Floridaresan med karibienkryss bokad, hjälp med tips!

Av Pom
9 feb. 2012 18:33
Visningar: 2177
I april bär det av till USA med ett förstastopp i Orlando, där vi stannar i 3 nätter (florida hotel conference ctr). Vi har tänkt att besöka Sea World dag 1, sedan kombinera Universal+ Islands of adventures dag 2, funkar detta? har förstått att det blir ganska stressigt? Hur/ var köpa biljetter?

Dag 3 åker vi kustvägen ner till Fort Lauderdale, funderar på att stanna i Daytona och kolla stranden? Vad finns annars för pärlor efter vägen? Är det värt att kolla in Kennedy Space Center?

Blir en natt i Fort L (Gallery One), där har vi sedan har några timmar att slå ihjäl innan vi lämnar in bilen (15.00) och drar i väg på kryssning i östra karibien med Eurodam (7 dagar). Hinner vi shoppa lite på sawgrass mills innan? Personligen väldigt svag för shopping ;)

Karibienrutt:
Grand turk
San Juan
St Thomas
Half moon cay, Bahamas

Vad ska vi se resp, skippa på dessa öar?

Tillbaka i hamn beger vi oss ner till Miami beach (Kent hotell) de sista 5 dagarna.

Alla tips är varmt välkomna, varesig det rör mat, sevärdheter, stränder, "hemliga" guldkorn etc. Jag har läst lite om att Key biscane? ska vara väldigt fint? Är detta värt att besöka? Lite sugen på att åka ner till Key Largo där jag förstått att det finns center för delfiner. Everglades har vi tänkt att besöka, har fått tips om att det finns svävare att åka med lite överallt?

Har försökt att förstå mig på regler för bagage osv på flyget. Reser med Sas till Chicago, därefter American Airlines till Orlando. Gäller Sas regler på ditvägen och AAs regler på hemvägen, blir smått förvirrad ang, bagagevikt, mått osv;)

Är smått snurrig efter allt planerande men hoppas på att ni har många fina tips att dela med er av.
9 feb. 2012 18:57
Citerat från pom:
I april bär det av till USA med ett förstastopp i Orlando, där vi stannar i 3 nätter (florida hotel conference ctr). Vi har tänkt att besöka Sea World dag 1, sedan kombinera Universal+ Islands of adventures dag 2, funkar detta? har förstått att det blir ganska stressigt? Hur/ var köpa biljetter?
Härlig resa du har framför dig!

Visst funkar SW + Universals båda på två dagar - bättre än ingenting :)
Men två parker på en dag är förmodligen stressigt. Varför kombinera - kan inte välja? Om ni bara ska ta en av parkerna är båda två fantastiska så vilken som är bra :) (kanske med övervikt till IoA)

Biljetter brukar jag köpa på resp hemsida - men det finns säkert prispressare som kommer ge dig andra förslag. :)
9 feb. 2012 22:49
Alla parkerna i Orlando erbjuder mer än en hel dags nöjen så två parker på en dag känns onödigt, får man två parker till samma pris som en så kan man så klart göra så och plocka det allra bästa från två parker.
Har som Nisse2ears också köpt biljetterna på parkernas hemsidor, finns rabatter både online och på plats men att jag de sista kronorna i rabatter känns inte så avgörande, skönt att ha biljetterna klara i förväg.

Kustvägen är ju bitvis trevlig men jag rekommenderar inte att köra den. Det tar oändligt med tid och går i snigelfart, kör I95 och gör avstickare på ett par ställen istället (har varit inne på att göra det själv för längesen men gav upp efter att knappt ha kommit någon vart på flera timmar, det är låg hastighet och ideligen rödljus mm.)

Kör Ni till Sawgras Mills på morgeonen hinner ni ju så klart shoppa en del men inte gå igenom allt.

Key Biscane är värt ett besök men det är ju helt upp till intresse och prioriteringar med så kort tid som ni har. Key Largo är en bra bit att köra, är det delfinerna ni är ute efter finns möjligheten att simma med dem i Miami på Seaquarium.

Svävare finns det inte så mycket av men Airboats finns lite överallt, viktigast tycker jag dock det är att besöka nationalparken och lära sig lite om den unika naturen och se djur och växtlivet på nära håll.

Bagagereglerna beror på flera saker, typ av biljett o.s.v. Ganska säker på att det är ett incheckat bagage fritt som gäller både dit och hem om ni reser economy.
10 feb. 2012 09:34
Hej

"Everglades har vi tänkt att besöka, har fått tips om att det finns svävare att åka med lite överallt?"

Mina amatör synpunkter är att Everglades är mycket intressant, men airboat är överkurs. Åker du väg 41 mot Naples så får du se lika mycket, eller mer. Det finns träbryggor på vissa ställen utefter vägen där du lugnt kan stå och titta på alligatorer, mycket fåglar, etc. (ta med en bok så att du kan artbestämma dem) . Alligatorer kan t.o.m ligga på vägen. Det finns sköldpaddor, tvättbjörn, etc, också om du har tur. Åk tidigt på morgonen, för sedan blir trafiken intensivare angående tvättbjörn.

Ett annat sätt att se naturen är att åka ifrån Homestead ner till Flamingo. Rätt igenom de enorma våtmarken där en av världens mest långsamma floder flyter. En lunga för allt levande. Här finns gångbanor av uppbyggda plankbryggor ut i träskmarken. Är du intresserad av natur så är det ett bra alternativ ställt mot missljudet ifrån en airboat.

Mest djur såg jag utefter väg 41. Hur mycket alligatorer som helst. Och du, det är snabba så tänk på det när du går ut! :=)

Orm finns och i synnerhet dumpade, av tröttnande ägare, som släppt ut sin kelgris. De gör ont för naturen. Det finns infångade ormar på airbout stationerna. Där kan du klappa dem.

Angående bagaget:

American Airlines
Economy
One checked bag free of charge - maximum 23kgs / 50lbs
One second bag for a fee of $60 - maximum 23kgs / 50lbs
The total dimensions of each checked bag may not exceed 62in / 157cm each (length + width + height).

SAS har också 23 kg.

"Floridasidans" synpunkter om vägval delar jag helt. :=) Han är expert!

10 feb. 2012 09:57
Bra synpunkter Goastina! (särskilt den sista ;-)

Airboats är främst för upplevelsen att åka en sådan, men det är ganska kul faktiskt, sen varierar upplevelsen efter hur kunnig och intresserad guiden/föraren är.

Man tänker knappast på det men hela Everglades är ju faktiskt en enorm flod som sakta flyter söderut. Tyvärr har människan ställt till det rejält med sin utbyggnad av städer och vägar, man planerar nu att genomföra enorma investeringar där man bland annat ska "lyfta upp" delar av väg 41 på pelare så vattnet kan strömma friare, (tidigare har man bara gjort tunnlar och lagt rör under vägen). Höjningen av havsnivån är nog det största hotet mot träskmarkerna, eftersom hela Florida ligger väldigt lågt så krävs liten höjning för att saltvatten ska börja tränga in och förstöra hela ekosystemet :-(

Tvättbjörnar hade vi t.o.m. i hotellträdgårenen i South Beach :-) pellikaner, hägrar, Vithövdad Örn, sköldpaddor är annat man ser ofta. Kan väl inte riktigt hålla med om att det är "i synnerhet" dumpade ormar i Everglades fast det är ett växande problem som även det är ett stort hot mot Everglades. Människors dumhet ställer till mycket elände!

23 kilo är det som gäller då, en sak att undersöka, om man vill ha mer bagage, är att jämföra kostnaden för extra väska mot vad övervikt i en väska kostar, har man bara några kilo för mycket kan det bli billigare att eventuellt betala för övervikt istället man kan i regel ha upp till 32Kg i en väska.
10 feb. 2012 10:14
Citerat från floridasidan:

23 kilo är det som gäller då, en sak att undersöka, om man vill ha mer bagage, är att jämföra kostnaden för extra väska mot vad övervikt i en väska kostar, har man bara några kilo för mycket kan det bli billigare att eventuellt betala för övervikt istället man kan i regel ha upp till 32Kg i en väska.
Precis vad jag tänkte säga :)

Det verkar som de flesta (alla?) bolag har max en väska a 23 kg nu för tiden. Förr kunde man ha både fler o tyngre även i eko.klass.
10 feb. 2012 11:00
Lite ödmjukt kan jag berätta om Miccosukee indianerna som har en "by" utefter väg 41. Man skall givetvis vara medveten om en liten "turistgrej", men den gynnar indianerna. Deras historia är inte rolig:

Seminole är en indianstam som bildades på 1700-talet av indianer med olika stamtillhörigheter, främst creeker. En stor del afrikanska slavar togs också upp i stammen efterhand. I början av 1830-talet fördrevs indianer för att lämna rum för vita nybyggare. Omkring 3000 seminoleindianer tvingades iväg till reservat i Oklahoma, men omkring 500 stannade kvar i träsken i Everglades i Florida och fortsatte kampen mot amerikanska armén och spanjorerna. De leddes av hövdingen Osceola. Till slut, efter tre stora krig, upphörde striderna utan att något fredsfördrag skrevs med Förenta Staternas regering. Därför kallar sig seminolerna idag för "De aldrig erövrade". Stammen existerar därför både i Florida och i Oklahoma idag.

Inträdet kostar ca $12 - 13, men då finns det $1 i "rabatt om man vill åka airboat, och "förstöra" naturen.:=)

I "byn" finns alligator demonstration, där alligatorn skall försöka äta upp sin skötare. Jag såg inte att den lyckades. Många tycker säkert det är spännande, men långt ifrån naturligt. Alligatorn hämnades genom att slå med stjärten och ge åskådarna ett "dopp". :=)

Man kan köpa "handarbete", som man tror är just indianernas handarbete. På kartongen läser man emellertid: "Made in China" :=(

Kungens, för han är duktig på Florida, kommentar om min ormbeskrivning, är berättigad. Syftet var att meddela att ormarna, som är utsläppta, skadar naturen och ekosystemet i likhet med vägbankarna, som "Floridasida" så väl har redovisat. Det finns jättestora burmiska pytonormar, som inte hör hemma i denna delen av världen. Balansen rubbas i likhet med "mördarsnigeln" i Sverige. :=(

Om du väljer att åka ut mot Key West, så har du många trevliga upplevelser. Men naturen är blandad mellan "Backaplan på Hisingen i Göteborg" till paradiset. Bro upplevelsen är verkligen trevlig och resterna av den gamla järnvägen spännande. Det finns också rester av indianeras stirder med bl.a sjörövarna på angränsande öar.

Mitt viktigaste råd till dig "Pom" är att ha väl dokumenterade resehandlingar och avtal, för om det händer något oväntat, så måste du kunna visa på bristen eller felet. "Verktyget" till resan MÅSTE vara slipat.

American Arlines är i konkurs, men kör på "typ" dispens. Sparkravet märks ombord.

Lycka till, det är en kanonresa som du planerar.
10 feb. 2012 11:30
Ett litet förtydligande kanske behövs? Seminole indianerna håller till lite längre norrut, i princip längs I75.
http://www.semtribe.com/ och Miccosukee som sades främst vid 41an (Tamiami Trail) http://www.miccosukee.com/

Angående handarbetena så sitter det även hantverkare på plats och gör små smycken, leksaker o.s.v. som man kan köpa direkt av dem, "made in China" är kanske inte vad man vill ha där :-)
I shoppen har de för övrigt riktigt snygga t-shirts mm. och det är superkvalité.

På tal om mördarsniglar så har Florida fått sin beskärda del även av sniglar, inte bra alls! :-(
http://hd.se/utrikes/2012/02/10/invasion-av-jattesniglar-i-florida/

Instämmer, trevlig resa!
Av Pom
11 feb. 2012 10:22
Tack för all input!

Ang, de båda Universalparkerna ligger det till så här: Vi trodde först att det endast fanns en park :S när vi senare insåg att det var två började vi klura över om det inte var smidigast att plocka det bästa från de båda parkerna, Harry Potter i IoA samt den genuina "äkta" universalkänslan som vi läst oss till, finns på US? Samtidigt känns det tråkigt att behöva stressa under semestern;)

Floridasidan: Tack för tipset om att inte åka längs kusten, vilka avstickare tycker du är sevärda? Hur långt tidsmässigt tar det till Key Largo? Anledningen till att det lockar är den att delfinerna där är fria som jag förstått och kan simma in och ut som de önskar?

Låter väldigt intressant att besöka indianerna samt att åka runt i bilen och uppleva Everglades :)

Ang bagage funderar jag på om det blir AAs regler som gäller hela vägen hem då vi har dem som "förstaflyg" dvs att handbagagevikten är obegränsad? Vore trist att betala övervikt då sas har max 8 kg.
11 feb. 2012 13:46
När det gäller handbagage så lär inte SAS väga handbagaget på gaten så du kan följa AA:s regler där.

När det gäller övervikt/extra bagage så spelar det ingen roll hur många kg man har i övervikt. Väger väskan över 23 kg blir priset detsamma oavsett om den väger 24 kg eller 32 kg. Ibland är överviktspriset samma som en extra väska, men ibland kostar det dubbelt så mycket. Detta bör du kunna se på AA:s hemsida.
Av Daytona
11 feb. 2012 14:09
Som älskare av Daytona Beach så tycker jag absolut att ni ska ta en tur dit, för den fantastiska strandens skull. Det finns en mysig strandbar som heter Ocean Decks, deras chickenwings är dom bästa i världen enligt min sambo. Lite surfar/reagge inspirerat. Prisvärd och god mat och dryck.
Sedan så är Cocoa Beach ett trevligt litet ställe, ät gärna lunch/middag på Coconuts on the beach, mysigt ställe med läcker seafood.
Kennedy Space center är intressant, men tar ca en hel dag. Ni kommer att se den enorma USA flaggan från vägen. Gillar ni märken som billabong och sånt så finns Ron Jons Surf shop i Cocoa Beach. Rätt rolig affär.

Seaworld är förövrigt den bästa av parkerna i vårat tycke iallafall. Det finns en restaurang inne i parken som heter Sharks underwatergrill., häftigt att sitta mitt i ett "akvarium" och äta, maten var dessutom väldigt god.
Av Annl
11 feb. 2012 14:28
kan bara instämma angående Sea World och du får absolut inte missa den lunchrestaurangen -man kan tro att det är värsta turistfällan men så är det inte alls och maten är helt suverän. Kul miljö dessutom. Värt varenda krona!

Och de hade flaskkylare som var formade som hajbett - och dessa kunde man köpa med sig.
Citerat från daytona:
Som älskare av Daytona Beach så tycker jag absolut att ni ska ta en tur dit, för den fantastiska strandens skull. Det finns en mysig strandbar som heter Ocean Decks, deras chickenwings är dom bästa i världen enligt min sambo. Lite surfar/reagge inspirerat. Prisvärd och god mat och dryck.
Sedan så är Cocoa Beach ett trevligt litet ställe, ät gärna lunch/middag på Coconuts on the beach, mysigt ställe med läcker seafood.
Kennedy Space center är intressant, men tar ca en hel dag. Ni kommer att se den enorma USA flaggan från vägen. Gillar ni märken som billabong och sånt så finns Ron Jons Surf shop i Cocoa Beach. Rätt rolig affär.

Seaworld är förövrigt den bästa av parkerna i vårat tycke iallafall. Det finns en restaurang inne i parken som heter Sharks underwatergrill., häftigt att sitta mitt i ett "akvarium" och äta, maten var dessutom väldigt god.
13 feb. 2012 09:28
Citerat från pom:

Floridasidan: Tack för tipset om att inte åka längs kusten, vilka avstickare tycker du är sevärda? Hur långt tidsmässigt tar det till Key Largo? Anledningen till att det lockar är den att delfinerna där är fria som jag förstått och kan simma in och ut som de önskar?
Ska ni köra till Daytona Beach först och titta lite där, köra ner på stranden och kanske sola och bada lite så går ju en del tid där, det ser ju ganska likartat ut längs kusten ända ner ill Miami så se om det är någon sevärdheter eller annat ni är intresserade av på vägen ner. Själva körningen tar ca. 6 timmar om ni kör Orlando - Daytona - Ft. Lauderdale med ett par avstickare ut mot kusten så det blir väl mest för att se hur det ser ut längs kustvägen ni kommer göra detta, en fördel att köra 95an ner är ju att man slipper betala den relativt höga vägavgiften på Turnpiken. Ett exempel på körning som tar ca. 6 timmar men som sagt undersök om det är något särskillt ni vill se, http://g.co/maps/9e7j8
Av Pom
17 feb. 2012 15:01
Vilka härliga tips! Blir nog både chickenwings och ett besök på Sharks underwatergrill.. låter riktigt spännande.

Ingen som åkt med Eurodam eller besökt dessa öar som har lust att dela med sig av några guldkorn... ? Regler gällande kläder? Ingen lust att släpa på kavaj, klänning och "finskor" mm om det inte är nödvändigt. Hemsidan är ganska svårtydd på den punkten.

Kommer def att lyda ditt råd floridasidan och ta 95an ned mot fort L, fick tipset om att åka kustvägen av en förövrigt opålitlig dam på ticket ;)

Har kollat lite på om det kanske finns drive in bio runt miami beach, kanske kunde vara något att roa sig med en kväll? Annan cool restaurang runt miami beach, kanske med utsikt, takterrass?

Förstagångsresenär till USA så alla tips och ovärdelig fakta tas gladeligen emot :)
17 feb. 2012 15:43
Hej Pom,

Jag och min familj har åkt precis den rutten med Eurodam. Vi har också varit Orlando, Daytona,FLL m.m Och även flygit med SAS till Chicago och sedan inrikes med Amerikanskt flygbolag. Men jag skall i detta första svar begränsa mig till kryssningen med Eurodam eftersom du redan fått många fina råd.

Jag vill bara säga grattis! Att kryssa med Eurodam är något helt otroligt. Mat, service och underhållning är världsklass. Ett het tips är att hyra en Cabana ombord, kostar 199usd per vecka men det är den bästa investeringen du någonsin gjort.

Haf Moon cay är paradiset på jorden. Men även dom andra stoppen är riktigt bra. Jag gjorder ett reserepotage från Eurodam och kryssningen med Oasis of the seas vi gjorde vecka efteråt. Du kan läsa mitt reserepotage här, bara att gå vidare bland sidorna.:
http://www.landgangen.se/forumsmf10/index.php?topic=14363.60

Kika lite på det och återkom med frågor.

Andy Cruiser
Av Pom
17 feb. 2012 19:26
Hej Andy!

Nu har jag kollat in ditt resereportage, såg inte alls dumt ut :) Dock får jag erkänna att jag är otroligt rädd för båtar och ser inte att jag kommer stå på däck och vinka glatt, snarare med en drink inne i baren;)

Jag måste bara berätta att jag på ticket blivit avrådd från att åka med HAL (Eurodam) då de tydligen är ett omodernt fartyg för pensionärer (kanske för att de själva inte har dem i sitt program?)

Vi valde att chansa på denna båt och var beredda på det värsta. Främsta orsaken till vår kryssning kändes ändå som möjligheten att se olika öar i karibien och detta kunde vi göra med Eurodam, rutten passade oss perfekt! Nu i efterhand känns det toppen:)

Jag vill gärna veta mer om just dresscode, vad gäller?
Hur funkar det med maten? Ingår allt eller är det bara i den "vanliga matsalen" som maten är gratis?
Måste bord bokas innan avresa, redan nu, vad gäller? Vi har ingen fast sittningstid.

Du skrev att underhållningen var bra, behöver detta bokas i förväg? Jag ser framför mig att vi går ombord och under vår resa får sitta på balkongen och glo eftersom vi glömt att förboka än det ena än det andra :P

Min tanke var att Haf Moon cay var en fullknökad strandremsa där folk nästan går/ligger på varandra? Läst att Magens bay på St Thomas känns så under kryssningsdagar. Hur funkar det med lunch den dagen på HMC? Får man äta direkt på stranden eller åka tillbaka till fartyget?

Alla tips och kommentarer jag kan få är välkommet!

Tack på förhand!
17 feb. 2012 19:40
Citerat från pom:

Förstagångsresenär till USA så alla tips och ovärdelig fakta tas gladeligen emot :)
Det kanske är att slå in öppna dörrar - men i USA är alla prislappar och prisuppgifter UTAN moms (taxes). Så glöm inte att alltid lägga till 6-7% (tror jag att det är i FL) på alla prisuppgifter. Det händer att man tänker "Yes! Jag har precis $10. Vilken tur!" när man ska handla, och så kostar det mer....
18 feb. 2012 11:22
Hej Pom,

Som sagt ni har dragit en vinst lott. Eurodam och deras redieri Hal är grymma.
Du behöver inte vara orolig. det är en ganska vanlig känsla att "inte gilla båt"innan man åker första gången. Jag kan lova dig att det kommer att försvinna efter 2 dagar.
Vad gäller matsalen har ni antagligen valt något som heter "open seating" det bertydar att ni går dit och äter när ni vill. Det brukar vi också ta. Nackdelen med detta är att man inte normalt får dela bord med andra och har olika servitörer varje kväll. Att dela bord och ha samma servitör ger en familjär känsla.

Det finns en Italiensk special restaurang som heter Canaletto. Den är gratis och det räcker med att ni bokar samma dag eller dagen innan.
Det finns 2 special restauranger som kostar extra men vi pratar om strunt summor i förhållande till kvalitet10-20 usd per person för en sådan upplevelse. Det finns den Asiatiska fushion restaurangen Tamarind. Maten här är världsklass, väl i klass med dom 1 och 2 stjärninga guide michelin restauranger jag ätit på.
Sedan finns Grill/gourmet restaurangen Pinnacle Grill här åt jag hummer och oxfile. Perfekt tillagad.
Problemet är bara att all mat är bra så man äter hela tiden. Även den "vanliga" buffen är grym med massor av godsaker och fina råvaror.

Ni behöver inte boka någon underhållning det finns alltid plats.
Dresscode är väldigt avslappnad. Jag hade kanske skjorta och snygga byxor någon kväll. Men snygga jeans är okay dom flesta kvällarna.

På half moon cay får man lunchen gratis. Den serveras på ön. Ön är väldigt stor och man kan hyra cyklar eller rida häst runt.

Andy Cruiser
Av Pom
22 feb. 2012 19:22
Tack för svaret! Ovärdelig info om kryssningen, låter underbart :)

Om du har lust och orkar får du gärna dela med dig av fler erfarenheter.

Funderade lite över flygningen, vad har vi att förvänta oss? Antar att maten inte är riktigt lika vass som ombord på Eurodam ;) Behöver bagaget checkas in på nytt i Chicago?

Nisse2ears: Tack för tipset, gäller detta även på restauranger, har för mig att jag läst något om 15%?
Av Daytona
23 feb. 2012 08:07
Salestax ligger på 6- 7,5 % i Florida, om jag inte missminner mig. Jag tror det är lite olika beroende på vilket county man handlar i. Däremot så lämnar man ju dricks på restauranger, ( inte McDonalds och liknande) och där brukar man säga ca 15 % i dricks.

Och Ja, ni måste checka in väskorna igen i Chicago eftersom det är första anhalten in i landet. Men det är gjort i en handvändning, direkt ni passerat immigration så ser ni bagagebanden. Sedan tar man bara bagaget till den disk där erat flygbolag står, dom brukar snabbt scanna av taggen på väskorna, titta på biljetten, och sen lämnar ni bagaget som vanligt. Går jättesnabbt och smidigt.
23 feb. 2012 15:17
Exakt - 15% är mer ett riktvärde för dricks.
Så först 6-7% på priset i menyn och sedan dricks (hur mkt man skall ge tvistar de lärde om). Se till att alltid ha $1 sedlar i mängder.
24 feb. 2012 09:32
Hej Pom,

Precis som dom andra sagt så behöver du ta ut din väska från bandet och köra den genom tullen( se till att inta ha mat i den....Det gillar dom inte)
Sedan tar du runt hörnet och checkar in igen. Alla flygbolagen ligger där. Sedan får du ta sky train till den terminal du skall åka från. Chicagos flygplats är helt okay med Amerikaska mått men inte i närheten av dom bästa flygplatserna i Europa eller Asien.
Därmot när du skall hem är det bra om inrikesflyget till Chicago är med ett flygbolag inom Star alliance för då checkar dom väskan hela vägen hem. Däremot måste du få boarding passen av SAS vid deras inchecknings disk.

Maten är okay men håller absolut inte kryssnings klass.
För att få en försmak på Half moon cay, kolla in dessa videos:
http://www.youtube.com/watch?v=xfc78S0VidE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=tn3wCYttLoU&feature=related

Här är en bra länk till kryssningens motsvarighet till "tripadvisor", här kan du läsa och få bra tips:
http://www.cruisecritic.com/memberreviews/getreviews.cfm?action=ship&ShipID=405

Andy
7 mars 2012 16:09
Hej Pom, kom från 2 härliga veckor i Florida i Söndags. Vår tredje gång där och vi har rest runt i hela Florida. Skulle kunna skriva ett långt inlägg..

Universal:
Du kan fixa båda parkerna på en dag om du köper till Universal express eller VIP biljett. Man kan köpa express på plats är en uppgradering. Då får du gå i gräddfilen in till alla attraktioner. Kostar en del men är klart värt det då du kommer att fixa båda parkerna och slipper kö. Express gäller inte på Harry Potter.

Seaworld
Fixar du på en dag men var på parkerna tidigt på morgonen det tjänar du kötid på. Förstod att du gillar delfiner. Det kanske är bättre att välja Discovery Cove i orlando..Tror då att du måste välja bort antingen Universal eller Seaworld och gillar du delfiner ska du inte välja bort seaworld..Tror att du har svårt att hinna ut till några av Keys på den begränsade tiden ni har

Biljetter
Vi har köpt våra biljetter via Undercover Tourist när det gäller Universal och direkt från seaworld. Det har varit det alternativet som passar bäst.

Shopping
Faktum är att shoppingen är bättre i Orlando än i Fort Lauderdale. Har varit på Sawgrass mills 2 ggr men det är så stort att det blir svårhanterligt och de har inte lika bra erbjudanden. I Orlando finns 2 Premium Outlets Center, de har öppet till 23 alla dagar utom söndagar. Ett ligger på vid International Drive(Tror det är närmast dig men har inte 100 koll var ditt hotell ligger) och det andra vid Vineland(Nära disney village)
Tips: Gå in på www.premiumoulets.com och registrera dig som VIP medlem. Det kostar inget..Du kan där printa ut kuponger som ger bra rabatter(t.ex ytterligare 20% på ralph lauren om man handlar för 150$ eller mer) samt en voucher till kuponghäfte som man kan hämta ut.
Om du inte hinner shoppa i Orlando så funkar Sawgrass.

Resan ner:
De tar cirka 4-5 timmar att köra mellan Orlando och Fort Lauderdale så ni har inte mängder med tid så jag tycker att ni skulle kunna köra in till everglades via Homstead. Där besöker ni Annahinga Trail där ni kan gå mellan Alligatorer och fåglar. Innan ni kör in i Everglade så ta en smoothie på Robert is Here som har världens bästa smoothies(Ni kan inte missa det ligger i en korsning där ni svänger väster strax innan ni ska in i parken) Annahinga trail ligger första vänstersvängen efter visitor centret.

I fort lauderdale har vi också bott på Gallery One, ett bra hotell. Om ni gillar Italiensk mat så kan jag rekommendera Franco and Vinnies http://www.francoandvinnys.com/ har väldigt bra mat oc service samt ligger max 100 meter från ert hotell(gå över fällbron vid sunrise blvd så ligger det på höger sida)

Bagaget tycker jag de andra beskrivit så väl..

Finns säkert mer att berätta..

Du får gärna berätta lite om San Juan när du kommer hem är intresserad av att åka dit..
Av Pom
11 mars 2012 08:54
Kan bara återigen tacka och bocka för alla fina tips vi fått!

Ang IoA känns det som om det gäller att kuta som en galning bort till Harry Potter först för att slippa stå i kö i flera timmar. Hur tidigt skulle ni säga att gäller att vara utanför parken? Hur funkar det med parkering utanför, finns dessa i närheten eller ingår en timmes promenad ;)

Ingen som varit runt i Key Biscayne och har lust att dela med sig lite?

De 5 dagar vi i slutet spenderar i MB har vi tänkt att hålla lite öppna och göra det vi känner för. Funderar lite över kvarteret/gatan med spanskt/mexikanskt tema, minns inte vad det heter men förstod att det kan vara mysigt att besöka kvällstid?

Parrotlover: Jag tittade in på Franco and vinnies, verkar va ett kanonställe :) Du får gärna dela med dig av mer tips! Lovar att återkomma med info om San Juan :)

Tack på förhand!
11 mars 2012 11:12
Det är väl bara i princip en attraktion i HP som kan ha kö och det är den i slottet. Så att börja i HP direkt på morgonen kan vara en bra idé.
Det finns två vägar till HP - och tar man det skyltade vänstervarvet (som leder direkt till slottet) är det längre än att gå högervarv.

Parkering finns i anslutning till parken och det tar väl 10 min att gå därifrån till entréerna.
Av Sparr
12 mars 2012 14:43
Hej!

Jag kom hem från en fyra veckor lång roadtrip i Florida för bara några dagar sedan.
Jag skulle vilja tipsa om Cocoa Beach (som jag såg att någon annan också gjort). Vi bodde på International Palm Resort, vilket är ett ganska stort hotell precis vid stranden, vi bokade via hotels.com och fick bra erbjudanden!

Stranden är lång och på vissa delar av den finns badvakter. Vill man prova på att surfa har man verkligen chansen! Stora, fina vågor!

Håller med om att Daytona var häftigt att se, men inte mycket mer än så.

Vi valde att åka kustvägen (a1a) mellan Cocoa Beach och Vero Beach - därefter ut på 95an. Det var en väldigt fin sträcka, men som sagt, det tar tid. Värt dock om man känner att man kan offra lite tid!

Vill slå ett slag för Dowtown Disney och Universal Citywalk också, gratis kvällsnöje, båda väl värt ett besök!

Hoppas ni får en fin resa!
Av Pom
25 mars 2012 10:48
Hej!

Dowtown Disney och Universal Citywalk låter spännade, dock tvivlar jag på att vi hinner detta :( Antar att vi är "fast" i parkerna från tidig morgon till sen kväll för att sedan däcka på hotellet men alltid roligt att ha alternativ :)

Står nu i valet och kvalet ang handbagage, hur kinkiga är sas på måtten? Har köpt väskor som "garanterat" skulle vara handbagagemått men när jag nu mätt dem är den ena något för hög(kanske kapa av handtaget ;) men däremot inte lika bred som den får vara. Suck... den andra ska passa sas regler men inte aa:s (57'35'23 samt 55'40'23)

Går de på sas regler både tur och retur, har läst att de trycker väskorna genom ramar i usa? Känns snopet och ganska irriterande att alla har olika mått! Ska vi köra på vanliga ryggsäckar istället?

Några sista: Glöm inte detta! vore trevligt. Vi hoppas på att vi fyllt i alla uppgifter ang Esta/flyg/kryssning men i denna djungel kan vi kanske missat ngt.
25 mars 2012 12:31
Citerat från pom:

Har kollat lite på om det kanske finns drive in bio runt miami beach, kanske kunde vara något att roa sig med en kväll? Annan cool restaurang runt miami beach, kanske med utsikt, takterrass?

Förstagångsresenär till USA så alla tips och ovärdelig fakta tas gladeligen emot :)
Vet inte om någon svarat på Biofrågan?
Har inte sett mer än en som jag lagt på minnet och det är i Ft. Lauderdale, på Swap Shop (Fleemarket och Biograf) har de massor av filmdukar, har inte varit på bio där men det är säkert en upplevelse. http://www.floridaswapshop.com/
25 mars 2012 12:36
Citerat från pom:
Hej!

Dowtown Disney och Universal Citywalk låter spännade, dock tvivlar jag på att vi hinner detta :( Antar att vi är "fast" i parkerna från tidig morgon till sen kväll för att sedan däcka på hotellet men alltid roligt att ha alternativ :)

Står nu i valet och kvalet ang handbagage, hur kinkiga är sas på måtten? Har köpt väskor som "garanterat" skulle vara handbagagemått men när jag nu mätt dem är den ena något för hög(kanske kapa av handtaget ;) men däremot inte lika bred som den får vara. Suck... den andra ska passa sas regler men inte aa:s (57'35'23 samt 55'40'23)

Går de på sas regler både tur och retur, har läst att de trycker väskorna genom ramar i usa? Känns snopet och ganska irriterande att alla har olika mått! Ska vi köra på vanliga ryggsäckar istället?

Några sista: Glöm inte detta! vore trevligt. Vi hoppas på att vi fyllt i alla uppgifter ang Esta/flyg/kryssning men i denna djungel kan vi kanske missat ngt.
De verkar inte noga alls med handbagagen, har sett väldigt stora bagar och ryggsäckar mm. tas ombord. Doch, finns reglerna så kan man ju ha otur ändå. För att ingen annan fått problem innebär ju inte det att det inte kan hända, själv skulle jag inte vara orolig om det rör sig om några centimeter, ärligt talat har jag inte ens mätt våra handbagage.

Angående "glöm inte" så titta i denna tråd. http://www.reseguiden.se/forum/diskussioner/new-york-om-en-vecka-vad-har-jag-glomt-20099
25 mars 2012 15:14
Goder Afton i Sverige,

Pga tidsbrist skummade jag (Florida.nu) bara igenom alla inlägg. Jag lade märke till två saker som jag snabbt skulle vilja kommentera.

Tyvärr är nästan alla drive-in biographer borta nu förtiden. Eventuellt är Silver Moon i Lakeland fortfarande öppen. Lakeland ligger c:a 30 – 45 minuter väster om Orlando. Men, är du intresserad av bio så finns USA’s mest avancerade biograf just i Downtown Disney. Nylgen skrev jag en kort artikel om Lake Buena Vista här på Reseguiden och nämnde just då lite om Downtown Disney. Mer om downtown Disney finns pa siten: http://www.florida.nu/svenska-geografiska-omraden/centrala-florida/lake-buena-vista/. Här kan du läsa en kort beskrivning om biografen. Den är mer än häftig. Kommer att lägga ut bilder till den artikeln inom kort.

Tror också att jag såg något om att du var tveksam hur många olika parker det finns i Orlando. Vi brukar referrera till dem som de “sju stora parkerna” (Big Seven) och här hittar du en sammanfattning av dem: http://www.florida.nu/svenska-geografiska-omraden/centrala-florida/orlando-2/orlandos-nojesfalt/

Vi försöker hålla oss uppdaterade så mycket som möjligt vad som händer runt Orlando (och övriga Florida) men trots att vi bor bara någon timme från Orlando så är det svårt att vara uppdaterad på allt nytt som dyker upp och alla förändringar. Nya mindre attraktioner dyker upp, gamla läggs ned, samma sak med hotell och restauranger, nya byggs och gamla stängs ned men mycket kvarstår också trots de svåra tider som har varit.

Ta Kissimmee som ett exempel, folk som var där för något år sedan reckommenderar det fortfarande men det är nu ett av de sämre och mer kriminellt belastade områden i just Orlando området. På International Drive (http://www.florida.nu/international-drive/ står utvecklingen ganska stilla men däremot har en massa nya hotell och restauranger vuxit upp på paralellgatan till ID. Gatan heter Universal Blvd.

Välkommen till det stora landet i väst och vi avslutar med en solig och varm hälsning från Florida.
25 mars 2012 16:06
Gick in och kollade Swap Shop, efter Florida.nus inlägg och deras biograf finns i alla fall kvar, 14 dukar har de för övrigt.
25 mars 2012 16:09
Citerat från floridanu:
Goder Afton i Sverige,

Pga tidsbrist skummade jag (Florida.nu) bara igenom alla inlägg. Jag lade märke till två saker som jag snabbt skulle vilja kommentera.

Tror också att jag såg något om att du var tveksam hur många olika parker det finns i Orlando. Vi brukar referrera till dem som de “sju stora parkerna” (Big Seven) och här hittar du en sammanfattning av dem: http://www.florida.nu/svenska-geografiska-omraden/centrala-florida/orlando-2/orlandos-nojesfalt/
Visst är de s k (land)parkerna sju till antalet - men glöm inte att du även i VATTENPARKERNA har attraktioner och annat vårt att upplevas - i baddräkt förstås :)

Och de är väl i allafall fyra till antalet.
25 mars 2012 16:54
Det jag reagerar mest på i Floridanu's inlägg är de oroande påståendena om Kissimmee-området.

Finns det någon som varit där de senaste månaderna som kan bekräfta/dementera påståenden som citat: "Området har snabbt gått “downhill” de senaste åren och blivit hårt kriminellt belastat"

Är en fyra år sedan vi var där själv och bodde då lite västerut på 192an. Har inte hört någon alls som rapporterat om några problem de haft i området så detta väcker så klart frågor...

Vad finns det för stöd för dessa påståenden? Det jag själv hittat i statistikväg visar att kriminaliteten vänt ner efter att ha ökat några år, statistik finns ju dock tyvärr sällan för den allra närmsta tiden, kan det gått så illa på några månader?

Vilken typ av brott gäller det, drabbar de turister? Vad jag läst har problemen med inbrott ökat.
Man har gjort insatser för att stävja kriminaliteten. En åtgärd är kampanjer för att få fler att anmäla brott, detta har förmodligen gjort att en större del av begångna brott rapporteras.

Hoppas att ni som varit i området nyligen vill berätta lite om hur ni upplevde området.

Jag påstår inte att Floridanu's inlägg är fel men lite mer fakta och vittnesuppgifter efterlyses.
25 mars 2012 17:26
Vi var en sväng till Kissimee -men bara över dagen. Jag tycker inte att det såg speciellt sjabbigt eller farligt ut mest trist och sömnigt. Inte värt att bo så långt bort från parkerna för att eventuellt få ner hotellpriset tycker jag.

Tilläggas skall att vi bara körde igenom själva centrum och stannade vid en sjö där vi picknickade :)
25 mars 2012 18:01
Citerat från nisse2ears:
Vi var en sväng till Kissimee -men bara över dagen. Jag tycker inte att det såg speciellt sjabbigt eller farligt ut mest trist och sömnigt. Inte värt att bo så långt bort från parkerna för att eventuellt få ner hotellpriset tycker jag.

Tilläggas skall att vi bara körde igenom själva centrum och stannade vid en sjö där vi picknickade :)
Det tar ju bara 10-20 minuter till Disney, Universal och Seaworld så avståndet ser jag inte alls som negativt.
Personligen tyckte jag bättre om att bo på 192 nära Disney än International Drive faktiskt, men det är ju en smaksak så klart. Sen spenderar vi ju inte mycket tid på eller runt hotellen utan det är parkerna och utfärder som tar all tid för oss.
25 mars 2012 20:20
Jag är ledsen om jag gjorde Floridasidan upprör över lite fakta om Kissimmee. Jag tror emmellertid att det är lite skillnad att sitta i Sverige och försöka skriva om ett land som ligger långt borta om man jämnför mot en person som bor på platsen och ser allt i nutid.

För din, Floridasidan, information kan jag berätta att jag har ägt och drivit mina egna hotell i flera år här i Florida. Men, vad som är viktigt i den här diskussionen är var jag hittar min information. Jag är fortfarande medlem och mycket aktiv i flera professionella turistorganisationer och deltar ofta i möten varje månad både i Orlando, Tampa, Daytona och St. Augusitne. Givetvis diskuteras det mycket om marknadsläget och olika trender, var utvecklingen sker och om det sker en viss skiftning i marknaden, inte bara ekonomiskt men även geografiskt. Detta är “inside information” som du inte kommer åt om du inte är en aktive medlem. Jag besöker Orlando, eller åker förbi, minst en gång i månaden (och inte vart 4:e år).

Ytterligare för din information kan jag berätta att det har inte skett någon direkt nyinvestering i Kissimmee på många år. Det flesta investerare har tittat åt andra håll och satsat sina pengar på andra områden såsom Universal Blvd., Lake Buena Vista och andra områden. När ett område såsom Kissimmee förfaller så sker det ofta en ökning på den kriminella sidan, knark, prostitution, inbrott, bilstölder, mm. ökar. Detta är inget som en turist ser om man bara åker igenom området eller bor någon natt där. Det är först när man drabbas av det (inbortt i bilar och stölder på hotellrum) som man uppdagar problemet.

Staden Orlando har emmellertid observerat situationen och försöker nu att locka tillbaka investerare till Kissimmee. Det kommer förmodligen att ta några år innan man ser verkan av det hela men jag observerade åtminstående ett nytt hotellbygge som var påbörjat.

Givetvis har alla sina egna krav på sin omgivining vad beträffar standard, bekvämlighet, säkerhet och kostnader. Av naturliga själ är det betydligt billigare att bo i Kissimmee idag jämnfört mot International Drive, Universal Blvd. eller Lake Buena Vista. Man får vad man betalar för.

Jag avslutar mitt deltagande i den här tråden men återkommer inom kort med några “döljda godbitar” från Orlando.

Igen, jag är ledsen att jag trampade någon på tårna, ville bara lägga fram ren fakta.

Tills dess, må gott.
25 mars 2012 21:03
Citerat från floridanu:
Jag är ledsen om jag gjorde Floridasidan upprör över lite fakta om Kissimmee. Jag tror emmellertid att det är lite skillnad att sitta i Sverige och försöka skriva om ett land som ligger långt borta om man jämnför mot en person som bor på platsen och ser allt i nutid.

För din, Floridasidan, information kan jag berätta att jag har ägt och drivit mina egna hotell i flera år här i Florida. Men, vad som är viktigt i den här diskussionen är var jag hittar min information. Jag är fortfarande medlem och mycket aktiv i flera professionella turistorganisationer och deltar ofta i möten varje månad både i Orlando, Tampa, Daytona och St. Augusitne. Givetvis diskuteras det mycket om marknadsläget och olika trender, var utvecklingen sker och om det sker en viss skiftning i marknaden, inte bara ekonomiskt men även geografiskt. Detta är “inside information” som du inte kommer åt om du inte är en aktive medlem. Jag besöker Orlando, eller åker förbi, minst en gång i månaden (och inte vart 4:e år).

Ytterligare för din information kan jag berätta att det har inte skett någon direkt nyinvestering i Kissimmee på många år. Det flesta investerare har tittat åt andra håll och satsat sina pengar på andra områden såsom Universal Blvd., Lake Buena Vista och andra områden. När ett område såsom Kissimmee förfaller så sker det ofta en ökning på den kriminella sidan, knark, prostitution, inbrott, bilstölder, mm. ökar. Detta är inget som en turist ser om man bara åker igenom området eller bor någon natt där. Det är först när man drabbas av det (inbortt i bilar och stölder på hotellrum) som man uppdagar problemet.

Staden Orlando har emmellertid observerat situationen och försöker nu att locka tillbaka investerare till Kissimmee. Det kommer förmodligen att ta några år innan man ser verkan av det hela men jag observerade åtminstående ett nytt hotellbygge som var påbörjat.

Givetvis har alla sina egna krav på sin omgivining vad beträffar standard, bekvämlighet, säkerhet och kostnader. Av naturliga själ är det betydligt billigare att bo i Kissimmee idag jämnfört mot International Drive, Universal Blvd. eller Lake Buena Vista. Man får vad man betalar för.

Jag avslutar mitt deltagande i den här tråden men återkommer inom kort med några “döljda godbitar” från Orlando.

Igen, jag är ledsen att jag trampade någon på tårna, ville bara lägga fram ren fakta.

Tills dess, må gott.
Vem är upprörd? Oförskämdheter gagnar ingen. Jag efterlyste källor och fakta istället för kategoriska fördömanden, att man inte kan svara och lägga fram fakta utan att ta till personangrepp är ganska illa!

Litar personligen mer på förstahandsuppgifter från resenärer än de som har egna affärsintressen i saken.
Jag känner ju mycket väl till dina engagemang i Florida som Du säkert vet.
Du har ingen anledning att ta till någon nedlåtande ton mot andra i detta forum, här diskuterar vi väl på lika villkor och alla har väl rätt att fråga, ifrågasätta och söka sanningen?

Jag har t.ex. sökt på Tripadvisor, där om någonstans brukar diskussioner komma upp om det skulle vara särskilda problem i ett visst område, det jag hittade vid en snabb titt i forumet där, var någon som skrev 2011 om en händelse för tio år sedan och det kom inte fram något i diskussionerna som föranleder någon större oro. Allt är ju relativt och som Du säger har alla olika krav och syn på saker.

Förstår nu din inställning till att diskutera och kommer inte delta i "dina diskussioner" mer Gunnar.

Ser fortfarande fram emot att höra från någon som varit där på senare tid.

Tack!
Av Pom
25 mars 2012 22:15
Halkade nog lite från ämnet här...Lägger inga värderingar i inläggen om Kissimmee men ni kanske behöver träffas och prata om saken utanför denna tråd ;)

Ang bion ser det ju bra ut, va ju inga priser att tala om heller!

Floridanu & Floridasidan: Tackar och bockar för all info jag hittat på era sidor! Har gjort ett litet häfte som jag kan ha med mig, tusen tack!

Hur är vädret nu i Orlando? Funderar lite över packning, behöver vi släpa på jackor eller räcker det med en tröja till kvällen?

Är varuhus osv bra skyltade från större vägar eller behöver man ha stenkoll på läget till allt?
25 mars 2012 22:43
Citerat från pom:
Halkade nog lite från ämnet här...Lägger inga värderingar i inläggen om Kissimmee men ni kanske behöver träffas och prata om saken utanför denna tråd ;)

Ang bion ser det ju bra ut, va ju inga priser att tala om heller!

Floridanu & Floridasidan: Tackar och bockar för all info jag hittat på era sidor! Har gjort ett litet häfte som jag kan ha med mig, tusen tack!

Hur är vädret nu i Orlando? Funderar lite över packning, behöver vi släpa på jackor eller räcker det med en tröja till kvällen?

Är varuhus osv bra skyltade från större vägar eller behöver man ha stenkoll på läget till allt?
Nej tror inte vi behöver träffas, förstår bara inte vad som var så hemskt med att vilja ha mer fakta, närmast chockerande med sådana påhopp :-(

Vädret just nu verkar strålande runt 30 grader, ovanligt varmt för årstiden, temperaturerna kan variera en hel del beroende på var vinden kommer ifrån o.s.v. och kvällarna kan kräva en tröja då det kan vara nedåt en 15 grader då, kanske en tunn allvädersjacka ska packas med då det kan förekomma regnskurar. Vinterjackor lär inte behövas :-)

Ett exempel på vädersidor http://www.weather.com/weather/tenday/USFL0372?config=SZ=300x250*WX=HWU*LNK=SSNL*UNT=C*BGI=plane*MAP=CSC|null*DN=floridasidan.se*TIER=0*PID=1143619121*MD5=f74f58847dbd085bcb9d184fec081bab&par=WOWs0_1143619121&site=300x250&cm_ven=WOWs0&cm_cat=300x250&code=link&promo=10day&cm_ite=link&cm_pla=10day

Varuhusen är bra skyltade, brukar synas på ganska långt håll och de ligger oftast utmed de större vägarna. Har ni GPS så brukar ju affärer (och allt annat) vara inlagda så det är lätt att hitta dem genom att bläddra sig fram till vad man söker.
25 mars 2012 23:05
Citerat från floridasidan:

Det tar ju bara 10-20 minuter till Disney, Universal och Seaworld så avståndet ser jag inte alls som negativt.
Personligen tyckte jag bättre om att bo på 192 nära Disney än International Drive faktiskt, men det är ju en smaksak så klart. Sen spenderar vi ju inte mycket tid på eller runt hotellen utan det är parkerna och utfärder som tar all tid för oss.
Det kan du ha rätt i, det var nog vi som körde en bit bortanför bara så det kändes långt. För det tog inte 10 minuter dit vi var :)
25 mars 2012 23:36
Citerat från nisse2ears:
Citerat från floridasidan:

Det tar ju bara 10-20 minuter till Disney, Universal och Seaworld så avståndet ser jag inte alls som negativt.
Personligen tyckte jag bättre om att bo på 192 nära Disney än International Drive faktiskt, men det är ju en smaksak så klart. Sen spenderar vi ju inte mycket tid på eller runt hotellen utan det är parkerna och utfärder som tar all tid för oss.
Det kan du ha rätt i, det var nog vi som körde en bit bortanför bara så det kändes långt. För det tog inte 10 minuter dit vi var :)
Det är ju väldigt ungefärliga siffror får jag erkänna ;-)
Det är ju ett stort område och bor man längst söder och österut så tar det ju längre tid, det kan också vara mycket trafik ibland. Har man bil tycker jag det funkar mycket bra att bo längs 192an. (det funkar ju så klart bra att bo vid International Dr. eller andra ställen med) Bor man västerut på 192an så är Disney ju väldigt nära men Universal lite längre bort fast ändå inte så långt i tid tack vare motorvägen, jaja som sagt en smaksak men tycker inte själv att man ska välja ställe att bo på grund av det.
Viktigast är nog att välja ett hyfsat boende sen använder man ju bilen för det mesta när man ska någonstans. Viktigare blir det ju om man inte har bil då kanske man vill ha gångavstånd t.o.m. :-) Alltid svårt att råda om boende också då vissa vill bo lyxigt och med fina poolområden mm., vissa vill bara ha en ren säng och billigt pris.