ESTA, Visum, USA/Kanada

Av Boymozz
10 juni 2018 17:46
Visningar: 889
Jag flyger till New York (och har sökt om ESTA) därefter tar jag tåg till Montreal, vidare (tåg) till Vancouver sedan Seattle/Portland och därefter åter till Vancouver för att sedan flyga till Hawaii, allting som turist.
Min fråga USA: räcker mitt ESTA och det 90-dagars turistvisum som jag antar att jag får när jag åker till Seattle. Kanada: Jag antar att jag får 90-dagars turistvisum när jag tar tåget till Montreal?
Tack på förhand
Boymozz
Av Birgere
10 juni 2018 18:26
Något visum får du inte men den viktigaste frågeställningen är hur många dagar det är mellan att du landar i New York tills du är hemma i Sverige igen. Är det mer än 90 dagar behöver du söka visum.
Medlemmen har tagit bort svaret
10 juni 2018 20:36
Det som är viktigast att känna till är att du (som Birgere påpekade ovan) har TOTALT 90 dagar på den nordamerikanska kontinenten. Du får alltså inga nya dagar när du åker till Kanada eller USA, utan det är sammanlagt 90 dagar från att du landar i New York tills du reser hem till Sverige igen. Tänk på att både inresedagen och utresedagen räknas. Att stanna 1 timme över de 90 dagarna är en riktigt dålig idé, så planera inte att stanna i 90 dagar, utan sikta på max 85 eller så, så att du har marginal ifall något händer. (En storm som gör att du fastnar, eller att du blir sjuk, vad som helst kan hända och det är ändå ditt ansvar att lämna landet i tid, om du vill kunna besöka USA eller Kanada igen på ett smidigt sätt i framtiden.)

Flyger du till Kanada så måste du söka Kanadas motsvarighet till ESTA, som heter eTA. Annars behöver du inte det.
Av Peter_o
10 juni 2018 20:41
Det är ett ofta förekommande missförstånd att man skulle få nya 90 dagar varje gång man passerar in i USA. Så är det alltså inte. Det är inte ens säkert att man får resa in igen om man åker tillbaka till Sverige och till USA igen med något som liknar vändande plan.

/PeterO
10 juni 2018 20:56
Helt sant. Misstänker de att man försöker runda systemet genom en snabb runda till Sverige, så kan de mycket väl sätta stopp. Men att resa mellan USA och Kanada under samma 90-dagarsperiod, som ändå inte innebär att man får nya dagar, ska inte vara några problem.
Av Boymozz
11 juni 2018 09:55
Jag tackar för alla svaren! Jag har också läst om formuläret I-94 som man tydligen skall fylla i om man reser in i USA landvägen. Man kan, verkar det som, göra ansökan on-line.
11 juni 2018 10:01 (redigerad)
Citerat från Boymozz:
Jag tackar för alla svaren! Jag har också läst om formuläret I-94 som man tydligen skall fylla i om man reser in i USA landvägen. Man kan, verkar det som, göra ansökan on-line.
Du skulle väl flyga till USA? Då är det ESTA som gäller.
Vi åkte landvägen men behövde inte fylla i någonting. Antagligen bedömer de vid gränsen och vi hade ju anlänt med flyg någon vecka tidigare. Inresan till Kanada (med bil) var helt odramatisk och inte heller där behövde vi fylla i några papper, vilket vi faktiskt väntade oss.
För övrigt var gränskontrollen Kanada-USA mycket noggrannare än någon gång vi anlänt med flyg.

Edit: Såg nu att du ska inom USA en sväng också, då är svaret ovan relevant. De skriver att det är I-94-w som gäller men tydligen behöver man inte alltid fylla i den.