Försöker vissa försäkringsbolag fuska med reseskyddet i samband med Covid-19?

Av Birgere
11 juni 2020 13:58
Visningar: 241
Vi alla vet att UD har en generell avrådan från icke-nödvändiga resor utomlands.

UD gör en sådan avrådan pga av Covid19 och baserat på:
"Vad gäller spridningen av coronaviruset tittar vi främst på vilka effekter smittspridningen har på samhället i stort och förmågan att hantera situationen: fungerar sjukvården? Finns möjlighet att resa in och ut ur landet? Med hjälp av Folkhälsomyndigheten tittar vi också på risken för att smittas av viruset."

När den nuvarande avrådan förlängdes så var Folkhälsomyndigheten väldigt tydliga med att säga att orsaken var oron över möjligheten att kunna evakuera svenska som ev fastnar någonstans och ingenting med själva smittorisken att göra.

Detta budskap finns inte med i UDs kommunikation utan den är bara en generell reseavrådan för icke-nödvändiga resor.

Normalt sett så påverkar UDs reseavrådan våra reseförsäkringar tex som vi har i våra hemförsäkring. Men det är väldigt intressant att se hur våra försäkringsbolag tolkar detta i samband med just Covid-19.

Folksam t.ex gör enligt mig en korrekt tolkning och lever upp till det avtal dom har med sina kunder:
"Reseskyddet gäller som vanligt för akut sjukdom och olycksfall även om UD förlängt avrådan för resor till utlandet. Dock har vårt katastrofskydd en begränsning om du reser ut efter UD:s avrådan."

Länsförsäkringar väljer istället att utgå från UDs generella avrådan och säger därmed:
"Så länge UD avråder från resor utomlands, behöver du vara uppmärksam på att din reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen, inte gäller om du blir sjuk i covid-19 eller vid andra händelser som är relaterade till covid-19, exempelvis om du hamnar i karantän eller inte kan ta dig hem."

Jag kan förstå hur LF resonerar eftersom dom redan sålt försäkringen och ser en möjlighet att undvika kostnader för sjukdom. Detta fungerar ju om man läser den text som UD lagt ut.

Folksam däremot har i mitt tycke gjort en korrekt bedömning av budskapet från Regering, Folkhälsomyndigheten och UD där sjukvård täcks men inte evakuering.

Väl värt att kolla hur just ditt försäkringsbolag tolkar reglerna och om dom är ärliga eller försöker smita undan från sitt ansvar.