Guide/prisuppgifter till Tanzania inkl Zanzibar

16 maj 2012 21:00
Visningar: 718
Resinformation och Prisuppgift Tanzania. Läs min resedagbok på min blogg, www.tessilina.blogspot.com . Sök på Tanzania, eller bläddra till början av mars 2012 då resan startade. Har ni frågor lägg dessa under mitt blogginlägg "Prisuppgift Tanzania" som gjordes 15052012, så svarar jag i kommentatorsfältet

Planering, att ta sig runt: Det är ett otroligt lätt land att resa i, även om allt kan mycket längre tid än hemma i Europa. Har man bestämt med en chafför/hotell att man ska åka till typ ”onsdag kl 08.00” kan detta mycket väl ändras sista sekunden utan rimlig förklaring. Det är bara att gilla läget, du slösar bara din egen energi på att bli arg eller irriterad. Det har bara hänt mig en gång, men va alltid beredd på ändringar i planering. Ha en dag per vecka öppen för förseningar.

Det enda du behöver ha med dig hemifrån är en tur och retur biljett. Boka inga utflykter hemifrån, detta gynnar bara mellanhänder som redan har pengar. Boka alla utflykter på plats, i alla städer kan du boka diverse utflykter. Fråga runt bland andra turister, för de mesta kan de tipsa. Annars kan du verkligen fråga vem som helst; servitören, frisören och fler kan garanterat ordna en safari eller snorkeltur – men boka helst genom receptionen! Utflykterna kanske bli lika bra om du bokar via servitören, men de i receptionen vet oftast bäst arrangörer så det är onödigt att chansa.
Ang. safari, läs stycket om ”Safari”.

Säkerhet: Common sense räcker gott och väl. Som i de flesta länder. Jag fick intrycket av att man skulle hålla lite extra i tillhörigheterna när man åkte till Tanzania och att man helst inte skulle ha smycken med sig. Detta tycker jag stämmer delvis, det är väl naturligt att man inte tar med sin dyra klocka? Jag hade på mig silverring och fina läderarmband med fejkade silverdetaljer som lika väl kunde vara äkta. Jag fick ingen hotfull känsla av någon, inte för att de skulle råna mig i alla fall. Ofta flyttar jag fram väskan på magen men det gör jag i tunnelbanan också 

Klädsel: Många menar att man måste täcka knän och axlar, i alla fall något av det. På Zanzibar är över 90% muslimer. I norra Tanzania va det färre muslimer, i tex Arusha och däromkring är de flesta massajer eller kristna. Men man behöver absolut inte känna sig tvungen att ta på sig långärmat eller långbyxor, normallånga shorts och vanliga linnen duger fint (se gärna mina bilder på hur jag gick klädd). Det skulle kännas obekvämt att gå runt med superkort eller ”spagettilinnen” på landsbygden men normala sommarkläder funkar fint. Människor tittar på dig oavsett klädsel när du går på landsbygden. Många turister hade tubtopps klänningar där klänningen gick ner till marken. Detta kändes bra även fast de va bart upptill.
På stranden går du klädd hur du vill, dock ej i string eller toppless. Man kan absolut gå till strandrestaurangen i bikini för en lätt lunch. Såg några tjejer som gick i string på Zanzibar och det kändes bara onödigt provocerande.

Pengar, valuta: Det finns massor av utagsautomater i Dar Es Salaam, nästan en på varje gata. Du får ut Shilling direkt i automaterna. Även i Arusha, Moshi med fler finns det gott om uttagsautomater.
Zanzibar har några få uttangsautomater i Stonetown och det är svårt att hitta uttagsautomater på övriga ön. På Zanzibar har jag hört om automater som tar hela 10% av uttaget i avgift, så försök ta ut i Dar Es Salaam annars kolla noga avgifterna. Normalt kostar det runt 35 kronor i fast avgift.

Växla dollar kan du göra på nästan alla hotell till bra kurser (annars visar de dig till närmsta växlingskontor), på Zanzibar gör du det på de stora hotellen till en mindre bra kurs. Men det är ingen märkbar skillnad, du kanske förlorar en tjuga på någon tusenlapp om du går till ”fel” växlingskontor. Men jämför minst två ställen innan du växlar, det kan ju fortfarande finnas de som försöker lura dig. Kika kursen dagen innan du reser ner och gå efter den. Oftast står inte kronor-shilling utan dollar-shilling.

Övrigt, tankar om landet:

ZANZIBAR: Det är en muslimsk ö och jag uppfattar inte att folket direkt gillar turister på landsbygden. Såklart handlar allt om pengar och hur de ska få så mycket som möjligt av min reskassa, inget illa ment – det är lika hardcore i en vanlig klädbutik hemma i Sverige. Men sättet att få (ursäkta nu ordvalet-) ”hustla” pengar skiljer sig mellan olika länder.
Klart att det finns massor av trevligt folk i Tanzania men generellt tittar de snett på en när man går utanför turisområden. Man förstår att folk pratar om en på gatan osv. när de skrattar högt och tittar, pekar osv. Detta är i för sig vanligt i många länder, men jag som vart på västkusten i Afrika trodde inte det skulle vara såhär på östkusten.
För att ge ett exempel: Jag gick till fyra ”affärer” där de sålde tex frukt eller dricka och frågade efter ett ställe där jag kunde äta. Alla som stod i butikerna bara blängde skakade på huvuden. Inte det minsta intresserad av att hjälpa. Efter en stund insåg jag att det faktiskt fanns en lokal restaurang bara några hus längre bort. Varför kunde de inte bara peka? Det gynnar ju alla parter, istället för att jag skulle gå till något hotellkomplex och gynna dessa. Det känns lite som om de inte vill ha med turister att göra.

Allt är ju relativt och jag tycker tex landsbygden i Egypten är helt katastrof om man jämför med här. Jag menar inte på något sätt att det är jobbigt att resa i Tanzania, har man lite skinn på näsan är det bara att ignoera blickar. Men om jag jämför gästvänligheten i Tanzania mot Gambia (de enda mittafrikanska länder jag vart i) är det slående olikt. Även om allt såklart handlar om pengar även i Gambia är mentaliteten helt annorlunda.

Alkohol: Finns på utvalda turisthak på fastlandet. Mer vanligt på Zanzibar och i norra Tanzania. Det finns flera olika inhemska sorter, Safari, Kilimanjaro, Tescol m.m. Kostar ca 2-3000 shilling.

Glöm ej: Bor du på budgetställen måste du ta med ficklampa med bra batterier. Flera gånger per dag blir du utan el och på kvällen/natten blir det bäcksvart, speciellt på Zanzibar.

BUDGET, PENGAR
Du själv bestämmer hur dyr din resa ska bli! På Zanzibar är boende dyrare än på fastlandet men maten är densamma. Jag ”lyx-backpackade” och gjorde av med 4500 kr på två veckor. Hade 8000:- i budget eftersom jag planerat många utflykter+safari, men det gick inte att göra av med mer än 4500 kr som vanlig-icke-snål-backpacker! Har träffat många som har otroligt snäv budget, ner mot 100 kr per dag! Reser man med lätt ryggsäck och inte har något emot att promenera kan man leta upp boende för 10 000 shilling per dag. Vill man äta lokalt hittar man måltider för 1000 shilling hos de lokala ”restaurangerna”. Tänk på vad din mage tål, jag kan äta i princip vad som helst medans mitt ressällskap kunde sitta på toaletten två dagar om han inte vart noga med maten. Helt onödigt!

Tänk på att pruta, vilket är en kostform. Vissa säger att man ska betala en tredjedel av första priset men ibland tryter tålamodet. Man får inte glömma att man ibland står och dividerar om kanske en femma, då kan de lika gärna få det… Det värsta som finns är småsnåla turister som ska pruta en halvtimma på taxipriset med en krona upp eller ner 
Exempel: ponera att ett hotell kostar 50 000 natten, då skulle man normalt lätt kunna få ner det till 30 000. Jag skulle säga att man i de flesta fall ska betala hälften av det första priset.

Ang utflykter; generellt kan man säga att det blir mer turistigt ju dyrare utflykten är, vilket man ibland vill åt. Är man väldigt intresserad av kulturen och vill få en riktigt bra guidad tur så boka på de riktigt stora och fina hotellen. Man kan få betala 50 dollar för en halvdagsutflykt inkl lunch, men det kan ju vara värt det om man är intresserad och vill ha en bra engelskspråkig, kunnig guide. Vill man bara knäppa några kort och inte bryr sig om guidning eller mat kan man komma undan med 4 dollar på samma utflykt. Om ni åker på billiga utflykter för typ 10-20 000 shilling så räkna med inträde lite överallt såsom 7000 shilling till Prison Island, 10 000 shilling på Spice Farm (dit åker man på Spice Tour), 3000 shilling för snorkelutrustning på snorkelturer osv.
Mvh Evelina Simonaho