Flytta utomlands? Vart? Jobb/dagis/boende?

30 juni 2014 12:00
Visningar: 9376
Hej,

Eftersom att Sverige tydligen inte har sommar längre alls så slog det oss på allvar att flytta härifrån.

Frågan är då, vart flyttar man?

Det ska vara varmt och soligt.

Vi är 27 och 29 år med en son på 3,5 år.

Mannen är säljare och jag är lärarstudent, finns det såna jobb så är det ju ett plus.

Så alla tips är välkomna!! :)
Av Daquiri
30 juni 2014 12:23
Jusr dagis ska man fundera över. Ofta väldigt kostsamt i många länder eftersom man inte ser att dagis är till för att båda makarna ska kunna jobba. I Tyskland te x är det vanligt att kvinnan slutar jobba efter graviditet och i Schweiz kan 6 timmars dagis i veckan kosta 500kronor/ vecka. Barn som växer upp utomlands får inte heller en barndom med svenska minnen. Det är säkert väldigt spännande att lämna Sverige men det är kanske mer än vädret som ska bestämma. Är man lärare och försäljare med oftast hög inkomst kan man ta ledigt hela sommaren och ha semesterhus istället för komplett flytt.
30 juni 2014 12:31
Hmm, sant. Har inte tänkt på det.
Men de flesta som flyttar har egna företag eller jobbar typ på resturanger eller?

Jag är ju fortfarande student så vi kommer ju inte ha råd att köpa sommarhus direkt.. Tanken var väl att kanske flytta för ett år eller något sånt medan grabben inte går i skolan..

Har läst lite om tex spanien och det verkar vara dåligt betalt, så hur funkar det då om bara pappan jobbar? Tänker helt allmänt då liksom.. :)
30 juni 2014 13:19
Finns ett avsnitt av svt's korrespondenterna (avsnitt 8) som handlade lite om en familj som flyttat till Spanien. Det finns på play så det är bra att kolla så kanske ni får lite svar på lite av era funderingar.
Av Birgere
30 juni 2014 14:22
Många som aldrig bott utomlands tror att livet som expat är som en semesterresa vilket är helt fel. Det är vardag var man än bor så att ens tänka på att flytta pga av några kyliga svenska sommarveckor är helt vansinnigt.
Dom flesta expats är tillfälligt utflyttade av sina företag/myndigheter och vill man försöka själv så måste man ha någon unik kompetens plus helst kunna språket om man inte vill ha jobb som ratas av landets egna befolkning.
30 juni 2014 14:42
Jag hade ju kunnat skriva en bok här om anledningar, men främst vill vi ha miljöombyte och gärna varmare. Jag förstår ju att det är vardag där också, men det blir ändå en erfarenhet för hela familjen.

Jag vill ha tips, att tänka på osv, inte att det inte är någon semester, vilket jag aldrig sagt/trott att det är.
Av Birgere
30 juni 2014 15:03
Ni är begränsade till EU länder
Räkna med att boendet är 2-3ggr dyrare än i Sverige
Ni måste fixa jobb INNAN och för att ha råd att leva en hel familj så behöver det vara skapligt betalt, och här måste ni ju själva besitta något unikt för att konkurrera på arbetsmarknaden.
Jag vill inte låta pessimistisk men det finns en krass verklighet där ute. Vi har själva bott närmare 20år utomlands så en viss substans finns det i det jag skriver :-)
Av Lora
5 juli 2014 22:40
Hej!

Att flytta utomlands för en kortare eller längre tid kan resulteras i en rik erfarenhet som ni sent kommer att glömma. Gör't! :)
Citerat från Millemiyagi:
Men de flesta som flyttar har egna företag eller jobbar typ på resturanger eller?
Njae. En del startar egna företag väl i utlandet, andra tar med sig sitt företagande och en del blir utsända till sina arbetsplatser i utlandet. Många söker jobb väl hemifrån/på plats i utlandet. Olika är det beroende på var och ens förutsättningar. Vilka är era?

Du skriver att du är lärarstudent. Ska du fortsätta att studera på distans under er tänkta utlandsvistelse med bibehållet studiemedel från CSN? Utbytesstudent?
Ett tips annars: praktik/jobb inom de svenska skolorna i utlandet. Kontakta skolorna direkt och fråga om de behöver en medarbetare/praktikant. Det är inte alltid man utannonserar de lediga tjänsterna.
Citerat från Millemiyagi:
Har läst lite om tex spanien och det verkar vara dåligt betalt, så hur funkar det då om bara pappan jobbar?
Dåligt betalt i förhållande till vad? Det kan funka om bara pappan/mamman jobbar beroende på vilket jobb man har. Vad gäller Spanien och jobb där på plats så måste båda arbeta för att en familj ska klara sig. T.ex. en butiksbiträde får 700-900 euro netto/mån. och det klarar en familj sig inte på.

Skatteverket, Försäkringskassan, CSN har info om vad som gäller om att bo utomlands - läs gärna på.

Som Daquiri nämner - fungera över kostnaderna för dagis. Beror ju också på antal timmar ni lär behöva. Det kan vara billigare att ha en dagmamma istället.

Den lokala sjukvården? Ev. kommer det att behövas en kompletterande sjukvårdsförsäkring.

Beroende på vart ni vill/ska flytta - glöm inte de lokala skandinaviska föreningarna för mer info och hjälp på plats.

Det finns speciella grupper på Facebook för svenska i utlandet samt för dem som funderar på att flytta utomlands.

Lycka till!
Bo/jobba på kanarieöarna vinterhalvåret
Spanien Hkjeellgren, 21 juli 2015
Updaterad av Louisetj för 3 år sedan
2
Hej! Jag är en tjugoårig tjej som just nu är hemma i Sverige efter ett år i Australien. Efter några månader hemma har jag nu blivit sugen på att dra på nya äventyr och har av någon anledning fastnat för kanarieöarna. Jag vill åka till ett ställe med bra väder, där jag kan surfa som inte är alldeles ...
Flytta och jobba Usa (Chicago)
USA Fidde_73, 22 juli 2015
Updaterad av Fidde_73 för 3 år sedan
6
Har lite frågor ang. att vi ev. skall flytta till Usa mellan 6-12mån. med hela våran familj (2v. o 4b.) för att jobba på våran avdelning där. Hur står sig en svensk lön mot en från Usa. (Inom industrin)? Svenska skolor i Chicago? Vad gäller för min fru ang. om hon vill jobba? Normal ...
Säga upp fast jobb för flytt utomlands?
Nilsrasmus, 29 nov. 2013
Updaterad av Latifah för 4 år sedan
3
Hej! Sitter i Sverige med hyreslägenhet och fast jobb. Men börjar bli otroligt sugen på att flytta utomlands och jobba ett år eller så. Vill gärna bo i ett engelsktalande land. Kanske Australien då det känns enklare att flytta (och jobba) dit än USA. Men har som sagt fast jobb här i Sverige. ...
Flyttar väldigt snart till Barcelona behöver hjälp med boende
Spanien Hejsandude, 11 aug. 2013
Updaterad av Hejsandude för 5 år sedan
5
Hejsan. Som rubriken lyder så flyttar jag väldigt snart till Barcelona och behöver ett boende där. Och undrar över om någon vet något boende?. Jag har inte speciellt höga krav men vill inte bo i någon stor slum. Kan dela med någon eller flera människor. Jag kommer nästan bara sova där så vill ...
Flytta till Malaga. Söka jobb? Råd??
Spanien Rebnov, 31 mars 2016
Updaterad av Rebnov för 1 år sedan
1
Hej! Jag vill flytta till Spanien, Malaga mer exakt =) Jag undrar om det finns någon bra sida där man kan söka jobb på svenska företag? Ska lära mig språket så fort jag bara kan men behöver en inkomst från start. Talar annars gärna engelska. Jag är massageterapeut och undersköterska, och ...
Jobb och Boende i Sydney! TIPS VORE BRA!
Australien Haauta, 1 sep. 2013
Updaterad av Angie_sthlm för 5 år sedan
1
Tjena! är en kille på 18 år som tänkt åka ner till Australien ( Sydney ) år 2014 efter min gymnasieutbildning. Jag har en yrkesutbildning ( VVS ) och har därför mailat lite flytt/bygg firmor , lite mer arbeten man måste jobba med kroppen. (VVS var inge för mig men jag tänker göra klart ...