Förstagångsvandrare i Österrike.. HJÄLP!

8 feb. 2013 15:43
Visningar: 6551
Jag och min blivande make har bokat en bussresa med hotell och vandring i Saalbach i mitten av augusti som bröllopsresa. Nu har vi massor av frågor en del kanske något dumma men ändå:

- vad är det för väder och temperatur där i augusti? Vad behöver vi ha med för kläder?

- vad behöver vi ha med oss? Räcker bra trekkingskor (Merrell) och en regnjacka som utrustning?

- vad är prisbilden i Österrike jämfört med hemma? Billigt dyrt att äta t.ex lunch eller köpa en flaska vin?

- Om någon har varit i Saalbach undrar vi om det finns matställen utmed lederna eller bara i staden?

Till saken hör att vi aldrig har vandrat förut. Vi brukar bara ta dagslånga promenader på våra semesterresmål och sådant så vi tänker ju inte gå på svåra leder men kanske sådana som tar några timmar+lunchpaus+några timmar till typ..

http://therese-brollopstankar.blogspot.se/
9 feb. 2013 16:20
Hej!
Oavsett var ni tänker vandra tänk rejäla skor med sulor som har bra grepp alltså inte vanliga träningsskor med slätare sulor utan trekkingskor eller mellanhöga kängor,räcker inte dessa är min erfarenhet att höga kängor inte heller håller tätt då är det stövlar som gäller för att hålla sig torr men på er vandring duger nog trekkingdojan gott. .
Man ska inte ta så hårt på alla förståsigpåare på de stora vildmarksbutikerna och att vandra är inte raketforskning direkt utan det viktigaste är att ni håller er till flera lager kläder som går att variera efter väderlek faktiskt funkar underställ träningsoverall o regnställ skitbra om man vill.

Även om de här försäljarna har stora kunskaper så vill de helst sälja på oss dyra specialkläder vilka förvisso är bra och oftast håller längre än billiga så räcker det gott med kläder i mer rimliga prislägen, en komplett uppsättning kläder med välsittande skor o allt går att plocka ihop för 2000kr men det kan likväl gå loss på 20.000kr det beror på märken o krav men det mesta ni redan har hemma funkar säkert helt ok. saknas nåt så är en bra sida att beställa sånt på här.
http://www.idefixteko.se/
,
Personligen brukar jag oavsett om det gäller vandring på Madeira Lagomera svenska fjällen eller Island hålla mig till samma kläder, är det varmt hamnar de varmaste kläderna i säcken istället för på kroppen o tvärs om när det blir kyligt det är inte svårare än så, med dessa kläder fixar jag lätt allt mellan 25-30 plusgrader o sol till 5 plusgrader o snöglopp under förutsättning att jag rör på mig.

På huvudet.
en tunn mössa/keps+ buff eller tunn halsduk o solbrillor

Överkroppen.
funktions t-shirt för att slippa en bomulls t-shirt som samlar fukt o kyler,utanpå det ett tunnt underställ i syntet eller merinoull en tunn fleecejacka och en ytterjacka/regnjacka i vintätt material och huva som skyddar mot blåst o ev. regn.

På händerna.
Tunna vantar typ elastiska "magic glove" eller andra tunna vantar som inte väger så mycket eller tar stor plats.

Tunna långkalsonger i syntet eller merinoull o en vindbyxa/ träningsbyxa och ev.regnbyxa på benen

Viktigast av allt är vad du har på fötterna, riktiga vandringsstrumpor kostar en slant jämfört med billiga varuhusstrumpor men är värd varenda krona och personligen gillar jag att ha en tunn innnersocka i ull o utanpå det en litet grövre socka att ha dåliga strumpor är ju att be om skavsår.
Bra skor har ni säkert redan annars finns helt ok kängor/trekkingskor för under tusenlappen o uppåt.

Låter kanske mycket det här om ni har turen att det är högsommarvärme men de här kläderna väger inte så mycket att ha med sig i en liten rygga och har ni mindre tur med vädret så kan det ju likväl vara 10 grader varmt o regn o då sitter de ju inte direkt i vägen på kroppen om man säger så.

Som ryggsäck för dagsturen funkar allt som finns på marknaden här behövs inga dyra specialsäckar packningen väger inte mer än att det litet tillspetsat skulle gå att bära i en polsk attachèväska.
Hoppas ni får en underbar resa/vandring.
Bosse/laplander
Av Lan
9 feb. 2013 18:38
Ett mycket klokt svar av laplander, instämmer helt.
10 feb. 2013 14:52
Oj!
Tack så mycket! om man bortser från det vi redan har så gjorde jag en varukorg med en tänkbar lista och landade på 3000 kr vilket under omständigheterna känns ganska okej även om det i min värld är en aning för dyrt nu när man har annat att lägga pengarna på =) Men vi får väl hitta på något!

Någon som har koll på priser och matmöjligheter?
11 feb. 2013 14:12
Är ni säker på på att ni behöver så mycket som för 3000kr? allt jag räknade upp kan ersättas av ett billigt underställ en träningsoverall o era trekkingdojor om vädret är ok. skulle ni dessutom ha ett gammalt regnställ att ta med är ju saken biff.
mvh. Bosse.
12 feb. 2013 15:29
Ja men det var om vi köpte allt från småsakerna som vandringsstrumpor och vantar till mer stora saker som underställ och regnställ.. Vi har inte så mycket grejer till att börja med.. Jo ett regnställ har vi men jag är inte så säker på kvaliteten då det är köpte på Ellos =) Och eftersom jag jobbar på en förskola så kan jag ju alltid använda sakerna på jobbet sedan.. men vi har inte beställt något än.. Får se hur mycket det blir =)
9 feb. 2014 16:43
Har just läst inläggen och blev nyfiken fast det är längesedan du skrev. Hur gick vandringen?