Esta visum

30 juni 2017 15:14
Visningar: 389
Tjenare.
Jag har ett esta visum sen senaste gången jag var i kalifornien som fortfarnade är giltigt. Ska dock inte bo på samma ställe. Undrar om jag kan använda samma visum eller måste jag ansöka om ett nytt?.

Tycker det känns lite konstigt att man ska behöva ansöka om ett nytt bara för att man inte ska bo på samma adress.

/
30 juni 2017 15:46 (redigerad)
Du kan använda samma, så länge du har samma pass. Adress (för första natten) uppger du till flygbolaget, oftast på deras webb. Det är det som brukar kallas för Advance Passenger Information (API) och den informationen får de amerikanska myndigheterna del av.
Av Birgere
30 juni 2017 19:07
ESTA och Visum är två helt olika saker, gäller frågan ESTA (möjlighet att resa 90 dagar UTAN visum) så stämmer svaret ovan, är det däremot ett visum du har så är det kopplat till ett syfte och du bör kontrollera närmare om det fortfarande gäller.
30 juni 2017 19:57
Fast det är väl rätt uppenbart att killen menar ESTA och inte visum, eller hur? Hade han menat någon form av visum så hade han inte skrivit ESTA. Många kallar ju ESTA för visum, trots att det inte är det.
30 juni 2017 23:39
Citerat från Hejsandude:
Gör det enkelt,räcker det med att jag ansöker på denna sida och får godkänt så kan jag använda det bara?.
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1.
Ja, så länge du fortfarande uppfyller kraven, e.g. inte svaren på ja nej frågorna eller andra förhållanden som kan förändra din status ändrats.
Du inte bytt pass, namn, kön o.s.v.
30 juni 2017 23:42 (redigerad)
Citerat från Hejsandude:
Menade esta.
Tack för svaret. Men det här med att uppge adress för första natten är det något man får göra i efterhand?. Det vill säga efter man bokat biljetten.
Skulle denna sida dock funka om jag vill köpa ett nytt esta istället för göra massa annat.
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1&language=sv
/
Du kan ändra den uppgiften, välj kontrollera ansökan, uppdatera sen ansökan med adress.
1 juli 2017 00:53
Citerat från Hejsandude:
Menade esta.
Tack för svaret. Men det här med att uppge adress för första natten är det något man får göra i efterhand?. Det vill säga efter man bokat biljetten.
Skulle denna sida dock funka om jag vill köpa ett nytt esta istället för göra massa annat.
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1&language=sv
/
Bara för att förtydliga, du ska absolut inte ansöka om nytt ESTA. Det finns ingen som helst anledning att göra det om ditt gamla fortfarande är giltigt och om du har samma pass fortfarande. Jag tror att man kan uppdatera adressen på den gamla ansökan, men det är inte nödvändigt att göra. Jag har rest på samma ESTA åtta gånger de senaste två åren och uppehållit mig på tre olika adresser. Det har aldrig varit något problem med det.

API är något annat. Det är de uppgifterna som flygbolaget är skyldiga att inhämta och det görs vid bokningen, eller efter bokningen, men innan du reser. Om du inte uppgett de uppgifterna vid incheckningen så kommer de fråga efter dem när du checkar in. Där ska du ange adressen för första natten i USA. Om passkontrollen frågar efter adressen så är det denna som de jämför med. Ibland frågar de, men oftast inte.

Slutligen ett tips, eftersom du rest till USA tidigare på samma ESTA kan du förmodligen (beror lite på vilken flygplats du landar på) använda APC-automaterna istället för att stå i den vanliga passkontrollen som tar år och dar. När man använder de här automaterna brukar de bara fråga hur länge man stannar, även om de naturligtvis kan fråga vad som helst även där. Men oftast är det så enkelt.

Alltså, bry dig inte om ESTA om det du har fortfarande är giltigt, men se till att du uppger rätt adress till flygbolaget och ha den i huvudet i fall de frågar efter den.