Flytta till Skottland, Edinburgh?

16 mars 2014 12:53
Visningar: 4939
Hej vänner!
Jag är tokkär i landet Storbrittanien och har länge velat flytta till London och jobba/leva där. Men efter mycket om och men och lite semester-resor till London tror jag nog inte att jag skulle vilja bo/leva där då det är aningen för internationellt & stort för mig. Jag vill ha gamla byggnader. Medeltidskänsla. Mysiga pubar. Och så snubblade jag över Edinburgh. Vackra, fantastiska Edinburgh. Tyvärr hittades jag ingen "Work & travel" i edinburgh och det betyder att jag måste hitta boende och jobb själv. Vilket betyder att jag behöver all hjälp och tips jag kan få.

Tänker att jag flyger dit på en språkresa och försöker hitta boende och jobb under tiden som jag kommer in i språket och kulturen. Eller borde jag hitta en resekompis istället kanske? Jag måste hinna spara lite pengar till resan och bör därför inte fara innan höst, men under/efter höst 2014 är jag öppen för förslag!

Är det svårt att få jobb i Edinburgh? Svårt att få boende? Hur mycket tjänar man? Hur mycket behöver jag i startbudget?

All hjälp och tips uppskattas och om ni inte vill svara mig här så kan ni nå mig på facebook eller på mailen (Logga in för att se e-postadress) Tacksam för svar!:))

/ Deni
Av Alesss
15 apr. 2014 01:02
Hej Deni!

Jag är lite inne på samma spår som du :)
Har du kommit fram till något ännu?
15 apr. 2014 07:52
Hej Alesss! Kul och höra att du också är intresserad av Skottland:) Har fått lite tips av personer som tänker/har flyttat dit. Ska fara dit på en minisemester i juni och efter det tror jag att jag ska ta en språkresa ner till Edinburgh. Hur går det för dig?
Av Sibest
18 maj 2014 21:17
Hej! Älskar Edinburgh, det är ju världens bästa stad! I några års tid har jag drömt om att bo i Edinburgh, men har alltid varit lite för feg för att dra dit helt själv. Är fortfarande sugen på att dra dit i höst dock, typ mitten av oktober, för att tjäna ihop tillräckligt mycket pengar! Hör jättegärna av dig, så kan vi snacka lite om du vill :)
22 maj 2014 16:42
Jag och min flickvän kom till Edinburgh i fredags, bestämde oss för att bosätta oss här i lördags och skrev på kontrakt för lägenhet i tisdags. :)

Vi känner inte någon här och träffar gärna lite nya människor. Säg till om ni vill ses och hitta på något! Behöver inte vara krångligare än att ta en pint ihop.

https://www.facebook.com/tobiassjosten
Av Oted
5 juni 2014 14:06
Hej!

Jag fick jobb i Edinburgh typ nyss, kommer börja där i början av Juli som det ser ut nu.
Jag känner inte en kotte i hela skottland men arbetsplatsen verkat soft, de vore kul att träffa lite svenskar när man ändå är i farten! Jag tror att det bästa sättet även fast det är lite läskigt är att åka dit och bo på vandrarhem och sen leta efter jobb på plats.

Jag kan återkomma med mer info till dig sen när jag är nere om planerna fortfarande består då :)

//Olle
Medlemmen har tagit bort svaret
15 sep. 2014 18:43
Hejsan, har också funderat på att besöka/flytta till Skottland. Har dock inga större erfarenheter av resor men vill gärna uppleva detta land. Vill jättegärna resa dit men då helst i sällskap då det känns bättre. Är ämnet fortfarande aktuellt? Är också nyfiken på hur man går till väga för att skaffa jobb samt boende.

/Erik
16 sep. 2014 00:42
Jag åker i början av oktober så det är definitivt fortfarande aktuellt:) Testa googla dig fram med allt hur man ska göra med boende och jobb. Annars är väl denna länken en bra sammanfattning. Samma borde ju gälla oavsett om man flyttar till London eller Edinburgh. http://m.svenskakyrkan.se/?id=692408
17 sep. 2014 15:09
Hej! Fick nyligen jobb i Edinburgh hos företaget Sykes och ska flytta dit den 29:e september. Jag har ännu inte skaffat boende då jag fick beskedet i fredags men det skulle vara intressant att veta om det är någon som också planerar att flytta till Edinburgh inom en snar framtid! Skulle kanske bo med en annan polare som också skulle få jobb där men det har inte skett ännu..
Detta är mitt första utlandsjobb då jag endast är 18 år gammal och nyligen tagit studenten så det skulle vara roligt att träffa lite andra svenskar, möts gärna på en bar och tar en öl och bara chillar! :)

Angående boende kan lägenhet ibland vara svårt att hitta till en resonlig summa, hyror är oftast väldigt dyra..
Dock finns det möjlighet att vara inneboende hos någon som bor i Edinburgh! Hyran är lägre, du får eget rum (oftast med TV och Wifi) samt kök och badrum och du slipper dela rum med 7 andra personer som man kan göra på hostels! Själv funderar jag nämligen på att kanske hitta någon att bo hos.

När det gäller lönen beror det såklart vilket jobb du söker, men det jobbet jag har fått innebär mycket att prata i telefon och svara på e-mail (customer service för citibank). Lönen är £15100 / år, eller cirka £1260 / månad - vilket motsvarar 14500kr innan skatt. Jag skulle tro att många jobb som kräver låg/ingen utbildning ligger runt den summan..

Hoppas det löser sig för dig :)

/ Isak
17 sep. 2014 15:26
Lyckades du fixa jobb hos Sykes hemifrån Isak? Man behöver alltså inte gå på intervju där för att få jobb? Jag flyttar till Edinburgh den 10e oktober och planerade nog att söka jobb (och boende) när jag kommer dit men låter helt klart mycket skönare att redan ha det ordnat innan man landar! Och om du är sugen på en öl någon gång eller bara vill få prata lite svenska så är det bara att höra av dig!:) Antingen på (Logga in för att se e-postadress) eller Facebook här:) /Henny
17 sep. 2014 16:51
Hej Henny!
Ja, jag tog kontakt med arbetsförmedlingen och förklarade att jag var intresserad av utlandsjobb. Efter att ha konstruerat ett hållbart CV skickade min kontakt hos arbetsförmedlingen till några företag från Storbrittanien som sökte personal. 2 timmar senare fick jag ett samtal från en anställningsansvarig hos Sykes och 1 vecka senare med olika intervjuer, dokument att läsa och formulär att fylla i fick jag jobbet! Arbetsintervjun gjorde jag via telefon. Haha ja det kan ju vara rätt så gött! :D

Det ska jag göra! :)
18 sep. 2014 16:56
Citerat från Hennygranden:
Jag åker i början av oktober så det är definitivt fortfarande aktuellt:) Testa googla dig fram med allt hur man ska göra med boende och jobb. Annars är väl denna länken en bra sammanfattning. Samma borde ju gälla oavsett om man flyttar till London eller Edinburgh. http://m.svenskakyrkan.se/?id=692408
Har jag förstått det rätt så flyttar du till Skottland först, sedan letar du jobb och bostad? Hur ska det gå till? Eller du kanske får bo hos andra?
18 sep. 2014 17:38
Hej Erik!
Jag bokar in mig på hostel för ungefär 2 veckor först sen är tanken att jag ska ordna resten under den tiden. Jag ska söka jobb hemifrån via arbetsförmedlingen och på andra företag som har lediga jobb men att få jobb i någon bar eller liknande kan nog vara problematiskt om man inte träffas face-to-face.
Av Aliciab
25 sep. 2014 13:37
Hej

Har också skarpa funderingar på att åka till Edinburgh.
Tänker liknade med dig Henny, att åka ner o bo på hostel första tiden och sen därifrån söka lägenhet och jobb.

Jag är något rädd för dock att jag ska komma dit och sen inte lyckas hitta jobb o boende o få åka hem med svansen mellan benen.
Gillar att jobba inom serviceyrken, så som pub, restaurang o "café". Har baristakunskaper och erfarenhet av ställen liknade restaurang sen tidigare men vet inte om det ändå kommer göra det lättare för mig att få ett jobb inom något av d.

Tanken är i alla fall att åka i början av september.
25 nov. 2014 11:25
Hej allihopa!
Då jag har exakt samma plan som er (men dock till sommaren 2015) så undrar jag i ren nyfikenhet hur det hat gått för er allihopa? :)
2 dec. 2014 05:04
Hej!
Skriver väldigt sent, men jag har bott här 3 månader nu och kommer bo här minst 3.5 år till haha, så det är bara att skriva om nån hade velat ses och ta ett glas eller liknande :) Alltid kul att träffa nya människor!
2 dec. 2014 08:30
Vad roligt Josephine! Hur är ditt intryck hittills?
Ett glas tar iallafall jag gärna fast först i Augusti dock ;)
2 dec. 2014 23:56
Jag är absolut på för ett glas någon gång!:) Och jag är redan här:P Jobbar dock galet mycket just nu men du kanske kan lägga till mig på Facebook så kan vi höras där?:) Är inte så förtjust i reseguidens hemsida:P
Heter Henny Grandén btw:P
3 dec. 2014 17:46
Hej!

Får man fråga var du jobbar? Är också inne på linjen att flytta till Edinburgh och jobba, men har hört om så många som "bara" fått jobb på call centers, vilket inte är någonting som passar mig.

Är det bättre att försöka hitta något jobb hemifrån eller är det värt att ta risken?
5 dec. 2014 11:59
Hej!
Jobbar på House of Fraser, lite som Åhlens/NK, som sales advisor, innebär egentligen bara vanligt butiksjobb. En annan svensk tjej här jobbar på Dr. Marten och en på Starbucks, jag hade också ett barjobb på G men föredrog att inte jobba de tråkiga tiderna, så är inte bara jobb på callcenter man kan få:) Sen om man har någon bra utbildning med sig så går det absolut att få ett jobb inom det, känner även en svensk kille här som jobbae inom finans (har för mig att det var något sånt i alla fall) på en bank här:)

Absolut värt att ta risken tycker jag, söker man bara en massa jobb osv så kommer man nästan garanterat få ett jobb här, många jobb, typ bar eller butik är definitivt lättare att få på plats men söker du ett mer kvalificerat jobb så kan det absolut gå att söka en del hemifrån så som jag har uppfattat det:)