Första gången i Kroatien

Av Piipen
2 feb. 2015 19:11
Visningar: 2127
Hej,

Jag och min sambo planerar vår första resa tillsammans, och har fastnat för Kroatien. Vi tänkte flyga till Split, men sen vet vi inte var det är bäst att bo. Vi vill hellre bo på hotell än ta något privat. Jag har märkt att hotellpriserna i Split är dyrare än på öarna Hvar och Brac, så nu funderar jag lite på ett hotell på Brac. Tror ni det är en bra lösning? Vi vill gärna se några av öarna om vi hinner (en veckas resa), t.ex Brac, Hvar och Vis. Vi vill hemskt gärna se natur, så ett besök till nationalparken Krka hade varit härligt. Hur tar vi oss dit på bästa sätt? Som de ovana resenärer vi är tar vi tacksamt emot alla tänkbara tips. :)
Av Desires
2 feb. 2015 20:43
Jag har varit mycket i Kroatien - och också skrivit mycket om detta vackra land här på Reseguiden.....
Sök här på Kroatien så får du upp alla diskussioner och reseguider om landet, men jag kan gärna råda dig lite här också.

Vad betr hotell kan jag inte ge några tips; vi bor alltid i privata lägenheter i Kroatien, så tycker vi att vi får de allra bästa och mysigaste boendena, vi väljer alltid fräscha sådana nära havet och ngn genuin by, med havsutsikt etc från balkongen mm. - Som att bo på hotell fastän mycket mysigare, personligare - och större! (Men det är vår åsikt, det finns hotell där också förstås)

Alla dessa öar du nämner ligger ju utanför Split, den närmaste är ön Brac (där senaste julkalenderna är inspelad!), ni kan ju börja där i byn Supetar (färjan lägger till där) eller ta bussen till den fina lilla byn Bol där du hittar den välkända och fina stranden Zlatni Rat. Ska ni bara vara borta 1 vecka räcker det nog med några nätter på Brac, några på den närmaste liggande ön Hvar, samt avsluta med en natt i Split eller i den söta lilla byn Trogir som ligger bara 15 min från flygplatsen. Ska ni till Vis också, som är den ö som ligger längst ut i Adriatiska havet (ca 2 tim båttur) måste ni tillbaka till Split, sedan färjan ut till Vis, så det kanske blir för mycket när ni bara har en vecka...

Vad betr Krka så har jag varit där också, vi åkte då hyrbil från orten Zadar till Krka. Ska ni ta er till Krka från Split så är det ganska långt, ca 44 mil, bör ta ca 4 timmar från Split att köra dit.

På denna sida (m direktlänkar till inläggen om Brac, Hvar, Trogir, Zadar o Nationalparkerna) kan du se foton o få tips om alla dessa platser http://www.desires.se/#post115

Du får gärna återkomma till mig med frågor om du vill, lycka till med planeringen!
2 feb. 2015 21:31
Citerat från Desires:

Vad betr Krka så har jag varit där också, vi åkte då hyrbil från orten Zadar till Krka. Ska ni ta er till Krka från Split så är det ganska långt, ca 44 mil, bör ta ca 4 timmar från Split att köra dit.
Nu är du väl ändå ute och cyklar? :) Jag vill minnas att ifrån Split till floden Krka tog det cirka 1 timme med buss. Sen tog det cirka 4 timmar totalt att nå Plitvice som ligger cirka 24 mil bort. Zadar är ungefär lika långt ifrån Krka som Split. Jag dubbelkollade med Google Maps. :)

Hur som.. Till dig som tänkte åka till Kroatien..
Vill man inte spendera 8 timmar T&R resa till Plitvice (som är en helt fantastisk nationalpark) så är Krka Nationalpark ett budgetalternativ i avseende vad man får se och restid. Krka är mindre, men väl värt att besöka ändå (har inte varit där själv men känner flera som varit där).

Det går att slå ihjäl en vecka i Split om man vill. Beroende på vad man vill ha så kan jag ge lite hintar. Gillar man mat så så finns där en restaurang man INTE får missa. Jag och min käraste tog varsin avsmakningsmeny där. För cirka 500 SEK per person fick vi 7 rätters med vin till och den maten var helt fantastisk. Restaurangen heter DVOR och håller toppklass. :)
http://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g295370-d4168459-Reviews-Dvor-Split_Split_Dalmatia_County_Dalmatia.html

Här får du en länk med lite bilder ifrån Split, men först och främst, kolla in sektionen med bilder ifrån Plitvice. Det är värt att tänka på! ;)
http://www.ixploretheworld.com/?page_id=957
Av Desires
2 feb. 2015 22:10
Javisst ixploretheworld!!! Du har sååå rätt - Nu var jag visst rejält ute och cyklade Jag ber hemskt och väldigt mycket om ursäkt för detta misstag! (Jag var för snabb att läsa av när jag googlade på avståndet från Split till Krka ..................)
Och du: tack för middagstipset DVOR, vi brukar alltid hamna några nätter i Split, den restaurangen har vi aldrig testat!

Till: Plipen:
http://www.buscroatia.com/split-krka/ kan jag läsa att det är 8-9 mil till Krka vattenfall från Split - så då kan ni ju klara det lättare, det går tydligen direktbussar dit också om ni inte vill hyra bil eller ta lokalbussar.

Dessa nationalparker har jag besökt!
KRKA vattenfall (som jag tyckte var ett väldigt vackert vattenfall med vatten som sprutar i olika nivåer)
PAKLENICA är en nationalpark som ligger 3 mil från Zadar, på södra sidan av Velebit som är det största bergsmassivet i Kroatien. Där vandrade vi en tur uppför trappsteg gjorda av stenar. Området är väldigt populärt för bergsklättrare, överallt såg vi dem uppför bergskanterna, häftigt!
DEN ALLRA FINASTE - och största - är naturligtvis Plitvice nationalpark! Där kan du gå en hel dag!
Det är ett jätteområde med 16-tal sjöar och skummande vattenfall (här lever också brunbjörnar..) Man går på plan mark utmed stigar och broar i väldigt vacker natur med fina vattenfall, skogar, blomsterängar, grottor och källor med knallturkost vatten som speglar sig i olika nyanser i solen.

Här kan du se foton från alla dessa 3 fina parker http://www.desires.se/#post51
3 feb. 2015 15:42
Citerat från Desires:
Javisst ixploretheworld!!! Du har sååå rätt - Nu var jag visst rejält ute och cyklade Jag ber hemskt och väldigt mycket om ursäkt för detta misstag! (Jag var för snabb att läsa av när jag googlade på avståndet från Split till Krka ..................)
Och du: tack för middagstipset DVOR, vi brukar alltid hamna några nätter i Split, den restaurangen har vi aldrig testat!
Lätt hänt! :)

DVOR är grymt. Jag tror att även om man itne väljer avsmakningmenyn så lär det vara en upplevelse utöver det vanliga. Riktigt bra mat som sagt var.
Kan vara lite lurigt att hitta till, men det ligger ganska nära tennisbanorna. Huset är av sten men påminner mycket om ett "litet rött hus med vita knutar i en stor trädgård" när man ser det ifrån gatan. :)
Av Desires
5 feb. 2015 17:40
Hej igen Piipen!
Du frågade ju efter hotell på Brac, jag hade då inget hotellförslag att ge dig (mest beroende på att vi själva alltid hyr lägenheter när vi är i Kroatien, aldrig hotell).

Men jag kom senare på att dottern med sin familj bodde på ett väldigt trevligt hotell i Bol, nära stranden Zlatni Rat. Hotellet heter Bluesun Hotel Elaphusa, det är 4-stjärnigt och jag vet inte vad det kostar att bo där, men de bästa hotellpriserna brukar man alltid hitta hos typ www.booking.com, eller www.hotels.com etc. Här kan du se hur hotellet ser ut http://www.bluesunhotels.com/en/hotel-elaphusa-bol-brac.aspx

Hoppas ni hittar något boende ni gillar!