Folkbokförd, men ej boende i Sverige. Hjälp med W&H visum!

Av Belond
6 juni 2012 21:05
Visningar: 580
Hej!

Har inte bott i Sverige på snart 3 år, men är fortfarande folkbokförd och har adress där. Pluggar dessutom distans därifrån. Nu när jag ska söka W&H visum till Aus så undrar jag hur jag ska fylla i allt?

Adress, den i Sverige lär vara enklast att "få igenom"?
Sedan måste jag väl fylla i att jag vistats utomlands (i London) i över 3 mån.. Men jag är ju fortfarande här så känns fel att skriva att jag varit här sen jag flyttade hit till dagens datum..
Har betalt skatt i London, men vet inte om det är något de kan kolla upp?
Sen har jag visserligen åkt hem med mindre än 3 mån mellanrum varje gång, så vet inte om man skulle kunna skippa det?

Någon som har någon erfarenhet av något liknande? Hur gjorde ni?

Vore supertacksam för svar!

Mvh/Rebecca
8 juni 2012 21:37
Hej Rebecca,

Så kul att du ska till Australien.

Jag tror att du blandar ihop sakerna lite grann. Var du är folkbokförd spelar ingen roll, använd bara din postadress i Sverige. Australien bryr sig föga om att du just nu råkar bo i ett annat EU-land.

Jag har aldrig själv sökt ett WH-visum så har inte koll på vad för frågor som står på formuläret (jag är australisk och svensk medborgare och har dubbla pass), men vet att för en del visumansökningar ska du fylla i vilka länder du bott längre än 6 månader i. Om du får en sådan fråga så fyller du bara i att du bott i London från när du nu flyttade dit fram tills idag. Fyll i formuläret så ärligt du kan så brukar det inte vara några problem, de är snälla i gränskontrollen. Eftersom du bott utomlands länge så kan du få en begäran att komplettera din ansökan med ett polisutdrag från England, och det är i så fall lätt att ordna via polisen där.

Kom ihåg att visumet är bara så att du i egenskap av svensk medborgare ska få rätt att komma in i Australien och vistas där, de bryr sig inte om i vilket land (England eller Sverige) du betalat din skatt i senaste året. Oroa dig inte, det värsta som kan hända är att du får några följdfrågor av en handläggare och de kommer du som det låter inte att ha några problem att svara på.

-Anders Liljeqvist, författare bakom http://www.australienmanualen.se
Av Belond
9 juni 2012 12:45
Tack för hjälpen!

Hade redan chansat och skickat in när jag fick ditt svar och fick det beviljat inom några timmar :) Så det löste sig ändå!