Frågor om Kroatien. Boende, flyg, priser mm.

24 sep. 2008 19:11
Visningar: 11296
Jag och sambon tänkte kanske ta nästa års sommarsemester i Kroatien, har därför en hel del frågor angående detta :-)

Vi är vana med att hitta boende (privat) på plats i Grekland, både under mellansäsong och högsäsong. Hur fungerar det i Kroatien? Vad får man betala för ett vanligt boende för två som ligger på promenadavstånd till havet? Vi är inte så intresserade av att bo på hotellkomplex (föredrar mindre hotell)

Var är det bäst att flyga till, Split? Vilka flygbolag brukar ha bäst priser?

Vad får man betala för en lunch eller middag? Vi snittar kanske ca 25-30 euro på en middag i Grekland, kan vi räkna med ungefär samma?

Vilka ställen bör vi besöka och/eller bo i? vill gärna byta ställe 2-3 ggr då vi planerar att vara borta i två veckor.

Vilka ställen bör vi undvika?

Finns det någon som har svar på mina frågor, eller någon av dem, så blir jag mycket tacksam för svar! :-)
24 sep. 2008 20:45
Kolla länk på min sida.
Jag har en sida till på min dator bland favoriter men datorn har pajat så jag vet inte om jag kommer åt den nåt mer.
Det har skrivits mycket om CRO här i forumet så leta litet i arkivet.
24 sep. 2008 20:49
Hej! Det är väldigt lätt att hitta privat boende på plats i Kroatien. Vi har aldrig bott på hotell. Jag har varit i Kroatien tre gånger och om jag inte redan har bokat privat boende på nätet så har jag hittat på plats (t.ex i Split, Dubrovnik, öarna Brac och Hvar). I Split och Dubrovnik står det alltid mycket folk vid busstationerna som vill hyra ut deras rum eller lägenheter och på öarna funkar det likadant, fast när du kliver av båten i hamnen. Priset beror förstås på om det är högsäsong eller inte. T.ex i Split kostade det 40 euro för två personer mitt i Diocletians palats (i centrum) i juli eller augusti. Det kostade faktiskt ungefär samma på de andra ställena också. Men för samma pris fick vi en liten lägenhet på Hvar och Brac (med egen dusch, wc och kök). Under högsäsongen är det viktigt att rummet minst har en fläkt. Ofta kan man få fläkt eller luftkonditionering till det priset, men fråga innan om det finns.

Jag har flugit till Split och också från Dubrovnik med flybolagen Sky Europe, Tour Adria (SAS), och Ving (Malmö Aviation). Alla fungerade lika bra. Bästa priserna har jag hittat hos Tour Adria, Ving, Apollo, Fly Nordic, Scandjet, etc. men vi har mer eller mindre bokat sista minuten varje gång. Som mest betalade vi 1995:- per person t/r, men jag har också flugit för 895:- t/r hos Ving.

Det beror lite på vad middagen innehåller men genomsnitt kostar det runt 25 euros för två personer (mat plus öl eller vin) för en middag i Hvar stad, som är lite dyrare än Split eller Brac. I Split skulle samma kosta 15 euros (iaf på min favoritrestaurang - Buffet Fife). Och man kan alltid ta en pizza slice för typ 15 spänn till lunch eller så. :) Det går rätt lätt att hitta väldigt bra mat till bra priser.

Jag rekommenderar alla de ställen jag har varit på, men det är extremt mycket turister i Dubrovnik under juni-augusti. Förutom Split, Brac och Hvar, skulle jag också rekommendera nationalparken Krka, Sibenik, Zadar, Trogir, Makarska, och Korcula, även om jag inte har varit där själv har jag hört att det är väldigt fina platser! Om du vill bara byta ställe 2-3 ggr så skulle jag flyga till Split och bo några dagar där (Split har ett bra havsbad som heter Bacvice med flera olika sorters stränder, bra restauranger, barer, nattliv, och såklart romerske kejsarens Diocletians palats och den fina Rivan m.m!), sen ta båten till ett par öar (Hvar, Brac, Korcula). Hvar har det klaraste och renaste havsvattnet jag har sett och mest soltimmar i hela Kroatien. ;) Jag har svårt att tänka mig att åka till Kroatien utan att åka till Split och Hvar men nästa gång vill jag också till andra ställen. Det finns så många vackra ställen i Kroatien att det är svårt att välja fel!

Hoppas att du kommer gilla Kroatien lika mycket som jag! :)
24 sep. 2008 21:07
Tack för ett otroligt bra svar! Ska kolla upp de ställen som du gillar :-)

En annan fråga om privat boende, hur vanligt är det att inte få wc och dusch på rummet? och om det inte finns i rummet, hur fungerar det då?
24 sep. 2008 22:34
Tre gånger hade vi bara 'rum' och inte vår egen dusch och wc. Badrummet och köket fanns i hallen och vi var bara tvungna att dela dem med 1-2 andra rum. :) Om du väljer att åka till Split, Hvar (Hvar stad) eller Supetar (på Brac), så kan jag rekommendera bra boenden.
Av Stbjorn
21 okt. 2008 15:36
Kroatien är fantastiskt mysigt. Vi har tidigare båtluffat i Grekland, vilket vi tycker mycket om, men Kroatien är minst lika bra. Det är billigare där. Och underbart vackert. Trevlig befolkning. Klarblått vatten.
Vi bokade flygbiljetter med Sterling betalade ca 2 100 kr t/r från Kastrup ( 2 timmars flygning )
Vi var en natt i Split, vilket vi tyckte räckte
4 nätter på Vis, en vacker liten ö med två små mysiga städer. Hyrde scooter upptäckte ön. Besökte Blå Grottorna, vilket var väldigt turistiskt, men sevärt.
3 nätter i Supestar Brac. Bilade runt Bol och Milna var mysiga men betydligt dyrare.
4 nätter på Korcula. Anlände till Vela Luka, noll mysfaktor. Tog bussen till Korcula stad. Där är det verkligen mysigt i den gamla stade med alla gränder.
3 nätter i Starigrad på Hvar. Mysig liten stad, vilket även Jelsa var. Hvar stad var lite för stort och turistiskt för vår smak, men klart vacker och sevärd. Ganska mycket dyrare där. Vår favoritrestaurang Erimitage ligger i Stari-grad.
Vi avslutade vår resa i fantastiska Trogir, nära till flygplatsen Split.

God mat och goda viner. en middag för två m förrätt varmrätt o vin ligger på ca 300 kr. Den inhemska alkoholen är mycket billig ca 10 kr för 3 cl på restauranger. God öl kostar 18 kr för 50 cl. 1 liter vin 75 kr. Dessa ptiserna är på restauranger. Handlar man en liter vin i butik kostar den ca 25 kr. Kaffe är de mycket duktiga på. Fanns massor med cafeér. Glassen är fantastisk god.

Boenden fanns hur mycket som helst ( det var ju lågsäsong när vi åkte ) Mest appartementos, rum men kokvrå, egen dusch och toalett Priser vi betalade var 250-350 kronor

Hoppas att ni får en härlig resa. Vi håller på att planera för nästa. Då blir det Dubrovnik
Ett Tips
Kolla båttiderna väl. Det var det som inte var så bra. Oftast var man tvungen att åka tillbaka till Split för att ta sig till någon annan ö. Men det gick även båtar mellan öarna. Vissa dagar. Billigare att åka snabbåtar. Mycket märkligt.
Mvh
Marie Persson