Förslag resrutt utflykter Borneo december

Av Marwa
5 feb. 2014 07:07
Visningar: 1642
Vi vill gärna ha tips om Borneo.

Vi är 2 familjer som har planerat Borneo 2 veckor december/januari

Vi är ute efter tips på reserutt, utflykter, stränder, boende? ungdomar 14-21 år som följer med.

Vi har bokat flyg till Kuala Lumpur och ska boka inrikesflyg till Borneo, vilken flygplats är smartast att starta på? ska man åka fram o tillbaks från samma flygplats på Borneo eller lägger man smartast upp rutt med olika ?

Vi är ute efter djungeläventyr, snorkla (dyker inte), boende på ngn fin strand, lite aktiviteter emellanåt. Vad ska vi inte missa?

Behöver vi boka boende innan i denna perioden?

Tacksamma för alla tips :)

.
Av Joakimn
5 feb. 2014 08:07
Hej Marwa
Som alltid, folk reser mycket runt jul.skulle förhandsboka första 2 dagarna på eran vistelse.
Skönt att ha två dagar att strukurera biljetter o planering utan boendejakt.
Mitt val är att börja med KK(Kuta kina balu) boka rafting i någon av firmorna som finns i stan, vi valde riverbuggs( vill jag minnas att dom hette.)
Därefter så valde vi att ta oss till Mount Kinabalu där man kan bo på ett enkelt o billigt sätt i parken(bokat från KK i vilken turistbyå som helst) Vi bodde där i tre nätter.
Utforskade parken en dag resten gick åt till klättring/ ps. glöm inte att boka plats i "Toppstugan " om ni skall bestiga.
Därefter vår bergbestigning så åkte vi till Orangutancentret på andra kustsidan / lokal buss från gatan/billigt. Tog några timmar med något intressant stop.Var på Centret i en dag/bodde i Sandakan) Tog även en dagstur till en Turtelisland som jag glömt namnet på..Ok.
sen hoppade vi på en 3 dagars flodresa som förde oss in i djungeln där allt ingick boende,mat och dagliga turer på floden, nattliga turer i djungel ect.Riktigt bra.
Sen till kusten igen och då till Semporna / ut på öarna så som Marbul o Sipadan.mm. Vi bodde på Uncel Changs divingresort. ute på ön Polau Mabul( Mycket Enkel o halva priset mot konkurrenter.)
Jag o mina två barn dök. Albin 10 år o dottern 13år fick köra en provapå kurs.medans jag dök hela dagarna och sambon snorklade. sen flög vi tillbaka till KK med ett minde plan för 250kr/pers.
Där stannade i KK o tvättade en dag för att sen åka till världens första " Robbinson ö/ Amerikanska varianten, Poular Tiga..ett bra ensamt äventyr bara med min familj. /
Sist avslutning i KK i en dag för att avsluta i Kuala Lumpor med chopping :-) ........Home/ det är vad vi han med i grova drag på 3 veckor. * Har säker glömt något..
* OBS vi reser enkelt/billigt o med ryggsäck. har 18 långresor/erfarenheter i baggaget.
inget "svenneresande utan Travelerstile. No aircon, no lyxery..close to the lokals./så fråga inte priser.Slutpriset på en resa är alltid individuell.
Av My53
5 feb. 2014 16:18
Vi flög till kota Kinabalu. Åkte ut till öarna utanför på dagstur. Om ni gör det så utforska öarna, det finns djungelstigar man kan följa ( tänker speciellt på den ena ön på "M" ,den större)så kommer man till andra sidan där det var jättefin snorkling, där båten landade o all service fanns och sandstrand där var det verkligen inget att se i vattnet. Mabul tyckte jag också var fantastiskt och som sagt där finns alla prisnivåer. Sedan är ön i sig jätteintressant eftersom det bor folk där och i o med det ett rikt folkliv. Kanske inga drömstränder precis men jättefin snorkling. Kolla på nätet där finns olika operatörer. Vi var på djungelfärd också till nature loge Kinabatang. 3 dgr/2 nätter allt inkluderat o det var jättekul. Hat man gott om tid kan man säkert åka till området runt floden o fixa själv men vi hade bara tre veckor på oss så vi tyckte att det var bättre att ha det ordnat. Inrikesflyget är billigt ( sen kan det ju kännas lite si sådär att bidra till flygindustrin...svårt dilemma detta när man älskar att resa och samtidigt vet vad det kostar naturen..)
Av Marwa
5 feb. 2014 19:42
Tackar för alla tips :)

Hur är det att bo i KK, finns det "bungalowsboende" eller hotell nära stranden eller bor vi inne i stan?
om vi vill börja med att ha en utgångspunkt o hitta på lite olika turer.

Låter som om det kan vara en idé att börja i KK och ev ta ngn tur till ngn ö, ngn djungeltur därifrån och sedan åka vidare mot Orangutangcentret.

Om vi vill avsluta några dagar med bad, snorkling o bo på ngt ställe där vi kan bada snorkla men ändå hitta på ngt/ngn ötur eller ngt - ska man satsa på någoanstans runt Semporna eller Sandakan? . tips på ngt fin ö eller ort?

Är det smidigt att ta sig från Sandakan till tex Mabul? om vi ev avslutar där så kan vi flyga till Kuala Lumpur från Tawau.
Av My53
5 feb. 2014 20:19
Det går bussar från kk till Semporan. Från Sandakan också. Sedan båt ut till Mabul. Vi blev upphämtade vid orangutan centret ( som ligger utanför Sandakan) av vår arrangör till djungelturen och sedanavsläppta så att vi hann med bussen till Semporan. De var suveräna med logistiken. Ringde bussen så att den stod o väntade på oss. Om ni ska på djungelutfärd så tycker jag ni ska ta den vid Kinabatang floden. Det finns flera arrangörer och det passar på er rutt om ni ska till Mabul. Vi åkte med Nasalis larvats Tours' och bodde på nature lodge Kinabatang. Vi var väldigt nöjda med dem men vi har inget att jämföra med. Kk är en ganska trist stad tycker jag fast det är ju möjligt att åka ut o bada vid öarna. Om ni ska bo vid strand måste ni nog bo en bit utanför stan. Det är billigt med boende. Semporan är en ruffig kuststad med fiskerinäring och spännande marknad. Vi kostade på oss ett "lyxhotell" vid hamnen och kunde sitta i fönstret o kolla på fiskarna när de lassade fisk. Ett enormt folkliv. Och lyxen kostade inte mer än ca 400 kr för ett dubbelrum.
Av Marwa
5 feb. 2014 20:28
Var utgår vi ifrån om vi vill ta djungelfärden till Kinabatang floden ifrån, från KK eller Sandakan eller vilket som?
Av Marwa
6 feb. 2014 06:37
Hur brukar vädret vara i slutet av december början av januari?

Är det risk för väldigt mycket regn eller brukar det komma några skurar?

Om vi tänker oss djungeltur med övernattning, kan det bli kallt så man behöver
tänka på ta med sig ngn tröja osv?
Av Marwa
6 feb. 2014 10:36
Intressanta vädersidor! Tack
Av Yessie
7 sep. 2014 13:50
Hej marwa!
Vi hade också tänkt åka i dec/jan ungefär samma trip som ni. Vi har inte bokat än, vilka flyger ni med? Vad betalade ni för biljetterna, vilka datum?
Kommer ni att åka nu med barn tom när ud inte rekommenderar det? Min sambo vill inte åka och riskera att bli kidnappad men jag vill åka ändå. Tänkte om ni åker med barn tom så kanske jag kan övertala honom? ;)

Med vänlig hälsning, Jessica