigt mycket i bilen, men man hinner nog om man vill :) Vi behövde till exempel en heldag för golden circle och en heldag att köra längs sydkusten till Vik och tillbaka till reykjavik.
Av Mipec
3 mars 2019 20:01
1:an Visst kan du köra med en liten tvåhjulsdriven bil. Bara om du ska köra i det inre av Island behövs en fyrhjulsdriven bil, det mesta klarar du utan.
4:an. vi åkte runt på 10 dagar och tyckte ändå vi inte riktigt hann med. 6 dagar låter som mycket bil och lite att se. Satsa i stället på tex södra delen inkl golden circle.
Medlemmen har tagit bort svaret
5 mars 2019 09:25
Tack så mycket för era svar! Det underlättade för oss med många av våra funderingar.

En person sa till mig att det är 23 årsgräns på fyrhjulsdriven bil, någon som vet om detta stämmer?
5 mars 2019 09:27
Citerat från Marywood:
Hej!

När tänkte ni dra till Island?

Klimatet växlar mellan svalt och kallt 😉! Inte ens på sommaren blir det riktigt varmt. Väldigt ombytligt väder och man behöver mössa och vantar även på sommaren om det skulle bli kallt.

Islands främsta tillgång och sevärdhet är naturen. Det som kostar är inträde till Blå Lagunen. (Plus mat och bensin förstås). Rekommenderar ett besök där.
Jag skulle också rekommendera en fyrhjulsdriven bil....om ni vill se Landmannalaugur som är väldigt vackert - och gratis!

Annat att se:
- Den svarta lavastranden i Vik i Myrdal med speciella klippformationer.
- "The Golden circle”. Tingvellir, Geysir och Gullfoss.
- Skógafoss - ett av Islands största vattenfall.

Mvh M
Vi ska dra den 30 juni till 7 juli :)

Att det är kallt stör inte oss. Vi är härdade och inga klenfisar ;)

Verkligen ett stort tack för alla tipsen!
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Trea
14 mars 2019 15:01
1. Man kan köra med vanlig framhjulsriven bil så länge man håller sig på vanliga vägar. Det går till exempel bra att köra Ringvägen runt Island med vanlig bil (det har jag gjort). Det finns också ställen där man behöver fyrhjulsdrift, om man ska in på avtagsvägar i inlandet och så.
2. Många sevärdheter i naturen är faktiskt helt gratis (vattenfall, gejsrar etc). Kostnadsläget är däremot högt rent generellt.
3. Parkera får man nog göra, men om man ska campa vill de att man använder campingplatser.
4. Det går säkert men kan bli lite stressigt. Tror att minst 7 eller runt 10 dagar är bättre.

Här har vi samlat alla våra Islandstips: https://www.freedomtravel.se/restips/europa/norden/island/
Låg budget utan körkort som vill se naturen!
Island Albal, 18 jan. 2018
Updaterad av Andreassofus för 1 år sedan
2
Jag och min partner vill till Island i juli (2018) för att se naturen. Berg, sjöar, vatten, grottor - Vad vi hinner! Men vi är helt nya inför denna typ av resa (mest rest i stadsmiljö), och är studenter med begränsad budget. Vi är inte så intresserade av innerstaden eller att resa i större ...
Kristi himmelsfärd
Island Sarajson, 19 mars 2018
Updaterad av Restjej för 1 år sedan
9
Hej, Vi ska åka på en weekend 10-13maj. Fredag och lördag ska vi ta den gyllene cirkeln och ridning tänkte vi. Någon som vet hur det ser ut med öppettider och annat på söndagar? Det är ju en röd dag vi landar så funderar på vad som kan vara en bra aktivitet den dagen? Tänkte ta blå ...
Köra bil på Island?
Island Johannatre, 11 mars 2016
Updaterad av Restjej för 1 år sedan
32
Hej :) Jag ska åka till Island i slutet av maj och tänkte kolla om det är någon här som har erfarenhet av att köra bil på Island? Om vägarna är okej och om det inte är några problem? Vill verkligen hyra bil, men som det verkar åker de flesta med guidade resor till de vanligaste sevärdheterna. ...
Skall man växla till ISK innan?
Island Yuphin, 15 mars 2018
Updaterad av Kalleftw för 1 år sedan
4
Skall snart till Island, skall man växla pengar innan? Eller är det som i Sverige, att man kan klara sig med kort överallt, till och med i lilla kiosken på hörnet? ... Kalleftw: Kort fungerar överallt, kontanter är överflödiga. I alla fall i Reykjavik. ... Dryden: Samma här. Tog ut på flygplatsen ...
Gyllene cirkeln på egen hand
Island Yuphin, 11 jan. 2018
Updaterad av Floridasidan för 1 år sedan
6
Hej, Jag skall till Island i början på april (3nätter/2 dagar) och än så länge är planeringen att vi åker till Blå lagunen direkt från flygplatsen. Då har vi 2 hela dagar kvar till annat. Det som är bestämt är att vi en dag skall rida islandshäst och shoppa lite. Den andra hela dagen tänkte vi ...
Island mars/april
Island Yuphin, 8 nov. 2017
Updaterad av Johannatre för 1 år sedan
5
Hej, Åker till Island med fru och dotter på 15 under påsken (månadsskifte mars/april). Det är ju rätt så kallt då och man kan säkert ha riktigt otur med vädret. Och vi är där 3 nätter så har bara 2 hela dagar till sightseeing. Vad tycker ni man skall satsa på att göra? Ska man förboka några ...

Island Europa

På exotiska Island i norra Atlanten hittar du orörd natur, varma källor, glaciärer och vulkaner. Denna ö är också utpräglat nordisk med den moderna huvudstaden Reykjavik.

Reykjavik är en liten men modern huvudstad omgiven av glaciärer. Här finns ett rikt kulturliv och prisbelönta restauranger samt flera badanläggningar som värms med hjälp av varma källor. Mitt i Reykjavik finns Hallgrimskyrkan med en minst sagt säregen arkitektur och som med sina 70 meter är den högsta byggnaden på Island.
Utanför Reykjavik ligger blå lagunen, som har blivit ett av de främsta turistmålen på Island. Mycket tack vare att den ligger nära flygplatsen, men också för sitt hälsosamma vatten och sin spaanläggning. Här går det också att övernatta.
För att se så mycket som möjligt av Island finns en rutt som heter “Gyllene Cirkeln” där du både får se Islands största vattenfall Gullfoss samt Geysir med två gejsrar som sprutar kokande vatten från heta källor. Turen går också till Pingvellir nationalpark som är med på UNESCO:s världsarvlista, och där världens äldsta parlament grundades. Här finns också Islands största sjö samt väggar av berg och lava.
Väl värt ett besök är även Vatnajökull nationalpark med den största glaciären i Europa. Island bjuder på en naturupplevelse utöver det vanliga.

Landmannalaugar med kall öl i varmt vatten
1 / 9
Landmannalaugar
2 / 9
Min Nordenfavorit
3 / 9
Första intrycket.
5 / 9
Vill du vara med på en fotflirt i det blå?
6 / 9