Fråga mig om Kroatien

Av Asabasa
17 maj 2010 14:12
Visningar: 7511
Hejsan,

Åsa heter jag och är den lyckliga vinnaren av Kroatienreportaget.
Inom en snar framtid publiceras filmen. Tills dess & även därefter är Ni välkomna att ställa Era frågor om resmålet & om möjligheterna att ta sig dit här på forumet.

Fråga på!
Av Ziesta - Utvecklare Reseguiden.se
18 maj 2010 13:44
Hej,

Grattis till vinsten! :-)

Jag funderar lite på att åka till Kroatien i sommar.. (ska bara försöka övertyga min pojkvän om resmålet.. :-) Jag har dock dålig koll på var i Kroatien som är bäst att åka. Vilka av de ställen ni besökte var din favorit?

Hur var maten? Några specialiteter man absolut måste prova på? Har du någon koll på hur det vegetariska utbudet är?

Tack på förhand!
Av Asabasa
18 maj 2010 17:09
Citerat från mi_gardet:
Hur är det på vintern i Kroatien? Är det kallt och grått?
Hej där,

Åhh vad roligt med frågor!

Rörande vinterhalvåret är det väldigt varierande på vart du åker & när du åker. Vad jag har förstått är det kyligt likt i Scaninavien runtikring Zagreb, medans det är ljumnare kring Split. Hade du t.ex fort till Split & kuststäderna därikring i låtsäga Februari, hade du mötts av en Svensk vår :-)
Så är du trött på det gråa Sverige, kan du finna ett blommande Kroatien bara två timmar bort!

//Åsa
Av Asabasa
18 maj 2010 17:17
Hej Ziesta,

Tack snälla :-)

Klart Ni ska åka till Kroatien, Skynda skynda innan alla andra hinner dit. Scandjet har prima flygtider så att ni får 8 hela dagar i mitt nya favoritland. www.scandjet.se
Vad jag gillade mest med vår resa var variationen, att vi upplevde så mycket under en kort tid. Men är det en ort du är ute efter har jag två pärlor att sätta sikte på.

1. Makarska rivieran/Makarska. Helt makalös natur, uteserveringar med stolar ända ner till vattnet, Restauranger & flera härliga attraktioner i närheten.

2. Primosten. En liten by, med en jättegammal by, som är extremt välbevarad. Bror min som är supersingel, fann sin kyrka att gifta sig i & letar nu febrilt efter en fru :-).

Jag äterkommer med mer tips :-) Håll utkik på bloggen

Återigen - Åk till Kroatien!!!
Av Navve89
18 maj 2010 20:15
Hej Åsa!

Vi (jag med familjen) har tänkt att åka till Kroatien, har även funderat på Cypern, men för just det datumet som alla har tagit semester är det svårt att hitta rätt paket för rätt pris. Har du några förslag vad det gäller Kroatien, start 7-8 augusti? Kraven är att hotellet ska ha pool och frukost. Har sökt en hel del, men är inte så lätt att hitta just under denna vecka. Veckan efter rasar priserna, men då kan inte vi. Tacksam för svar.
Av Asabasa
18 maj 2010 22:01
Hej Navve,

Jag har kollat runt lite på Kroatienspecialisteb, som är den största aktören just på Kroatien. De större mer välkända resebolagen är mästare på andra orter, men just i Kroatien skulle jag vända mig till dem. www.kroatienspecialisten.se

Slå dem även en signal - är övertygad om att de hjälper dig även över lur.

Jag besökte två resorter. Solaris & Primosten, bägge två har bra aktiviteter på plats och är barnvänliga - Solaris är snäppet vassare med en restaurang i ett piratskepp, trampoliner, massor av sport, golfbanon & en ubåt!? Om ni inte vill till en Resort, utan ett klassiskt hotel (med pool), kan ni sikta in Er på Makarska, som jag föll handlöst för!

Skriv gärna ett privat meddelande, så kanske jag kan hjälpa dig ytterligare - för Kroatien är ett givet val :-)

//Åsa
Av Kripe1
23 maj 2010 23:09
Hej!
Skulle vilja veta lite om båtluffning och kortare boende i samband med stopp på öarna. Är det svårt att få tag på boende i början av juli? Priser för båtar, priser för boende?
Hur är öarna utanförZadar
, fina?+, lätt att ta sig dit?
/Kristina
Av Joakimn
24 maj 2010 06:37
Tjena o grattis.

Skulle vilja att du gav lite info ang dykning i området.
Sesong, temperaturer, kostnader samt vad man kan tänkas se under sina dyk..
självklart vill man också veta visibilitet = djupsikt, klarheten i vattnet.
Lämna gärna kontaktyta till företag som anordna dykning i området.(webbadresser o dyl.)
Tackar på förhand/Joakimn
Av Hathor
24 maj 2010 11:47
jag letar efter ett enkelrum i ngt privat hus,vart som helst i detta land...

har du ngt du kan rekommendera??
Av Asabasa
24 maj 2010 15:14
Hej Kripe, Joakimn & Hathor.

Rörande Öluff, så ska det även under högsäsong finnas lägenheter att finna i sista minuten. Men jag är själv lite av en kontrollfreak, så jag hade börjat kolla runt lite i förväg - så man har någorlunda koll. Har ni möjlighet skulle jag hyra en segelbåt med skipper, så har ni ju sovplatsen med er, samt en exemplarisk guide som har koll på alla öar.
www.croatiayatchclub.se, har förmånliga priser & god service.

Joakimn, dykning är ett måste. I skrivande stund är det en del blomning i havet, vilket gör att vattnet har mindre sikt, ju vildare vattnet är för dagen, desto grumligare. Kroatiens vatten är helt fantastiskt sommartid dock har jag förstått. Hade jag varit i din sits & uppleva både enastående natur, dykning, lite äventyr & lite uteliv på det - hade jag siktat in mig på Makarska Rivieran, i Makarska sitter Daniela på Freja travel. Hon har kontakt med flera olika dykarbolag i området. Tänk dig en resa med Dykning, drafting & Bergsklättring (med utsikt över turkost vatten & en pittoresk by) - Livet kan vá sämre.

Hathor -det finns många som hyr ut lägenheter under sommartid. För att eliminera sökalternativ skulle jag sikta in mig på Primosten & Trogir. Medelhavet som det en gång var:-). Hör av dig med ett privat meddelande, så kan jag se om jag kan skrapa fram ytterligare info.

Lycka till alla 3!

Hepp/Åsa
Av Metro
8 juli 2010 22:04
Hej Åsa!

Jag ska åka till makarska i augusti. Undrar främst om utelivet. Vilka ställen är att rekommendera? Vilka länder kommer turisterna ifrån? Är det främst kroater eller finns det mkt europeiska besökare? Sen undrar jag om du vet hur gayscenen ser ut? Finns det mkt homosexuella turister i makarska? Eller gayklubbar?
Tacksam för svar!
Av Asabasa
18 juli 2010 21:44
Hej där!!

Åh vad rart att du ska till Makarska!
Du är lyckligt lottad som far dit sen & inte nu. Malin har just kommit hem från ett återbesök & menar det att det är proppat med folk & extremt varmt. I augusti poneras det vara perfekt massa folk.

Du kommer inte ha några som helst problem med att finna bra uteställen - tvärtom. Det rara är mångfalden, öppenheten & vänligheten. Vart du än går utstrålas kärlek. Hur gay-tätheten ligger till vet jag ärligt inte, men det ska man ju kunna kolla upp. Hur som haver är jag säker på att du kommer att komma hem & vara minst lika förälskad i platsen som jag är.

Hadehade!
//Åsa
Citerat från metro:
Hej Åsa!

Jag ska åka till makarska i augusti. Undrar främst om utelivet. Vilka ställen är att rekommendera? Vilka länder kommer turisterna ifrån? Är det främst kroater eller finns det mkt europeiska besökare? Sen undrar jag om du vet hur gayscenen ser ut? Finns det mkt homosexuella turister i makarska? Eller gayklubbar?
Tacksam för svar!
19 juli 2010 10:13
Hejsan! :)

Har du några bra tips på saker att se och uppleva kring Brela? Hade vart kul att se lite Kroatisk kultur och historia.
Är det svårt att ta sig kring med buss och dylikt om sevärdheterna ligger en bit bort?
19 juli 2010 20:57
Hej Åsa,

Jag ska iväg med några tjejkompisar och segla en vecka i Kroatien (med Croatia Yacht Club). En väldigt specifik fråga: när ni var på er segelbåt (tror vi ska ha en liknande) - vad var det för eluttag? :)

Tack för alla andra tips ovan!

/Jessica
23 juli 2010 09:51
Hej!

Vi ska åka till Podgora i Makarska rivieran nu i sommar och har läst mycket om Krka nationalpark med sina vattenfall. Skulle väldigt gärna åka dit! Någon som har varit där?? Tips på hur man bäst tar sig dit?? Vet att apollo (som vi reser med) har utflykter dit, men funderar på om det är bättre att ta sig dit på egen hand eller med någon lokal utflyktsfirma? Man vill ju ha så mycket tid som möjligt i parken..

Gärna tips om man vill ta sig upp i biokovobergen också. Kan man hyra moppe kanske? Vad finns att se/besöka där?
Av Frida87
16 mars 2011 19:10
Hej!

Jag och min sambo har tänkt att åka till Kroatien en vecka i mitten av julil, frågan är bara var?

Ska man åka till norra eller södra delarna och till vilken ort?

Prio nr 1 är sol och bad på härliga stränder, antingen precis där vi är eller inom ett hyfsat avstånd. Vi vill åka till ett fint och lugnt resmål, inte för "turistigt" men en plats där det ändå är en del liv och rörelse med många mysiga restauranger osv. Får gärna finnas chans till lite shopping också, kanske möjlighet till en eftermiddag i någon av storstäderna? Eftersom vi bara är borta en vecka vill vi inte åka runt för mkt, utan bara göra typ dagsutflykter till olika stränder, öar? osv..

Vi har mest kollat på charteralternativ med ving eller apollo, men är det lika lätt att boka flyg och hitta ngt bra hotell på egen hand?

Tacksam för ALLA tips

Mvh

Frida
Av Lasse42
16 mars 2011 23:43
Vi är flitiga Ryanair-åkare och dom har resor till Zadar. Därifrån går turbuss efter en fin kustväg söderut.
Stanna i t.ex Makarska som beskrivs härovan. Bussresan till Split tog tre timmar, till Makarska ca en timme till. När vi åkte i april stod det privatpersoner vid busshållplatserna och bjöd ut rum, kostade 200 kuna ca 250 kronor/natt för dubbelrum. Vi förbeställer annars ofta rum på Booking.com eller Hostels.com.
Makarska är nog finast och en timme in till fina gamla storstaden Split eller ta en övernattning i Split och åk vidare. Vägen kryllade annars av skyltar om lediga rum på dom flesta ställen efter den här fina vägen.
17 maj 2011 16:42
Jag och killen vill åka till Kroatien i början av aug. Valet står mellan Brac (Bol), Makarska och Dubrovnik.
Vart finns det bäst snorkling? Vill gärna kunna snorkla direkt från stranden och inte behöva ta badbåt eller hyra bil för åka till något speciellt ställe.
Hur mycket kan en restresa sjunka till om man bokar 1 mån-2 veckor innan? Har begränsad budget så vill vänta tills det blir billigare.
Av Desires
17 maj 2011 18:07
Älskar Kroatien – men är dessvärre för feg så ngn dykning o snorkling blir det ej, men uppskattar verkligen det underbara kristallklara kroatiska vattnet! Vill ändå delge er sådana tips jag hört ang snorkling o dykning.

Kornatiöarna ska vara jättefint om man vill snorkla bland vackra korallrev. Detta område består av totalt 125 öar och rev som formar en vägg av klippor mot det öppna havet. Innanför dessa rev är vattnet djupt och kristallklart.

Ön Brac och byn Bol har också fina snorklingsmöjligheter. Här ligger den vackra välkända stranden Zlatni Rat, samt en gullig by med många trevliga restauranger utmed den lilla strandpromenaden. Vattnet är kristallklart även här! Flera dykningscenter finns i Bol, som kan hjälpa och tipsa er: t ex Delfin Diving Center http://www.diving-dolphin.com/ .
Och om man bor i dessa privata lägenheter http://www.nautic-center-bol.com/se-lagenheter-kroatien.php får alla gäster även möjlighet att prova på dykning "discovery scuba diving" tillgängligt en gång per vecka – i bassäng eller i havet . För att njuta av denna present behövs ingen kunskap eller erfarenhet i dykning; en kunnig guide är med hela tiden för att hjälpa dig och presentera detta aventyr för dig.
Mina foton o tips om Brac http://www.desires.se/#post93

Om ni bara vill ta det lugnt kan jag rekommendera ön Vis. Där finns folktomma stränder/vikar med fantastisk snorkling! Här kan du studera de färglada fiskarna - och har man tur kan man även få se en delfin. Byn Komiza är en trevlig liten by att vistas i, med flera små mysiga restauranger
(Lady –och Lufsenstuk) o goda lokala viner.
Mina foton o tips om Vis http://www.desires.se/#post78
18 maj 2011 15:58
Citerat från desires:
Älskar Kroatien – men är dessvärre för feg så ngn dykning o snorkling blir det ej, men uppskattar verkligen det underbara kristallklara kroatiska vattnet! Vill ändå delge er sådana tips jag hört ang snorkling o dykning.

Kornatiöarna ska vara jättefint om man vill snorkla bland vackra korallrev. Detta område består av totalt 125 öar och rev som formar en vägg av klippor mot det öppna havet. Innanför dessa rev är vattnet djupt och kristallklart.

Ön Brac och byn Bol har också fina snorklingsmöjligheter. Här ligger den vackra välkända stranden Zlatni Rat, samt en gullig by med många trevliga restauranger utmed den lilla strandpromenaden. Vattnet är kristallklart även här! Flera dykningscenter finns i Bol, som kan hjälpa och tipsa er: t ex Delfin Diving Center http://www.diving-dolphin.com/ .
Och om man bor i dessa privata lägenheter http://www.nautic-center-bol.com/se-lagenheter-kroatien.php får alla gäster även möjlighet att prova på dykning "discovery scuba diving" tillgängligt en gång per vecka – i bassäng eller i havet . För att njuta av denna present behövs ingen kunskap eller erfarenhet i dykning; en kunnig guide är med hela tiden för att hjälpa dig och presentera detta aventyr för dig.
Mina foton o tips om Brac http://www.desires.se/#post93

Om ni bara vill ta det lugnt kan jag rekommendera ön Vis. Där finns folktomma stränder/vikar med fantastisk snorkling! Här kan du studera de färglada fiskarna - och har man tur kan man även få se en delfin. Byn Komiza är en trevlig liten by att vistas i, med flera små mysiga restauranger
(Lady –och Lufsenstuk) o goda lokala viner.
Mina foton o tips om Vis http://www.desires.se/#post78
Det måste inte va världsklassnorkling men lagom bra typ som på Cypern. Ska iaf va klart vatten inte grumligt som i Novigrad vid Istrien.
Men finns väl klart vatten vid Dubrovnik eller Makarska med? Tittat lite på Makarska men blir inte riktigt klok på vart där man ska åka. Trodde populäraste resmålet till Makarska var den halvön som är hammarhuvudformad men de flesta resor till Makarska jag hittat går närstan en mil både norr och söder om Makarska. På vissa resesidor tex Destination så står det inte ens var i Markarska hotellen ligger.
Och inte sett många bilder därifrån som är jätteimponerande heller. Vissa bilder hade nästan brunaktigt vatten. Vart är det finast i Makarska? Man vill inte hamna på för liten ort heller men måste inte va storstad heller.
Hur kommer man till Vis? Inte hittat några charterresor som går dit.
Hur är det annars på Brac? Är Bol mycket liten ort med få affärer eller? Gillar turistiska ställen och inte för små halvdöda ställen.
Av Desires
18 maj 2011 19:34
Som sagt, jag snorklar/dyker inte själv dessvärre så lite svårt att bedöma detta. Hoppas någon annan här som känner till snorkling vid Makarska kan svara nu.
Själv varit både på Brac och Dubrovnik, kristallklart underbart vatten på båda ställen.............. Men du kanske hellre vill till Makarska - som jag tyvärr inte vet så mycket om, har inte ens varit där. Mina favoritställen är öarna utanför Split, Hvar, Brac, Korcula, Vis mm. Kanske någon annan kan svara på detta om Makarska?
Lycka till!
Av Add3
22 maj 2011 10:02
Hej

Jag ska åka till Makarska den 28/5 och vara borta där i en vecka. Tänkte fråga lite saker och hoppas någon har lite svar på mina frågor :)

Hur är snorklingen där ? Vad är priset på en standard middag ute på restaurang? Vad kostar en öl ut på en pub/supermarket? Kan man åka dags turer med båt ut till öarna runt omkring och isf vad kostar de ca ? Och till sist är de behagliga temperaturer i vattnet så här års ?

Tack på förhand / Andreas
3 juni 2011 11:13
Citerat från asabasa:
Hejsan,

Åsa heter jag och är den lyckliga vinnaren av Kroatienreportaget.
Inom en snar framtid publiceras filmen. Tills dess & även därefter är Ni välkomna att ställa Era frågor om resmålet & om möjligheterna att ta sig dit här på forumet.

Fråga på!
Hej.
Jag skall åka till kroatien 3 veckor i sommar. Helt ensam :D. Ska bli intressant, Åker den 9 juli till Split och vidare till Zadar. Har en fråga. Hur tar jag mej smidigast/billigast till Zadar från Split flygplats? Hur är det med bussar? Taxi? Kostnad?
Mvh J
Av Lasse42
3 juni 2011 19:16
Bussar går ca en gång i timmen från Split till Zadar. Alla stannar i Tolgir men du kanske måste ta dig den lilla biten från flygplatsen in till samhället. Jag har glömt priset, men det var inte avskräckande, Tar ca 2,5-3 timmar inklusive ett tiominutersstopp i Sibernik och småstopp i några mindre orter.Busstationen i Zadar ligger intr i centrum så Du kan behöva ta lokalbuss eller taxi dit Du ska.
5 juni 2011 16:23
Hej. Tack :) Nu har jag lite mer koll iaf :)

Sen undrar jag även om det går båt från Hvar direkt till Makarska?

// :)
6 juni 2011 15:33
Hej, vi ska åka till kroatien i sluten av sommarlovet.
flyget landar i zadar. jag undrar om du vet något speciellt man kan göra där som t.ex. vandra och snorkla. Mvh Hanna