Hammamet i februari

Av Yuphin
7 nov. 2008 19:16
Visningar: 5072
Hej!
Funderar på en Tunisienresa i februari. Går det att bada i havet då? Hammamet tänkte vi på efter att ha läst lite på nätet.
Funderar också på att välja bort alla tillägg som busstransport till hotellet etc och hyra bil istället. Men det kanske är dumt i detta landet?
Har 2 barn (5/12) med oss så gärna några tips på aktiviteter även om det nog blir mest sol o bad (förhoppningsvis) :)
Av Svampa
8 nov. 2008 08:38
Hej, jag rekommenderar er att boka hotell som har uppvärmd pool- räkna inte med något badväder i havet förrän i april/maj men även då kan det faktiskt vara rätt så kyligt i vattnet. Jag hyr en lägenhet i Sousse och i januari gick jag omkring med jeans, tjocktröja och strumpor. Jag badade i början av mars, eller rättare sagt - vi var några tappra själar som tog några snabba dopp.

Att köra bil i Tunisien går alldeles utmärkt, speciellt i lågsäsong då tempot är avsevärt lugnare. Det är bra logistik med skyltning etc, större vägar är bra underhållna, många trafikpoliser och radarkontroller/laser precis som här. Tunisierna kör under parollen "det gäller att vara först i kön" varvid de inte drar sig för att tränga sig förbi - från alla håll och kanter - väldigt nära. Och de kör med signalhornet...men låt dig inte avskräckas - är du någorlunda van bilförare så lär du dig rätt snabbt hur det funkar. Att du sedan får "lära om" när du kommer tillbaka till Sverige skriver jag med ett leende på läpparna...
Själva hyrbilen bör du ha under uppsikt, låsa och se till att inte lämna synliga prylar kvar i den. När det gäller aktiviteter - en tur till Sahara rekommenderas å de varmaste, helt fantastiskt men välj då i så fall att följa med på en 2-dagars via researrangör än att köra själv. I övrigt så finns det rätt mycket att upptäcka och att göra och tunisier är väldigt förtjusta i barn själva. Fortsätt surfa runt på nätet och du får gärna pm:a mig om du har några specifika frågor. Om jag inte svara direkt så beror det på att jag är i Sousse, åker i natt kommer hem på onsdag.
Av Tuareq
8 nov. 2008 09:57
Hej,

Här kommer diverse info från en som gillar Tunisien.

TUNISIEN
Prisvärt land, mycket att se. Billigt att semestra i Tunisien, pengarna räcker långt.
Beroende på vad man söker och med rätt information och klädsel, kan Tunisien vara ett utmärkt land även på vintern.
Dock för mera sol och bad under februari.....jämför man med Tunisien...

KANARIEÖARNA
- varmare än Tunisien, badbart men ej jättevarmt i havet, varmare dags och natttemperaturer än Tunisien

- Teneriffa har mycket att se, södra Teneriffa solsäkrast, Kul att åka runt med hyrbil på Teneriffa, missa ej Teide, Orotavadalen, Puerto de la
Cruz, Loro Parque (papegojparken med papegoj och delfinshow och hajtunneln...)

http://travelguides.lastminute.com/sisp/index.htm?fx=event.search&loc_id=147180

- KARNEVAL PÅ TENERIFFA OCH GRAN CANARIA
Stora karnevaler hålls varje vinter runt om på Kanarieöarna. Kolla upp datumen på nätet (bifogar några länkar för Teneriffa)
Färgglatt, roligt, sevärt, vackra färgrika dräkter och dekorerade fordon, musik och dansparader
- Santa Cruz - huvudstaden
- Puerto de la Cruz - på norra Teneriffa
- Södra Teneriffa

http://www.whatsonwhen.com/sisp/index.htm?fx=event&event_id=22522
http://events.frommers.com/sisp/index.htm?fx=event&event_id=22522
http://www.todotenerife.es/index.php?sectionID=45&lang=2&s=6&ID=4221
http://www.carnavaltenerife.es/ programmet ej färdigt än på Karnevalens webbsida...

EGYPTEN VINTERTID
- Vintertid bör Egypten vara några grader varmare dagtid och ha fler soltimmar än Tunisien.
Dock svalare kvällstid, kan även blåsa en del under vintermånaderna

TUNISIEN
Har varit i Tunisien flera gånger på sommaren (Hammametområdet),
En gång på vintern (Sousse)

Jag är kvinna, reser ensam, inga problem. Känner mig respekterad och har känslan av att befinna mig i ett tryggt och säkert land.
Ingen kriminalitet. Det enda man bör se upp för är enstaka ficktjuv på marknaderna och i folksamlingar, men sådan finns även i min lilla stad i Sverige.

TUNISIEN PÅ VINTERN

KLIMAT
Kolla först upp klimatstatistiken så att ni vet vad ni har att vänta:
Dag och nattemperatur
Temperatur i havet
Antal regndagar per månad

VINTERTID:
Solen kan värma medan vinden kan vara kall. När solen går ner blir det svalt. Kan vara lite kyligt på natten. Regn kan förekomma.

Havet värms upp under sommaren, kan vara varmt en bra bit inpå hösten för att sedan svalna av betydligt.
Är troligen kallt i havet i februari.

Dock kan många hotell ha uppvärmda utepooler, en del hotell har även inomhus pool vilket kan vara skönt på vintern och kul speciellt för barn.

Åker man till Tunisien under "vintern" -
1- värme på rummet, det kan vara kyligt, regnigt, fuktigt... byggnader söderöver har sällan isolering eller dubbla fönster
2- en lägenhet kan kännas kal och kall under vintermånaderna
3- hotell kan kännas mer ombonat än en lägenhet under vintern då hotell ofta erbjuder allmänna utrymmen, ibland inomhus pool, underhållning etc.
4- hotell med inomhuspool kan vara kul för barnen, om det är kyligt ute kan de bada där
5- ofta bra hotellpriser i Tunisien, har ni möjlighet, speciellt under vintern, unna er gärna en kategori högre än annars för att ha bästa möjliga komfort vilket kan vara skönt om det ej är varmt badväder

UTFLYKTER
Utmärkt tid för utflykter, organiserade, med lokalbuss/tåg eller hyrbil. Lokala transporter billiga.

Rekommenderar 2 dgrs turen till södra Tunisien med övernattning. Gjorde den i somras, massor av barn på bussen i alla åldrar. Funkade utmärkt trots många timmar i bussen och varmt utomhus. Barnen tyckte turen var spännande.

Staden SFAX som ej är en turistort lär ha Tunisiens vackraste marknadsområde.....
Marknaden i KAIROUAN, gammaldags genuin marknad

I Tunisien kan man besöka många olika städer och byar runt om i landet, även bese olika historiska monument såsom Gladiatorarenan EL DJEM, KHARTAGO, DOUGGA etc.

Läs innan om landets olika sevärdheter och städer så är ni lite förberedda och har kollat upp vad som kan intressera just er.

KLÄDSEL VINTERTID:
Man skall ej packa ner tunna sommarkläder. Ta med varmare kläder. Varma sockar, Varma sovplagg och tofflor.
Själv använde jag lättare klädsel och badkläder endast vid hotellpoolen under en jul/nyårsresa till Tunisien.
Annars var det vår/höstklädsel som gällde, Tröja, jacka ....
En semester kan bli misslyckad om man har med för tunna kläder och fryser.

INTRYCK FRÅN EN DEC. VISTELSE I SOUSSE
Personliga intryck:
Sousse - bodde på Tej Merhaba hotellet 2 v. jul/nyår. Äldre hotell, lite dåliga sängar men i övrigt helt ok. Många trevliga engelsmän bodde på hotellet den tiden. Hotellet hade värme på rummen, kvällsunderhållning, skyddad gräsmatta och poolområde, dagtid när solen var uppe gick det att sola, såg även en del som badade i utomhuspoolen, då jag inte är "vinterbadare" vet jag ej om poolen var uppvärmd, solen tog och jag blev brun. Så fort solen gick i moln var det kyligt, liksom när den gick ner. Hade bara regn vid ett par tillfällen på 14 dgr. Oftast var det rätt många soltimmar och enstaka moln. Kvällarna svalare.

Personligen ej någon vän av Sousse.... kanske det är ok om man åker under sommaren till ett badhotell.. Sousse har säkert sin publik men jag räknar mig ej till den. Medinan i Sousse helt ok att vandra runt i. Annars tycker jag Sousse är för stort, har för mycket trafik, inger mig ingen semesterstämning.

Reser jag till en storstad är ju trafik ok, men inte om jag åker till ett typiskt "bad/kust semesterresmål", då vill jag ha en lugn och stressfri miljö där jag kan koppla av och njuta, strosa runt i lugn och ro.

Hade en resa till Monastir inbokad för den kommande jul/nyår. Ställdes in av researrangören pga av för få deltagare.
Hade då planerat att bo i Monastir. Monastir Centre hotel som verkade helt ok om man ej var ute efter första klass hotell.
Låg inne i Monastir, hade poolområde. Sauna att värma sig i om det blir kyligt....

MINA REKOMMENDATIONER OM MAN RESER OFF SEASON (UNDER ICKE BADSÄSONG)
- hellre hotell än lägenhet, ett hotell kan kännas mer ombonat och ha sällskapsutrymmen och kvällsaktiviteter
hotellen i Tunisien har även i en del fall inomhuspool vilket kan vara speciellt bra om man har med barn
- hotell som ligger i närheten av en stad om man ej har hyrbil
- värme på rummet
- då Tunisien har bra hotellpriser, om möjligt boka gärna en kategori högre än vad ni kanske annars skulle ha gjort.
Detta för att ha största möjliga komfort vilket är skönt om det ej är sommar och badväder...

MONASTIR -
liten vacker stad, ca 50000 inv. eller däromkring, strand både i och utanför sta'n, medina, en fästning, lugn trafik, lugn och bra stämning i sta'n var det intryck jag fick under några timmars besök där under vintern, en levande tunisisk stad med några få mindre hotell i sta'n och fler större hotellanläggningar några km utanför sta'n. Kan absolut tänka mig att bo i Monastir på vintern.
Kanske bra även sommartid?

PORT EL KHANTAOUI
- uppbyggt område några km från Sousse, riktning Monastir. Artificiellt. Ingen lokal bebyggelse. Hotell, lägenheter, villor, en marina.
Gissar att många hotell är av relativt god standard i detta område och kanske även nyare än i Sousse?

SOUSSE
- större stad, tror över 200.000 inv. rätt mycket trafik. Stranden sträcker sig framför staden och vidare längs kusten.
En del hotell har eget strandområde, andra inte, en del hotell med trädgård och pool, andra inte. Hotell och lägenheter.
Äldre turistort med flera äldre hotell, en del av dem bör ha renoverats, nya hotell kan ha tillkommit under de senare åren.

Stor Medina som är helt ok att besöka.

I övrigt tycker jag personligen inte att Sousse är en vacker stad, Inger mig ingen "semesterkänsla" då den är relativt stor och har rätt mycket trafik även längs kustvägen där hotellen ligger.

Kanske bra på sommaren om man bor på ett strandhotell och mest håller sig till hotellet och stranden, enstaka besök i medinan och ev. gör utflykter?

Fått intryck av att baden är bättre i Hammamet området än i Sousse, vill minnas om att jag hört kommentarer om att vattenförhållandena i havet under sommaren nära Sousse stad inte alltid varit helt bra, minns ej detaljer, har ej forskat närmare i detta då det ej varit aktuellt för min del.

HAMMAMET
Personligen är jag mycket förtjust i Hammametområdet. Återvänder hit gång på gång för mina sommarsemestrar.
Tror dock det lämpar sig mer som sommarresmål.
Kan ev. upplevas som "dött" på vintern när det inte är badsäsong
Strandområdena utanför staden där hotellen ligger kan kännas väl mycket Off Season under vintermånaderna då det inte är varmt och fullt badsäsong. En kustväg med hotell här och där, några restauranter och souvenirboutiker är vad som omger många hotell.
De flesta hotellen ligger längs strandvägarna på båda sidorna om Hammamet, ca 3 - 10 km från sta'n.

HAMMAMET SOMMARTID
Härlig semesterstämning med internationell publik om man ej söker barliv och hålligång utan trevliga människor och familjevänlig underhållning. Går utmärkt att resa dit ensam eller som ensam mamma med barn. Tryggt och bra.

Inhemska turister kommer även de till Hammametområdet under sommaren. Antingen som hotellgäster, eller äger de sommarhus eller lägenhet i området. Andra kommer dit från huvudstaden Tunis över helgen eller dagen under sommaren.

Många hotell har trädgård, pool, egen strand. Mycket bra kilometerlånga stränder, härliga bad (på sommaren när havet är varmt)

STADEN HAMMAMET
Ca 50.000 invånare. Liten Medina vid sidan av fästningen. I min mening ingen typisk levande Medina där befolkningen går för att handla sina dagliga förnödenheter, utan bestående av några få gränder med souveniraffärer.
Flera restauranter och caféer. Mycket lokalbefolkning ute i staden på sommarkvällarna, de sitter gärna på den stora serveringen vid fästningen invid havet, eller på något annat lokalt café.

KAKOR FYLLDA AV MANDLAR OCH DADLAR
Jag brukar köpa inhemska bakverk (kakor) på något av stadens kondis med fyllning av mandel och dadlar att ta med till hotellrummet.. mums... Finns ett par stycken i början av den lilla affärsgatan,
Denna typ av kakor finns över hela landet. Har även köpt liknande kakor i Marocko och i Förenade Arabemiraten.

FRUKT OCH GRÖNSAKSMARKNAD
Liten frukt och grönsaksmarknad ca ett kvarter till höger om huvudgatan när man gått några hundra meter uppåt längs huvudgatan (fråga er fram)

SKOAFFÄR
blev av guider rekommenderad Shoe Centre, då jag var där mest sommarsandaletter, dock många i artificiellt material vilket kanske kan kan vara ok för öppna sommarsandaletter (annars föredrar jag skor i skinn), enstaka i skinn - kolla markeringarna inne i skorna noga.... Har sällan sett sådant utbud av skor på ett och samma ställe. Alla färger och modeller man kan tänka sig.
Mycket billigt. Affären ligger mycket långt upp i staden längs huvudgatan, knappast promenadavstånd och ej så mycket att se just där, tag taxi.
Flera mindre skoaffärer ligger längs huvudgatan

SHOPPING
Personligen handlar jag: sjalar, scarves, väskor, sommarsandaletter

Mycket annat finns dessutom att köpa bl.a. mattor, keramik , textilier, silversmycken

YASMINE - (Yasmine Hammamet)
Ligger ca 12 km från staden Hammamet.

Nytt uppbyggt hotellområde uppbyggt där det tidigare endast fanns en lång strand och just inget annat vad jag har förstått. Breda gator, planteringar. De flesta hotell har ej strandläge men ofta stor trädgård med pool. Förstaklasshotellen har ofta tillgång till en bit av den långa stranden där de har solstolar, parasoller och ibland även någon mindre strandrestaurant/bar.

Ingen lokal befolkning eller lokal bebyggelse i Yasmine, flera stora mycket snygga förstaklasshotell. Lägenheter och bungalows där även Tunisier köpt sommarbostäder.

YASMINE MEDINA
Nybyggd Medina med affärer, restauranter, caféer, casino, disco.
Yasmine Medina drar till sig massor av besökare under varma sommarkvällar.
Ett hotell finns också inne i Medinan.
Populärt mål även för turister som bor i andra områden runt staden Hammamet.
De åker till Yasmine med ett litet minitåg som kör på gatan (vet ej om det är igång på vintern) eller med taxi.

På sommarkvällarna har man en utomhusföreställning inne i Medinan, vet ej om den är igång på vintern?

KHARTAGOLAND TEMAPARK I YASMINE MEDINA
Barnfamiljer brukar besöka KHARTAGOLAND en temapark som ligger vid ena ingången till Medinan, den ingången som har de stora artificiella elefanterna!!!

BÅTTUR INOMHUS I YASMINE MEDINA
Separat och ej inom Khartagoland är det kul för alla åldrar är att åka med en inomhus båt som kör ca 10 minuter inne i en byggnad och passerar olika historiska scenarion längs färden. Om man går in i Medinan vid entren med elefanterna och går framåt ser man på vänster hand biljettkiosker där man kan lösa entrebiljett till båten och även antar jag till Khartagoland. Lite efter biljettkioskerna ser man på vänster hand en stor öppen plats kantad av några restauranter, vill minnas att det ev. även står en träbåt på den platsen, ej säker. Längst in i ena hörnan av denna öppna plats, finns en entre där man går in för att göra båtfärden (rekommenderas!!!) Medtag handduk att torka av sätena då det ibland skvätter lite vatten in i båten.

UTOMHUSKONSERTER I TUNISIEN SOMMARTID
Under sommaren hålls musikfestivaler runt om i Tunisien.
Då bjuds olika typer av musikunderhållning av hög klass, både arabisk och internationell.
Bl.a. med Sångartister, orkestrar, dansföreställningar.

INTERNATIONAL FESTIVAL OF HAMMAMET (MUSIK OCH DANSFESTIVAL)
Årlig musikfestival i Juli/Augusti
http://www.worldeventsguide.com/event/2649/Hammamet-Tunisia/International-Festival-of-Hammamet.html

Regelbundna konserter med ofta flera olika föreställningar per vecka hålls på en vacker utomhusscen några få km utanför
Hammamet, riktning Yasmine, ej så långt från Sindbad hotell.
Betalade ca 60 kronor i entre juli 2007 för en konsert av en orkester från Bahrain.
Utomhus, byggd som en amfiteater. Vacker inramning med höga träd invid och bakom scenen. Välordnat, god standard,
Dock var man ej så punktliga, kanske man inväntade fler besökare... ?
Dynor att sitta på. Läskedrycker delades ut gratis denna kväll, men kan annars köpas i en kiosk.

Även i Yasmine hålls utomhuskonserter då och då under sommaren.
Mina Hammamethotell har ej haft affischer om festivalprogrammet på anslagstavlorna
Hörde ej heller guiderna nämna om det

Fick festivalprogrammet när jag besökte den lokala Turistbyrån i Hammamet samt såg affischen med hela programmet vid entren
till utomhusteatern utanför Hammamet där uppträdandena hölls och där det även fanns en biljettkiosk. Vet ej om även Turistbyrån
säljer biljetter.