Flyger Qatar Airlines över Ukraina? Orolig för hemresan från Thailand...

Av Rabbia
18 juli 2014 16:38
Visningar: 4259
Är det någon som vet ifall Qatar Airlines flyger över Ukraina? Vi är i Thailand just nu och ska åka med dem hem via Bangkok - Doha - Arlanda. Jag kom inte ihåg hur vi flög, över vilka länder, man kunde se på skärmen framför vilka länder man passerade under färden, men hade inte så stor koll på det då. Nu är det desto mer intressantare efter flygkraschen i Ukraina. Nu har vi en 8-årig dotter som är livrädd för att flyga hem. Och vi är ju inte heller så sugna på att flyga över Urkraina, och inte heller över Irak och liknande ställen heller...
Typiskt att man valde det billigare flygbolaget, om de nu flyger över just de
ställena som man kan bli nedskjuten. Har inte tänkt på missiler innan denna hemska olycka...
Av Bibby
18 juli 2014 16:41
I princip inga åker där nu, om man ser på FR24 så är det nästan tomt över Ukraina nu, så oroa er inte, dessutom tror jag ingen vågar skjuta några missiler just nu.
Av Daquiri
18 juli 2014 16:57
Flygrutten har inte med biljettpriset att göra. Man flyger däröver för kortast väg. Dessutom går nog flyget över Irak också. Att det skulle avfyras fler missiler är inte troligt.
Av Rabbia
18 juli 2014 17:00
Tack Bibby för svaret! Men det kan inte hjälpas att man är lite orolig när hemresan börjar närma sig... Trots allt tror jag att Qatar flyger över Irak och sådana områden där det kan tänkas förekomma missiler. Vi flyger ju från Bangkok via Doha och sedan till Arlanda. Klart att Qatar tar den kortate resrutten när biljetterna är så billiga. Då sparar de väl på bränslet och ar kortaste vägen...
Av Rabbia
18 juli 2014 17:04
Daquiri: Tack för ditt inlägg! Jag såg inte det, höll på att skriva själv då... Men jag hoppas att alla flygbolag har lärt sig en läxa nu iaf. Och undviker Ukraina iaf. Är bara orolig för Irak området nu, men nu är det som det är :-( Flygbiljetterna hem är bokade och betalda med Qatar för länge sedan...
Av Bibby
18 juli 2014 17:21
Qatar vill verkligen inte få dåligt rykte pga av att spara in några dollar på att välja en farligare rutt, så finns ingen anledning att oroa sig.

Finns inget bolag eller pilot som vill bli nedskjuten. Utan att veta så gissar jag att MAS "chansade" på att åka där, tillsammans med många andra då risken att bli nedskjuten ansågs minimal då separatisterna helt enkelt inte hade sån avancerad utrustning, vilket ju tyvärr visade sig vara fel. Så jag tror allt är en tragisk olycka pga av en del lögner, en del inkompetens och en del risktagande.

Logiskt sätt så borde det vara säkert att åka där just nu, då knappast nån vågar skjuta nu.

Ett mycket välkänt bolag i högsta premiumklassen skrev igår på FB att de inte åker över Ukraina men på FR24 (som dessutom beklagade att de ljuger för sina passagerare, tragiskt) i morse sågs de åka från AMS till sin hemdestinations, exakt samma rutt som MH17.
Av Sierra
18 juli 2014 19:50
Östra delen av Ukraina är nu en No Fly Zone vilket innebär att samtliga Airways som passerar det luftrummet är stängda.
18 juli 2014 22:25
Vi var i Thailand den 11sep (kraschen i USA) och på hemresan så sa de när vi satt på planet och skulle lyfta att det för vår och personalens säkerhet hade ändrat rutten och valt att inte flyga över dessa då aktuella länder, flygresan tog 2h längre pga. av detta, men det kändes väldigt tryggt och bra!

Jag tror inte att det skulle flyga över luftrum som anses farliga och utsätta sig själva och passagerarnas säkerhet, så du kan nog vara lugn!

Lycka till! //L
19 juli 2014 12:04
Jag läste i tråden att i princip inga flyger över Ukraina .... Vet någon vilka bolag som ev fortfarande gör det?
Jag är ute efter ifall Pegasus Airlines flyger över Ukraina eller inte. (Turkiet till Arlanda)
Av Daquiri
19 juli 2014 12:43
Vi kom hem från Asien förra veckan och flög med Turkish Airlines via Istanbul till Köpenhamn och vi flög inte över Ukraina. Just nu tror jag ingen flyger däröver men ironiskt nog är det nog bland det säkraste stället just nu. Att man skulle skjuta igen är inte troligt. Jag är inte heller säker på att dem som avfyrade raketen lever längre. Avrättningar är vanliga i Ryssland.
Av Birgere
19 juli 2014 12:52
Nu är det i princip enbart flyg till o från Ukraina som flyger över östra delen.
Men vill man skaffa sig en uppfattning om hur flygen normalt flyger så ta ett snöre och en jordglob och håll snöret mellan dom två orterna ni flyger mellan så ser man rutten när man justerat snöret så det är så kort som möjligt. En vanlig karta går inte att använda för längre flygningar.
Av Rabbia
19 juli 2014 16:41
Hm... Undrar just vilket välkänt flygbolag som flög just den rutten, Bibby...
Jag är lika oroad över om Qatar flyger över Irak-området, tror att de gör det nämligen.
Och Qatar månar ju inte direkt om sin flygpersonal, de tänker nog på att spara pengar iaf.
Men, man ska ju inte sitta här i Thailand på semestern och oroa sig för hemresan. Fast det kan ju
inte hjälpas att man blir lite nervös ändå. På kabeltv:n på hotellet sänder de ju nyheter dygnet runt
från USA om flygolyckan. Och Discovery-Asia har inlägg hela tiden om att de ber för familjerna
i flygolyckan...
Av Marilcj
19 juli 2014 17:09
De gånger vi flugit med såväl Qatar som Emirates de senaste 5 åren har de legat i gränskanten mot Irak men aldrig direkt inöver landet men i gengäld över Syrien.

Singapore Airlines är ett av de bolag som fr Norden flyger över Ukraina och hade ju ett plan som var mindre än 2 min efter de plan som sköts ner, men de ändrade sina rutter
Av Sierra
19 juli 2014 17:10
Citerat från Rabbia:
Jag är lika oroad över om Qatar flyger över Irak-området, tror att de gör det nämligen.
Qatar och de flesta bolag som har flygplatser i Persian Gulf som destination och kommer från Europa följer en Airway över östra delen av Irak.
Av Daquiri
19 juli 2014 17:23
Varför orolig för just Irak? Det har varit krig i Irak i årtionde och flyg har gått där hur många gånger som helst. Dessutom flög ni där ner till Asien. Jag har mer bekymmer med Syrien som har ett aktualiserat krig.
Av Rabbia
20 juli 2014 03:12
Jag glömde bort Syriens sammandrabbningar... Ja, synd att vi flyger över Syrien tillbaka med Qatar...
Bäst man håller tyst om det, dottern är ju livrädd för att flyga hem nu från Thailand :-(
Men som sagt, lite sent att grubbla på det nu iaf.
Undrar om Thai Airways har bättre flygrutter, tänkte till nästa gång vi åker till Thailand.
Eller kanske Finnair är bättre???
Av Marilcj
20 juli 2014 05:48
Dessvärre spelar det nog ingen större roll vilka du flyger med från Norden om du tänker i de banorna, såvidare ni inte flyger till Moskva o vidare med Aeroflot.
Men som sagt där är nog inga bolag som medvetet flyger över där det är osäkert
Av Mcenroe
20 juli 2014 10:24
Kan bara inte låta bli att kommentera detta:

"Jag glömde bort Syriens sammandrabbningar ... "

Glömde bort? Medan tiotusentals människor är på flykt och lider helvetets kval under förutsättningar vi inte kan föreställa oss - så diskuteras vilket flygbolag vi skall välja för att åka på semester.

Inte meningen att hoppa på någon. Det här forat är till för resor. Jag vet. Men nu gick skam på torra land för min del. Kan vi inte komma överens om att vi ger 100 kr till Syrien för varje flygbiljett vi köper?

Undrar,

J.
Av Rabbia
20 juli 2014 16:18
Ja, tyvärr har man det så bra att man ibland glömmer bort alla hemskheter som sker ute i världen.
Det är faktiskt så man skäms... Men nu är det som det är, man kan ju inte sluta åka på semester
med familjen bara för att det är krig och sammandrabbningar lite överallt i världen. Man måste få
leva också och njuta av livet, sen efter semestern är det ju skola och arbete igen :-(
Av Marilcj
20 juli 2014 17:02
Precis...man ska njuta o se de man vill och kan så länge man har möjlighet, man kan aldrig nog försöka undvika en olycka, den kan lika gärna hända här hemma.
Ska man hårddra det och tänka på allt som sker så skulle man kanske undvika Thailand oxå, där militären tog över makten i maj, något inte vi tänker göra i alla fall och vi kommer fortsätta flyga med Emirates o Qatar.
(Dessutom vänner fr Syrien så när de ordnar sina hjälpsändningar som vi vet kommer dit det ska skickar vi med saker som behövs)
3 okt. 2014 01:16
Hej! Jag och min flickvän tänkte flyga från Arlanda-Moskva-Bangkok med Aeroflot. Gillar inte de långa restiderna men vad gör man inte för fina öar. Någon som rest med det företaget innan? Hur tror ni säkerheten är osv? Tack på förhand!
Av Marilcj
4 okt. 2014 11:13
Citerat från Chrille94:
Hej! Jag och min flickvän tänkte flyga från Arlanda-Moskva-Bangkok med Aeroflot. Gillar inte de långa restiderna men vad gör man inte för fina öar. Någon som rest med det företaget innan? Hur tror ni säkerheten är osv? Tack på förhand!
Kompis som flugit m dom flera gånger till Bangkok och han trivs bra med dom
Av Birgere
6 okt. 2014 00:05
Har flugit med Aeroflot många gånger till Moskva men det var några år sedan och då var det inget o klaga på. Nu har jag för mig att dom dragit in på servicen rejält så man får betala extra för det mesta, kolla upp detta.