Förstagångs resande till Australien

4 aug. 2017 11:43
Visningar: 521
Hej, jag och en kompis funderar lite på att åka till Australien nästa år. Så nu har vi lite frågor :)
1. När är bästa tiden att åka? Juni-august eller i december? Vi vill gärna ha sol och bad och naturupplevelser.
2. Vart ska man åka? Landet är ju otroligt stort och det finns med stor säkerhet smultronställen över hela landet, men ge oss tips på just era smultronställen!
3. Kan man kombinera med tåg genom landet? Ja, jag vet google är en bra uppfinning :)
4. Läste att man måste deklarera intag av snus! Gäller det fortfarande :(
5. Enligt dig, ja just du, vad får man ABSOLUT inte missa? Kasta alla era bästa upplevelser till oss :)
Tack på förhand
4 aug. 2017 12:24
Vi har bara varit Down Under en gång och det var i Februari, riktigt varmt även i vattnet.

Funderade likadant och vi hade inte obegränsat med tid, max 4 veckor.
Började med planen att flyga inrikes och åka tåg, rfter ett tag märkte vi att det tog allt för mycket tid öfr att få se några extra platser, framförallt blev det otroligt dyrt.

Vi riktade istället in oss på att köra Adelaide till Sydney och får säga att det var en fantastisk resa, städerna hade mycket att se, inte minst Sydney är en otroligt trevlig stad men även Adelaide, Melborne, Canberra och de mindre "hålorna" vi tog övernattningar i.

Snusat har jag aldrig gjort men antar att de har regler som andra länder, de har nog en hemsida att kolla och man kan ju alltid förtulla om man har mer än den tullfria ransonen.

Inget av det vi såg skulle vi vilja missa, att gå i regnskog, se Koalor i det vilda, Pingvinerna, och alla Kängurur, promenaden i stekande sol och 40 grader till Yankies Hut, bad på Bondi Beach, Blue Montains, o.s.v. o.s.v. några bilder från resan om det intresserar http://foto.floridasidan.se/#!album-65

mvh. Jörgen
www.floridasidan.se
www.facebook.com/Floridasidan
4 aug. 2017 15:33
Hur länge ska ni vara borta? Norra Australien är ju bäst maj-oktober och södra delen bäst oktober-april.
Tåg är inte så utbrett så flyg och buss är det som funkar bäst.

Jag har sett mycket av landet och har svårt att plocka ut få saker. Men Sydney, Great Ocean Road, Kakadu, Uluru, Whitsundays, Barriärrevet och södra WA är fantastiskt.

Men det beror ju på hur lång tid ni har...
4 aug. 2017 18:41 (redigerad)
Jag bodde i Australien i nästan fyra år så det är svårt att sålla i allt, men ska göra ett försök.

1) Ska ni vara i QLD en del så funkar maj-oktober, det är helt OK men fortf deras vinter. Nedåt Sydney så är det bra mycket svalare. M a o skulle jag rekommendera december eller januari som start. Kan vara asvarmt i både QLD och NSW (t ex) men även en hel del regn då det är regnperiod.

2) I NSW räcker Sydney långt.

Stränderna: Manly och Bondi är självklara val, men jag tycker Manly är mer laid back och inte lika överfullt. Dessutom är båtresan ut - om man bor i själva Sydney trevlig. I övrigt gillar jag Maroubra, Coogee och en del stränder i Northern Beaches.

Mat: Cross Over-mekka med bra restauranger i China- och Thainatown. Bra kött (Meat & Wine Co bara ett exempel), bra fisk och skaldjur (Doyles har flera olika och är en institution eller helt enkelt the Fish Market - men det är bara några tips. Testa Barramundi, Yabbies eller Morton Bay Bugs). Fine Dining: Aria, Rockpool t ex...

Som sagt... Mycket att sålla i...

Utanför sta'n har du Blue Mountains. Gillar du typ rock climbing, abseiling, canyoning är det ett grymt ställe. Även bra caféer och restauranger i t ex Katoomba och Leura.

På vägen upp/ned från QLD har du både Port MacQuarie och Coff's Harbour som är schyssta städer.

QLD:

Det uppenbara är ju Barriärrevet. Antingen utgår ni från Cairns på dagturer - Cairns har också bra nattliv - eller så hyr ni in er på nå'n båt.

Tully River har grymt bra White Water Rafting.

Whitsundays är schysst att segla i, och det bästa stoppet - jag åkte hit både med båt och helikopter - är Whitehaven Beach.

Surfers är överskattat - lite Benidorm på engelska - och personligen tycker jag att Byron Bay är lite av ett backpackerghetto.

3) Tåg... NEJ!