Flytta till Storbritannien!

10 mars 2014 18:47
Visningar: 1598
Hej, jag är en tjej på snart 20 år som länge drömt om att flytta till Storbritannien, framför allt typ London,Manchester eller Edinburgh men jag är öppen för förslag. Tyvärr är alla mina vänner upptagna med pojkvänner högskolestudier och heltids jobb så jag är liksom ensam i drömmen. Jag skulle tycka att det skulle vara skönt att slippa vara helt ensam där. Att flytta till ett helt annat land är fan läskigt som det är redan nu. Så jag söker några likasinnade som kan tänka sig att bli mina reskompisar och flatmates!

Jag är iallafall en social tjej som vill flytta till Storbritannien för att uppleva något nytt och ha sjukt roligt, jag är ute efter ett äventyr och jag är en väldigt spontan människa som oftast gör innan jag tänker!

Jag har ingen planerad resa men jag kan tänka mig flytta när som helst. Min plan är att stanna där några månader. Så hör MER än gärna av er så kan vi ta ett litet snack och lära känna varandra :)
Av Landiza
11 mars 2014 15:25
Hej! Jag bor redan I storbritannien för tillfället, men jag kan ge dig bra tips om din flytt blir av. Första är att skaffa ett engelsk bankkonto och ett engelskt insurance number, om du planerar att arbeta under tiden du är där så är det många ställen som inte anställer om du inte har det, dessutom blir det rätt dyrt att bo i england med ett svenskt bankkort eftersom det kostar 30kr+ varje gång du tar ut.

Vet inte hur bra din brittiska är, men brittiska kan vara väldigt annorlunda från amerikanska.
kaka - biscuit (de använder typ bara cookie till chocolate chip cookies och sånt)
pants - underkläder som trosor eller kalsonger
trousers - byxor
sweets - godis, ingen använder ordet candy här
pudding - betyder efterrätt
chips - pommes
crisps - chips

och nu till det som kan vara väldigt förvirrande;
Tea - kan betyda te men kan också menas som ett mål mat. typ "what are you having for tea?" kan betyda vad ska du dricka för te men betyder oftast vad ska du äta till t.ex middag

om du går ut till en pub eller en klubb och måste visa leg så är det bra att vänja sig vid att alltid behöva peka ut ditt födelsedatum, de har dd/mm/åå på sina.

Inte svaret du sökte, men kommer förhoppningsvis till hand! :)
11 mars 2014 15:35
Tack för tipsen, känns alltid bra att få lite tips på vägen :) Ja, brittiskan är väldigt olik amerikanskan men det är en vanesak kan jag tänka mig. Men jag tänkte lite på om man ska skaffa boende eller jobb först, har läst på massa olika sidor och några säger jobb först och andra säger boende först och jag blir helt snurrig.. Har du några andra jobb tips typ, vart dom brukar söka och vad lönen oftast brukar ligga på och hur många timmar man brukar få jobba i veckan? Förstår att det är helt olika från plats till plats men du vet nog mer än mig ändå :)
Av Annapma
11 mars 2014 16:58
Hej!
Jag har bott och jobbat/pluggat i England i två år så tänkte också flika in med lite tips.

Angående boende/jobb/bankkonto-karusellen så är den ett lysande exempel på Engelsk byråkrati. Du kan inte skaffa boende (= förstahandskontrakt) om du inte har ett jobb, du kan inte få ett jobb utan engelskt bankkonto och du kan inte skaffa ett bankkonto utan en engelsk adress (man kan ju alltid prova med hostelets adress men hur kul är det att få viktig post skickad dit?). Så var börjar man då?

Jag skulle börja med boende, speciellt ifall du bara ska bo där i några månader. Det är relativt enkelt att hyra in sig i ett rum i ett delat hus och oftast så kräver inte de hyresvärdarna att man ska ha ett jobb. Däremot så kan det alltid vara bra att ha med sig ett utdrag från sitt svenska bankkonto bara för att visa att man faktiskt kan betala hyran. Du hittar rum på bl.a gumtree.com och easyroommate.co.uk. Betala aldrig något i förväg innan du sett rummet och träffat den som är ansvarig för uthyrningen.

När du sedan har boende fixad (även om det bara är för t ex en månad) så går du till banken. De flesta banker kräver ett s.k. proof of address, alltså en betald elräkning eller ett bank statement med din engelska adress på. Detta har du ju naturligtvis inte vid det laget, men banken Lloyds kräver bara ett pass för att öppna konto.

Minimilönen ligger på £5.03 i timmen om du är under 21 (£6.31 om man är 21+), och detta kommer du tjäna om du jobbar i restaurang/bar, affär, fast food, etc. OB-tillägg är väldigt sällsynt förutom på röda dagar och natt. Antal timmar man jobbar är heeeeelt olika beroende på jobb, men räkna inte med att få heltid direkt, det är väldigt vanligt med part-time jobs på allt ifrån 4-20h/v. Du söker jobben antingen genom att gå runt och presentera dig med ditt CV eller ansöka online på företagets hemsida.

Bara att PM'a om du har fler frågor, jag har bott i Bristol och Plymouth så har ingen koll på London, men desto bättre koll på hur det är i en lite mindre, "vanlig" stad :)
11 mars 2014 17:06
Åh, tack så mycket för svaren! Har jag några fler frågor så hör jag av mig men just nu känns det som att jag fått svar på det jag ville veta
:)
Av Njaber
13 mars 2014 00:23
Hej, jag bor i london för tillfället, flyttade nyss hit. Är öppen för rumskamrat, allmänt prat om staden, tips eller vad du än är ute efter. Maila mig!: (Logga in för att se e-postadress)
14 mars 2014 00:03
Hej så här på kvällskröken. Kom just hem från jobbet. Jag har en dröm och det är att flytta till Skottland permanent. Jag är en ärlig trevlig go humoristisk social lättsam humoristisk kille på 36 som gärna vill ha någon att planera en flytt till Skottland med och gärna få bo tillsammans och hjälpas åt med allt. Min plan är att köra lastbil,och på sikt köpa ett hus. Men det är mycket som måste ordnas och då underlättar det ju om man är 2 st som hjälps åt mot samma mål. Vore väldigt trevligt om vi kunde lära känna varandra väl. Jag bor ca 5 mill norr om Umeå. Såg att du bor i Sundsvall. Hoppas vi hörs snart.
20 mars 2014 18:37
Hej!
Är en tjej på 18 år som också är sugen på London. Har däremot inte möjlighet att stanna speciellt länge, men skulle gärna spendera en del av sommaren där.
Är glad, trevlig och gillar utflykter och små äventyr. Jag vill uppleva London!
Hör av dig om det låter intressant, även om jag inte har möjlighet att stanna så länge :)
26 apr. 2014 17:50
hej!
är detta fortfarande aktuellt? Jag är en tjej på snart 19 år som skulle vilja flytta till london eller manchester till hösten. skullle gärna stanna en längre tid om det fungerar med jobb och boende.
hör av dig om det låter intressant! kram
29 juli 2014 17:42
Jag vill också flytta till London för att uppleva nått nytt och ha coola historier att berätta för mina barnbarn!

Jag är 22 år gammal och så himla less på Sverige!