För hispig resrutt Sri lanka?

8 jan. 2020 12:14
Visningar: 147
Hej!

Om 4 veckor åker vi till Sri lanka med våra 3 döttrar (12, 10 och 6 år). Vi stannar 16 nätter. Jag har googlat och läst mig galen på smart resrutt, så tar gärna emot idéer och råd om vår plan. Ska precis börja boka boenden. Vi landar 01.00 så första natten blir Negombo med pool för att vila upp oss lite första dagen. Sen tänker jag:
- Sigirya 2 nätter
- Kandy 1 natt
- Ella eller Nuwara Eylia 3 nätter
- Udawalawa 2 nätter
- Mirissa 4 nätter
- Unawatuna 3 nätter

Ser ut på kartan som om Sigirya är en ordentlig avstickare, är det värt det? Hittat coolt boende i ett trädhus och skulle gärna vilja uppleva Lejonklippan, men blir det för mycket åkande för "så lite?"

Ella eller Nuwara Eylia 3 nätter, vilket rekommenderar ni bäst? (Tänker oss det berömde tåget däremellan)

Mirissa 4 nätter + Unawatuna 3 nätter, är det smart eller bör vi ta ett enda boende hela veckan stället för att packa upp på 2 ställen? Var hittar vi vackraste orten att hänga på, vi är inte ute efter stadsliv o shopping utan vill ha vackra omgivningar, fina stränder, bra mat.
Är det bäst att boka 1 och samma chaufför för hela första veckan innan vi landar i Mirissa? HUr är avtånden riktigt mellan alla dessa orter? Vill inte sitta i en bil halva resan...

Aja, ge mig alla tips ni har!! :D
/Pernilla
Av Sarfa
8 jan. 2020 22:23
Hej!
Vi har nyss varit på en liknande resa med våra barn (7,11,13 år).
Vår tur var negombo en natt-habarana två nätter med sigiriya, minneriya nationalpark och polonnaruwa- kandy en natt- nuwara eiyla en natt- Ella en natt-tissahamara en natt -mirissa fyra nätter.
Jag tyckte det fungerade bra att resa så här mycket, men för barnen blev det lite för mycket. Er planering är ju lite luftigare, så jag tror det blir jättebra. Det är många timmar i bilen, men samtidigt ser och upplever man ju mycket på vägen också.

Sigiriya tyckte jag absolut var värt ett besök. Minneriya nationalpark ligger nära och är riktigt bra om man vill se elefanter, vi såg massor.
Vet inte riktigt körtiderna, blev ofta att vi stannade och gjorde nåt längs vägen. Bokar ni chaufför så har han koll på tiderna.

Jag skulle rekommendera att ni har samma chaufför första veckan. När jag planerade vår resa trodde jag att jag bara bokade en chaufför. Men det visade sig att han var en duktig guide som hjälpte oss att fixa lite allt möjligt. Det blev lite kulturkrockar, men det var värt jättemycket med all hjälp. Framförallt är det viktigt att boka en chaufför som kör bra och har en säker bil, för trafiken är kaotisk. Anlitar ni chaufför sträcka för sträcka på plats kan det bli lite vad som helst (enligt kompisar jag pratat med).

Jag tyckte om mirissa. Det var ganska stora vågor, men vi vågade låta våra vattendjur till barn tumla runt i dem. Om man gick några 100m österut fanns en strand med mycket mindre vågor om så önskas. Mirissa är turistigt, men mycket mindre än jag trott. Inga jobbiga försäljare eller inkastare. Inte en massa butiker som säljer turistgrejer överallt. Vi lyckades inte hitta flipflops till barnen ens! Men bra urval av restauranger, finns flera med god italiensk mat (utmärkt om man har kräsna barn som vägrar smaka nytt).
10 jan. 2020 12:45
åh Tack för svar!! :D

Vi hade tänkt börja resan med ett boende med pool 3 nättter i Sigirya, bara för att få landa o pusta ut, sola o bada. Tänker att de 3 dagarna behöver vi ingen chaufför utan använder oss av lokal "taxi" o ev nån utflykt. Är det dumt tänkt av mig? Tänker bara vad ska han göra liksom när vi hänger vid poolen...? Sedan tänker vi Royal escape tour de 6 dagarna från Sigirya till Unawatuna. Var ni i Unawatuna alls? Just messat med en gammal klasskompis som precis kommit hem från SL och hon skrev sama som dig, att Mirissa har höga vågor och det känns si så där med en 6åring som precis lärt sig simma, så kanske bättre att ta alla dagar i Unawatuna istället...

Tacksam för svar igen!

Pernilla
Av Sarfa
13 jan. 2020 22:32 (redigerad)
Förstår hur du tänker med chaufför. Ska ni mest vara på hotellet låter det vettigt att inte ha en "arbetslös" chaufför med sig. Hur ska ni ta er till Sigiriya? Har för mig att det tog bortåt 4 h att köra dit.

Med sju nätter till strandhäng skulle jag välja att dela upp vistelsen. Mirissa var som sagt bra, men jag kände mig mätt på stället efter 4 dar. Unawatuna var vi aldrig till, så kan inte uttala mig om platsen.

Du frågade om Ella eller Nuwara Eylia också. Det är två helt olika städer. Ella har en tydlig backpackeratmosfär. Nuwara Eylia (NE) är väldigt brittiskt kolonialt. Båda är vackra, men skulle jag bara få välja den ena skulle jag nog ta Ella. Vi hade en otroligt vacker utsikt från hotellet. Men tänker ni tre nätter i området skulle jag ta två i Ella och en i NE. Att tänka på om pool är viktigt för era barn, så finns det inte särskilt många hotell med pool i detta område. Vi bokade ett lyxigare hotell utanför NE just för poolens skull. Det hotellet låg rätt högt upp i bergen och vädret var väl som svensk sommar, knappt 20 grader. Poolen var inte uppvärmd och med så "svala" temperaturer blir det inte direkt njutbara bad! Så skippa pool eller se till att den är uppvärmd. Tågresan var jättefin, kan absolut rekommenderas!

Vi anlitade också royal escape! Chauffören var jätteduktig och han hjälper också gärna till med allt möjligt annat. Jag bokade boenden själv först, men sen blev det lite ändringar och då hjälpte han till att boka två boenden åt oss, till mycket bättre pris än vad man får på bokningssajterna. Det som blev lite jobbigt med att resa runt med privatchaufför var att han var väldigt ivrig att fylla dagarna helt åt oss med allehanda aktiviteter. Vårt schema var välfyllt redan från början och jag vet ju hur viktigt det är att mina barn får tid att återhämta sig lite på hotellet och bara vara. Det kändes svårt att säga nej när han föreslog aktiviteter utöver vad vi tänkt och det resulterade i att i alla fall två dagar blev för fyllda med aktiviteter vilket slutade i ordentligt griniga barn... Så man får nog vara lite mer bestämd där än vad vi var, ni är ju de som känner era barn och deras behov bäst!